Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Gud Fader och tattaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-02-08

Medverkande

Ulf Palme
David Vallander

Adolf Jahr
Frasse Vallander, Davids far, tattare, hästhandlare

Doris Svedlund
Blenda, Davids hustru

John Elfström
Johan Tapper

Josua Bengtson
Berg, banvakt

Gull Natorp
Rakel Demant

Visa alla medverkande

Handling

David Vallander, hans hustru Blenda och deras lille son Lennart kommer resande med tåg till Skröderhult, en liten by i Värmland. David ska arrendera en liten gård ägd av Josef Demant, som...

Visa hela handlingen

Press

Stockholms-kritikerna uttryckte sig ovanligt samstämmigt om Gud Fader och tattaren. Det är ingen stor film, men den skildrar levande människor och engagerande konflikter. DN...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Ulf Palme David Vallander
Adolf Jahr Frasse Vallander, Davids far, tattare, hästhandlare
Doris Svedlund Blenda, Davids hustru
John Elfström Johan Tapper
Josua Bengtson Berg, banvakt
Gull Natorp Rakel Demant
Axel Högel Josef Demant, Rakels make
Jan Malmsjö Jonatan Demant, Rakels och Josefs son
Jan Olov Andersson Lennart, Davids och Blendas son
Peter Lindgren Mickel, Frasses son
Allan Edwall Natan, Frasses son
Gunvor Pontén Ragnhild, Tappers dotter
Ulla Sjöblom Frasses dotter
Märta Dorff Frasses hustru
Hans Strååt Efraim
- Ej krediterade:
Gösta Gustafson tågkonduktören
Rune Stylander diversehandlaren
Ulf Johanson Axel Axelsson
Birger Sahlberg bonden som öppnar grinden
Elsa Textorius fröken Tobiasson på Posten
Adèle Lundvall bybo
Hanny Schedin bybo
Margit Andelius Teresia, Tappers hustru
Stig Johanson landsfiskalen
Gösta Holmström bybo
Ivar Hallbäck bybo
Sture Ström bybo
Birger Åsander bybo
Gustaf Lövås skogsarbetare
Birger Lensander skogsarbetare
Bengt Sundmark skogsarbetare
Ivar Wahlgren auktionsförrättaren
Arne Lindblad hästägare
Gunnar Källving Petter, stinsen
Rune Ottoson bybo på auktionen
Gregor Dahlman bybo på auktionen
Olle Ekbladh bybo på auktionen

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Ateljéerna
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1954
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

David Vallander, hans hustru Blenda och deras lille son Lennart kommer resande med tåg till Skröderhult, en liten by i Värmland. David ska arrendera en liten gård ägd av Josef Demant, som själv inte längre orkar med det tunga arbetet, och Demants son är inte intresserad av gården. Han studerar.

Vallanders har knappt hunnit installera sig på gården, förrän en postfröken griper in i familjens liv. Hon läser ett brev till David från dennes far. Hon öppnar brevet med hjälp av vattenånga och får veta att Davids far är en ökänd tattare, Mördar-Frasse kallad. Med skvallrets hastighet sprids nyheten över byn.

Vallanders vet av tidigare erfarenhet vad tattarstämpeln innebär av lidande. Framför allt Blenda känner skräck inför att än en gång utsättas för denna förnedring.

Josef Demants hustru Rakel är bestört över att ha fått tattare i huset och begär att mannen ska köra i väg dem.

I handelsboden vägras Blenda kredit. Hon ska också betala den skuld hon hunnit skaffa sig, säger biträdet, det har chefen bestämt.

Josef säger till David att om han vetat vad han nu vet, skulle det inte ha blivit något arrende. Jag förekommer inte i polisregistret, svarar David.

Blenda gråter. Hon vill lämna gården. Jag skäms inte, säger David. Han är förresten bara halvtattare. Hans morsa är som Blenda. Och han vill in i samhället.

På vintern är David borta på skogshuggning. Blenda kommer på skidor till huggarlaget. Lennart ses under tiden till av Jonatan, Demants son. Blenda har med sig ett tillägg till arrendekontraktet från Josef. Där står det att gården vid arrendets slut ska vara i samma skick som när David tillträdde. David svär till men skriver sedan på papperet.

På hemväg möter Blenda Jonatan. Lennart sover som en stock därhemma, berättar han. De samtalar en stund om det liv hon lever. Sedan kysser han henne.

På vårvintern kommer Frasse resande till David och Blenda. Senare kommer också hans söner Mickel och Natan, och det blir ett högljutt festande. Josef kommer och klagar men blir handgripligen utkastad av David.

Under tiden passar Blenda på att träffa Jonatan på höskullen. Hon berättar om sin dröm att komma bort från sin nuvarande tillvaro. Plötsligt dyker David upp. Jaså, här har ni legat hela vintern, skriker han. Din förbannade tattare, svarar Blenda, du har fördärvat mitt liv. Han slår till henne.

Efteråt sitter David och gråter.

Rakel Demant dör. Folk från byn samlas på gården. Skvallret går. David utpekas som mördare. Men efter en stund kommer landsfiskalen ut och talar om att det var en helt naturlig död, och folksamlingen börjar upplösas.

Blenda är resklar. David ber henne stanna, men hon låter sig inte övertalas. Hennes beslut är fattat. Och Lennart är hans son, han är av tattarsläkt.

Det har blivit sommar. David och Frasse är på auktion. De ropar in ett tröskverk för 600 kr. Frasse betalar kontant.

Det är så mycket som är vrångt, klagar David. Frasse råder honom att ta vara på tillvarons ljusa sidor.

På hemväg möter de Jonatan som berättar att han är hemma på ferier några dagar. Jag ska inte bita ihjäl dig, lovar David.

Framme vid gården säger David till Frasse: Du hade rätt, farsan.

Censur / granskning

Censurnummer 83192
Datum 1953-10-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2455 meter
Kommentar Aktlängder: 570-585-590-540-170 = 2455 meter - 90 minuter. Aktlängder: 570, 585, 590, 540, 170.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Transversalton
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2455 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholms-kritikerna uttryckte sig ovanligt samstämmigt om Gud Fader och tattaren. Det är ingen stor film, men den skildrar levande människor och engagerande konflikter.

DN (Jerome): "Sven Rosendahl har själv skrivit manuset till den här filmen, som bygger på hans roman. Men självfallet måste en hel del av bokens rika stoff ha gått förlorat vid den överflyttning till en så mycket trängre och mer koncentrerad form som en filmatisering utgör. Och ändå; även filmen handlar om levande människor och rymmer en skildring av sin hjältes kamp för att få frid både med sig själv och med sin omgivning som är åskådligt dramatisk och sann.

Därmed är inte sagt att Gud Fader och tattaren är en riktigt stor svensk film, därtill är den för korthuggen i sin bild av den kvinnliga huvudpersonen och för abrupt i sin avrundning och upplösning. Det kan inte hjälpas att slutet försvagar helhetsintrycket avsevärt. Det blir ingen riktig dramatisk klimax, därför att vad som här sker mest ligger på ett inre plan. Och sådant är inte lätt att tolka i celluloiden. Detta har i varje fall inte Rosendahl och hans regissör -- Hampe Faustman -- lyckats med helt.

Men frånsett detta vill man ge filmen ett högt betyg. Den för en rakt in i det av rasfördomar besatta Sverige, som inte vill ge en som är till hälften tattare rätt att vara en hederlig svensk."

MT (Jurgen Schildt): "Gud Fader och tattaren är en lika välkommen som välbehövlig äreräddning för den Hampe Faustman som i fjol gjorde sig skyldig till Kvinnohuset. Någon stor eller märklig film är det visserligen inte, mätt med den strängare måttstocken, men ett genomgående gott arbete med några briljanta enskildheter. Och tydligt nog har ämnet engagerat honom. (-)

Filmen är till sin ena hälft ett stycke problemdramatik, till sin andra ett stycke färgstarkt folklore. Dess problem är ensamhetens: hur skall särlingen finna sig till rätta i en omgivning som vägrar att uppta honom som en jämlike? Det har framför allt tillkommit Ulf Palmes roll att besvara den frågan. Med hårfina medel får han också fram de inre attityderna i David Vallanders utveckling, från trots över förtvivlan till självständighet. Och fram till det slutliga svaret, ett svar som Spinoza skulle ha uppskattat: accepterandet av ensamheten, och därmed friheten att leva vidare.

Men här finns också överdådigt roliga scener, scener som skämtar med tattarna utan att en minut göra dem löjliga."

BLM (Harry Schein): "Filmen konstruerar inget artificiellt svenskt rasproblem (kanske finns ett sådant -- jag vet ingenting om tattare) utan den uppehåller sig vid ett mera allmänt komplex, den berör fundamentala frågor om människovärdet, om dumhetens och intoleransens tanklösa och bottenlösa grymhet, om lojalitetens sammanbrott inför ett alltför starkt socialt tryck. Allt detta uttryckes visserligen inom ramen för ett bygdedrama som inte saknar inslag av Åsa-Nisse och filmisk supgillesspiritualitet. Men dessa inslag tycks vara ofrånkomliga när svensk filmproduktion lämnar Stockholms tullar och man noterar bara tacksamt att Faustman har varit så pass restriktiv att de inte nämnvärt inkräktar på filmens väsentliga ärende.

Gud Fader och tattaren lever i stor utsträckning på två starka skådespelare, Adolf Jahr och Ulf Palme. Jahr har en önskeroll som den gamle tattaren och hästskojaren -- en enda utdragen explosion av värme, yvighet och genuin mänsklighet. Palme är i början, när handlingen presenteras, mera oengagerad. Men alltefter hans problem tar form fyller han ut rollen och visar i några magnifika spelscener sina enorma resurser. Hans spel präglas av en nyanserad och behärskad intensitet och han har en förmåga som är ytterst sällsynt bland skådespelare -- att se intelligent ut utan att verka intellektuell."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Gud Fader och tattaren påbörjades 2.2.1953 och avslutades 23.4.1953.

Sven Rosendahls (1913-1990) roman "Gud Fader och tattaren" utkom 1951 på Tidens förlag.

Förlaga

Originaltitel Gud Fader och tattaren (Roman)
Författare Sven Rosendahl


Inspelning

1953-02-17 1953-04-23
1953-02-02 1953-02-03
AB Sandrew-Ateljéerna (Novilla och Lästmakargatan) Stockholm Sverige
Sevallbo Hedesunda, Gästrikland Sverige (exteriörer)
Handen Haninge Sverige (exteriörer)
Klena Haninge Sverige (exteriörer)
Solsätra gård Haninge Sverige (exteriörer)
Berga Haninge Sverige (exteriörer)
Lindalen Tyresö Sverige (exteriörer)
Hässelby station Hässelby, Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1954-02-08 Astoria Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 1999-05-12 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1954-02-08 Astoria Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 2005-05-31 SVT1 Sverige 86 min

Ämnesord

Arbetare
Arrendator
Auktion
Banvakt
Diversehandlare
Dödsfall
Expediter
Handelsbodar
Konduktör
Kontrakt/arrende
Landsfiskaler
Oskyldigt misstänkta
Skvaller
Tattare
Tåg
Värmland

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2458


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TATTARBLOD
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TATTARBLOD
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Textkartong
Arkivalietitel Gud Fader och tattaren


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film från Värmland av Sven Rosendahl
Omfång 153 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång ca 25 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film från Värmland av Sven Rosendal
Omfång 153 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?