Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Café Lunchrasten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-02-15

Medverkande

Lars Ekborg
Harald, student

Doris Svedlund
Bojan, servitris

Annalisa Ericson
Smörblomman, prostituerad

Stig Järrel
Ali Baba, journalist

Eivor Landström
Cecilia, servitris

Visa alla medverkande

Handling

Samtidigt som stockholmsjournalisten Ali Baba besöker ungdomsfängelset i Norrköping för ett reportage, rymmer tre fångar. De lyckas ta sig ombord på samma kvällståg mot Stockholm som...

Visa hela handlingen

Press

Ett par recensenter hade nöje av dialogen i Café Lunchrasten. Därutöver förekom det sparsamt med beröm. Ord som medelmåttighet, klichéer och schabloner var högfrekventa i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Lars Ekborg Harald, student
Doris Svedlund Bojan, servitris
Annalisa Ericson Smörblomman, prostituerad
Stig Järrel Ali Baba, journalist
Nils Hallberg Bernt
Eivor Landström Cecilia, servitris
Emy Hagman Mia, kaféföreståndarinna
Douglas Håge Albert Karlsson, ägaren till Café Lunchrasten
Inger Juel Steffy, studentska
- Ej krediterade:
Solveig Hedengran Ali Babas fru
Catrin Westerlund damfrisörskan
Arne Ragneborn Bernts kompis
Tage Severinson Bernts kompis
Alexander von Baumgarten Hötorgs-Nicke
Ivar Wahlgren direktör på ungdomsfängelset i Norrköping
Olle Hilding redaktionschefen
Ernst Eklund chefredaktören
Birger Lensander faktor
Gösta Ericsson man på redaktionen
Helga Brofeldt Sophia ("Sop-hia"), städerska på redationen
Lillemor Biörnstad städerska på redaktionen
Svea Holst kvinna med slaskhink
Per Sjöstrand estetisk student
Ivar Hallbäck konduktör
Stig Johanson brevbärare
Hanny Schedin tidningsbud
Gordon Löwenadler expediten i klädaffären
Gösta Holmström patrullpolis
Olle Ekbladh polisen i parken
Per-Axel Arosenius polisen på Stockholms Central
Sture Ström polis
Rune Stylander polis
Ingemar Holde mannen utanför Café Lunchrasten som får en cigarett av Harald
Margareta Sjöstrand studentska
Bengt Sundmark färdiggörare på tidningstryckeriet
Sune Elffors radiopolis
Mats Björne morgontidig gäst på kaféet

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1954
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Samtidigt som stockholmsjournalisten Ali Baba besöker ungdomsfängelset i Norrköping för ett reportage, rymmer tre fångar. De lyckas ta sig ombord på samma kvällståg mot Stockholm som Ali. Ali får reda på rymningen först på redaktionen. Han får snabbt skriva om den artikel han redan har färdig.

De tre rymlingarna gör på natten inbrott hos Johanssons Livs i Klarakvarteren i Stockholm. De upptäcks, jagas av polis och två av dem infångas. Jakten fortsätter på den tredje, Bernt.

Harald och Bojan är förälskade. Han är student vid Stockholms högskola och har under sommaren vikarierat som journalist på samma tidning som Ali. Hon är servitris på café Lunchrasten. Tidigt i gryningen ger hon sig i väg för att börja sitt arbete.

Harald kommer till Lunchrasten för att äta frukost, kaffe och wienerbröd. Han är klädd i studentmössa och bär på ett korrektur. Strax efteråt kommer Bernt inrusande på cafét. Polisen är inte långt efter. Han räddas av Harald som trycker på honom sin mössa och säger åt honom att börja läsa högt ur korrekturspalten. När de förföljande poliserna sedan kommer, ser de sig omkring -- och går tomhänta från cafét.

Innan Bernt lämnar cafét, drar han sig avsides med Bojan. Det visar sig att de känner varandra. Hon lånar honom pengar.

Bernt återkommer till Bojan, nykostymerad. Han måste få tillbringa natten hos henne, säger han. Annars kanhända Harald får höra talas om deras ljuva kärlekssaga.

Bojan säger till Harald att hon ska ha nattgäster från landet. Han finner sig i detta, men övertalar henne att på kvällen följa med på en gask i kårhuset. Han ska skaffa henne en studentmössa, för det måste man ha.

Bojan känner sig främmande på gasken och närmast flyr från den, men Harald skyndar i kapp henne.

Hon vill resa till Paris med honom, säger hon på hemvägen. Nu! Han säger att han har tentor han måste klara av först, nu går det inte. De måste resa nu, framhärdar hon, eller skiljas.

Bojan är hemma hos sig tillsammans med Bernt. Han gör ett försiktigt försök till närmande som hon avvisar. Plötsligt hörs Harald ropa utanför fönstret. Han har ändrat sig. Vi reser! skriker han.

Då visar sig Bernt i fönstret -- och Harald rusar sin väg.

Ali talar med chefredaktören om ett fast jobb för Harald. Tidningen borde ge honom en chans i London.

När Ali en stund senare finner Harald på redaktionen, är denne helt tillintetgjord av maktlöshet och förtvivlan.

Harald får sin chans i London och flyger dit utan att han och Bojan lyckats tala ut med varandra.

Det är tid för stängning på Lunchrasten. Enda gäst är Smörblomman, en prostituerad kvinna som samlar sig för sitt nattpass. Bojan råkar undslippa sig att hon är med barn.

Ali kommer in. Livet är bittert, säger han. Men han har gjort en god gärning. Han har hindrat en vän från att gifta sig.

Smörblomman berättar att Bojan är havande. Greja upp det du har ställt till med, säger hon till Ali.

Res efter honom, säger Ali till Bojan. Han råkade tala lite bredvid mun, så jag vet hur det ligger till. Res efter.

Bojan låter sig gärna övertalas.

Du är ett as, säger Smörblomman till Ali. Men det där gjorde du bra.

Censur / granskning

Censurnummer 83766
Datum 1954-02-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2180 meter
Kommentar Aktlängder: 535-605-575-465 = 2180 meter - 80 minuter. Aktlängder: 535, 605, 575, 465.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2180 meter
Längd i minuter 80 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett par recensenter hade nöje av dialogen i Café Lunchrasten. Därutöver förekom det sparsamt med beröm. Ord som medelmåttighet, klichéer och schabloner var högfrekventa i recensionerna.

SvD (Lill): "Herbert Grevenius lilla vardagskomedi i stockholmsk Klaramiljö har sina uppenbara brister och sina lika iögonenfallande poänger. Bristen på dramatik gör den löslig, kåserande, rätt oväsentlig, men den gnistrande humörfriska och ogenerade dialogen och de behändigt tillskurna, kanske inte i alla avseenden trovärdiga men effektfulla figurerna bär fram situationerna så att de slår var för sig. Och denna rätt solkiga och slarviga men ändå trivsamma och vänliga Stockholmsmiljö är något som Hampe Faustman förstår att göra rättvisa åt. Café Lunchrasten har en lätt och lekande, nära nog improviserad charm och en frisk rörlighet i bildmontaget som kanske kan göra den till en succé, åtminstone på hemmaplan. Trots sin outrerade frispråkighet blir filmen aldrig rå och det är nu trots allt en fördel -- jag tror inte filmpubliken i gemen tycker så mycket om att chockeras."

StT (Robin Hood): "Det är över huvud taget svårt att tycka något om Café Lunchrasten som film. Det finns ingen orsak att tycka direkt illa om den, men heller ingen orsak att tycka bra om den. Man lämnas fullständigt oberörd. Lunchrasten är ett vänligt och kultiverat ingenting, som flyter fram lika tyst, mjukt och oansenligt som ett helt vanligt moln på en helt vanlig himmel.

Herbert Grevenius har den åsikten att en film inte behöver ha mycket handling. Dramatikens gamla lagar avfärdas med en axelryckning. Det räcker om man ställer fram några människor som går omkring bland varann framför kameran en stund och lever ett 'äkta' liv -- som i verkligheten -- försätts i små situationer 'tagna på kornet' och säger 'naturliga' repliker, en aning tillspetsade i tidssatirisk och revykarlgerhardsk riktning.

Visst kan det göras film på det sättet. Men om filmen skall fängsla fordras då för det första att människorna skall vara intressanta så att vi fascineras. Och för det andra att regissören förmår skapa nyanserna i de vardagliga situationerna och göra det lilla stort.

Men Lunchrastens personer sådana de framställs i filmen lämnar oss hjärtans likgiltiga."

MT (Jurgen Schildt): "Kortast kunde man karakterisera hans [Faustmans! svaghet som regissör som en oförmåga att hålla in de filmiska tyglarna, en bristande disciplin och kritik i de artistiska urvalsprinciperna. Det förefaller som om han aldrig på allvar anfäktats av kräsenhetens demon, den demon som skulle tvinga honom att koncentrera sina uttrycksmedel, att hellre säga för litet än för mycket. Han låter skådespelarna säga sina repliker (där personinstruktionen alltför ofta lyser med sin frånvaro) och avverkar scen på scen som på ett radband, men utan all sammanhållande kraft. Ibland åstadkommer han några fint tecknade detaljer, några enstaka tablåer av överraskande lödighet, men nästan aldrig -- summa summarum -- ett helt och obrutet konstverk.

Allt det där går igen också i Lunchrasten, Grevenius' människopussel kring ungdom, publikaner och syndare på ett kafé i klarakvarteren. Det finns enskilda profiler och scener att glädjas åt i filmen: det erotiska växelspelet mellan Lars Ekborgs student och Doris Svedlunds aptitfriskt sinnliga servitris, Stig Järrel som den desillusionerade journalisten Ali Baba och framför allt Nils Hallberg som den förrymde bonagrabben Bernt -- ett utomordentligt porträtt ritat av en skådespelare som envisas att bli bättre och bättre med varje ny roll. Alldeles för chargerad och vulgariserad är däremot Annalisa Ericson som kvartershoran 'Smörblomman'. Svensk film framhärdar tydligen i föreställningen om stockholmsfnaskets klassiska treenighet -- boan, hattskrållan och vristremmarna."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Café Lunchrasten påbörjades 8.12.1952 och avslutades 26.1.1953. Därefter inspelades kompletteringar 11.11.1953 -- 19.11.1953.

Herbert Grevenius' (f 1901) teaterpjäs "Lunchrasten" hade urpremiär på Göteborgs Stadsteater 12.11.1949. Se även Kommentar till Vi tre debutera (1953/14).

Förlaga

Originaltitel Lunchrasten (Pjäs)
Författare Herbert Grevenius


Inspelning

(kompletteringar) 1953-11-11 1953-11-19
1952-12-08 1953-01-26
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Norrköpings central Norrköping Sverige
Stockholms central Stockholm Sverige
Stockholms kårhus Stockholm Sverige
Tunnelbanan Stockholm Sverige
Brunkebergsgatan Stockholm Sverige
Kafé 26:an på Herkulesgatan Stockholm Sverige
Stockholms-Tidningen Stockholm Sverige
Aftonbladet Stockholm Sverige
Östermalm Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1954-02-15 Grand Stockholm Sverige 80 min
Urpremiär 1954-02-15 Grand Stockholm Sverige 80 min

Musikstycken

Originaltitel On the Banks of the Wabash (Far Away)
Kompositör Paul Dresser (1897)
Textförfattare Paul Dresser (engelsk text 1897)
Karl-Ewert (svensk text 1914)
Sångare Annalisa Ericson


Originaltitel O alte Burschenherrlichkeit
Textförfattare Eugen Höfling (tysk text 1825)
August Lindh (svensk text)
Sångare kör


Ämnesord

Brevbärare
Chefredaktörer
Damfrisörska
Expediter
Faktor/tidning
Flygresor
Fängelse
Fängelsedirektör
Graviditeter
Inbrott
Journalist
Kaféer
Konduktör
Norrköping
Norrköpings Central
Polis
Prostitution
Redaktion/tidning
Redaktörer
Rymningar
Servitris
Stockholm/Aftonbladets redaktion och sätteri
Stockholm/Brunkebergsgatan
Stockholm/Klarakvarteren
Stockholm/Kårhuset
Stockholm/Stockholms-Tidningens redaktion och sätteri
Stockholm/kafé 26:an på Herkulesgatan
Stockholm/Östermalm
Stockholms Central
Stockholms tunnelbana
Student
Städerskor
Tidning
Tidningsbud
Tågresa
Ungdomsbrottsling
Ungdomsfängelse
Ölcafé

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel CAFÉ LUNCHRASTEN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel CAFÉ LUNCHRASTEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lunchrasten.
Omfång 109 s. + 36 s. kompletteringar + 11 s. roll- och miljölista + skiss över caféet i ett ex
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?