Grundfakta

Originaltitel Förtrollad vandring
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-04-19

Medverkande

Folke Sundquist
Henrik Ulfsax, bandaktör

Elsa Prawitz
fröken Birgitta Hassel, kallad Porslins-Birgitta/Louise von Bogenhusen

Edvin Adolphson
Johan Kasimir Enqvist, "Filikromen", bandaktör

Hjördis Petterson
Emilie Hassel, Porslins-Birgittas mor

Erik Hell
mannen med lokomotivstyrkan

Nils Hallberg
herr Bummel

Visa alla medverkande

Handling

Det är i början av 1900-talet. Ett resande teatersällskap kommer till en liten landsortsstad och har där lyckan att dra stor publik. Men mitt under pågående föreställning finner...

Visa hela handlingen

Press

Per-Olof Wredlund i AT trivdes på det hela taget med Förtrollad vandring, och Nils Beyer (MT) fann filmen personlig och charmfull. De andra kritikerna uttryckte besvikelse av varierande...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
Smink
Frisyrer

Medverkande

Folke Sundquist Henrik Ulfsax, bandaktör
Elsa Prawitz fröken Birgitta Hassel, kallad Porslins-Birgitta/Louise von Bogenhusen
Edvin Adolphson Johan Kasimir Enqvist, "Filikromen", bandaktör
Hjördis Petterson Emilie Hassel, Porslins-Birgittas mor
Erik Hell mannen med lokomotivstyrkan
Nils Hallberg herr Bummel
Sonja Stjernquist Lena, piga
Magnus Kesster baron Magnus von Bogenhusen, Louises far
Carl-Gustaf Lindstedt "Mefistofeles", bandaktör
Georg Skarstedt den otroligt magre, trollkarl och buktalare
John Melin teaterdirektören
- Ej krediterade:
John Norrman cirkusdirektören
Julia Cæsar Emma, von Bogenhusens kokerska
Sven Magnusson sångaren med tittskåpet
Stig Johanson falskmyntare på Värdshuset Liljan
Ingemar Holde teaterinspicienten
Ulla-Bella Fridh ung bandaktris
Ernst Brunman upprörd teaterbesökare
Sten Mattsson bandaktör i sminklogen
Birger Åsander falskmyntare på Värdshuset Liljan
Tom Walter falskmyntare på Värdshuset Liljan
Lissi Alandh uppasserska på Värdshuset Liljan

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1954

Handling

Det är i början av 1900-talet. Ett resande teatersällskap kommer till en liten landsortsstad och har där lyckan att dra stor publik. Men mitt under pågående föreställning finner teaterdirektören för gott att avvika med kassan. Föreställningen kommer av sig, och publiken troppar av i vredesmod.

Den unge skådespelaren Henrik Ulfsax hinner bara fånga en sista skymt av en ung, söt dam som han flirtat med under föreställningen.

Teatersällskapet upplöses. Henrik beger sig ut på luffen tillsammans med en äldre kollega, Johan Kasimir Enqvist, Filikromen kallad. De får snart sällskap med en lurvig liten hund som de döper till Lohengrin. De lär också känna en resande porslinsförsäljerska, fru Hassel, och hennes dotter som oftast kallas Porslins-Birgitta.

Henrik och Filikromen följer med porslinsvagnen en tid och får vara med om en rad ovanliga händelser. När de till sist tar farväl för att vandra vidare, har det uppstått ett kärleksförhållande mellan Henrik och Porslins-Birgitta -- kanske mest därför att han i henne sett en dubbelgångare till den söta dam han flirtade med under den sista föreställningen på teatern.

Henrik och Filikromen kommer till en herrgård -- och här återfinner Henrik den okända damen från teatern. Hon heter Louise von Bogenhusen, och gården är hennes fars. De känner båda igen varandra, men ingen av dem nämner saken. Deras flirt börjar på nytt. Det är dock först när fru Hassel och Porslins-Birgitta dyker upp på gården, som det visar sig hur allvarlig deras förälskelse blivit.

Nu avslöjas det att baron von Bogenhusen är Porslins-Birgittas far. Louise blir våldsamt svartsjuk på Birgitta i hennes dubbla roll som nyvunnen syster och rival om Henrik.

Birgitta och hennes mor ger sig emellertid på nytt ut på vägarna, och för Birgitta går en gammal önskedröm i uppfyllelse. Hon blir lindanserska på en cirkus -- precis som hennes mor en gång varit.

En kväll är alla från herrgården på marknadsbesök för att se Birgitta uppträda. Birgitta blir dock nervös under föreställningen och störtar till marken. Hon dör i armarna på den man som verkligen älskar henne, cirkusens atlet.

Dagen därpå kommer teaterdirektören till herrgården. Han har ångrat sin flykt med kassan och försöker nu samla ihop sin ensemble igen.

Louise och hennes far får veta att Henrik är adelsman och bär det stolt klingande namnet Ulfsax.

Filikromen återvänder till teaterlivet. Henrik stannar kvar hos Louise för att bli hennes äkta man. (Bearbetning av reklammaterial.)

Censur / granskning

Censurnummer 84118
Datum 1954-04-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2875 meter
Kommentar Aktlängder: 520-445-465-515-565-365 = 2875 meter - 105 minuter. Aktlängder: 520, 445, 465, 515, 565, 365.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2875 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Per-Olof Wredlund i AT trivdes på det hela taget med Förtrollad vandring, och Nils Beyer (MT) fann filmen personlig och charmfull. De andra kritikerna uttryckte besvikelse av varierande styrka.

AT (Per-Olof Wredlund): "Man tycker på det hela taget bra om Arne Mattssons senaste film, dess graciösa lekfullhet, dess charm och dess poetiska luftighet. Den sprudlar av lustiga infall och bisarra figurer och liksom ber om att inte bli tagen på allvar. Förtrollad vandring är spontanitetens triumf över det mekaniserade skämtet och förmedlar en känsla av, ja, just lek. Det är därigenom man trivs så bra med den.

Helt besegrad av filmen blir man dock inte. Den skulle ha mått bra av en stramare komposition. Den flyter nu ut för mycket åt olika håll och kastar väl snabbt mellan olika situationer och personer. Inte så att jag efterlyser en glasklar logik -- det skulle ligga helt vid sidan om filmens idé -- men man skulle ha uppskattat en bättre stringens i skildringen. (-)

Elsa Prawitz har en dubbelroll som Porslins-Birgitta och som Louise von Bogenhusen. Hon är bäst när hon får vara temperamentsfull som Porslins-Birgitta. Då gnistrar det verkligen till om henne -- hon är en skälmsk flickunge med aptit på Livet. Det blir värre för henne i rollen som Louise, där hon skall vara högdragen och förnäm. Hon slår då över åt andra hållet och blir inte alls trovärdig. Dessutom glider hon då på ett egendomligt sätt på replikerna, så att man har svårt att uppfatta slutet på dem. Även om hon alltså inte helt räcker till för de båda rollerna, visar hon dock att svensk film bör kunna få stor glädje av henne i fortsättningen.

De båda andra huvudrollerna -- skådespelarna -- görs av Edvin Adolphson och Folke Sundquist. Att Edvin Adolphson har en nästan oöverträffad förmåga att göra sina roller till verkliga färgklickar, har man kunnat konstatera många gånger och här finns anledning att förnya berömmet. Folke Sundquists roll har inte så stora möjligheter men han fyller den väl och övertygar som glad garçon, som slitit sig loss ur konventionens bojor och nu lever en dag i sänder."

StT (Robin Hood): "Det är tråkigt att behöva säga, men Förtrollad vandring är en misslyckad produkt. Huvudfelet ligger hos manuskriptet. (-)

Grundstämningen är romantisk, något av Love Almquist och Blanches "Resande teatersällskap". Så är det till lika delar filmerna Vägen till Klockrike, Fröken Julie, Gycklarnas afton och Tolvskillingsoperan, med stänk av crazy från Povel Ramel och mystik från Fängelse och Gösta Werner.

Hur Nordisk Tonefilm kommit på idén att filma en så sällsam brygd är en gåta. Fast kanske inte helt: den ger tacksamma b i l d m ö j l i g h e t e r åt regissör, arkitekt och fotografer, och en chans för Mattsson att mäta sina krafter med både Pabst, Sjöberg, Ingmar Bergman m fl på en gång. Och styckar man upp Förtrollad vandring i sina enkla beståndsdelar och tar varje bit för sig, måste man säga att han ofta når upp till förebilderna, ibland överglänser dem. (-) Men vad båtar de enskilda bildernas kvalitet när historien, de skall berätta, är ett obegripligt sammelsurium ('man har ej snille för att man är galen'), och ingredienserna blandas ihop så illa.

Filmen karakteriseras i reklamen som en 'skälmhistoria', men skälmskheten lyser med sin frånvaro. Humorn representeras av nattkärlen, som dinglar i rader på den klarinettspelande Hjördis Pettersons vildavästernvagn som bjällrorna på en narrs dräkt."

Arbetaren (Lasse Bergström): "På sitt sätt är Förtrollad vandring en originell film. Den tycks inte lyda under några lagar: logiken är en lära som solen eller någon annan värmekälla förintat under inspelningens gång. Förlustkontot tyngs emellertid inte så hårt av den bristen -- förtrollade vandringar bör ju inte företas efter kompass och Arne Mattson har helt säkert menat väl med sitt myller av händelser och uppdykande figurer. Ändå hänger filmens svaghet samman med denna förlitan på infall och lek. Att arbeta med lätt hand är en sak, att ta lätt på uppgiften en annan. Arne Mattson som f ö inte är utrustad med speciellt lätta händer, har blandat ihop detta. Han har glömt att även sagan bör ha sitt mönster och leken sitt mål. Och att just detta som han glömt är det svåraste av allt.

Nu får man nöja sig med några ströscener som har charm och skönhet: infall som resulterat. Resten är endast svensk filmvardag, sedd från ett annat perspektiv och med odisciplin som ledstjärna."

Kommentar Svensk filmografi

Den tyske författaren Roland Betschs (1888--1945) roman "Die Verzauberten" (Den förtrollade) utkom 1935.

Förlaga

Originaltitel Die Verzauberten (Roman)
Författare Roland Betsch


Inspelning

(sommaren) 1953 1953
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljéer Stockholm Sverige
Furuvik Gävle Sverige
Hedemora Sverige
Karsholms slott Kristianstad Sverige
Godset Björksund Nyköping Sverige
Trosa Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1954-04-19 Rialto Norrköping Sverige 105 min
1954-04-19 Grand Stockholm Sverige 105 min
TV-visning 1976-04-11 TV1 Sverige 101 min
1990-11-09 Kanal 1 Sverige 101 min
1998-02-27 SVT1 Sverige 101 min
Urpremiär 1954-04-19 Rialto Norrköping Sverige 105 min
1954-04-19 Grand Stockholm Sverige 105 min

Musikstycken

Originaltitel Tittskåpet
Kompositör Sven Sköld (1954)
Textförfattare Rune Lindström (1954)
Sångare Sven Magnusson


Originaltitel Vildandens klagan
Kompositör Elna Nilsson (1889)
Textförfattare -rd (1886)
Sångare Edvin Adolphson


Originaltitel Då väntar jag vid vägarna
Kompositör Anders Börje (1949)
Textförfattare Rune Lindström (1949)
Sångare Edvin Adolphson
Folke Sundquist


Originaltitel La paloma
Kompositör Sebastián Yradier (1859)
Textförfattare Sebastián Yradier (spansk text 1859)
Ernst Wallmark (svensk text)
Sångare Edvin Adolphson (repris)
Instrumentalist Hjördis Petterson (klarinett - dubbad av ?)


Originaltitel Lyckan flyger med vinden bort
Kompositör Georg Skarstedt
Textförfattare Rune Lindström
Sångare Georg Skarstedt


Originaltitel Zandahls kanon
Kompositör Frans Hodell (1866)
Textförfattare Frans Hodell (1866)
Sångare Edvin Adolphson


Originaltitel Glädjens blomster
Arrangör Hugo Alfvén
Instrumentalist Elsa Prawitz (spinett - dubbad av ?)
Folke Sundquist (ocarina - dubbad av ?)


Originaltitel Hjalmar och Hulda
Textförfattare Wilhelmina Stålberg (1839)
Sångare Edvin Adolphson


Originaltitel Korpral Kanon
Kompositör Petrus på Tjäderkulla
Sångare Edvin Adolphson


Originaltitel Här kommer vännen som jag tycker om ...
Sångare Folke Sundquist


Originaltitel G'schichten aus dem Wienerwald, op. 325
Kompositör Johann Strauss d.y. (1868)


Originaltitel Förtrollad vandring
Kompositör Sven Sköld (1954)
Textförfattare Rune Lindström (1954)
Sångare Elsa Prawitz


Ämnesord

Adel
Atlet
Björksunds gods
Cirkus
Dödsfall
Falskmyntare
Furuvik
Försäljare
Hedemora
Herrgårdar
Karsholms slott
Kokerska
Lindansare
Luffare
Marknad
Skådespelare
Teaterdirektör
Teatersällskap/resande
Trosa-trakten

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2875


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2875


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2875


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FÖRTROLLAD VANDRING
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Nordisk Tonefilm visar FÖRTROLLAD VANDRING
Tryckeri Ljunglöfs


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 132 s. Rollista och miljölista (7 s.) ingår. + 3 s. prolog och epilog, löst i manus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Förtrollad vandring - en vandringssaga.
Omfång 132 s. Person- och miljölista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 12
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?