Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Flicka utan namn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-09-06

Medverkande

Alf Kjellin
Erland Ljung, sutenör

Berit Frodi
Lena Hagen, alias Anna Lena Johansson, 22 år

Torsten Lilliecrona
Bo Ferne, kriminalkonstapel

Stig Järrel
pälshandlaren

Bengt Blomgren
Stig Helle, vittne

Astrid Bodin
fru Elsa Boman, vittne

Visa alla medverkande

Handling

Det är rättegång i Stockholms rådhusrätts tionde avdelning. Åklagaren yrkar ansvar för mord. Första vittnet är fru Elsa Boman. Vittnesmålet övergår i en återblick: Fru...

Visa hela handlingen

Press

Kriminalfilmen Flicka utan namn möttes inte genomgående med entusiasm och högt beröm men väl med respekt för sina bakomliggande, allvarliga ambitioner. DN (C B-n): "Flicka utan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Mixning

Medverkande

Alf Kjellin Erland Ljung, sutenör
Berit Frodi Lena Hagen, alias Anna Lena Johansson, 22 år
Torsten Lilliecrona Bo Ferne, kriminalkonstapel
Stig Järrel pälshandlaren
Bengt Blomgren Stig Helle, vittne
Astrid Bodin fru Elsa Boman, vittne
Helge Hagerman överkonstapel Larsson, chef för mordkommissionen
Allan Bohlin överkonstapel Bergman, medlem av mordkommissionen
Brit Ångström Elsa Bergkvist, Lenas väninna
Elsa Ebbesen-Thornblad Stig Helles mor
Georg Skarstedt Tydén, kypare på restaurang Grenadjären
Ulf Johanson granne till Lena Hagen
Karin Miller granne till Lena Hagen
Arne Källerud hustrumisshandlaren
Birger Lensander en boende vid Rådhuset
Hanny Schedin kvinnan på balkongen
Tor Isedal polacken
Lars Seligman "Darret", smågangster och tjallare
Wanda Anderson Bo Fernes hustru
Astrid Johansson expediten i handelsboden på Älgö
Lennart Almkvist taxichauffören
Alvar Zetterquist kriminalpolisintendenten
Gunnar Hedelius rådman Hedelius, domare vid rådhusrättens 10:e avdelning
Carl-Axel Robèrt stadsfiskal Robèrt, åklagare
Bertil Österberg advokat Österberg, försvarsadvokaten
- Ej krediterade:
Ingrid Lothigius Elsa Bergkvists värdinna i Äppelviken
Lukas Bonnier Nilsson, kriminalkonstapel
Birger Sahlberg Sjögren, portvakten i huset Johannesgatan 22
Gunvor Wegnelius nämndsekreteraren
Robert Hammarlund rättstjänare
Curt Hjelm "Stålmannen"
Per Appelberg mannen i trenchcoat som grips på Snickarbacken
P.O. Johansson polis i fru Bomans våning
Karl Erik Larsson polis i fru Bomans våning
doktor Berggren rättsläkaren
Stig Åström polis i förhörsrummet
herr Lögdberg fingeravtrycksexperten
Peter Wickman grannfamiljens son
Bissan Wickman grannfamiljens dotter

Bolag

Produktionsbolag Otto Scheutz
AB Sandrew-Ateljéerna
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1954
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är rättegång i Stockholms rådhusrätts tionde avdelning. Åklagaren yrkar ansvar för mord. Första vittnet är fru Elsa Boman. Vittnesmålet övergår i en återblick:

Fru Boman kommer hem sent efter att ha varit på bio. Hon hör skott och sedan springande steg i trappuppgången. Hon skymtar en man som hastigt avlägsnar sig. Sedan ringer hon polisen, som snart är på plats och konstaterar att en ung kvinna blivit skjuten.

Kvinnan identifieras som Lena Hagen. Lite underlig var hon, berättar fru Boman. Lägenheten hade hon bara lånat av den egentliga hyresgästen, Elsa Bergkvist, som är intagen på sjukhus. Mer kan fru Boman inte säga.

Vid undersökningen av brottsplatsen finner polisen en ituriven krognota med ett telefonnummer skrivet på baksidan. Numret går till en affär på Älgö.

I affären är det dock ingen som känner till Lena Hagen eller Elsa Bergkvist.

Kriminalkonstapel Bo Ferne går "krogrond" för att finna spår efter Lena Hagen. Så småningom får han napp på restaurang Grenadjären. Där minns kyparen mycket väl paret som i går ställde till bråk i garderoben.

Kyparen följer med Ferne till kriminalen för förhör, och där stöter de ihop med en ung man som kyparen känner igen. Mannen presenterar sig som Stig Helle. Det gällde Lena Hagen, säger han. Vi skulle ha gift oss.

De hade gått hem till hans mor för att avslöja giftermålsplanerna, berättar Helle. Modern hade dock uppträtt kallsinnigt. Sedan hade han bjudit Lena på restaurang och där bett henne följa med till familjens sommarstuga över helgen. När hon tackade nej, skrev han på notan telefonnumret till affären i närheten av stugan -- ifall hon skulle ändra sig.

På väg ut från restaurangen blev Lena antastad av en man som frågade om hon var upptagen i kväll. Det blev upptakten till ett hastigt överståndet bråk.

Sedan vet Helle inte mer.

Så småningom får polisen äntligen tag på Elsa Bergkvist som nyss avslutat sin sjukhusvistelse. Hon förklarar att hon inte vågat söka upp polisen.

Nu berättar hon att Lena -- som egentligen heter Anna Lena Johansson -- varit förälskad i en man som drivit henne att prostituera sig. Först när mannen, Erland Ljung, dömdes till ett fängelsestraff, förmådde Lena göra sig fri. Vad som helst men inte Ljung, tänkte hon nu och gömde sig under nytt namn i Elsas lägenhet.

Ljung, som för ett par dagar sedan frigivits från fängelset, efterlyses och infångas snart i en polisfälla på kafé 9:an i Gamla Stan. Han är då beväpnad med en pistol.

Ljung erkänner mordet på Lena, när polisen talar om att man fått bevis för att hon mördades med hans pistol.

Rättegången mot Erland Ljung lider mot sitt slut. Domaren frågar om han har något att tillägga.

Jag har ju erkänt, säger Ljung.

Censur / granskning

Censurnummer 84765
Datum 1954-09-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2730 meter
Kommentar Aktlängder: 540-515-510-555-610 = 2730 m - 100 minuter. Aktlängder: 540, 515, 510, 555, 610.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2730 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kriminalfilmen Flicka utan namn möttes inte genomgående med entusiasm och högt beröm men väl med respekt för sina bakomliggande, allvarliga ambitioner.

DN (C B-n): "Flicka utan namn övertygar med sin lugna, pålitliga ton, det är en trygg och vederhäftig mordfilm och mordkommissionen arbetar här med en osviklig säkerhet, som bör inge varje presumptivt mordoffer i Stockholm den största trygghet. Man kan anmärka på att filmen saknar de riktiga överraskningsmomenten -- den är relaterande snarare än dramatisk -- men den hänger hela tiden ihop, och den verkar autentisk. Inför många andra svenska filmer kretsande kring brott och straff har man ofta haft en känsla av att sådant händer inte här; sådant händer bara i filmen. Men Flicka utan namn berättar om något som verkligen kunnat inträffa.

Att flickan i fråga inte har något namn har sin förklaring, eftersom hon har ett förflutet som möjligen kan begripas av den hygglige unge man (Bengt Blomgren) som tänker gifta sig med henne, men omöjligt kan accepteras av den borgerliga Stockholmsfamilj där grabben hör hemma. Flickan är Berit Frodi, som är alldeles utmärkt i rollen, ingen vanlig pinuppa, inget banalt litet filmfynd -- det är inte sin barm och sina ben som hon blottlägger i filmen, utan sina nerver, och det blir nästan finare så! Man tror på hennes skygghet och på hennes vibrerande oro. Och även Alf Kjellin är den här gången ovanligt till sin fördel -- han har på senare tiden haft en viss tendens att kokettera med sin backfischsmickrande charm, han har i de mest omöjliga sammanhang lekt lyckoprins och Putte i Blåbärsskogen. Men här övertygar han som en verkligt tuff kille; så ska naturligtvis en rejäl hallick ta sig ut! Stig Järrel skymtar två korta ögonblick i en skickligt karikerad patentroll, men det är att lura publiken att sätta honom med fet stil i annonser och program.

Till det bästa i filmen hör dess polisiära galleri med intressanta scener ur Stockholmspolisens arbete, undersökningar på plats, jakten efter misstänkta figurer, dess jagande på restaurang efter restaurang efter en liten krognotas ursprung. Allra finast bland kriminalarna är Torsten Lilliecrona med sin tjuraktigt trygga säkerhet och Helge Hagerman med sin mörka auktoritet. Här antecknar man också en intressant filmdebut av en kommande idol, bokförläggare Lukas Bonnier, på en gång maskulint kärv och med en mjuk ömhet i rörelser och röst. Man konstaterar med uppriktig glädje det friska och efterföljansvärda initiativ som svensk film härmed tagit när den till filmen börjar kanalisera de tillgångar som den svenska bokförläggarvärlden kan tänkas rymma av maskulin skönhet, kvickhet och charm."

MT (Nils Beyer): "Filmens styrka är stockholmsbilderna och den känsla av vardag, som de utstrålar i Rune Ericsons foto. Livet går sin gilla gång i kylan och snösörjan, fastän det ligger en kvinna mördad i ett hus. Verkar ändå inte filmen så starkt på åskådaren, beror det på två omständigheter, vilka särskilt faller i ögonen.

Den ena gäller klippningen av filmen. Bilderna får ofta stå för länge utan att bäras av någon inre spänning -- och åskådaren blir otålig. Dylika longörer kan rentav verka komiska, och det är inte så lyckat. Snab!bare tempo hade varit att rekommendera, och det beror i sin tur på filmens andra svaghet, att vi aldrig riktigt kan intressera oss för den mördade flickan och hennes öde. Själva historien är schablonmässig och inte tillräckligt motiverad. (-)

Nej, bäst var de anonyma vardagstyperna sådana som de gjordes av Astrid Bodin och Arne Källerud och Torsten Lilliecrona och en handfull till. De gav miljö, och miljön var det finaste i Torgny Wickmans debutfilm."

Arbetaren (Hanserik Hjertén): "Flicka utan namn är en film i den halvdokumentära genre som särskilt amerikanerna odlat flitigt. Rent principiellt är den ett något tvivelaktigt slag av film som gör en kritiker ytterst osäker om vilket ben han skall stå på, det dramatiska eller det pedagogiska. Men genom en oerhört uppdriven teknik har amerikanerna uppnått något av en syntes, där polisarkivens människoöden tillhandahåller en oklanderlig yttre apparat åt en självständig spänning. (-)

Om man blandar riktiga skådespelare och vanliga yrkesmänniskor blir kontrasten förödande, om man blandar torra informationer och långrandiga 'locations' med försök till människoskildring slirar man verkligen på kopplingen. Det förra problemet har Wickman sökt lösa genom att tona ned spelet till en minsta gemensamma nämnare, ett slags butter yrkespantomim som är sövande, mera lämplig för en fysionomisk aktör som Torsten Lilliecrona än den veke Alf Kjellin; Kjellin är den som, även genom rollens format, har svårast att underordna sig denna skomakarrealism, därför tror man också minst på honom. Det senare problemet har Wickman förståeligt nog gått bet på, och han har sannerligen ingen hjälp av manuskriptet: det bjuder en gammal utsliten återblickningsteknik, som inte ens orkar vara konsekvent och som tydligen nyttjats bara för att skänka lite dramatik åt denna polisiära och juridiska inblick. Men om filmens enda mening således till slut blir denna inblick, hade det då inte varit mer motiverat med en enkel och rättfram kortfilm? Men på en långfilm som är billig att göra kan man naturligtvis samtidigt tjäna mera pengar!"

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Flicka utan namn påbörjades 3.2.1954 och avslutades 6.3.1954. Hela inspelningen genomfördes i autentiska miljöer, dvs utanför ateljé.

Filmen omtalas i en del pressklipp som Torgny Wickmans regidebut, vilket är en viss förgrovning av sanningen. Filmen är Wickmans första, långa spelfilm. Redan 1948 debuterade han dock på bio med den långa dokumentärfilmen Olympiad i vitt (1948/13), även om hans insats den gången rubricerades som redigering.

Skådespelardebut görs dock i Flicka utan namn av förläggaren Lukas Bonnier, hans hittills enda film. Debuten kommenteras avslutningsvis i DNs recension (se ovan). Recensionen, som var signerad C B-n (dvs bokförläggare Carl Björkman på Wahlström & Widstrand), citerades i sin sista del i flera tidningar.

I Flicka utan namn finns i både polishus och rådhus flera yrkesutövare som spelar sig själva. Rollen som försvarsadvokat spelas dock inte av en advokat utan av stadsfiskal Bertil Österberg. Anledningen till detta är, berättar StT (14.2.1954), att advokatkåren ansett sig böra tacka nej till medverkan i filmen på grund av advokatsamfundets regler.

Om Torgny Wickman, se kommentaren till Blockerat spår (1955/14).

Inspelning

(komplettering) 1954-05-13 1954-05-13
Stockholm (komplettering) 1954-05-13 1954-05-13
Johannesgatan 22 Stockholm (= utanför Nalen) 1954-03-04 1954-03-05
Snickarbacken Stockholm (= Snickarbacken) 1954-03-04 1954-03-05
Gamla Stan Stockholm (= Gamla Stan) 1954-03-04 1954-03-05
Slussen/Riche/KB/Bacchi Wapen/Djurgårdsbrunns Wärdshus/Rådhusrestauranten/Johannesgatan 22 Stockholm (= Slussen, Riche, KB, Bacchi Wapen, Djurgårdsbrunns Wärdshus, Rådhusrestauranten, Johannesgatan 22) 1954-03-03 1954-03-03
Centralen/Stockholms Rådhus/Sandhamnsgatan Stockholm (= Centralen, rådhuset, gata) 1954-03-02 1954-03-02
Bromma flygfält Bromma (= Bromma flygfält) 1954-03-02 1954-03-02
Nybrogatan 12 Stockholm (= urmakeriaffären) 1954-03-01 1954-03-01
Johannes brandstation Stockholm (= radiopolisen) 1954-03-01 1954-03-01
Sveavägen Stockholm (= utanför biografen Grand) 1954-03-01 1954-03-01
Restaurang Grenadjären Stockholm (= Restaurang Grenadjären) 1954-02-27 1954-02-28
Jungfrugatan 10 Stockholm (= Lenas våning) 1954-02-22 1954-02-26
Slussen Stockholm (= Slussen, Katarinahissen) 1954-02-20 1954-02-20
Långholmen Stockholm (= diverse scener) 1954-02-19 1954-02-19
Västerbron Stockholm (= diverse scener) 1954-02-19 1954-02-19
Bergsgatan Stockholm (= diverse scener) 1954-02-19 1954-02-19
Stockholms Rådhus Stockholm (= diverse scener) 1954-02-19 1954-02-19
Kriminaltekniska anstalten Stockholm (= Kriminaltekniska anstalten) 1954-02-18 1954-02-18
Polishuset, Bergsgatan Stockholm (= förhörsrum, korridor, polisintendentens rum, ÖK) 1954-02-15 1954-02-18
Stockholms Rådhus Stockholm (= rättssalen) 1954-02-13 1954-02-13
Stockholms-Tidningens sätteri Stockholm (= tidningssätteriet) 1954-02-12 1954-02-12
Äppelviken Stockholm (= villans hall där Elsa Bergkvist bor) 1954-02-11 1954-02-11
Älgö Stockholm (= handelsboden, sportstugan) 1954-02-11 1954-02-11
Johannesgatan 22 Stockholm (= Johannesgatan 22) 1954-02-10 1954-02-10
Gamla Stan Stockholm (= Café 9:an) 1954-02-09 1954-02-09
Johannesgatan 22 Stockholm (= grannfamiljens våning) 1954-02-09 1954-02-09
Äppelviken Stockholm (= villan där Elsa Bergkvist bor) 1954-02-08 1954-02-08
Hantverkargatan Stockholm (= Fernes hem) 1954-02-08 1954-02-08
Malmskillnadsgatan 48 Stockholm (= Stig Helles hem) 1954-02-05 1954-02-05
Humlegårdsgatan Stockholm (= pälsaffären) 1954-02-05 1954-02-06
Österlånggatan 18 Stockholm (= Café 9:an) 1954-02-04 1954-02-04
Sverige 1954-02-03 1954-03-05
Grevgatan Stockholm (= fru Bomans våning) 1954-02-03 1954-02-03

Visningar

Sverigepremiär 1954-09-06 Astoria Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1996-03-16 TV3 Sverige 96 min
2003-05-13 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1954-09-06 Astoria Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 2005-05-17 SVT1 Sverige 96 min
2010-05-25 SVT1 Sverige 96 min
2012-03-06 SVT1 Sverige
2014-05-05 SVT1 Sverige
2017-04-04 SVT1 Sverige
2019-07-16 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Polonäs, piano, nr 6, op. 53, Ass-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1842)
Spelas av Witold Małcużyński (piano - grammofonskiva Columbia CAX 9761, LX 982)


Originaltitel Berceuse, piano, op. 57, Dess-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1845)


Originaltitel Om stråkarna kunde sjunga om Wien
Kompositör Harry Lundqvist (1950)
Textförfattare Harry Lundqvist (1950)


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...


Originaltitel Dramatic Suspense
Kompositör Percival Mackey


Originaltitel Pick-a-Pack
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Ack, Värmeland du sköna
Textförfattare Anders Fryxell (1814)


Originaltitel Flottarkärlek
Kompositör Hugo Lindh (1952)
Textförfattare Hugo Lindh (1952)


Originaltitel The Mechanical Monster
Kompositör Frederick G. Charrosin


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Musikarrangör Sven Arefeldt
Sångare kör (grammofonskiva 7476)


Originaltitel Räven raskar över isen
Musikarrangör Sven Arefeldt
Sångare kör (grammofonskiva 7476)


Originaltitel Springtime Romance
Kompositör Rudolf Nelson


Originaltitel Fanfares
Kompositör Dolf van der Linden


Ämnesord

Domare
Domstolar
Fängelsestraff
Försvarsadvokat
Jurist
Kypare
Mord
Mordkommission
Namnbyte
Polis
Prostitution
Pälshandlare
Restauranger
Rättegångar
Stadsfiskal
Stockholm/kafé 9:an i Gamla Stan
Stockholm/restaurang Grenadjären
Stockholms polishus
Stockholms rådhus
Stockholms-Tidningens tryckeri
Sutenör
Vittnen
Åklagare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2728


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLICKA UTAN NAMN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKA UTAN NAMN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flicka utan namn [av] Volodja Semitjov.
Omfång 175 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flicka utan namn [av] Volodja Semitjov.
Omfång 175 s. + interfolierade sidor.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?