Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ung man söker sällskap
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-11-15

Medverkande

Ulf Palme
Albert Hansson, glasmästare

Gaby Stenberg
Esther Holmberg, sömmerska

Ulla Sjöblom
Betty Johansson, affärsbiträde

Karl-Arne Holmsten
Erik, "Jerka"

Gudrun Brost
fru Boman, grannfrun

Helga Brofeldt
fru Lundgren, Bettys hyrestant

Visa alla medverkande

Handling

Albert Hansson, glasmästare och innehavare av en liten butik, har en tid i smyg iakttagit en kvinna, Ester Holmberg, utan att ge sig till känna för henne. Han är förälskad, och det...

Visa hela handlingen

Press

Ung man söker sällskap rörde inte upp några starka känslor bland kritikerna. På flera håll uppskattades filmens lågmälda vardagsskildring. Största berömmet utdelades av Harry Schein...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Musikarrangör

Medverkande

Ulf Palme Albert Hansson, glasmästare
Gaby Stenberg Esther Holmberg, sömmerska
Ulla Sjöblom Betty Johansson, affärsbiträde
Karl-Arne Holmsten Erik, "Jerka"
Gudrun Brost fru Boman, grannfrun
Helga Brofeldt fru Lundgren, Bettys hyrestant
Haide Göranson Karin, Eriks fästmö
Henry Lindblom Emanuelsson, biträde i Alberts glasmästeriaffär
John Harryson Axel Boman, fru Bomans son
Sven-Eric Gamble läkaren
- Ej krediterade:
Georg Skarstedt rockvaktmästaren
Majken Torkeli kund i glasmästeriaffären
Kerstin Wibom syster Margareta
Karin Miller syster Emmy
Gunnel Wadner sjuksköterska i telefon
Sten Gester gäst på förlovningsfesten
Solveig Lagström gäst på förlovningsfesten
Astrid Bodin Anna, Alberts moster, gäst på förlovningsfesten
Tor Borong Johan, hennes man
Siv Thulin Emma, Emanuelssons fästmö
Gunnar Skoglund sprängarbasens röst
Birger Åsander foto av Bettys konfirmationspräst
Inga Brink medverkande i musikalen "Änglar på Broadway"

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1954
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Albert Hansson, glasmästare och innehavare av en liten butik, har en tid i smyg iakttagit en kvinna, Ester Holmberg, utan att ge sig till känna för henne. Han är förälskad, och det förbannat allvarligt, erkänner han för vännen Erik.

Så tar Albert mod till sig. Han hejdar Ester på gatan och frågar om hon har tappat ett litet smycke han hittat, en hjortkalv i silver -- men nej, det är absolut inte hennes.

Ester tycker situationen är obehaglig, berättar hon sedan för väninnan Betty som tvärtom tycker det hela är spännande.

Betty går med ett foto för inramning till Alberts affär, och Albert, som sett henne tillsammans med Ester, ber att få bjuda väninnorna på teater.

Betty måste övertala Ester att följa med. De ser "Änglar på Broadway" på Oscarsteatern, och efter föreställningen bjuder Albert på restaurang. Snart uppstår ett gräl mellan Ester och Betty, och Ester går hem.

Albert följer Betty hem och lockas av henne att följa med in för en stunds vidare samvaro.

Efter en tid kommer Ester till Alberts affär. De samtalar artigt och upptäcker att hon aldrig nåtts av de hälsningar han bett Betty framföra. I det ögonblicket tar de ett stort steg närmare varandra.

Ester och Albert börjar umgås ofta. De är förälskade. Han ordnar en lägenhet i ett nybygge.

Betty söker ihärdigt kontakt med Albert, men han försöker konsekvent undvika henne. Han är redan förlovad med Ester, när hon får tillfälle att berätta för honom att hon är med barn -- resultatet av deras enda natt tillsammans. Hon är också sjuk med hög feber, upptäcker Albert.

Betty vägrar i det längsta att söka sjukhushjälp. Till sist måste hon hämtas i ambulans.

Albert talar med Bettys läkare som berättar att hon har vatten i lungsäcken. Abort vill hon dock inte höra talas om.

På en promenad berättar Ester för Albert att hon är med barn. Hon är mycket lycklig.

Albert underrättas om att Betty fött en son. När han kommer till sjukhuset, har hon just dikterat ett hatiskt brev till Ester. Han säger sig förstå att brevet är till Ester. Men han älskar Ester och kan inte göra något åt det. Han har aldrig älskat någon annan. Betty säger åt honom att hämta brevet som hon lämnat till en sjuksköterska för att posta.

När Albert kommer tillbaka till sjuksalen med brevet i handen, är Betty borta. Det sas något om blodpropp, berättar en patient.

Per telefon får Albert budet om Bettys död. Skuldtyngd lägger han brevet till Ester på en låda -- och ångrar sig genast. Vad har jag gjort! skriker han.

Ester finner brevet på sin tamburmatta. "...när jag kommer ut, ska Albert och jag gifta oss..." läser hon chockad. Hon försöker kasta sig ut genom ett fönster men hindras av grannar.

Albert ringer på hos Ester, men hon vägrar släppa in honom. Han ringer i stället på hos en granne som bor vägg i vägg med Ester. Han ber att få sitta vid fönstret i ett av grannens rum. Han ska vänta på att Ester går ut.

Genom den dåligt isolerade väggen hör Albert Esters röst: Kan ingen hjälpa mig?

Jag kan, svarar Albert. Jag vill. Jag ska.

Albert, Albert, säger Ester.

Censur / granskning

Censurnummer 85109
Datum 1954-10-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2715 meter
Kommentar Aktlängder: 580-555-540-555-485 = 2715 meter - 99 minuter. Aktlängder: 580, 555, 540, 555, 485.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2715 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ung man söker sällskap rörde inte upp några starka känslor bland kritikerna. På flera håll uppskattades filmens lågmälda vardagsskildring. Största berömmet utdelades av Harry Schein i BLM, och det riktade han till huvudrollsinnehavarna, särskilt Ulf Palme.

BLM (Harry Schein): "Om man föredrar en anspråkslös framgång före ett grandiost fiasko är Skoglund en bättre filmregissör än Sjöberg eller Mattsson.

Det är en temperamentsfråga om man nöjer sig med att se kallt på slutresultatet eller om man vill låta sitt omdöme bli påverkat av principiella och etiska synpunkter på ambitionerna bakom företaget. En ambition är förträfflig men en ofullföljd ambition kan lika gärna uppfattas såsom högmod utan underlag.

Skoglunds regi ägnar sig inte för analytiskt arbete -- den är enkel och flärdfri, dramatiskt redig och kongenial med sitt tema. Den försöker sig inte på tekniska finesser (med undantag av den fantastiska fadäsen i slutbilden).

Detta lilla triviala pinnebergsdrama om kärlek, otrohet och oäkta barn är märkligt på en punkt -- i fråga om spelet. När det gäller Ulf Palme som Albert skulle man i själva verket kunna tala om en sensation. Det känns kanske kymigt att höra för en Jean, en Barabbas, en Göran Persson, men faktum är att Palme aldrig har varit så bra som han är som Albert. Detta säger en hel del om skillnaden mellan Sjöbergs hårda och Skoglunds fria personinstruktion. Men det säger lika mycket om risken att bedöma roller efter deras 'andliga' storhet. (-)

Även på övriga plan är spelet utmärkt. Gaby Stenberg är mycket välkommen till filmen. Hon är kanske alltför vacker för Ester men hon dämpar sin skönhet, är naken, pryd och grå och vinner ändå genom sin förmåga att förmedla den oartikulerade längtan som finns inom varje människa. Den tredje stora rollen har Ulla Sjöblom. Om henne gäller samma som om [Erik! Strandmark -- även hon har blivit en utomordentlig tillgång för svensk film. Det finns för resten lustiga likheter mellan henne och Strandmark. Ingen är direkt snarvacker, men båda två tycks bli frigjorda av sitt utseende, i stånd att spela ut starkare, mera hänsynslöst och självutlämnande, tyngre och fylligare, än sina mera olyckligt lottade vackra kolleger.

Hur sympatisk Skoglunds film än är, hur tacksam man än måste vara för hans omdöme att välja skådespelare och att låta dem få spela ut, är det ändå inte utan att man längtar efter något mera raffinemang."

MT (N E): "I vanliga fall brukar man tycka bättre om originalet än om reproduktionen, men här är det nog närmast tvärt om, även om filmen aldrig kramar åskådaren som boken emellanåt kunde göra med lä!saren. Skoglund har undvikit att låta allt gå till samma våldsamma explosion som Hammenhög gjorde -- det kan diskuteras vilket som är bäst.

Hela den hanssonska släkten och vänkretsen har försvunnit i filmen med undantag för kompanjonen Erik, som med Karl-Arne Holmstens speciella tonfall lätt får publiken på glatt humör. De tre huvudfigurerna dominerar helt. Den nervöse och villrådige för att inte säga fege Albert har väl knappast några släktdrag med den sympatiska kraftnaturen Ulf Palme, som emellertid så gott sig göra låter löper tur och retur mellan sina båda kvinnor. Ulla Sjöblom illuderar fullständigt Bettys frispråkiga och lite framfusiga stockholmsflicka liksom Gaby Stenbergs Esthers vinnande älskliga och moderliga kvinnlighet -- båda förefaller skapta för rollerna."

Expr (Staffan Tjerneld): "En liten vardagskomedi på film hör till det knepigaste man kan ge sig på. Mitt i allt det småskurna skall det tindra och lysa om den. Men det gör det verkligen inte om den här. Varför går nog att räkna ut -- bland annat är väl historien för konstruerad och tempot för segt -- men det lönar sig knappt. Det räcker att säga att filmen nästan helt saknar atmosfär. Man ser Ulf Palme, Gaby Stenberg och Ulla Sjöblom slita som små djur för att få i gång det hela. Men det vill sig inte."

Kommentar Svensk filmografi

Waldemar Hammenhögs (1902-1972) roman "Ester och Albert" utom 1930. Det var Hammenhögs debutroman.

Förlaga

Originaltitel Esther och Albert (Roman)
Författare Waldemar Hammenhög


Inspelning

Sverige 1954 1954
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm
Stockholms slott Stockholm
Oscarsteatern Stockholm
Reinholds konditori Stockholm (m.fl. Stockholmsmiljöer)

Visningar

Sverigepremiär 1954-11-15 Astoria Stockholm Sverige 99 min
Urpremiär 1954-11-15 Astoria Stockholm Sverige 99 min
TV-visning 2001-01-19 SVT1 Sverige 95 min
2007-07-23 SVT1 Sverige 95 min
2016-03-21 SVT1 Sverige
2019-01-08 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Follow the Fold. Ur Guys and Dolls
Kompositör Frank Loesser (1950)
Textförfattare Frank Loesser (engelsk text 1950)
Gunnar Wersén (svensk text)
Sångare kör


Originaltitel Belle nuit, ô nuit d'amour. Ur Les contes d'Hoffmann
Kompositör Jacques Offenbach (1881)
Textförfattare Jules Barbier (fransk text 1881)
Michel Carré (fransk text 1881)
Ernst Wallmark (svensk text 1881)
Emil Grandinson (svensk text 1912)


Originaltitel Den vackraste visan om kärleken
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1938)
Textförfattare Ture Nerman (1918)


Originaltitel Tingen
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1951)
Textförfattare Anna Greta Wide (1951)
Sångare Lille Bror Söderlundh (ej i bild)


Originaltitel 'Tis the Last Rose of Summer
Textförfattare Thomas Moore (1805 efter en irländsk folkmelodi)
Framförs av Karl-Arne Holmsten (visslar)


Ämnesord

Affärsbiträde
Ambulans
Brev
Dödsfall
Förlossningar
Glasmästare
Glasmästeriaffär
Graviditet/oönskad
Graviditeter
Hyrestant
Läkare
Musical/Guys And Dolls
Restauranger
Rockvaktmästare
Sjukdom
Sjukhus
Sjuksköterska
Självmordsförsök
Stockholm Slottet
Stockholm/Oscarsteatern
Stockholm/Reinholds konditori
Svartsjuka
Teatrar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ Huvudtext
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNG MAN SÖKER SÄLLSKAP Efter Waldemar Hammenhögs roman "Ester och Albert"
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel UNG MAN SÖKER SÄLLSKAP Efter Waldemar Hammenhögs roman "Ester och Albert"
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ester och Albert.
Omfång 195 s. Handskriven lista över teknisk personal och skådespelare (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ester och Albert.
Omfång Ca. 210 s. Spelplan, lista över separat ljud, miljölista mm. (ca 20 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?