Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ung sommar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-09-27

Medverkande

Lennart Lindberg
Helge Lysvik

Birgit Lundin
Marianne

Edvin Adolphson
Albert Lysvik, Helges far

Gunnar Olsson
kantorn

Dagmar Ebbesen
Hedvig Lysvik, Helges mor

Åke Claesson
Christian Carlström, musikdirektör

Visa alla medverkande

Handling

Bondsonen Helge Lysviks håg står inte till jorden. Han drömmer i stället om en framtid som musiker och kompositör. Förhållandet mellan honom och grannflickan Marianne har också...

Visa hela handlingen

Press

Robin Hood i StT var vänligast mot Ung sommar. Han karakteriserade Kenne Fants regi som varsam och präglad av stilkänsla. Övriga kritiker var mindre barmhärtiga. Menlöst! var ett...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Lennart Lindberg Helge Lysvik
Birgit Lundin Marianne
Edvin Adolphson Albert Lysvik, Helges far
Gunnar Olsson kantorn
Dagmar Ebbesen Hedvig Lysvik, Helges mor
Åke Claesson Christian Carlström, musikdirektör
Nils Hallberg Janne, chaufför
Marianne Löfgren Helges hyresvärdinna
John Norrman Nils, dräng hos Lysvik
Gunvor Pontén Elly Carlström, Carlströms dotter
Börje Mellvig Sture Wärn, pianist
Wiktor "Kulörten" Andersson vaktmästare vid Musikaliska Akademien
Bengt Blomgren Stellan
Ragnar Arvedson äldre herre på Carlströms party och på debutantkonserten
Ulf Johanson presentatören på debutantkonserten
Elsa Ebbesen-Thornblad postfröken
Helga Brofeldt granne till Lysviks
- Ej krediterade:
Harry Ahlin ordförande i kommunalnämnden
Catrin Westerlund flickan på bensinmacken
Tage Severin dansande student
Curt Masreliez kungen i Helges berättelse
Kristina Adolphson flicka på debutantkonserten
Mona Malm Stellans sällskap på debutantkonserten
Magnus Kesster ledare och pianist i kafétrion
Lena Bergqvist den lilla flickan på bussen
Sonja Westerbergh Barbro, sångerskan vid debutantkonserten
Hanny Schedin Mariannes mor

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1954

Handling

Bondsonen Helge Lysviks håg står inte till jorden. Han drömmer i stället om en framtid som musiker och kompositör. Förhållandet mellan honom och grannflickan Marianne har också förändrats. Kanske är det Helges kärlek till musiken som stört deras gemenskap.

Varför spelar du alltid så konstig musik? frågar Marianne. Helge blir arg och förnärmad.

Helge har länge tagit lektioner för kantorn, men nu anser denne att det räcker. Han har inte mer att lära ut. Samtidigt råder han Helge att stanna på gården.

Kantorn får stockholmsbesök. Det är musikdirektör Carlström och hans dotter Elly. Här ser Helge en chans. Musikdirektören skulle bättre än kantorn kunna bedöma hans musikaliska talanger.

På lördagsdansen spelar Helge upp en egen komposition. Han ska visa dem! tänker han. Men framförandet blir ett fiasko. När han med sin förtvivlan drar sig undan, hinns han ikapp av Elly Carlström. Tillsammans ror de ut till en ö, där de tillbringar natten i en stuga.

Helge känner sig starkt dragen till storstadsflickan Elly och talar om att han tycker mycket om henne, men hon viftar klarsynt bort hans kärleksförklaring.

Helge berättar för Elly om en förfader och spelman som också hette Helge Lysvik. Denne förbjöds av de sina att spela och gav sig därför av hemifrån, och en gång fick han spela för kungen som blev mäkta imponerad.

Elly lovar be sin pappa att Helge ska få spela upp för honom, och uppspelningen blir av strax innan Carlströms ska resa.

Musikdirektören blir särskilt intresserad av Helges egen komposition, den han tidigare spelade vid dansbanan, och lovar att hjälpa efter bästa förmåga. Det kommer dock att bli svårt. Helge har talang, men något geni är han inte.

Mot faderns vilja ger sig Helge av till Stockholm, där han lyckas komma in på Musikaliska Akademien. Helge håller ingen kontakt med hemmet, men fadern får beskedet genom kantorn som fått brev. Det var över 100 sökande. Helge var en av åtta som kom in.

Helge, som försörjer sig genom att spela i en kafétrio, får så småningom chansen att konsertdebutera tillsammans med några andra unga förmågor. Han väljer än en gång att spela sin egen komposition -- och publiken tar emot den med ren likgiltighet.

I sin bedrövelse skäller Helge ut ledaren för trion. Det är ju bara smörja man spelar. Och därmed förlorar han sin plats och sin försörjning.

En tid senare kommer Helges far till Marianne. Genom fattigvårdsnämnden har han fått veta att Helge ligger på sjukhus. Han ber henne åka och hämta Helge. Efter att först ha sagt nej går hon med på att åka.

Det är en djupt deprimerad Helge som återvänder hem. Men han förändras. Det känns riktigt att vara hemma, säger han en dag till Marianne.

Helge möter chauffören Janne, dansmusiker på fritid, som berättar att han gjort om Helges melodi. Han tänker spela den på dansbanan ikväll.

Janne vänder sig till publiken på dansbanan. Jag ska be att få spela Helge Lysviks Ung sommar i ett eget valsarrangemang, säger han.

Helge och Marianne tar varandra i famn. Låt mig aldrig mer vara ensam, säger hon.

Censur / granskning

Censurnummer 84883
Datum 1954-09-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2485 meter
Kommentar Aktlängder: 540-450-530-525-440 = 2485 meter - 91 minuter. Aktlängder: 540, 450, 530, 525, 440.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2514 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Robin Hood i StT var vänligast mot Ung sommar. Han karakteriserade Kenne Fants regi som varsam och präglad av stilkänsla. Övriga kritiker var mindre barmhärtiga. Menlöst! var ett representativt omdöme.

StT (Robin Hood): "Det är ju inte så stor skillnad längre mellan stad och land. Ung sommar odlar den lilla skillnad som finns och överdriver den inte. Kenne Fants regi är varsam. Han eftersträvar först och främst att nå äkthet - med enkla, traditionella medel. Finessen i hans regi består här i frånvaron av 'finesser'. Stilkänsla.

Man tycker om Ung sommar för de vackra landskapens skull. Man kan hos fotografen Bergholm tala om en förälskelse i Naturen. Öppningsbilderna - de sjungande flickorna roende i sommarnatten - är ett stycke äkta filmlyrik. Bergholm fotograferar naturen bättre än människorna, t ex 'nya fyndet' Birgit Lundin. (-)

Spelmannen har alltid varit en omtyckt figur i bondefilmerna. Förr var han en satanisk tattare och näck. Ekström har moderniserat honom till vanlig bondson, men några klimpar av den gamla romantiska surdegen släpar med och gör Helge Lysvik (Lennart Lindberg) till en omöjlig figur. Så uppträder och talar ingen modärn bondpojke. I sitt utbrott mot fadern blir han direkt osympatisk. Han blir tråkig också för att han måste fungera som propaganda för 'Bondeungdom bli vid din läst'.

Den omöjlige Helges omöjlighet måste smitta av sig på flickorna kring honom - Birgit Lundin och Gunvor Pontén. Men där manuset tillåtit har Kenne Fant dock format ut små fina scener. Han börjar bli en kunnig regissör."

Expr (Staffan Tjerneld): "Förargad lär ingen kunna bli över den här svenska filmen, men inte lär den heller göra någon glad. Den från Per Olof Ekström lånade historien om bondsonen som vill bli musiker är varken dikt eller verklighet. Vem har för övrigt kommit på den dumma idén att göra en film om en människa som spelar så dåligt att alla blir förstämda? Och vad vill gossen egentligen bli, violinist eller kompositör? Miljömässigt rör sig berättelsen i det no man's land mellan nutid och det förgångna, där svensk bygdefilm så gärna dröjer. Flickorna Birgit Lundin och Gunvor Pontén visar mera yttre än inre företräden, medan det övriga trogna skådespelargardet gör sitt rutinjobb. Största glädjeämnet är att regissören Kenne Fant fått en ledig och naturlig kameraföring, som bådar gott för nästa gång."

Arbetaren (Lasse Bergström): "Ekströms 'En spelmanshistoria' är ett pekoral redan som roman. Kenne Fants film är en obegåvad tolkning av detta pekoral. Mer behöver egentligen inte sägas - men eftersom samtliga människor i denna sväng tycks vara allvarliga, bör det påpekas att om landsbygdsskildringen är banal så är stadsskildringen otäck. Och det är värre. När det stackars musikaliska bysnillet får vandra sin törnegata i den hemska storstaden förvandlar sig detta beskedliga filmarbete till ett litet falskt propaganda!stycke: Fant och co kan inte hylla landsbygdens värden på annat sätt än genom att framställa storstaden som ett tillhåll för brackor och omänniskor. Ideologin börjar lukta misstänkt.

Resten är som sagt bara valhänt: Lennart Lindberg och Birgit Lundin är ett sött par på amatörstadiet, Edvin Adolphson parodierar sig själv i brist på annat och t.o.m. sommaren blir banal."

Kommentar Svensk filmografi

Per Olof Ekströms (1926-1981) roman "En spelmanshistoria" utkom 1950.

Förlaga

Originaltitel En spelmans historia (Roman)
Författare Per Olof Ekström


Inspelning

Sverige (sommaren) 1954 1954
Sjön Ömmern Alingsås
Äskebäck
Motalas omgivningar
Stockholms Konserthus Stockholm
Musikaliska Akademien Stockholm
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljéer Stockholm
Ödenäsbygden Alingsås

Visningar

Stockholmspremiär Astoria Stockholm Sverige 92 min
Sverigepremiär 1954-09-27 Saga Alingsås Sverige 92 min
1954-09-27 Stadsteaterns Bio Falkenberg Sverige 92 min
1954-09-27 Royal Halmstad Sverige 92 min
1954-09-27 Forum Linköping Sverige 92 min
1954-09-27 Roxy Motala Sverige 92 min
1954-09-27 Rialto Norrköping Sverige 92 min
1954-09-27 Skandia Trollhättan Sverige 92 min
1954-09-27 Saga Uddevalla Sverige 92 min
1954-09-27 Röda Kvarn Västervik Sverige 92 min
TV-visning 1970-05-24 TV1 Sverige 87 min
1990-10-12 Kanal 1 Sverige 87 min
1998-03-17 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1954-09-27 Saga Alingsås Sverige 92 min
1954-09-27 Stadsteaterns Bio Falkenberg Sverige 92 min
1954-09-27 Royal Halmstad Sverige 92 min
1954-09-27 Forum Linköping Sverige 92 min
1954-09-27 Roxy Motala Sverige 92 min
1954-09-27 Rialto Norrköping Sverige 92 min
1954-09-27 Skandia Trollhättan Sverige 92 min
1954-09-27 Saga Uddevalla Sverige 92 min
1954-09-27 Röda Kvarn Västervik Sverige 92 min

Musikstycken

Originaltitel Fiolen min
Kompositör Jon Erik Öst (1927)
Textförfattare Tord Wetterberg (1953)
Dirigent Tord Wetterberg
Sångare Postflickorna


Originaltitel Spelmannen
Kompositör Sven Scholander (1924)
Textförfattare Dan Andersson (1916 - dikten En spelmansvisa från skogen)
Sångare Birgit Lundin


Originaltitel Schlummerlied, nr 16, op. 124
Kompositör Robert Schumann (1818)
Instrumentalist Åke Claesson (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Liebestraum, piano, nr 3, op. 62
Kompositör Franz Liszt (1850)
Instrumentalist Gunvor Pontén (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Nocturne, piano, op. 9. Nr 2
Kompositör Frédéric Chopin (1831)
Instrumentalist Börje Mellvig (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Mein Herr Marquis, ein Mann wie Sie. Ur Die Fledermaus
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1874)
Textförfattare Ernst Wallmark (svensk text 1875)
Richard Genée (tysk text 1874)
Karl Haffner (tysk text 1874)
Sångare Sonja Westerbergh (dubbad av ?)


Originaltitel Vind i seglen
Kompositör Sune Waldimir (1939)
Textförfattare Jerico (1939)


Ämnesord

Bonde
Chaufförer
Dansbanor
Försoning
Hyresvärdinnor
Kantorer
Kommunalnämndsordförande
Kompositörer
Konsertdebut
Konserter
Land motsatt stad
Musik
Musikaliska Akademien
Musikdirektör
Musiker
Musikstudier
Sjukdom
Sjukhus
Stockholm/Konserthuset
Stockholm/Musikaliska Akademien
Uppsägningar
Violinister
Äskebäck
Ödenäs-bygden
Ömmern

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2502


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2514


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Efter en roman av Per Olof Ekström, författaren till "Hon dansade en sommar" UNG SOMMAR
Tryckeri Kopia
Affischdesign Effekt Reklam


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 129 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 108 s. + 7 s. tillägg, löst i manus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 133 s. Miljölista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 134 s. Interiör- och exteriörlista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 108 s. Interiör- och exteriörlista (8 s.) + 8 s. tillägg löst liggande i manus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 134 s. Interiör- och exteriörlista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?