Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Mord, lilla vän
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-02-26

Medverkande

Stig Olin
Dick Mattsson, journalist på Kvällsbladet

Inga Landgré
Brita Ljungdahl

Gösta Cederlund
Herman Rooth, redaktionssekreterare på Kvällsbladet

Peter Lindgren
Valter Smitt, medlem i Sjöbjörnarna

Torsten Lilliecrona
Rune Gordon, resebyrådirektör, medlem i Sjöbjörnarna

Ingvar Kjellson
Erik Ljungdahl, direktör, Britas f.d. man, medlem i Sjöbjörnarna

Visa alla medverkande

Handling

Reportern Dick Mattsson på Kvällsbladet får i uppdrag att forska i ett herrsällskaps, "Sjöbjörnarna", förehavanden. En av dess medlemmar, författaren Lasse Johnson, dog i en båtolycka...

Visa hela handlingen

Press

"För pratsam", var den gängse invändningen mot Mord, lilla vän. Slutomdömena varierade dock -- vissa kritiker fann filmen trevlig, humoristisk, spännande och välspelad, medan andra...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Smink

Medverkande

Stig Olin Dick Mattsson, journalist på Kvällsbladet
Inga Landgré Brita Ljungdahl
Gösta Cederlund Herman Rooth, redaktionssekreterare på Kvällsbladet
Peter Lindgren Valter Smitt, medlem i Sjöbjörnarna
Torsten Lilliecrona Rune Gordon, resebyrådirektör, medlem i Sjöbjörnarna
Ingvar Kjellson Erik Ljungdahl, direktör, Britas f.d. man, medlem i Sjöbjörnarna
Curt Masreliez Klas Gillander, medlem i Sjöbjörnarna
Mimi Pollak Olga Vaern
Hans Strååt kriminalkommissarie Martin Eriksson
Inga Gill fru Nygren, granne till Rolandsson
Bengt Eklund Pierre Olovson, chef för resebyrån Gordon Voyage i Paris
Nils Kihlberg Jan Kristensson, medlem i Sjöbjörnarna
Ulf Johanson Olle Sivert, disponent, medlem i Sjöbjörnarna
Manne Grünberger Rolandsson, privatdetektiv
Helge Hagerman Stig Larsson, granne till Brita
Sven-Eric Gamble föraren av passbåten
Lissi Alandh flickan på resebyrån i Paris
Carl-Gustaf Lindstedt bensinmacksföreståndaren
Hans Sackemark fotograf från Kvällsbladet
Olga Appellöf hushållerska åt Olga Vaern
Carl-Axel Elfving journalisten i Rolandssons lägenhet
Franz von Lampe mannen som skuggar Dick
- Ej krediterade:
Birger Lensander redaktionsvaktmästare på Kvällsbladet
Peder Dam vaktmästargrabb
Harry Berger polisfotografen i Rolandssons lägenhet
Sven Holmberg radiopolis
Arthur Hultling radiopolis
Helga Brofeldt nyfiken äldre dam vid Maria Vaerns döda kropp
Marianne Nielsen portvaktsfrun vid Maria Vaerns döda kropp
Ragnar Sörman nyfiken man vid Maria Vaerns döda kropp
Svea Holst turist på resebyrån i Paris
Barbro Tengtz-Nilsson den döda Maria Vaern
Maj-Britt Lindberg dam i Rockövillan
Inger Olsson dam i Rockövillan
Ulla Petré dam i Rockövillan
Carl Andersson nyfiken man vid Maria Vaerns döda kropp
- Ej identifierade:
Gun Andersson
Else-Marie Sundin

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1955
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Reportern Dick Mattsson på Kvällsbladet får i uppdrag att forska i ett herrsällskaps, "Sjöbjörnarna", förehavanden. En av dess medlemmar, författaren Lasse Johnson, dog i en båtolycka efter sällskapets midsommarfirande i skärgården. Båten tillhörde en annan "sjöbjörn", Rune Gordon, och sprängdes, antas det, pga Johnsons slarv med tändstickor.

Maria Vaern, nära vän med Lasse Johnson och med på midsommarfesten, har emellertid i en notis i Damernas Revy antytt att saken ännu inte är utagerad.

När Mattsson söker upp Maria är hon död. Hon har just fallit från sitt fönster fem trappor upp. I hennes lägenhet hittar Mattsson ett avskedsbrev till hennes mor.

Mattsson besöker sin ungdomsflamma Brita Ljungdahl, som ligger i skilsmässa med Erik Ljungdahl, medlem av Sjöbjörnarna. Brita uppvaktas av sjöbjörnarna Valter Smitt och -- framgångsrikast -- Rune Gordon, men hennes hjärta klappar uppenbarligen fortfarande för Mattsson.

Lasse Johnsson hade lånat en hel del pengar av sällskapet, men att det skulle röra sig om utpressning kan Brita inte bekräfta.

På Kvällsbladet träffar Mattsson detektiven Rolandsson, som Maria anlitat före sin död. Denne vill skaffa sig några kompletterande upplysningar, men lovar att komma igen nästa morgon och berätta vad han vet. Innan han går lägger han ett paket på Mattssons stökiga skrivbord.

Sjöbjörnarna har sitt skärgårdsresidens på Rock!ö. !Mattsson åker dit och får under båtresan reda på att Rolandsson varit där dagen innan -- på hemvägen medförande ett mystiskt paket.

Sjöbjörnarna medger att Johnson lånat pengar av dem. Mattsson berättar att Maria hade kontaktat Rolandsson.

Nästa morgon infinner sig detektiven inte till det avtalade mötet. Mattsson åker hem till honom och finner honom skjuten. I en bok har Rolandsson strukit under ett avsnitt om metalliskt natrium.

Mattsson kontaktas av Sjöbjörnarna som erbjuder sig att svara på hans frågor mot tysthetslöfte. Han avböjer.

Maria skrev ofta till sin mor i Paris och Mattsson reser dit för att undersöka om hennes brev kan röja något om Lasse Johnsons död. Modern, som är exilryska, har redan lämnat ifrån sig breven till en man som utgav sig för att vara en nära vän till Maria. Hon minns dock att Maria skrev om metalliskt natrium i samband med båtolyckan.

Breven innehas av Pierre Olovsson, chef för Parisfilialen av Rune Gordons resebyrå. Mattsson tar med våld breven från Olovsson. De är skrivna på ryska.

Åter i Stockholm äter Mattsson middag hos Brita, som är orolig för honom och ber honom lämna hela affären åt polisen. Han ber om foton av Sjöbjörnarna, vilket han får.

När han går från Brita blir han nedslagen på hennes gård och bestulen på breven. Han tror att hon försöker skydda någon av Sjöbjörnarna och har förrått honom. Hon nekar upprört.

Plötsligt kommer Mattsson att tänka på paketet som Rolandsson lagt på hans skrivbord. Det visar sig innehålla metalliskt natrium!

Mattsson visar bilderna av Sjöbjörnarna för föreståndaren på en bensinmack mitt emot Marias hus. Denne pekar ut en person som kom ut ur huset strax efter Marias fall.

Mattsson sammankallar Sjöbjörnarna och Brita. Han förklarar att han vet vem mördaren är och frågar varför sällskapet skyddat vederbörande.

Rolandsson försökte utan grund idka utpressning mot en av oss, förklarar Rune Gordon. När detektiven hotade med pistol för att få sina pengar, uppstod slagsmål och ett vådaskott gick av. Personen ifråga bör få en chans att lämna landet.

"Ni har blivit lurade", avslöjar Mattsson. Mördaren kastade ut Maria genom fönstret eftersom hon visste att Lasse Johnsons död inte var någon olyckshändelse; det avskedsbrev mördaren förfalskade var avslöjande nog skrivet på svenska. Rolandsson måste undanröjas av samma skäl.

Bensintanken i den båt Lasse Johnson lånade var preparerad med metalliskt natrium och exploderade planenligt. Avsett offer var emellertid inte Johnson, utan båtens ägare, Rune Gordon, vars uppvaktning av mördarens rika hustru hotade att ödelägga dennes tillvaro.

Erik Ljungdahls tidigare vänner vänder sig från honom i avsky. Mattsson ger honom telefonnumret till polisen.

Mattsson tar Brita under armen och går.

Censur / granskning

Censurnummer 85809
Datum 1955-02-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2410 meter
Kommentar Aktindelning: 495-480-510-545-380 = 2410 meter - 88 minuter. Aktlängder: 495, 480, 510, 545, 380.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2410 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"För pratsam", var den gängse invändningen mot Mord, lilla vän. Slutomdömena varierade dock -- vissa kritiker fann filmen trevlig, humoristisk, spännande och välspelad, medan andra efterlyste spänning och tempo.

Mest entusiastisk var S G-d i MT, som talade om "en tredubbel seger för Stig Olin: som scenarioförfattare, regissör och skådespelare i den stora huvudrollen. (-) I regel tjusas man väl mest av livfulla utländska miljöer och sådana finns det också glimtar av, när den skarpsinnige kriminalreportern Dick Mattsson (Stig Olin) far till Paris på deckaruppdrag. Men mest är det den exakta och spännande stockholmsskildring, som dominerar på ett storartat sätt. Här går det omkring så fula fiskar med hedervärt borgerlig uppsyn, att det känns riktigt kusligt. Det skumma gänget 'Sjöbjörnarna' är målade med dråplig satir och man vet först i de allra sista filmmetrarna vem som är dubbelmördaren. Innan dess har man hållits på sträckbänken i många spännande och överraskande situationer. Och allt är invävt i en betydande grad av humor, som ökar underhållningen. (-) Man kan kanske säga, att det pratas en aning i överkant, men å andra sidan är dialogen så intelligent och kvick, att man överser med det felet."

"Hatten av för Stig Olin (-). Om Anders Jonassons klarakriminalare är en blek dyning av Raymond Chandler och Stig Olins filmversion en ännu blekare Alfred Hitchcock så har det i alla fall blivit en trevlig 'thrillerkomedi'. Den har egentligen bara det lilla felet att den pratar när den borde peka. I bilder!

Spänningen då? Jaaa. Det beror på hur bortskämd man är med deckare. Detta är även i filmversion en av de mera hyggliga svenska." (AB)

"Stig Olin är skickligare som regissör och skådespelare än som manusförfattare. Han borde ha känt i fingrarna att den här mordhistorien inte var något för film. (-)

På bio vill man s e. Det blir monotont när bilderna inte visar annat än Olin springande i trappor, öppnande dörrar -- som egendomligt ofta är olåsta -- utfrågande folk. Handlingen förs framåt genom dialogen. Då och då råkar Olin på lik -- döda personer som man inte sett dö. Då och då får han ett slag i huvudet av någon mystisk individ -- som biobesökaren inte ser. Biobesökaren ser praktiskt taget ingenting annat än otaliga fåtöljer, som Olin sitter i, ätande äpplen. (-)

Att filmen trots allt är så vid pass underhållande beror på skådespelarna, som Olin fått lysstarka i sina små roller. Bäst har han skrivit och regisserat sig själv -- en triv- och skämtsam reporter, som man följer med nöje." (Robin Hood i StT)

"Lorens Marmstedt och Stig Olin har funnit denna standardpräglade deckare filmvärdig. Det är den inte. Det är skillnad mellan litteratur och film, i all synnerhet när det gäller deckare av nötknäckartypen. Man kan läsa om en spårhund som förflyttar sig från ena jaktmarken till den andra -- men att på film se honom ränna gata upp och gata ner, upp i portgångar och in genom dörrar är en smula tröttande. Stig Olin borde förstått det och ransonerat luffandet." (Lasse Berg!ström i Arbetaren)

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Mord, lilla vän pågick 19.4.1954-14.12.1954.

Anders Jonasons (1925-1993) roman "Mord med mera" utkom 1953 och belönades med Svenska Detektivromanspriset samma år.

Filmen var regissören Stig Olins (1920-2008) fjärde (se även Kommentar till filmen I dur och skur 1953).

Förlaga

Originaltitel Mord med mera (Roman)
Författare Anders Jonason


Inspelning

1954-04-19 1954-12-14
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Norr Mälarstrand Stockholm Sverige (= Maria Vaerns hus)
Norr Mälarstrand-Pilgatan Stockholm Sverige (= Shellmacken)
Bastugatan 12 B Stockholm Sverige (= Brita Ljungdahls hus)
Munkbrogatan 9 Stockholm Sverige (= Rolandssons hus)
Grönviksvägen 36, Nockeby Stockholm Sverige (= Olle Siverts villa)
Skidfrämjandet, Vasagatan Stockholm Sverige (= resebyrån i Paris)
Bromma flygplats Stockholm Sverige
Dagens Nyheters vestibul Stockholm Sverige (= Kvällsbladets vestibul)
Expressens redaktion Stockholm Sverige (= Kvällsbladets redaktion)
Saxon & Lindströms Förlags sätteri och tryckeri Stockholm Sverige (= Kvällsbladets sätteri och tryckeri)
Dalarö brygga Nacka Sverige
Paris Frankrike

Visningar

Sverigepremiär 1955-02-26 Astoria Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1997-12-06 SVT2 Sverige 84 min
2002-01-28 SVT1 Sverige 84 min
2002-04-07 SVT1 Sverige 84 min
2003-09-08 SVT1 Sverige 84 min
Urpremiär 1955-02-26 Astoria Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 2012-08-07 SVT2 Sverige
2015-06-16 SVT1
2017-12-18 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Black-Eyed Beauty
Kompositör Allan Gray


Originaltitel Shadow on the Blind
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel Melody for Lovers
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel West 42nd Street
Kompositör Lester B. Hart


Originaltitel The Mechanical Monster
Kompositör Frederick G. Charrosin


Originaltitel Lovely Day
Kompositör Tom Wyler


Ämnesord

Beskydd
Brev
Båtar
Direktörer
Explosion/båt
Journalist
Kamratskap/manligt
Lojalitet
Mord
Mordmisstanke
Natrium
Paris (Frankrike)
Polis
Privatdetektiver
Redaktion/tidning
Skilsmässor
Stockholm/Bromma flygplats
Stockholm/Klara
Stockholm/Södermalm
Stockholms skärgård
Svartsjuka
Tidning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2410


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MORD LILLA VÄN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MORD LILLA VÄN
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 130 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 130 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Innehållsbeskrivning.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?