Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Flickan i regnet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-05-02

Medverkande

Marianne Bengtsson
Anna Rydell, elev

Alf Kjellin
Martin Andreasson, lärare i franska

Annika Tretow
Gerd, Martins hustru

Gunnel Lindblom
Ingrid, apotekarvikarie

Märta Dorff
"Skorpan", husmor på skolan

Renée Björling
Maria, rektorn

Visa alla medverkande

Handling

Anna kommer som stipendiat till en exklusiv internatskola för flickor. Hon är blyg och skygg och känner sig bortkommen bland alla självsäkra överklassflickor. Läraren Martin...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken fördelade sig på två läger med diametralt motsatta uppfattningar om Alf Kjellins regidebut. "Alf Kjellin är på många sätt en sympatisk skådespelare; främst för att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Marianne Bengtsson Anna Rydell, elev
Alf Kjellin Martin Andreasson, lärare i franska
Annika Tretow Gerd, Martins hustru
Gunnel Lindblom Ingrid, apotekarvikarie
Märta Dorff "Skorpan", husmor på skolan
Renée Björling Maria, rektorn
Ingvar Kjellson Klas, lärare i fysik
Carl Ström Johan, lärare
Arne Källerud Karlsson, skolvaktmästare
Kerstin Wibom fröken Linde, gymnastiklärarinna
Birgitta Andersson Taje, elev
Pia Skoglund Bisse, elev, Annas rumskamrat
Bibi Andersson Lily, elev
Mona Malm Brittmari, elev
Ittla Frodi Mirre, elev
Monica Nielsen "Ping-Pong", elev
Lena Söderblom "Burret", elev
Eva Laräng Kerstin, elev
Elisabeth Liljenroth elev
Anne-Marie Hilton Margareta, elev
Inger Axö Birgitta, elev
Yvonne Axö Marianne, elev
Birgitta Orling "Bibban", elev
Ing-Margret Lackne Gunnel, elev
Margareta Nyströmer Agneta, elev
Barbro Dahlberg elev
Ingrid Jellart Beatrice Hamilton, kallad Grynet, yngre elev
- Ej krediterade:
Monica Weinzierl yngre elev
Karin Larson yngre elev
Solveig Hedengran en lärarinna i korridoren

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1955
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Anna kommer som stipendiat till en exklusiv internatskola för flickor. Hon är blyg och skygg och känner sig bortkommen bland alla självsäkra överklassflickor.

Läraren Martin Andreassons fru Gerd kommer tillbaka till skolan. Hon har haft missfall och lider sedan dess av en psykosomatisk förlamning i benen. Missfallet har dessutom gjort henne steril. Plågad av att se Martin omsvärmas av unga, levnadsglada flickor medan hon själv är rullstolsbunden, förbittrar hon livet för dem båda.

Fysikläraren Klas har ett hemligt förhållande med en elev, Taje. Om detta viskas det vagt och utan namns nämnande.

Martin ger Anna extralektioner i franska. Hennes ensamhet och ömhetsbehov gör att hon blir förälskad i den unge läraren, men hon vågar inte berätta det för honom.

Den enda Anna vågar tala med är en nalle som hon kallar Pappa; hennes föräldrar dog i en tågkollision när hon var liten, berättar hon för rumskamraten Bisse.

Av en slump träffar Martin en flickvän från studenttiden, Ingrid, som arbetar i närheten. Hon vill gärna ge Martin den ömhet hans hustru förmenar honom, men han håller sig avvaktande.

Anna skjutsar Gerd i rullstol. Gerd vill se tåget passera från en höjd. "Martin hatar mig", säger hon.

För att bli accepterad av de andra flickorna trotsar Anna rektorns förbud att uppsöka ett närbeläget kafé. På hemvägen förirrar hon sig in i ett växthus där Klas och Taje just avslutar ett möte, varvid det inte bär sig bättre än att hon ertappas som misstänkt lärarförförerska. Hennes nekande och ovilja att ange Taje -- i någon mån förstärkt av Tajes hotfullhet -- gör att hon utsätts för en massiv, av rektorn sanktionerad mobbing; eleverna drabbas nämligen samtliga av utegångsförbud tills frågan är uppklarad. Anna "sätts i kloster", dvs isoleras fullständigt: Ingen talar med henne.

Anna gör ett nattligt försök att rymma från skolan, men stoppas av Martin, som berättar att även han är misstänkt för mötet i växthuset. "Jag älskar magistern", säger Anna. "Det tror du bara", förklarar Martin.

Anna har en mardröm: Martin gör sig kvitt Gerd genom att knuffa hennes rullstol framför ett tåg.

Under en fysiklektion, där Klas demonstrerar effekten av vacuum på en i en glaskupa instängd gråsparv, kommer vaktmästaren in och frågar vems scarfen är, som han har hittat i växthuset. Taje försäger sig.

Anna, plötsligt föremål för allas sympati, springer ut från skolan. I sitt exalterade tillstånd tycker hon sig på avstånd se mardrömmen bli verklighet -- Martin står på en höjd medan rullstolen åker mot ett framrusande tåg. Hon rusar mot spåret och är nära att bli överkörd, medan rullstolen som är tom och bara har råkat blåsa nerför backen krossas.

Incidenten ger Gerd, som varit vittne till den, en chock som häver hennes förlamning.

Martins och Gerds äktenskapliga harmoni återuppstår. Gerd inser att Annas kärlek till Martin bara betingats av hennes längtan efter faderlig trygghet; i stället för att förlora sin man har Gerd vunnit en dotter.

Det är sommarlov. Martin och Gerd ska åka till Frankrike -- och Anna får följa med.

Censur / granskning

Censurnummer 86113
Datum 1955-04-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2735 meter
Kommentar Aktlängder: 540-565-600-590-440 = 2735 meter - 100 minuter. Aktlängder: 540, 565, 600, 590, 440.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2735 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken fördelade sig på två läger med diametralt motsatta uppfattningar om Alf Kjellins regidebut.

"Alf Kjellin är på många sätt en sympatisk skådespelare; främst för att han förefaller armsvag i Alan Ladds filmålder. Men han borde inte ha gjort Flickan i regnet.

Ansvaret är odelat och ensidigt -- Kjellin har skrivit manus, regisserat, spelat huvudroll. Och i en tid då svenska filmer ettdera skall vara gjorda av Arne Mattsson eller en debutant fanns det olyckligtvis ingen där att stoppa honom.

Det stora felet med Flickan i regnet är att filmen rymmer för mycket: skolflicksintriger, pubertetsproblem, hypokondriskt sjuka, äktenskaplig otrohet (nästan), fnitter, tårar. Fars, komedi, drama, melodram, pekoral -- Alf Kjellins första munsbit var för stor. (-) Reducerad till några enstaka scener och några enstaka skådespelarinsatser (Marianne Bengtssons, Pia Skog!lunds) är Flickan i regnet en lovande film; inte minst därför att Kjellin söker se verkligheten på nytt sätt. Men som helhet ger filmen inga nyheter." (Gunnar Oldin i Arbetaren)

"Manuskriptet håller inte samman. Det är för lösligt i köttet och för ointressant i sig för att filmen skall kunna väcka något annat intresse än löjets. Historien om Anna och hennes upplevelser på internatet blir omöjlig främst därigenom att den inte ger en trovärdig bild av hennes reaktioner men även därigenom att Marianne Bengtsson -- det fåtal som råkade ut för olyckan att se Männen i mörker kunde där glädja sig åt henne -- går som en sömngångare genom filmen.

Detta får väl i sin tur anses bero på att debuterande regissören Alf Kjellin inte lyckats med personinstruktionerna. Han har befolkat filmen med en mängd olika flicktyper -- de skildras i flera expressiva närbilder -- men replikerna ligger många gånger mycket onaturligt i munnen på dem.

Bildmässigt är filmen ointressant (-)." (Per-Olof Wredlund i AT)

"Gripen, glad och inte så litet häpen sitter man här med ett flimmer av vårljusa flickbilder för ögonen och ska skriva om något som alldeles oväntat förefaller vara säsongens bästa svenska film. Flickan i regnet, som kom och överrumplade oss i majkvällens regn, var verkligen en ovanligt förtjusande överraskning. Den presenterar en ny regissör med något av fransk finess och ömhet i handlaget -- Alf Kjellin -- och en ny flicka med besjälad inlevelse och alldeles naturlig uttrycksfullhet -- Marianne Bengtsson -- plus ett helt knippe fräscha tonåringar som tycktes vidrörda av ett trollspö.

(-) En ungdomsfilm, som i psykologiskt inträngande person- och miljöskildring, kultiverad känsla och dramatisk spänning knappast har någon tidigare motsvarighet här i landet. Särskilt mot bakgrunden av hela raden ruggiga sensationshistorier om missanpassad och urspårad ungdom, rikligen garnerade med råhet och grovhångel, ter sig Flickan i regnet som en skör och exklusiv men utsökt daggfrisk orkidé. Filmen saknar inte ingredienser till en melodram men den balanserar sina effekter med säker smak, nöjer sig med att antyda. Bildspråket är lika mättat som dialogen är knapp och välformad, varje gruppering har en avrundad naturlighet även i raffinemanget." (Lill i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen var Alf Kjellins (f 1920) första som regissör. Under 40-talet hade han gjort en framgångsrik karriär som skådespelare, företrädesvis i roller som ung älskare eller student. Det stora genombrottet kom i Hets (1944/27). Kjellin hade även deltagit i manusarbetet på Hampe Faustmans Natt i hamn (1943/28). Framgångarna ledde i slutet av 40-talet till ett treårigt engagemang i Hollywood, där Kjellin arbetade regelbundet också under 50-talet, först som skådespelare och senare även som TV-regissör. Sedan 1964 bor och arbetar Kjellin i USA.

Förutom Flickan i regnet har Alf Kjellin hittills regisserat sex svenska långfilmer: Möten i skymningen (1957/16) efter Per-Anders Fogelströms stockholmsskildring med samma titel, Sjutton år (1957/27) med tonårsfenomenet Tage Severin, komedierna Det svänger på slottet (1959/8) och Bara en kypare (1959/14), sekelskiftesbagatellen Lustgården (1961/15) på manus av Ingmar Bergman och Erland Josephson samt kvinnoporträttet Siska (1962/17) efter Vilgot Sjömans och Ulla Isakssons manuskript.

Skolflickan Marianne Bengtsson (f 1937) inledde med Flickan i regnet en fin skådespelarkarriär, abrupt avbruten av hennes äktenskap med den italienske journalisten Marino de Medici 1960. (Den ett par månader tidigare premiärsatta Männen i mörker (1955/8), där hon också hade en roll, spelades in efter Flickan i regnet.)

Förlaga

Originaltitel Flickan i regnet (Berättelse)
Författare Sune Stigsjöö


Inspelning

(våren och sommaren) 1954 1954
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Sigtuna Humanistiska Läroverk Sigtuna Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1955-05-02 Grand Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1969-10-31 TV1 Sverige 96 min
1996-06-15 TV3 Sverige 96 min
1996-12-22 TV3 Sverige 96 min
1997-03-30 TV3 Sverige 96 min
1999-08-13 SVT1 Sverige 96 min
2006-02-07 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1955-05-02 Grand Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 2008-01-22 SVT1 Sverige 96 min
2011-08-22 SVT1 Sverige
2013-05-20 SVT1 Sverige
2015-11-24 SVT1 Sverige
2020-02-03 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Grattis Boogie
Kompositör Ingvar Widenberg
Textförfattare Ingvar Widenberg
Sångare Eva Laräng
Inger Axö
Yvonne Axö
Instrumentalist Lena Söderblom (piano)


Originaltitel Square Four
Kompositör Billy Munn


Originaltitel Pigalle
Kompositör Georges Ulmer (1946)
Guy Luypaerts (1946)
Textförfattare Georges Ulmer (fransk text 1946)
Karin Wollgast (svensk text)
Géo Koger (fransk text 1946)
Instrumentalist Monica Nielsen (musettdragspel)
Sångare Monica Nielsen (franska)


Originaltitel Du är så söt när du är sur
Kompositör Sten Carlberg (1953)
Textförfattare Karin Wollgast (1953)


Originaltitel Lite, lite mer om kärlek
Kompositör John Jändel (1953)
Textförfattare Tryggve Arnesson (1953)
Sjungs av Nils Tonerud (ej i bild - grammofonskiva Cupol 4798)


Originaltitel School Days
Kompositör Gus Edwards (1906)
Textförfattare Will D. Cobb (1906)
Sångare Birgitta Orling


Originaltitel Gråsparven
Kompositör Ingvar Widenberg


Ämnesord

Apotekare
Barn/föräldralöst
Flickskola
Främlingskap
Förlamning/psykosomatisk
Internatskola
Kärlek/elev-lärare
Lärare
Läroverk
Mardröm
Missfall
Mobbning
Oskyldigt misstänkta
Rektorer
Rullstol
Sigtuna Humanistiska Läroverk
Stipendiater
Svartsjuka
Tåg
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2726


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLICKAN I REGNET
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKAN I REGNET
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 193 s. Rollista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 193 s. Rollista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?