Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Farligt löfte
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-10-24

Medverkande

Lena Nyman
Helen Tomason, sju år

Inger Juel
Ulla Brantman

Herman Ahlsell
Bertil Strand, cykelhandlare

Bengt Blomgren
Åke Tomason, Helens far

Ulla Holmberg
Anna-Greta Tomason, Helens mor

Birgitta Valberg
Irma Strand, Bertils fru, Anna-Gretas kusin

Visa alla medverkande

Handling

Det är i Vasastan i Stockholm. Ulla Brantman är på väg hem. På gatan möter hon Bertil Strand, cykelhandlare. De hälsar som hastigast. När hon går in i det hyreshus där hon bor, möter...

Visa hela handlingen

Press

Farligt löfte väckte inga starkare känslor hos kritikerna. Filmen befanns ofullgången men begåvat regisserad av debutanten Håkan Bergström. Och likaledes debuterande Lena Nyman i rollen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Mixning
Förtexter

Medverkande

Lena Nyman Helen Tomason, sju år
Inger Juel Ulla Brantman
Herman Ahlsell Bertil Strand, cykelhandlare
Bengt Blomgren Åke Tomason, Helens far
Ulla Holmberg Anna-Greta Tomason, Helens mor
Birgitta Valberg Irma Strand, Bertils fru, Anna-Gretas kusin
Guje Lagerwall Margit Färlind, Anna-Gretas syster
Hanny Schedin fru Bergström, Ullas hyresvärdinna
Birger Lensander fastighetsskötaren
Brita Öberg Helens mormor
Sven Melin överkonstapel Borgsjö vid kriminalpolisen
Gun Andersson Sippan
Lars Myhrán Acke, Sippans pojkvän, sjöman
Sten Ardenstam Egger, kriminalpolis (krediterad Sture Ardenstam)
- Ej krediterade:
Norma Sjöholm Margits väninna
Louise Strömberg Pyttan, Helens kamrat
Otto Scheutz fru Bergströms granne
Astrid Nilsson grannens fru
Fritjof Tisell läkaren
John Starck Bertils granne på landet
Ida Otterström Bertils granne på landet
Olle Ekbladh polis i tunnelbanevagnen
Karl-Erik Stark polis i tunnelbanevagnen
Christer Söderlund Pyttans bror
Susanne Roger

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Ateljéerna
Otto Scheutz
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1955
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är i Vasastan i Stockholm. Ulla Brantman är på väg hem. På gatan möter hon Bertil Strand, cykelhandlare. De hälsar som hastigast. När hon går in i det hyreshus där hon bor, möter hon lilla Helen Tomason, 7 år, och hennes mor Anna-Greta. De tar hissen upp, Ulla tar trapporna.

När mor och dotter kommer till sin lägenhet, får Helen veta att hon ska hålla sig borta från tant Brantman.

Anna-Gretas syster Margit kommer på besök. Hon vill låna 30 kr. Anna-Greta säger nej.

Åke, Anna-Gretas man, är på väg uppför trapporna. Ulla öppnar sin dörr. De stämmer möte vid tunnelbanan kl 9 i kväll.

När Åke kommit hem, lyckas Margit växla några ord med honom i enrum. Det var längesedan, säger hon. Är det någon annan nu? Han lånar henne 40 kr.

Senare på kvällen säger Åke att han måste tillbaka till kontoret och går ut.

Bertil Strand möter Ulla på gatan. Det är som om han hade väntat på henne. När får jag träffa dig? frågar han. Hon snäser av honom.

Ulla och Åke träffas vid tunnelbanan. Bertil iakttar dem.

Bertil kommer hem till sin rullstolsbundna fru Irma. Anna-Greta är på besök. Han frågar efter Åke. Anna-Greta säger att han är på kontoret.

Åke och Ulla tillbringar kvällen på Berns. De tar taxi hem. Han följer med henne in på hennes hyresrum. Han talar om skilsmässa. De kysser varandra.

Nästa dag möter Ulla Helen i trappan och bjuder in henne till sig. Ulla ställer frågor. Vad skulle till exempel hända om pappa flyttade hemifrån? Då skulle mamma och jag dö båda två, säger Helen.

Det är lördagkväll. Helen ska hälsa på Pyttan, en kamrat i huset. Åke säger till Anna-Gretas sorg att han måste besöka en gammal kompis som fyller år, en ungkarl: Jag kunde inte säga nej.

Åke kommer till Ulla. Hennes hyresvärdinna ser honom stiga in. När de sedan är ostörda, gör Ulla slut. Hon vill inte slå sönder Åkes familj. Han går nästan genast. Han är mycket bitter.

Helen lämnar Pyttans lägenhet. Ute i trappan ser hon Bertil ringa på hos Ulla. Ulla öppnar och släpper in honom.

Inne hos Ulla talar Bertil om det som varit mellan dem. Nu är han svartsjuk. De råkar i gräl -- och han stryper henne. Hon ligger död, när han smiter ut.

Åke ringer från en telefonkiosk upp sin svägerska Margit och bjuder hem sig till henne. Men han bryter upp tidigt och åker hem.

Bertil sitter hemma hos sin fru och lägger patiens.

På morgonen hittas Ullas döda kropp av hyresvärdinnan.

Helen, som nu känner till mordet, möter Bertil på gatan. Hon talar om att hon såg honom i trappan i går. Han bjuder henne genast med på en biltur.

De kommer till en sommarstuga. Inne i den försöker han strypa henne med hennes halsduk. Men han avbryts i försöket av en knackning på dörren. Det är ett par grannar som vill ha lift in till stan. Helen har inte förstått vilken fara hon svävat i.

Ullas hyresvärdinna berättar för polisen att hon sett Åke besöka Ulla på mordkvällen.

Helen önskar sig hett en cykel som står i skyltfönstret till Bertils affär. Hon ska få den, lovar Bertil, om hon håller tyst om hans besök hos Ulla.

Åke grips av polisen och blir kvarhållen för förhör.

Anna-Greta och Helen är hemma hos Bertil och Irma. Helen hittar en intressant bok. Irma lånar henne den.

Bertil ringer på hemma hos Helen. Hon öppnar och berättar att mamma är hos mormor. Hon ska just bada och ber honom borsta henne på ryggen.

Helen sitter i badkaret. Bertil är snett bakom henne. Han ser ett flytande plastdjur vattenfyllas och sedan sjunka -- och han får en ingivelse. Han trycker ned hennes huvud under vattnet och håller det där. Då hör han, från ett rum intill, Pyttan ropa på Helen. Han släpper taget. Snälla farbror Bertil, doppa mig igen! ber hon. Men han säger att han måste gå.

Helen försäger sig. Hon avslöjar sin och Bertils hemlighet för Anna-Greta -- som kontaktar polisen. Hon ombeds komma till polisstationen. Hon lämnar Helen hos Pyttan och ger sig i väg.

Pyttan är ensam hemma, och barnen råkar i gräl. Helen går hem till sig. Hon ringer upp Bertil och berättar om sitt misstag. I boken hon fick låna har hon dessutom hittat ett foto av Bertil och Ulla.

Bertil kommer hem till Helen -- som plötsligt erinrar sig att hon lämnat kvar fotot vid ett besök hos mormor i Vällingby.

Bertil drar i väg med Helen till tunnelbanan.

Framme vid höghuset där mormor bor skickar han in henne att hämta fotot. Han fortsätter att locka med cykeln. Hon gör som han säger och lyckas smita ut igen. Sedan tar han henne med upp på husets tak.

Där slår han till henne. Hon försvinner utanför takkanten. Men en fastighetsskötare har just kommit upp på taket och blivit vittne till dådet. Han och Bertil börjar slåss -- och plötsligt faller Bertil från taket.

Hans kropp tar mark. Anna-Greta skriker. Hon och ett antal poliser har nu kommit till platsen.

Fastighetsskötaren finner Helen på en avsats. Hon har fallit bara någon meter. Han bär in henne i huset. I trappan möter de Anna-Greta.

Helen ligger i sin säng. Anna-Greta läser en saga. Då kommer Åke hem. Han och Anna-Greta betygar varandra sin kärlek. Och Helen blir lovad en cykel nästa år.

Censur / granskning

Censurnummer 86935
Datum 1955-10-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2235 meter
Kommentar Aktlängder: 495-530-515-455-240 = 2235 meter - 82 minuter. Aktlängder: 495, 530, 515, 455, 240.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Transversalton
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2235 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Farligt löfte väckte inga starkare känslor hos kritikerna. Filmen befanns ofullgången men begåvat regisserad av debutanten Håkan Bergström. Och likaledes debuterande Lena Nyman i rollen som lilla Helen fick beröm i de flesta tidningar.

DN (Perpetua): "Det är något ganska stötande i detta att vuxna personer sitter på bio och har sin förströelse i att se hur barn gastkramas i skräck för en obeveklig mördare. (-)

Den debuterande regissören Håkan Bergström tycks ha varit medveten om vådorna, ty just när olusten slagit klorna i åskådaren backar han häftigt ut ur situationen (en aning för sent, ibland). Storyn är annars inte dum, även om man kan tycka att filmen ofta tassar alltför ogenerat i spåren på anglosaxiska förebilder (Fönstret och Gula ballongen har bland andra visat vägen).

Men att gå i engelsk skola har sina fördelar också, här finns mycket som är alldeles utmärkt. Dagligt liv i Stockholm skildras påtagligt riktigt utan att detaljerna blir triviala, och människoteckningen är bra, även typer i periferin har formats ut slående och distinkt. Regissören har också förstått att finna rätt tonläge, både när makar ger sig in i en irriterad ordväxling och när småflickor gnabbas.

Skådespelarna har tydligen trivts med den sobra samtalstonen, Bengt Blomgren som den oskyldigt misstänkte, Ulla Holmberg som hans sedliga hemmafru i skjortblus -- med svartsjuka och strumpstoppning som sin bergsäkra lott -- Inger Juel som den fatala flickan med kärleksmötena. Birgitta Valberg gav som den olyckliga hustrun i rullstol prov på sin förmåga att få repliker att låta på samma gång ödesdigra och naturliga.

Herman Ahlsell har tidigare kommit en att tro att han är född till att spela hyggliga och skötsamma karlar. Här visade han att han är den borne skurken. Med andra ord: vilken verkligt god skådespelare han är. Som den sjuåriga Helen var Lena Nyman mycket förtjusande."

AB (Filmson): "Någon Hitchcock är förvisso inte den debuterande långfilmsregissören Håkan Berg!ström. Men bortser man från ett förfärligt rantande i dörrar -- adjöande och goddagande -- som tycks vara ofrånkomligt i svenska thrillerfilmer så är den här hemvävda mordhistorien inte så oäven.

Man kan göra logiska invändningar här och var om man ids. Och man blir lite förbluffad över Bengt Blomgrens förmåga att hålla såväl hustru, svägerska och Inger Juels paranta femme fatale på sparlåga, men annars hade det väl inte blivit någon film. Spänningen koncentrerar sig i alla fall slutligen kring lilla Lena Nymans omedvetna mordvittne och Herman Ahlsells stygge farbror. Och då blir filmen stundtals riktigt bra. Höghusmiljön i Vällingby är rent av skickligt utnyttjad."

Arbetaren (Faj Arvidsson): "Det är inte svårt att finna saker till filmens minussida. Den saknar fullständigt originalitet och den gnista som ger förmåga att hålla kvar greppet om åskådarens fantasi någon längre tid efter föreställningen! Inte heller den psykologiska riktigheten är särskilt övertygande och det löst påklistrade happy-endslutet är ganska påkostande. Tekniskt sett är den emellertid rätt habilt gjord, vilket mätt med svenska thrillermått inte vill säga litet: Regissören, Håkan Bergström, tycks visserligen inte ha något nytt att säga i sin film men det som redan är sagt behärskar han åtminstone i yttre avseenden rätt fullfjädrat."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Farligt löfte påbörjades 4.4.1955 och avslutades 4.5.1955.

Farligt löfte blev Håkan Bergströms (1923-1980) debut som långfilmsregissör. Han gjorde ytterligare fyra filmer i snabb takt, Sommarflickan (1956), Sju vackra flickor (1956), Kulla-Gulla (1956) och Den tappre soldaten Jönsson (1956).

I rollen som den 7-åriga Helen debuterade också Lena Nyman. Hon fyllde själv 11 år kort efter inspelningens slut.

Inspelning

Vittangigatan, Vällingby Stockholm Sverige 1955-05-03 1955-05-04
Åsögatan Stockholm Sverige 1955-05-03 1955-05-03
Älgö Nacka Sverige 1955-05-03 1955-05-03
S:t Eriksplans tunnelbanestation Stockholm Sverige 1955-05-02 1955-05-02
Odenplans tunnelbanestation Stockholm Sverige 1955-05-02 1955-05-02
Torsgatan Stockholm Sverige 1955-05-02 1955-05-02
Vällingby plan Stockholm Sverige 1955-04-29 1955-04-29
Vittangigatan, Vällingby Stockholm Sverige 1955-04-29 1955-04-30
S:t Eriksplans tunnelbanestation Stockholm Sverige 1955-04-28 1955-04-28
Torsgatan Stockholm Sverige 1955-04-28 1955-04-28
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (Lästmakargatan) 1955-04-25 1955-04-27
Vittangigatan, Vällingby Stockholm Sverige 1955-04-22 1955-04-23
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (Lästmakargatan) 1955-04-18 1955-04-20
Torsgatan Stockholm Sverige 1955-04-14 1955-04-16
1955-04-04 1955-05-04
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (Lästmakargatan) 1955-04-04 1955-04-13

Visningar

Sverigepremiär 1955-10-24 Olympia Stockholm Sverige 82 min
TV-visning 1998-11-20 SVT1 Sverige 78 min
Urpremiär 1955-10-24 Olympia Stockholm Sverige 82 min
TV-visning 2005-05-10 SVT1 Sverige 78 min
2007-10-29 SVT1 Sverige 78 min
2012-05-21 SVT1 Sverige
2014-04-07 SVT1 Sverige
2016-03-08 SVT1 Sverige
2020-03-17 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Långt bort i skogen
Sångare Lena Nyman


Originaltitel Midsummer Mood
Kompositör Johnny Rutland


Originaltitel Rhythm for You
Kompositör Eddy Christiani
Frans Poptie


Originaltitel Cadets' Rally
Kompositör Allan Gray


Originaltitel Eight Bar Bounce
Kompositör Dennis Berry


Originaltitel Nerves
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Industrial Unrest
Kompositör Jack Beaver


Ämnesord

Cykelhandlare
Fastighetsskötare
Förlamning
Försoning
Hyresvärdinnor
Mord
Mordförsök
Oskyldigt misstänkta
Otrohet
Polis
Samvetskval
Stockholm/Berns
Stockholm/Vasastan
Stockholm/Vällingby
Svartsjuka
Tunnelbana
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2234


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FARLIGT LÖFTE
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FARLIGT LÖFTE
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel I vårt hus (Mitt ibland oss).
Omfång 130 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?