Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Litet bo
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-01-30

Medverkande

Maj-Britt Nilsson
Alva Nilsson, expedit i skobutik

Folke Sundquist
Lennart Ljung, kontorist på Försäkringsaktiebolaget Ultima

Edvin Adolphson
Stor-Knutte, Knut Olsson, långtradarchaufför

Siv Ericks
Emy, Stor-Knuttes fru

Nils Hallberg
Hasse Berggren, Lennarts arbetskamrat

Henny Moan
Li, norska

Visa alla medverkande

Handling

Alla på försäkringsbolaget, inte minst Lennart Ljung själv, har väntat sig att han ska få företagets stipendium detta år. Hans arbetskamrat Hasse Berggren har t o m på eget initiativ...

Visa hela handlingen

Press

Mottagandet av Litet bo hade en genomgående positiv grundton med Gunnar Oldin i Arbetaren som mest entusiastisk företrädare, men samtidigt förekom olika starkt betonade invändningar mot bl...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Maj-Britt Nilsson Alva Nilsson, expedit i skobutik
Folke Sundquist Lennart Ljung, kontorist på Försäkringsaktiebolaget Ultima
Edvin Adolphson Stor-Knutte, Knut Olsson, långtradarchaufför
Siv Ericks Emy, Stor-Knuttes fru
Nils Hallberg Hasse Berggren, Lennarts arbetskamrat
Henny Moan Li, norska
Preben Mahrt Leo, karusellskötare
Malene Schwartz Christl, flickan i skjutbaneståndet, Leos fru
Douglas Håge Anselm Qvist, pensionerad musikfanjunkare
Marguerite Viby den danska lärarinnan på tåget
Stig Järrel försäkringsbolagets direktör
Sigge Fürst kontorschefen på försäkringsbolaget
Sven Magnusson killen med motorbåt
Curt Löwgren hans kompis
Stig Johanson långtradarchaufför
Brita Öberg föreståndarinnan i skobutiken
John Melin kund i skobutiken
Birger Lensander Hagström, portvakt
Carl-Gustaf Lindstedt den fulle nattvandraren
Yngve Nordwall ASG-mannen i Helsingborg
Carl-Axel Elfving spårvagnskonduktören
- Ej krediterade:
Ludde Juberg ledamot i försäkringsbolaget
Claes Esphagen poliskonstapeln
Barbro Hörberg flicka på försäkringsbolaget
Gerd Andersson banktjänsteman
Mona Geijer-Falkner kvinna i spårvagnskön
Uno Larsson kontorsvaktmästare
John Starck ledamot i försäkringsbolagets styrelse
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Ingemar Holde

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Codania Film
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1956

Handling

Alla på försäkringsbolaget, inte minst Lennart Ljung själv, har väntat sig att han ska få företagets stipendium detta år. Hans arbetskamrat Hasse Berggren har t o m på eget initiativ annonserat ut Lennarts lilla lägenhet för den tid Lennart ska vistas i Wien -- en studieresa stipendiet ska bekosta. Men när direktören ska tillkännage stipendiaten, nämner han till allmän förvåning -- Hasses namn.

Hasse hade tänkt följa med Lennart till Wien. De skulle åka från Stockholm i Hasses bil. Men nu tycker Hasse att inte han ensam kan bidra till deras gemensamma resa med både stipendium och bil -- tills han läser villkoren som är förknippade med stipendiet. Han ska inte bara bevista föreläsningar på tyska. Han ska också behandla dessa i en skriftlig reserapport. Och då behöver han hjälp. Det är klart att du ska med, säger han till Lennart.

Strax före avfärden hyr Lennart ut sin lägenhet för 175 kr till en flicka, Alva, som svarat på annonsen. Hon betalar 100 kr nu. Resten ska hon skicka till Lennart i Wien.

I Wien lär Hasse känna en norska, Li, och Lennart känner sig allt mer överflödig. När föreläsningarna är överstökade, vill han resa hem, men han har ännu inte fått den återstående hyran från Alva och hans pengar räcker inte till tågbiljett.

På ett nöjesfält berättar Lennart om sina bekymmer för en flicka i en skjutbana, Christl, och hon räcker honom en triangel och råder honom att gå in på kafét intill, slå på triangeln och sedan hålla fram sin mössa. Lennart följer rådet och får ihop de pengar som behövs till tågbiljetten. Det blir t o m lite över som han ger till Christl. En flicka som du har jag drömt om, säger han på svenska innan de skiljs.

Lennart kommer hem en vecka tidigare än han sagt till Alva. Hon berättar att hon visst skickat hans hyrespengar -- lite senare än avtalat bara. De beslutar att dela på lägenheten den vecka som återstår av hyrestiden.

Veckan har gått. Lennart söker upp Alva i skobutiken där hon arbetar som expedit. Jag älskar dig, säger han.

Lennart och Alva fortsätter att leva ihop. En kväll råkar de i gräl. Ljudnivån stiger. Flera grannar lyssnar med stort intresse, däribland lastbilschauffören Stor-Knutte och hans fru Emy som också själva börjar gräla.

Lennart vill bryta gemenskapen med Alva. De passar inte ihop. Alva menar att hon som hyresbetalande har rätt att bo kvar. Men hon packar sin resväska och ger sig av.

Nästa dag flyttar Alva tillbaka, delvis tack vare Emys insats som fredsmäklare. Men Lennart känner sig förvirrad och flyr. Han följer med Stor-Knutte i hans bil till Helsingborg. Där återser han överraskande Christl, flickan från nöjesfältet i Wien.

Det visar sig att Christl är gift. Och hon ger Lennart ett ord på vägen. Man måste göra det till en vana, säger hon om äktenskapet, en ljuv vana.

Lennart friar till Alva, när han kommit tillbaka hem. Hon svarar Ja.

Jag älskar inte dig, säger Lennart till Alva efter bröllopet. Därför kan vi gifta oss.

Fortsättningen blir ett gräl. Men till sist kan Lennart förklara vad han menar. Folk talar så mycket om att älska, säger han. Men det gäller att göra allt till en vana, en ljuv vana. Till sist blir det ett helt liv.

De kysser varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 87441
Datum 1955-12-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3105 meter
Kommentar Aktlängder: 590-560-545-480-470-460 = 3105 meter - 113 minuter. Aktlängder: 590, 560, 545, 480, 470, 460.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3105 meter
Längd i minuter 113 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mottagandet av Litet bo hade en genomgående positiv grundton med Gunnar Oldin i Arbetaren som mest entusiastisk företrädare, men samtidigt förekom olika starkt betonade invändningar mot bl a Mattssons regi.

Arbetaren (Gunnar Oldin): "Naturligtvis är det en enkel film. Den saknar den tekniska briljans som tidigare varit Mattssons kännemärke, och börda, men den gör en dygd av enkelheten och framstår (trots sin andliga myggvikt) som Mattssons kanske mest helgjutna film: det finns ingenting sökt eller ansträngt artistiskt i skildringen av de små människorna i enrumsvåningen vid Kungsklippan.

Litet bo har blivit en film om vardag och otorkad disk och längtan bort -- antagligen en av de 3--4 bästa filmkomedier som skapats här i landet, i varje fall en film man tycker förbaskat bra om och gömmer i sitt hjärta. Mest överraskande är kanske Mattssons förmåga att tygla skådespelarna, att reducera dem till normalmänskliga mått; Folke Sundquists blyge pedant övertygar, likaså Maj-Britt Nilssons våningshungriga expedit och i vissa, lyckliga ögonblick t.o.m. Edvin Adolphsons ekenssnackande långtradarchaufför."

StT (Robin Hood): "Litet bo lever på sin dialog -- en mycket bra dialog. Men goda repliker förslår inte för en film, de visuella intrycken måste motsvara dem. Och Arne Mattsson och hans medarbetare har lyckats ge bildberättelsen samma vänlighet och charm. Jag tänker nu inte närmast på de många bildfinesserna -- vaktparaden tagen genom Skomans fönster, katten som smyger förbi utanför fönstret o.s.v. Jag tänker på skådespelarna.

Litet bo är inte någon av Mattssons storfilmer. Men hans allt större förmåga att locka ut det bästa hos skådespelarna och hjälpa dem att träffa prick, kommer vackert fram. Jag tror mig aldrig ha sett Maj-Britt Nilsson så mänskligt varm och bra. Samma höga betyg måste ges Siv Ericks som den Marilyn Monroe-tråniga långtradarhustrun. Edvin Adolphson, Nils Hallberg, Sigge Fürst m fl perfekta. Likaså -- Preben Marth i tivoliägarens lilla roll. Folke Sundquist tycks vara svårast att få helt vardagsnaturlig."

MT (Nils Beyer): "Arne Mattsson kan sin sak, och när han får skrattarna på sin sida, så kan det tyckas att invändningar inte tjänar mycket till. Det lilla kammarspelet i en stående dekoration måste ju också göras 'filmatiskt' med bildeffekter och situationer. Det är bara en sak, som regissören tappat bort i all denna yttre aktion -- just det som var pjäsens finess, nämligen det enkla, naturliga, vardagsäkta.

De två, som finner varandra i bostadsbristens Stockholm, är ju inga andra än just de två, som vi dagligen möter i vimlet, trängs med i bussen, ser på ett kontor eller bakom disken i en butik. Allt i denna film skulle ha vunnit på att göras chosefritt. Men nu har Arne Mattsson fallit för frestelsen att breda på, göra ett stycke grotesk komik av kontorsinteriören, lägga in ett wienerromantiskt intermezzo bland frustande karusellhästar, placera den lilla dyrbara enrummaren, varom det hela rör sig, i ett jättehus med en svindlande hisstrumma, vällustigt fotograferad från alla håll och kanter. När pojken och flickan har sitt första gräl, fladdrar tre tjocka stearinljus i halvdunklet. Lägenheten var en stiliserad dekoration, inte en trivsam lya för dig och mig.

Det är som om Arne Mattsson inte spelade in sina filmer i den ton han avlyssnat ur stoffet. Han går den omvända vägen och nyttjar stoffet för den melodi, som leker honom i sinnet. Här har han velat spela med pukor och trumpeter. På det sättet kan han åstadkomma goda men strängt taget fel effekter."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Litet bo pågick under augusti och september 1955.

Filmens avsnitt från Wien är inspelat i Helsingør och på Dyrehavsbakken i Köpenhamn; den senare miljön kan antas föreställa Pratern även om detta inte är utsagt i filmen.

Herbert Grevenius (1901-1993) teaterpjäs "Litet bo" hade urpremiär på Göteborgs Stadsteater 18.2.1954 och Stockholmspremiär på Nya Teatern 3.12.1954.

Förlaga

Originaltitel Litet bo (Pjäs)
Författare Herbert Grevenius


Inspelning

1955-08 1955-09
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljéer Stockholm Sverige
Norrmalmstorg Stockholm Sverige
Kungsklippan Stockholm Sverige
Lidingövallen Lidingö Sverige
Helsingborg Sverige
Tivoli Köpenhamn Danmark
Dyrehavsbakken Köpenhamn Danmark
Helsingør Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1956-01-30 Royal Stockholm Sverige 113 min
TV-visning 1964-10-30 TV Sverige 109 min
1988-03-26 TV2 Sverige 109 min
1997-04-04 SVT1 Sverige 109 min
Urpremiär 1956-01-30 Royal Stockholm Sverige 113 min
Annan visning 1956-04-16 Husum Köpenhamn Danmark 113 min
1956-04-16 Platan Köpenhamn Danmark 113 min

Musikstycken

Originaltitel Sambrillio
Kompositör Reginald Manus


Originaltitel Svenska arméns tapto
Kompositör Johann Heinrich Walch


Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss d.y. (1867)
Sångare Nils Hallberg


Originaltitel Das gibt's nur einmal
Kompositör Werner R. Heymann (1931)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (svensk text 1931)
Robert Gilbert (tysk text 1931)


Originaltitel Das muss ein Stück vom Himmel sein
Kompositör Werner R. Heymann (musikbearbetning 1931)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (svensk text 1931)
Robert Gilbert (tysk textbearbetning 1931)


Originaltitel Im Prater blüh'n wieder die Bäume
Kompositör Robert Stolz (1916)
Textförfattare Oscar Ralf (svensk text)
Kurt Robitschek (tysk text 1916)


Originaltitel Fjäriln vingad syns på Haga
Kompositör Carl Michael Bellman (1791)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1791)
Sångare Marguerite Viby
kör (barnkör)


Originaltitel Die Seeräuber-Jenny. Ur Die Dreigroschenoper
Kompositör Kurt Weill (1928)
Textförfattare Bertolt Brecht (tysk text 1928)
Curt Berg (svensk text 1929)
Sångare Lotte Lenya (ej i bild)


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)


Originaltitel Nu ska vi opp, opp, opp
Kompositör Jules Sylvain (1937)
Textförfattare Gösta Stevens (1937)


Originaltitel Löjtnantshjärtan
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1942)


Originaltitel Tangokavaljeren
Kompositör Jules Sylvain (1932)
Textförfattare Åke Söderblom (1932)


Originaltitel Nu ska' vi vara snälla
Kompositör Jules Sylvain (1935)
Textförfattare Karl Gerhard (1935)


Originaltitel Det kommer en vår
Kompositör Jules Sylvain (1940)
Textförfattare Jokern (1940)


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare Edvin Adolphson
Siv Ericks


Ämnesord

Bröllop
Chaufförer
Direktörer
Expediter
Försäkringsbolag
Helsingborg
Helsingør
Karusellskötare
Kontor
Köpenhamn/Dyrehavsbakken
Lastbilschaufförer
Lidingö/Lidingövallen
Lärare
Nöjesfält
Skjutbanor
Skoaffärer
Stipendier
Stockholm
Wien
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3028


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3105


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 3105


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 3105


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Nordisk Tonefilm presenterar LITET En filmkomedi av Herbert Grevenius BO
Tryckeri Bok-lito AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LITET BO
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel PIGE SØGER NATKVARTER
Tryckeri A-S Rasmussen & Nilsson


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En filmkomedi av Herbert Grevenius.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 185 s. Miljölista (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En filmkomedi av Herbert Grevenius.
Omfång 185 s. Interiör- och exteriörlista ( 10 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmkomedi av Herbert Grevenius.
Omfång 156 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 5
Bakombild papper 11
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?