Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Främlingen från skyn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-02-27

Medverkande

Alf Kjellin
Stig Hallman, ingenjör

Günther Hüttmann
främlingen

Georg Funkquist
Erik Fridman, handelsresande

Arne Källerud
Bror Eneflod, handelsresande

Sif Ruud
Elin Lundgren, Los faster, affärsinnehavarinna

Visa alla medverkande

Handling

I ett litet samhälle någonstans i Sverige bor Lo hos sin faster Elin Lundgren som har handelsbod. Lo, som brukar hjälpa till i affären, är känd i bygden för sin livliga fantasi. Hon kan...

Visa hela handlingen

Press

Ingen stor thriller men välartad och ganska underhållande, ansåg de flesta om Främlingen från skyn. Mest positiv var Sten Guldbrand i MT. H J i Ny Dag hade svårast att engagera sig i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Marianne Bengtsson Lo
Alf Kjellin Stig Hallman, ingenjör
Günther Hüttmann främlingen
Georg Funkquist Erik Fridman, handelsresande
Arne Källerud Bror Eneflod, handelsresande
Sif Ruud Elin Lundgren, Los faster, affärsinnehavarinna
Lars Elldin Björn Lundgren, fjärdingsman, Elins man
Gull Natorp tågpassagerare, skådespelerska
Meg Westergren nygifta fru Hagström, tågpassagerare
Gösta Prüzelius nygifta herr Hagström, tågpassagerare
David Stein vetenskapsmannen i landsflykt
Herbert Curriel den utländske piloten
Helge Hagerman landsfiskal
- Ej krediterade:
Wilma Malmlöf Emma, Lundgrens hemhjälp
Carl-Axel Elfving Algot, tågpassagerare
Märta Dorff Algots fru, tågpassagerare
Margit Andelius kvinna i byn
Astrid Bodin kvinna i byn
Carin Lundquist kvinna i byn
Sonja Rolén kvinna i byn
Ivar Hallbäck Ljung, landsfiskal
Ivar Wahlgren landsfiskal
Allan Sundwall Sandvik, poliskonstapel
Helge Hagerman polis
Sune Elffors detektiven som vaktar vetenskapskapsmannen och piloten
Sture Ström poliskonstapel
Göte Holmberg SJ-arbetare i vagnhallen i Forsvik
Stig Johanson SJ-arbetare i vagnhallen i Forsvik
Bengt Sundmark SJ-arbetare i vagnhallen i Forsvik
Birger Lensander SJ-arbetare i vagnhallen i Forsvik
Birger Sahlberg förman i vagnhallen i Forsvik
Ingemar Holde SJ-arbetare i vagnhallen i Forsvik
Tor Borong Elof Hermansson, hemvärnsman
Hanny Schedin Anna Hermansson, Elofs fru
Sven-Axel "Akke" Carlsson Kalle, hemvärnsman
Sten Looström hemvärnsman
Birger Åsander Ville, bonde
Lillemor Biörnstad Villes fru
Gösta Petersson läkaren i byn
Sten Hedlund läkare på sjukhuset
Elsa Sundquist sköterska på sjukhuset
Bo Nilsson vaktförman på järnverket
Henry Lindblom stationskarl
Gösta Qvist äldre man med cykel vid järnvägsstationen
Margareta Bergman postkassörskan
Per-Axel Arosenius Gustav Olsson, taxichaufför/tågkonduktör
Ullacarin Rydén telefonisten
Agda Helin Gerda, Los faster
Sven Melin tågkonduktör
Rune Stylander tågkonduktör
Gösta Holmström överkonstapel
Hans Dahlberg poliskonstapel
Curt Ericson jobbare i järnverket
Frithiof Bjärne jobbare i järnverket
- Ej identifierad:
Ivar Nyström

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1956
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2010
Laboratorium AB Film-Labor
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

I ett litet samhälle någonstans i Sverige bor Lo hos sin faster Elin Lundgren som har handelsbod. Lo, som brukar hjälpa till i affären, är känd i bygden för sin livliga fantasi. Hon kan tala uppenbar osanning så att hon lika uppenbart själv tror på det hon säger.

En dag hörs flygplan dåna i luften nära samhället -- och plötsligt blandas dånet med smattrande kulspruteeld. I skogen hittas senare ett flygplansvrak. Piloten och hans passagerare, en äldre man, klarar sig. De är utlänningar och tas om hand av polisen.

Lo beger sig ut i skogen för att titta på vraket, men hon motas bort av hemvärnsmän som håller vakt. Ensam i skogen ser hon senare en man dimpa ner från skyn i fallskärm. Han är klädd i trenchcoat. Han gömmer fallskärmen och försvinner.

Lo skyndar till hemvärnsmännen och berättar vad hon sett. När hon med hjälp av fallskärmen ska bevisa att hon talar sanning, är den försvunnen från gömstället.

Ingen tror på Los historia. Hemma på sitt rum kommer hon på att det går endast ett tåg från samhället i kväll. Det tåget måste hon följa med.

Nere vid stationen ser hon den nedskjutne piloten och hans passagerare. De ska föras till Stockholm av polisen.

Alldeles innan konduktören ropar ut tågbyte för resande till Stockholm -- upptäcker Lo i en kupé främlingen från skogen.

Efter tågbytet sätter sig Lo i samma kupé som främlingen. Där finns också flera andra resande. Främlingens rock hänger på en krok. Omärkligt försöker Lo undersöka rockfickorna -- men märker plötsligt att främlingen iakttar henne. Då flyr hon genom tåget.

I restaurangvagnen slår hon sig ned hos en okänd man, Stig Hallman, och berättar att hon är förföljd. Han har svårt att tro hennes historia men söker ändå upp främlingen. Främlingen är dövstum, blir Hallmans slutsats.

Lo har löst sovplatsbiljett. Hon går från sovkupén till toaletten. Där möter hon främlingen som riktar en pistol mot henne. Inne på toaletten ligger den nedskjutne flygpassagerarens döda kropp. Tåget har just stannat vid en station, och främlingen tvingar Lo att stiga av.

Hallman, som nu nått målet för sin resa, ser Lo och främlingen vandra mot stationsbyggnaden. Sedan hittar han Los ena sko på perrongen. Stoppa tåget! ropar han. Ring polisen!

Främlingen har med Lo tagit sig in i en vagnhall. Hallman kommer in och upptäcker dem. Han börjar slåss med främlingen och blir nedslagen. När han kommer till sans, är både Lo och främlingen borta.

Främlingen och Lo har gömda i en järnvägsvagn hamnat i ett järnverk. Hon har svimmat av. Han lägger henne över ett järnvägsspår och klättrar uppför en stege. I sista stund vaknar hon och kan rädda sig undan en tung vagn som kommer rullande mot henne. Hon tas om hand av några jobbare.

Hallman fortsätter jakten på främlingen inne på järnverket. De möts på ställningar högt över golvet. De slåss. Plötsligt faller främlingen mot golvet. Järnverket genljuder av hans skrik.

Lo ligger i en sjukhussäng. Hallman berättar för henne att den mördade var en stor vetenskapsman som flydde från sitt land. Främlingen hade order att döda honom.

Hallman lovar att komma hem till Lo om en vecka. De kysser varandra.

Jag kan se deras miner, när jag kommer hem och berättar, säger Lo.

Censur / granskning

Censurnummer 87185
Datum 1955-11-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2275 meter
Kommentar Aktlängder: 545-555-540-515-120 = 2275 meter - 83 minuter. Aktlängder: 545, 555, 540, 515, 120.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2275 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen stor thriller men välartad och ganska underhållande, ansåg de flesta om Främlingen från skyn. Mest positiv var Sten Guldbrand i MT. H J i Ny Dag hade svårast att engagera sig i historien.

MT (Sten Guldbrand): "En stor och glädjerik överraskning. En utmärkt svensk thriller, välgjord, spännande och rolig. Främlingen från skyn är en underhållningsfilm av hög klass. Jag vill inte påstå, att den är alltigenom originell (hur ofta ser man något sådant?) men den har egna idéer och egna tonfall. Ibland skulle man väl vilja klippa den något annorlunda, men man säger i nästa ögonblick sig själv, att de momenten är gångbar vara och bör alltså finnas kvar. Det är ett välkomponerat och färdigt filmverk, som hedrar samtliga medverkande.

Linda Larssons manuskript har stora förtjänster. Det är uppslagsrikt och genomtänkt. Och Rolf Husberg har skött regin med verklig bravur. (-) Rolf Husbergs personinstruktion har även bidragit till det utmärkta spelet. Marianne Bengtsson ger ett nytt, vackert och gediget prov på sin filmbegåvning. Hennes roll är den enda med någon djupare psykologi. De mörka ögonen speglar fantasins oro och spejar långt bortom det verkliga skeendet. Och dessa ögon tolkar även ångesten, när hon råkar in i farofyllda situationer. Hon är en bedårande liten dagdrömmerska, som över måttan blir bönhörd och mognar. Säkerligen har hon haft ett gott stöd i Alf Kjellins rutinerade och lugna spel och deras gryende kärlek är helt fri från banalitet."

AT (Karl Ekwall): "Tåg är en tacksam thrillermiljö, både bild- och ljudmässigt, och Rolf Husberg har skickligt utnyttjat den. Ur ett svenskt snälltåg på väg från någonstans till Stockholm har han kramat fram en del scener som inte står några utländska skräckfabrikanter efter ifråga om spänning. För sånt betalar man gärna dubbel snälltågsbiljett.

Men genomgående är filmen inte av samma höga klass. Början är lite trevande och man vet inte riktigt var det skall ta vägen när Husberg samlar sina skaror av sladderkärringar och handelsresande medan ett flygplan brakar ner i ödemarken. Men undan för undan får handlingen en linje som i all sin overklighet håller fram till slutscenerna. Här förirrar han sig in i thrillermakarnas eldorado. Det blir springa, hoppa och slå för hela slanten och spänningen förbränns tillsammans med den fule fallskärmshopparen i martinungnarnas celsiushelvete. För det var väl ingen som trodde att den nyfikna flickan eller hjälten Alf Kjellin skulle hamna där."

Ny Dag (H J): "Rena lekstugan där Rolf Husberg, ansvarig för både manus och regi, vacklar mellan buskteater i komedigenren och thriller. Han beslutar sig för det senare och tangerar botten i logiska kullerbyttor. Riktigt i topp blev det i stället i finalens obligatoriska kom-och-ta-mig-klättrande vilket ledde så högt att man inte ens såg den lede boven då han underförstått störtade ned i glödande järn."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Främlingen från skyn påbörjades 9.12.1954 och avslutades 19.4.1955.

I januari 1955 inspelades scener på Sandvikens Järnverk. Vid denna tidpunkt pågick en konflikt mellan Svenska Musikerförbundet och Svenska film- och biografföreningen. Musikerförbundet hade 28.6.1954 begärt film- och biografföreningen i blockad. I ett inspelningsreportage i Arbetarbladet (18.1.1955) upplyser signaturen D:

"Konflikten är sanktionerad av LO och berör också Metalls medlemmar. Sandrew har dock fått dispens från Metalls förbundsstyrelse att spela in de här scenerna, men ingen metallare får utföra statistuppdrag."

Linda Larsson utgav 1945 romanen "Kurirplan nödlandar" under pseudonymen Linde Ray. Linda Larsson var gift med filmregissören Börje Larsson.

Förlaga

Originaltitel Kurirplan nödlandar (Roman)
Författare Linde Ray


Inspelning

Sverige 1954-12-09 1955-04-19
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Järna järnvägsstation Södertälje Sverige
Sandvikens jernverk Sandviken Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1956-02-27 Astoria Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1999-07-09 SVT1 Sverige 80 min
Urpremiär 1956-02-27 Astoria Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 2005-05-16 SVT1 Sverige 80 min
2007-11-05 SVT1 Sverige 80 min
Dvd-release 2010-03-03 Sverige 80 min
TV-visning 2012-10-02 SVT1 Sverige
2014-01-21 SVT1 Sverige
2016-02-22 SVT1 Sverige
2017-06-12 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Så går vi runt ett enebärssnår
Sångare Märta Dorff
- (samt ej identifierad liten flicka)


Ämnesord

Attentat
Bonde
Fallskärmshopp
Fjärdingsmän
Flygare
Flykting
Handelsresande
Hemvärn
Ingenjörer
Järna/järnvägsstationen
Järnverk
Kalla kriget
Landsfiskaler
Läkare
Mord/politiskt
Mytomani
Polis
Sandvikens Järnverk
Sjuksköterska
Skådespelerska
Stationskarl
Tåg
Vetenskapsmän

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FRÄMLINGEN FRÅN SKYN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FRÄMLINGEN FRÅN SKYN
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Främlingen från skyn.
Omfång 151 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Der Fremdling aus den Wolken. Deutsche Dialogliste.
Omfång 18 s. + 1 s. produktionsuppgifter + 1 s. synopsis.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?