Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel 7 vackra flickor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-07-23

Medverkande

Karl-Arne Holmsten
Stig Lindberg, kompositör

Elsa Prawitz
Eva Lindberg, teaterelev, Stigs fru

Henny Moan
Sonja Lund, orkesterledare

Margaretha Bergström
Aina Holm, medlem av damorkestern

Kerstin Dunér
Vera Björkman, medlem av damorkestern

Anita Görling
Elisa Andersson, medlem av damorkestern

Visa alla medverkande

Handling

Musikförläggare Ludwig Rosander ordnar ett fint engagemang åt Sonja Lunds damorkester på ett hotell någonstans i Sverige. Sjustjärnan heter hotellet och Sjunde himlen heter salen där...

Visa hela handlingen

Press

Ny Dags Marcus fann en lyckad film trots en enkel story. Övriga menade att Sju vackra flickor var nästan räddningslöst förlorad just på grund av det svaga manuset. Det förekom beröm...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Karl-Arne Holmsten Stig Lindberg, kompositör
Elsa Prawitz Eva Lindberg, teaterelev, Stigs fru
Henny Moan Sonja Lund, orkesterledare
Margaretha Bergström Aina Holm, medlem av damorkestern
Kerstin Dunér Vera Björkman, medlem av damorkestern
Anita Görling Elisa Andersson, medlem av damorkestern
Ulla Sandklef Alice Borg, medlem av damorkestern
Berit Skogström Annie Berggren, medlem av damorkestern
Viola Sundberg Sippan, sjunde medlemmen i damorkestern
Erik "Bullen" Berglund Ludwig Rosander, musikförläggare
Claes Thelander Severin Quist, direktör för Hotell Sjustjärnan
Barbro Hiort af Ornäs Adele Hellgren, kvinnosakskvinna
Margit Andelius fröken Blom, Stigs och Evas granne
Helge Hagerman teaterdirektör
Olof Thunberg teaterregissör
Arne Lindblad Wizelius, innehavare av teaterskola
Inga Gill Rosanders sekreterare
Gunnar Schyman hotellportiern
Hedvig Lindby äldre dam på hotellet
Astrid Lindgren äldre dam på hotellet
Sonja Carlén-Kolthoff Mrs. Wise, amerikanska
Hariette Garellick Madame Leroux, fransyska
Lilavati Madame Pajara, indiska
- Ej krediterade:
Eric Stolpe kypare på hotellet
Johan Sandström hotellpojke
Inger Grundström tidningsförsäljerska
Birger Lensander rörmokaren
Tore Bengtsson teaterelev
Georg Skarstedt kompositör i Rosanders väntrum
Monica Lindberg journalist
Eivor Johansson flicka

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1956
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Musikförläggare Ludwig Rosander ordnar ett fint engagemang åt Sonja Lunds damorkester på ett hotell någonstans i Sverige. Sjustjärnan heter hotellet och Sjunde himlen heter salen där orkestern ska spela. Därför vill hotelldirektören ha sju flickor i orkestern. Så ska det bli, lovar Sonja, trots att orkesterns sjunde medlem är förhindrad att resa. En vikarie måste engageras.

Mindre tur hos Rosander har den unge kompositören Stig Lindberg. Förläggaren har i ett halvår haft en stråkkvartett till påseende och är ännu inte beredd att ge något som helst besked. Nu tar Stig tillbaka sin skapelse.

Hos Rosander möter den nedslagne Stig en glädjestrålande Sonja. De känner varandra sedan tidigare, ja i själva verket har det varit underförstått att de tu skulle bli ett. Nu har Stig inte mod att berätta att han sedan sist gift sig med en annan flicka, Eva.

Under tiden står Eva på scenen. Hon är elev på en teaterskola och provspelar just nu för en teaterdirektör och en regissör. Men de grälar inbördes och är inte mottagliga för Evas färdigheter.

Sonja övertalar Stig att hoppa in som vikarie i damorkestern, och Eva accepterar att Stig måste resa bort. Pengarna är välkomna i hushållskassan, och att han ska arbeta med enbart flickor får hon inte veta något om.

Medan Stig på hotell Sjustjärnan försöker vänja sig vid att gå klädd i kvinnokläder, tar Eva emot en god nyhet på teaterskolan. Skolans tipsbolag ger utdelning. Det blir 188 kr per elev. Eva beslutar resa till Stig och överraska honom.

Eva får en kalldusch, när hon på hotellet har slagit sig ned för att lyssna till orkestern -- och ser att den helt består av kvinnor. Hon försöker få rum på hotellet, men det är fullt. Här pågår en internationell kvinnosakskonferens. Då läser hon på en skylt: "Hotellpojke anställes omedelbart".

Nästa dag arbetar Eva som hotellpojke. När hon skickas att servera Sonja och Stig thé complet med likör, droppar hon något i ett av likörglasen.

Stig och Sonja sitter ensamma på hennes rum. Han har druckit den preparerade likören. Han hör inget, när hon berättar att hon har träffat en annan. Han sover. Det krävs en massa kaffe att få honom spelduglig.

På kvällen spelar orkestern en vals som Stig har skrivit. Musikförläggare Rosander och kvinnosakskvinnan Adele Hellgren sitter och lyssnar. Rosander blir mycket intresserad av valsen -- tills han får veta att den skrivits av pianisten, en kvinna. Då vaknar i stället Adeles intresse. Hon har hittat en kandidat till titeln Årets kvinna.

Stig upptäcker att Eva spionerar på honom förklädd till hotellpojke. De grälar våldsamt med varandra i en hiss.

På kvällen är det maskerad på hotellet. Bland gästerna finns teaterchefen och regissören som för några dagar sedan inte förstod att upptäcka Eva. De är fortfarande på jakt efter ett nytt ansikte. Och de gör sitt fynd, när Eva klädd i klänning kommer till dansen.

Adele Hellgren har samlat pressen för att tillkännage namnet på Årets kvinna. Innan hon hinner säga något, får hon dock veta sanningen om hennes tilltänkta Årets kvinna. Pressens representanter körs ut.

Medan Sonja och hotelldirektören dansar förälskat med varandra, sitter Adele i ett annat rum och känner sig tillintetgjord. Årets kvinna var en karl! Men hans musik är bra, säger Rosander tröstande. Då kommer Eva in och lägger sig i samtalet.

Åter i Stockholm är Stig ute och köper tidningar. Löpsedlarna berättar om ett par som gjort succé.

Adele Hellgren och Ludwig Rosander tackar varandra för den goda lösningen på ett svårt problem.

Hemma i sin lägenhet kysser Stig och Eva varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 88438
Datum 1956-07-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2325 meter
Kommentar Aktlängder: 610-500-540-455-220 = 2325 meter - 85 minuter. Aktlängder: 510, 500, 540, 455, 220.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2325 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ny Dags Marcus fann en lyckad film trots en enkel story. Övriga menade att Sju vackra flickor var nästan räddningslöst förlorad just på grund av det svaga manuset. Det förekom beröm till regissören Håkan Bergström och skådespelarna med Elsa Prawitz i spetsen -- utan att dessa ansågs rädda filmen.

StT (Stedt): "Förenade i ett konstnärsäktenskap, där hon är teaterelev utan engagemang och han kompositör utan förläggare, spelar Karl-Arne Holm!sten och Elsa Prawitz fin komedi i detta småtrevliga folklustspel på känt förväxlings- och förklädnadsmotiv.

För Elsa Prawitz betyder det ett genombrott som komedienne i svensk film. Lekfull och mjuk som en kattunge blir hon med självklar säkerhet filmens medelpunkt.

Hennes smeksamt kurrande tonfall och förtrollande ögon när hon pratar fram sin önskeduett med Holm!sten hör till topparna liksom ett par av de parodiska dagdrömmerierna, som regissören Håkan Bergström gjort i roligt surrealistisk stil.

Man skulle önskat dem ett manus som filmen igenom bibehållit börjans friskhet men en karls utklädnad till kvinna är nu ett ganska utslitet ämne. Också det sting och den fart som behövts för att göra den till pricken över i:et."

SvD (Lill): "Nej, nu måste jag protestera å Karl-Arne Holmstens vägnar! Här har vi en trevlig och driven komediaktör, som kan glittra av gott humör i hyggliga filmer och även givit prov på dramatiskt temperament och karakteriseringskonst, när han någon enstaka gång fått en chans, men som eljest år ut och år in tvingas sprattla med i vartenda halvdant eller heldåligt lustspel som görs i detta land. 7 vackra flickor hör dessvärre till de heldåliga och Holmstens påtagliga vantrivsel i sin fåniga roll är inte bara förklarlig utan fullt motiverad. Det måste finnas gränser för vad en stackars skådespelare står ut med. (-) Torftig iscensättning och regi, torftiga melodier i klent framförande. Det enda som till nöds kunnat rädda filmen hade varit en slipad och glittrande charmfull artist i den kvinnliga huvudrollen. Men Elsa Prawitz kan inte med sin spelenergi skyla bristande kvalitet och kontroll på uttrycksmedlen. Utan en fast regissörshand tappar hon all styrsel och blir bara överambitiös amatör."

AT (Yngve Bengtsson): "Karlar i kvinnokläder och kvinnor i karlkläder hör inte till det roligaste man kan se på film. I varje fall inte när handlingen släpar sig fram på det sätt som sker i Sju vackra flickor och dessutom är totalt i avsaknad av en enda kvick replik.

Den enda ljuspunkten är Elsa Prawitz som tar ut allt hon kan av manuskriptet och lite till. Hos henne finns lite av den lätta charm som filmen i övrigt saknar."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Sju vackra flickor påbörjades 31.1.1956 och avslutades 6.3.1956.

Ulla Sandklef, som spelar Alice, en av medlemmarna i damorkestern, utsågs 1953 till Fröken Sverige.

Inspelning

1956-01-31 1956-03-06
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1956-07-23 Astoria Stockholm Sverige 85 min
TV-visning 1995-01-08 TV3 Sverige 81 min
1996-01-08 TV3 Sverige 81 min
1996-06-21 TV3 Sverige 81 min
Urpremiär 1956-07-23 Astoria Stockholm Sverige 85 min
TV-visning 2013-11-04 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Sju vackra flickor i en ring
Musikarrangör Miff Görling (1956)
Curt Blomquist (1956)


Originaltitel Hör ni, ni, ni
Kompositör Owe Thörnqvist (1956)
Textförfattare Owe Thörnqvist (1956)
Orkester Thore Swaneruds orkester (dubbar damorkestern)
Sångare Anita Görling


Originaltitel Kärleken, kärleken
Kompositör Per Lundkvist (1956)
Textförfattare Ninita (1956)
Sångare Elsa Prawitz
Karl-Arne Holmsten


Originaltitel Drömsången
Kompositör Per Lundkvist (1956)
Textförfattare Karl-Ewert (1956)
Sångare Elsa Prawitz


Originaltitel Seventeen
Kompositör Chuck Gorman (1955)
John F. Young Jr. (1955)
Boyd Bennett (1955
Textförfattare Chuck Gorman (1955)
John F. Young Jr. (1955)
Boyd Bennett (1955)
Kaeris (svensk text 1955)
Sångare Viola Sundberg


Originaltitel Ge en fattig och ful liten flicka en chans
Kompositör Big Ben (1955)
Textförfattare Big Ben (1955)
Sångare Elsa Prawitz


Originaltitel Konsertvals
Kompositör Per Lundkvist (1956)
Instrumentalist Karl-Arne Holmsten (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Improvisation (Larsson)
Kompositör Rolf Larsson (1956)
Instrumentalist Rolf Larsson (piano - dubbar Karl-Arne Holmstens pianospel)


Originaltitel Riff
Kompositör Håkan Bergström (1956)
Gösta Petersson (1956)
Orkester Thore Swaneruds orkester


Originaltitel Foxtrot (Johansson)
Kompositör Arnold Johansson (1956)
Orkester Thore Swaneruds orkester


Originaltitel Dixieland (Görling)
Kompositör Miff Görling (1956)
Orkester Thore Swaneruds orkester


Originaltitel Mambo
Kompositör Miff Görling (1956)
Orkester Thore Swaneruds orkester
Sångare Anita Görling
Ulla Sandklef


Originaltitel Vem är du?
Kompositör Per Lundkvist (1956)
Textförfattare Karl-Ewert (1956)
Sångare Karl-Arne Holmsten
Elsa Prawitz


Originaltitel Boogie-Woogie (Görling)
Kompositör Miff Görling (1956)
Orkester Thore Swaneruds orkester


Ämnesord

Damorkester
Förklädnad/kvinna som man
Förklädnad/man som kvinna
Försoning
Hotell
Hotelldirektör
Hotellpojke
Kompositörer
Konferens/kvinnosaken
Kvinnosakskvinna
Kypare
Musikförläggare
Orkesterledare
Portierer
Presskonferens
Sekreterare
Stockholm
Teaterelever
Teaterskoleinnehavare
Tidningsförsäljare
Tipsvinst

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SJU VACKRA FLICKOR
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SJU VACKRA FLICKOR
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 184 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 184 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?