Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den hårda leken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-09-10

Medverkande

Sven-Eric Gamble
Conny Persson

Ann-Marie Gyllenspetz
Margit Söderberg, senare Connys fru

Åke Grönberg
direktör Andy Ekström, boxningsmanager

John Elfström
William Persson, kallad Stora William, skrothandlare, Connys far

Märta Dorff
Ester Persson, Connys mor

Lissi Alandh
Sally, servitris

Visa alla medverkande

Handling

Conny Persson håller på att göra sig ett namn i boxningsringen. Efter en seger i JM, dit han tagits ut som reserv, följer snabbt nya matcher, nya segrar och allt större tidningsrubriker....

Visa hela handlingen

Press

Flera kritiker pekade på svagheter i Olle Länsbergs manus till Den hårda leken. Däremot fick Lars-Eric Kjellgren genomgående beröm för slagkraften i den filmiska gestaltningen. ...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink

Medverkande

Sven-Eric Gamble Conny Persson
Ann-Marie Gyllenspetz Margit Söderberg, senare Connys fru
Åke Grönberg direktör Andy Ekström, boxningsmanager
John Elfström William Persson, kallad Stora William, skrothandlare, Connys far
Märta Dorff Ester Persson, Connys mor
Lissi Alandh Sally, servitris
Sten Gester Viking Svensson, boxare
Sissi Kaiser Karin, Margits kusin, Vikings fru
Arne Källerud Pram, boxningstränare
Erik Strandmark Wille Thorén, sportjournalist
Britta Brunius Margits mor
Olav Riégo Margits far
Henrik Schildt Redman, boxningsmanager
Stig Johanson Brollan, anställd i Connys blomsteraffär
Erik Molin Bigge Ek, boxare
- samt (medverkande i boxningsscenerna)
John Nilsson Jonne Ring, Andy Ekströms livvakt
Horace Brandt ringdomaren i matchen mot Nisse Sandberg
Bertil "Benet" Ahlin Stenström, boxare
Carl-Erik "Charlie" Löfman Nisse Sandberg, boxare
Gustaf "Gus" Gustafson anställd i Connys blomsteraffär
- Ej krediterade:
Elisabeth Falk Britta Lindström, Miss Sweden
Gunnar Nielsen Kalle Johansson, f.d. boxare
Ivar Wahlgren Backman
Gunnar Thim Sotarn, anställd i Connys blomsteraffär
Willy Karlsson anställd i Connys blomsteraffär
Hanny Schedin Margits hyresvärdinna
Charles Moore svart boxare
Tord Peterson Fimpen, anställd i Connys blomsteraffär, sekond
Gunnar "Knas" Lindkvist marknadsutropare
Jens Brandt boxare
Eskil Engstrand boxare
Jerry Eriksson boxare
Jan Henrikson boxare
Nils Olsson boxare
Boris Wiklund boxare
Gösta Brodén Thoréns pressfotograf
Gösta Malmborg tidtagaren
Olle Seijbold pressfotograf
Sten Ardenstam gäst på Margits Kafé
Hubertu Curiel boxaren i Hamburg
Birger Åsander marknadsbesökaren som försöker boxas
Roger Girod fransk speaker - endast röst
Britta Björklund Vikings flickvän på marknaden
Arthur Koch den vithårige ringdomaren
Hasse Burman gårdsmusikant - basist
Wiveka Alexandersson restauranggäst
Mauritz Strömbom äldre herre i bil - ej identifierad
Uno Larsson man i boxningspubliken

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1956
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Conny Persson håller på att göra sig ett namn i boxningsringen. Efter en seger i JM, dit han tagits ut som reserv, följer snabbt nya matcher, nya segrar och allt större tidningsrubriker. Andy Ekström, en av proffs!boxningens ledande affärsmän, får upp ögonen för den uppåtgående mellanviktaren och försöker locka honom med ett kontrakt.

Conny känner Karin som varit gift med Viking Svensson, en boxare som tjänat Andy men nu är på väg utför. Genom Karin träffar Conny hennes kusin, Margit, och börjar genast uppvakta henne.

Andy erbjuder Conny att bli huvudmatchboxare. Han ska få 1 000 kr för första matchen, men sedan väntar större summor. Och något skrivet kontrakt behövs inte renhåriga killar emellan, säger Andy.

Conny vinner sin första match åt Andy, men han håller samtidigt på att förlora Margit. Mina barns far ska ha ett riktigt yrke, säger hon. Hon vågar inte tro på hans tal om att sluta i tid.

Conny öppnar blomsterhandel, och denna klart visade vilja att tänka på framtiden bidrar till att bryta ned Margits försvarsattityd. Hon bejakar sin kärlek. Conny är för bra för att förstöras, säger hon till sina föräldrar. Hon älskar honom och ska rädda honom.

Kort efter bröllopet möter Conny Viking i en match på tio ronder. Matchen blir hård, men Conny slår till sist ut Viking.

Medan Conny fortsätter att slå sig uppåt, går det brant utför med Viking. Han söker hjälp hos Conny som erbjuder jobb i blomsteraffären. Viking tackar genom att stjäla kassan på avlöningsdagen, och Conny måste be Andy om förskott.

Den följande matchen förlorar Conny. Sedan vinner han nästa. Margit pressar honom att lägga av med boxningen, men han tycker att han inte har råd ännu. När han kommer hem efter ytterligare en seger, är Margit borta.

Än en gång går Margit med på att göra ett nytt försök. Conny köper ett kafé för den framtida försörjningen, och det finansierar han genom att sälja bloms!terhandeln och skriva ett slavkontrakt med Andy -- fem matcher för 15 000 kr. Sedan ska han lägga av. Och både hemmet och rörelsen skriver han på Margit, vilket hennes far kräver.

Efter en match i London kommer Conny hem och finner Viking i lägenheten tillsammans med Margit. Hon har kvällen före räddat Viking ur ett krogbråk. Men Conny ser situationen med den bedragnes ögon och lämnar hemmet efter ett kort gräl.

Nu tänker Conny inte på boxning. Han super. Men Andy driver honom att gå de kontrakterade matcherna, och i den sista av dessa blir Conny halvt ihjälslagen. För en gångs skull sitter Margit bland publiken. Hon gråter.

Under sommaren ägnar sig Conny åt marknadsboxning.

Vid ett tillfälle finns Viking bland publiken, och går villigt upp och boxas mot Conny för erbjudna 300 kr till segraren. Conny får dock in en stjärnsmäll, och Viking ligger länge medvetslös.

Conny inser att han tagit skada av sin sport. Han behöver behandling av en nervspecialist, trots att han bara är 25 år. Han får Andy att ordna en ny match, en sista. Gaget till segraren ska räcka att betala behandlingen.

Conny kommer hem till Margit som blir glad över att se honom. Men hon skräms av att se honom darra så att han knappt kan hålla kaffekoppen och ber honom avstå från matchen. När hon inser att han fattat sitt beslut, säger hon att hon ska följa med på matchen, om han följer med hem efteråt.

Matchen är i gång. Conny får från början ta emot en massa stryk. Conny måste vädja till Andy för att få fortsätta. Mot alla odds slår då Conny ut sin motståndare i tredje ronden. Denne förblir liggande långt efter det att han räknats ut. Läkare tillkallas. Men till sist vaknar förloraren.

Det här var min sista match, Andy, säger Conny.

Conny och Margit ger sig av hemåt.

Censur / granskning

Censurnummer 88369
Datum 1956-07-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2910 meter
Kommentar Aktindelning: 560-570-585-565-630 = 2910 m - 106 minuter. Aktlängder: 560, 570, 585, 565, 630.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2910 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Flera kritiker pekade på svagheter i Olle Länsbergs manus till Den hårda leken. Däremot fick Lars-Eric Kjellgren genomgående beröm för slagkraften i den filmiska gestaltningen.

BLM (Harry Schein): "Jag har alltid sett på Kjellgren som en typisk svensk filmregissör något över genomsnittet, med en s.k. vårdad stil och social lågmäldhet -- en diskret omskrivning av gedigen banalitet och pneumatiskt, för nålstick helt oskyddat samhällsmedvetande. Men i Den hårda leken avslöjar Kjellgren plötsligt en fräck och djärv berättarbegåvning, ett hårt och oerhört effektivt montage, ett suveränt tempo som aldrig förlorar tyngd och därför heller inte glider över till ett hafsigt kamouflage av berättelseluckor.

Naturligtvis märks det hur Kjellgren i denna första svenska boxningsfilm använder uttrycksmedel som han har tagit från genrens utländska förebilder. Särskild otur har han därvidlag med kometkarriärens snabba passage i ortnamn -- Ottawa, Cleveland, Chicago, NEW YORK i växande versaler skulle, som här, kunna översättas till Halmstad, Norrköping, Göteborg, STOCKHOLM om inte knäppupparna i Rata!taa hade arbetat med Pataholm, Sölvesborg, Ödeshög och ÖRKELLJUNGA.

Men att påvisa beroendet av föregångare är ingen kritik. Kjellgren har inte plagierat utan omdöme eller självständighet, inte mera än nödvändigt. Han har gett det välkända materialet en egen och personlig form. Han har haft hjälp av goda aktörer, främst av den utomordentligt skickliga skådespelaren Sven-Eric Gamble, och han har haft förmånen av ett klart och effektivt manus. Han har lyckats med bragden att avstå från den i svensk film obligatoriska slappa naturlyriken, från kärleksförklaringen 'jag tycker om dej' från alla välkända miljöer och symboler. Han är hjärtligt välkommen till den lilla skara svenska filmregissörer som kan mera än de tycks vilja."

MT (Nils Beyer): "Visserligen sägs det något väsentligt i filmen, då den unga boxarstjärnan förklarar, att idrotten är den enda väg, som står en fattig arbetargrabb till buds, om han vill bli rik och berömd. Vi hade gärna sett det motivet starkare utfört mot bakgrunden av arbetarrörelsen och dess kollektiva kamp för ett lyckligare samhälle. Sporten som en genväg för den enskilde, stjärnkulten och karriärismen i den så beprisade idrottsrörelsen!

Men ett dylikt socialt perspektiv har man endast vågat antyda. Just därför kommer emellertid en film som Den hårda leken i en fatal situation, då den vill kritisera boxningen -- och samtidigt kommer att bli sedd huvudsakligen av naiva boxningsentusiaster, som struntar i 'tendensen' och med förtjusning avnjuter alla de rafflande slagsmålsscenerna.

Ty det styvaste i filmen rent artistiskt sett är verkligen just själva boxningsmatcherna. Här finns några scener, som i sin våldsamma kraft visar, vilken skicklig regissör Lars-Eric Kjellgren håller på att bli. Han har nu också i Sven-Eric Gamble fått en skådespelare, som kan boxas eller i varje fall ge illusion av att han kan det. Han är förresten utmärkt som filmens hjälte. (-)

Men manuskriptet är allför statiskt byggt. Det lever inte utan är konstruerat. Vi får se hjälten i den ena tablån efter den andra utan att det hela binds ihop i en övertygande psykologisk och dramatisk utveckling."

AT (Karl Ekwall): "Det här hade kunnat bli en svensk storfilm, ett brännhett diskussionsunderlag i boxningsfrågan. Nu blev det bara en tekniskt briljant film, i vilken Lars-Eric Kjellgren vinner på knockout.

Manusförfattaren Olle Länsberg knockar däremot sig själv, sedan han lyckats sidesteppa praktiskt taget allt väsentligt som innerst inne rör boxningen. Han gör ett lamt angrepp mot managers och kritiserar i förbigående en stackars punchdrunker, men det är också praktiskt taget allt han vågar sig på.

Var finns kritiken mot de figurer, som utan att blinka betalar hundra kronor för en ringsidebiljett och hur behandlas pressens roll i denna blodiga soppa. Jo, boxningsjournalisten går omkring med frälsargloria och försöker reparera de skador han själv bidragit till att åstadkomma. Att det vidare i boxningen går breda stråk av sexualitet och att kvinnan på denna väg kommer in i bilden, det har han också blundat för. Omedveten kan han näppeligen vara om det.

Nej, Olle Länsberg, så feg får man inte vara om man vill ta en fight med boxningen som sådan. Gå och studera detaljerna i Storstadsdjungel. Det är inte bara boxarna som får smällarna."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Den hårda leken påbörjades 20.10.1955 och avslutades 9.12.1955.

Olle Länsbergs (1922-1998) roman "Den hårda leken" utkom 1956. Filmen bygger dock inte på romanen utan Länsberg skrev romanen med filmmanuset som grund.

Det senare förhållandet föranledde Robin Hood att göra en kommentar i sin recension av filmen i StT:

"Så heter det, ja. Men tydligt är att Länsberg - kanske omedvetet - hade boken i huvudet när han författade filmen. Ty i filmen finns mycket, alltför mycket, som hör hemma i en bok, inte i en film."

I en artikel inför en tv-visning av filmen berättar Lars-Eric Kjellgren (1918-2003) för Torsten Jungstedt i Röster i radio/TV nr 45/1970:

"För mig och Olle Länsberg var det även ett angrepp på samhället, på kapitalismen, säger Kjellgren. Det var en skildring av hur en människa utnyttjas och kastas åt sidan. Hur han är ett villigt offer för ett penningbetonat samhälle och hur han som alla andra hungrar efter pengar. Men den aspekten tilltalade inte dåvarande SF-chefen, Anders Dymling, så just de delarna av vårt manus tonade han ner personligen. Detta upprörde naturligtvis författaren Länsberg, som gärna ville att vi skulle demonstrera vårt missnöje, t ex med att lägga ner inspelningen. Men jag tyckte att när vi hunnit så pass långt i arbetet som vi hade, så var det lika bra att försöka få fram en film av det hela."

Huvudpersonen i Den hårda leken hade en verklig förebild i John "Johnny" Nilsson (1925-2007) som inför tv-visningen av filmen presenterades i Aftonbladet (31.10.1970) i en intervju av Göran Larsson. Johnny Nilsson var då 45 år:

"Olle [Länsberg] och Johnny blev bekanta under den tid då båda arbetade för Edwin Ahlqvist (1898-1984) i Göteborg.

- Det är många episoder i filmen som direkt kan hänföras på min person. Olle har också själv bekräftat för mig att han haft mig i tankarna när han skrev sin boxningsroman, säger Johnny Nilsson. (-)

14 år gammal drömde han om att bli brottare och sökte sig till Enighets träningslokaler i Malmö.

Där slog han en etablerad boxare knockout och blev genast beordrad att gå med i klubben.

- Jag vägde bara 56 kilo på den tiden och var naturligtvis inget boxarämne fysiskt sett. Men jag hade fighterandan i mig och det räckte tydligen.

När Johnny var 18 år blev han proffs. Han var en av de första boxare som Edwin Ahlqvist [sedermera Ingemar Johanssons manager! tog sig an och matchade. Johnny gjorde sammanlagt 17 promatcher och vann tolv av dem.

- Jag förlorade bl.a. mot Olle Tandberg och Freddy Mills som senare blev världsmästare. I den matchen knockades jag efter 2.56. Det var första och enda knocken jag råkade ut för under min karriär, som fick ett snabbt slut när jag var bara 21 år gammal.

Johnny Nilsson skadades allvarligt. Han hade sedan tidigare känningar av Parkinsons sjukdom och den förvärrades av boxningen. (-)

- Huvud, armar och ben darrade som asplöv. Det var hemskt att visa sig. Alla tittade på mig och jag led som ett djur. Nu har jag i flera år gått under läkarbehandling och det har gett resultat. I dag märker jag inte mycket av min sjukdom, säger Johnny."

Mark Robsons berömda boxningsfilm The Harder They Fall/Storstadsdjungel som Karl Ekwall refererar till i sin recension hade gått upp i Stockholm bara någon månad före Den hårda leken. I Storstadsdjungel gör Humphrey Bogart sin sista roll.

Inspelning

1955-10-20 1955-12-09
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Göteborg Sverige (exteriörer)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1956-09-24 Skandia Stockholm Sverige 106 min
Sverigepremiär 1956-09-10 Draken Göteborg Sverige 106 min
1956-09-10 Victoria Göteborg Sverige 106 min
TV-visning 1970-10-31 TV2 Sverige 102 min
1992-06-22 TV2 Sverige 102 min
1992-07-12 TV2 Sverige 102 min
1996-11-22 SVT1 Sverige 102 min
2000-09-07 SVT1 Sverige 102 min
Urpremiär 1956-09-10 Draken Göteborg Sverige 106 min
1956-09-10 Victoria Göteborg Sverige 106 min

Musikstycken

Originaltitel Conny's Blues
Kompositör Jürgen Jacobsen
Framförs av Raisners Trio (munspel)


Originaltitel Der Vogelhändler
Kompositör Carl Zeller (1891)
Textförfattare Moritz West (tysk text 1891)
Ludwig Held (tysk text 1891)


Originaltitel United Empire
Kompositör Horace Winton


Originaltitel The Winner Takes All
Kompositör Ronald Hanmer


Originaltitel Till anfall
Kompositör Gunnar Johansson


Originaltitel Sankt Örjanslåten


Originaltitel Fanfar (Stenhammar)
Kompositör Wilhelm Stenhammar


Originaltitel Kanhända är det du
Kompositör Gerd Swanerud


Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1956 Olle Länsberg (bästa manus)
Stockholm 1956 Åke Grönberg (bästa biroll)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Den hårda leken (1956)

Ämnesord

Blomsteraffärer
Boxare
Boxning
Boxningsdomare
Direktörer
Fotografer
Försoning
Göteborg
Journalister
Kaféer
London, England
Marknad
Marknadsutropare
Miss Sweden
Servitriser
Stockholm
Stölder
Svartsjuka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2879


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DEN HÅRDA LEKEN
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DEN HÅRDA LEKEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Sven-Erik Gamble Ann-Marie Gyllenspetz DEN HÅRDA LEKEN
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Sven-Erik Gamble DEN HÅRDA LEKEN
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Ann-Marie Gyllenspetz Åke Grönberg Sven-Erik Gamble DEN HÅRDA LEKEN
Tryckeri Fotopress


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Conny "Lejonhjärta". Manuskript och scenario av Olle Länsberg.
Omfång 176 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Conny "Lejonhjärta". Manuskript och scenario av Olle Länsberg.
Omfång 176 s. + tillägg
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Den hårda leken.
Omfång 26 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?