Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Där möllorna gå ...
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-12-26

Medverkande

Edvard Persson
Petter Pettersson Klang, kallad Blomsterpelle

Ingeborg Nyberg
Bella, Klangs dotterdotter

Börje Mellvig
Kurt Brennerth, direktör

Mimi Nelson
fru Ina Brennerth

Harry Ahlin
Fredrik Storm, lotsförman

Stina Ståhle
Hilda Storm, Fredriks hustru

Visa alla medverkande

Handling

Den gamle tulpanodlaren Petter Pettersson Klang i Malstad på Skånes västkust är på väg att fullborda sitt livsverk som yrkesman. Hans kunnande och odlarmöda har till sist givit honom...

Visa hela handlingen

Press

Där möllorna gå . . . är inte mycket till spelfilm utan mest holländsk turistpropaganda. Därtill var Edvard Persson gammal och trött och Ingeborg Nyberg ung och sångbegåvad. AB...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Edvard Persson Petter Pettersson Klang, kallad Blomsterpelle
Ingeborg Nyberg Bella, Klangs dotterdotter
Börje Mellvig Kurt Brennerth, direktör
Mimi Nelson fru Ina Brennerth
Harry Ahlin Fredrik Storm, lotsförman
Stina Ståhle Hilda Storm, Fredriks hustru
Kristina Adolphson Greta, Fredriks och Hildas dotter
Gerard Lindqvist Georg Svensson, extra lotsbiträde
Kolbjörn Knudsen Frithiof Bergzell, kontraktsprost
Mim Persson fru Frideborg Bergzell
Kenneth Bergström Olle Bergzell
Nils Kihlberg Björn Johansson, chaufför m.m.
Fred Gerle Hasse Johansson
Hendrik Roessingh mijnheer Tjerk Hendrik van Schouten, vice konsul
Toivo Pawlo Fritz Jönsson, handelsträdgårdsmästare
Karl Erik Flens Kalle Träff, skutskeppare
Bengt Ottekil Sture, skeppspojke
Curt Löwgren polisman Pettersson
Olav Riégo utställningstalare
Rune Turesson husar
Curt Masreliez husar
Sten Hedlund Tremån Wexell, bankdirektör
Maritta Marke Vivan Borglund, lottachef
Gösta Prüzelius Sidenius, landsfiskal
Gunnel Wadner fru Eva Sidenius
Catrin Eggers gymnast

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1956
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den gamle tulpanodlaren Petter Pettersson Klang i Malstad på Skånes västkust är på väg att fullborda sitt livsverk som yrkesman. Hans kunnande och odlarmöda har till sist givit honom Bella Baltica -- en tulpan med blå blomma. Meningen är att blomman ska presenteras och tävla vid en kommande blomsterutställning.

Medan Bella Baltica, som fortfarande är en planta, växer sig större i Klangs växthus, beger han sig på inköpsresa till Nederländerna. Med sig har han dotterdottern Bella, och de reser med Kalle Träffs skuta. Klang har också fått i uppdrag att försöka engagera en nederländsk domare till blomsterutställningen.

Via Kiel-kanalen når skutan den nederländska kusten. Efter vidare kanalfart kommer den över Zuidersee till Amsterdam, och därifrån tar sig Klang och Bella vidare till blomsterodlaren och vice konsuln van Schouten som välkomnar med stor fest.

Vid festen sjunger Bella, och van Schouten, som blir mycket imponerad, ordnar så att hon får provsjunga på konservatoriet i Haag.

Innan Bella sjunger på konservatoriet, och det med stor framgång, ber Klang van Schouten komma till blomsterutställningen som domare. Denne accepterar.

I Malstad går under tiden rykten om Klangs planta. Han har kommit fram till något sensationellt, är andra odlare övertygade om. För direktör Brennerth och trädgårdsmästare Jönsson blir plantan rent stöldbegärlig, och de gör också var sitt tillgrepp. Det är bara det att pojkarna Hasse och Olle, som fått korn på det som är i görningen, förändrar skyltmarkeringen i Klangs växthus, och Bella Baltica blir under annat namn kvar i Klangs ägo. Tjuvarna lägger sig till med helt andra plantor.

Men Georg Svensson, som fått Klangs uppdrag att vaka över Klangs växthus, säljer den falskskyltade plantan ovetande om sammanhanget, och när Klang och Bella återvänder hem, efter att i några dagar ha njutit av den prakt Nederländerna erbjuder turister, tvingas Klang med sorg konstatera att han inte har någon planta att tävla med. Och anmälningstiden går snart ut.

Än en gång griper dock Hasse och Olle in. De har spårat plantan, och de får Bella att fylla i en anmälningsblankett till tävlingen för Klangs räkning.

Bella får närmast tvinga Klang till utställningen -- där han till sin glädje och överraskning får motta första pris för Bella Baltica.

Den tillreste domaren van Schouten har dessutom med sig det glada meddelandet att Bella fått en friplats vid konservatoriet i Haag.

"I himlar sjungen", sjunger Bella för utställningsbesökarna.

Censur / granskning

Censurnummer 89319
Datum 1956-12-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2655 meter
Kommentar Aktlängder: 565-440-350-520-330-450 = 2655 m - 97 minuter. Aktlängder: 565, 440, 350, 520, 330, 450.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2655 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Där möllorna gå . . . är inte mycket till spelfilm utan mest holländsk turistpropaganda. Därtill var Edvard Persson gammal och trött och Ingeborg Nyberg ung och sångbegåvad.

AB (K E): "Edvard Perssons manusförfattare har gjort det lätt för sig den här gången. Edvard och Ingeborg Nyberg placeras på en båt till Holland för att hämta blomsterlökar och under denna färd har regissören Bengt Järrel -- löken faller stundtals långt ifrån tulpanen -- lyckats få med varenda text- och fotokliché, som tänkas kan i sammanhanget.

Någon stor skådespelerska blir nog aldrig Ingeborg Nyberg, men hon har en sådan klar himmelsk ton i strupen, att man mer än gärna överser med allt så snart hon kommer in i bilden. Edvard Persson har än kvar en del av sitt gemyt och sin talang. Man får bara hoppas att Europafilm inte börjar med rovdrift av hans popularitet.

Man vill så gärna behålla det minnet av den gamle, fine Edvard. Låt oss slippa se honom släpas omkring på turistresor, som reklam för diverse ändamål. Skall möllorna gå kring Edvard, så skall det vara i hans eget kungarike -- Skåne."

DN (Age): "Den [Där möllorna gå . . .! är till mycket liten procent spelfilm, resten är en turistresa till Holland och som reportage har den stora förtjänster, ty färgen är oftast delikat, och regissören Bengt Järrel sköter uppgiften som guide med stor energi. Han pekar ut hamnar, kanaler, historiska byggnader och tulpanfält, och genom varje bildruta vandrar Edvard Persson med barnbarnet Ingeborg vid handen. Intrigen tar inte stor plats men är i gengäld oerhört tilltrasslad och rör sig om en stöld av en tulpanlök. Edvard Persson ser fortfarande snäll och gossig ut. Han har lagt sig till med ett sätt att säga varje replik som om den stått i Psalmboken, vilket är irriterande både för publik och medspelare. Ingeborg Nyberg skjutsas fram att sjunga i de omöjligaste sammanhang."

Expr (Anders Ehnmark): "Däst och seg som nattstånden julgröt. Edvard Persson har inplacerats i olika vykort från Holland. Han säger att dä ä vackert och döljer diskret en rapning. Hur orkar folk som Åke Ohlmarks och Bengt Järrel göra en så groteskt löjlig film?"

Kommentar Svensk filmografi

Där möllorna gå ... blev Edvard Perssons (1888-1957) sista film. Han hade efter ett 10-tal lång- och kortfilmer under 1920-talet, de flesta producerade i Skåne, under 25 år i Stockholm spelat huvudroller i 39 långfilmer, därav de 35 sista för Europa Film, som han förblev trogen sedan 1933.

Under 1930-talet hade han stora framgångar med Flickorna från Gamla Sta'n (1934), Söder om landsvägen (1936) och Kalle på Spången (1939), den sistnämnda hans största framgång överhuvudtaget. Då var han en populär och folkkär skådespelare med ett gemyt som gick rakt in i svenska folkets hjärtan.

Men under 1940-talet förändrades uppfattningen om honom först långsamt, sedan allt snabbare och påtagligare. Hans grötmyndighet och pretentiösa köksfilosofi fick allt mera framträdande plats i hans filmer, något som han själv inte var oskyldig till. Filmkritiken blev allt elakare mot honom och publiken började svika. En enda allvarlig roll under tiden, den av krigets olyckor förföljde bonden Grimme-Jens i Snapphanar (1942), hjälpte föga för att återupprätta hans anseende som seriös skådespelare.

Slutligen kom 1950-talet med en handfull filmer, där redan manuskriptskribenternas trötthet inför den allt mer olustiga figur, som han skulle förkroppsliga i nya variationer på samma tema, blev så märkbar att publiken efter hand totalt svek.

Europa Film bytte regissör för varje ny film, men ingen hade kraft nog att tvinga fram en bra historia. Det hjälpte föga att han i de tre sista filmerna hade fått "draghjälp" av den unga sångerskan Ingeborg Nyberg.

Europa Film planerade ännu en film med Edvard Persson efter Där möllorna gå ... Den skulle bygga på H.C. Andersens saga om kejsaren av Kina som hade en näktergal som sjöng så vackert. Edvard Persson skulle spela kejsaren. Det var ett lysande uppslag, men när det sedan var meningen att överflytta hela handlingen till Skåne, infann sig betänkligheterna. Därtill kom att Edvard Perssons hälsa sedan några år inte längre var som förr.

Allt detta gjorde att Europa Film vägrade i vändningen. Man vågade inte längre satsa på Edvard Persson. Meddelandet blev ett dråpslag för den gamle idolen. Några månader senare var han död.

Inspelning

1956 1956
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Limhamn Sverige
Kiel-kanalen Västtyskland
Alkmaar Nederländerna
Amsterdam Nederländerna
Haag Nederländerna
Haarlem Nederländerna
Harlingen Nederländerna (m.fl. platser i Nederländerna)

Visningar

Sverigepremiär 1956-12-26 Saga Stockholm Sverige 97 min
Urpremiär 1956-12-26 Saga Stockholm Sverige 97 min
Sverigepremiär 1956-12-26 Aveny Göteborg Sverige 97 min
1956-12-26 Gnistan Göteborg Sverige 97 min
1956-12-26 Saga Göteborg Sverige 97 min
1956-12-26 Rex Malmö Sverige 97 min
1956-12-26 Rio Malmö Sverige 97 min
Urpremiär 1956-12-26 Fyren Göteborg Sverige 97 min
1956-12-26 Gnistan Göteborg Sverige 97 min
1956-12-26 Saga Göteborg Sverige 97 min
1956-12-26 Rex Malmö Sverige 97 min
1956-12-26 Rio Malmö Sverige 97 min

Musikstycken

Originaltitel Ack, Värmeland du sköna
Textförfattare Anders Fryxell (1814)


Originaltitel Baltirullan
Textförfattare Skurupsbonden


Originaltitel Banners of Victory
Kompositör Roger Barsotti


Originaltitel Johan på Snippen
Kompositör Gaston René Wahlberg (1922 - "Hindersmässan")
Textförfattare Skånska Lasse (1922 - "Johan på Snippen")


Originaltitel De Mörnerske svarte husarer


Originaltitel Det var en höganäsare


Originaltitel Flicka från Backafall
Kompositör Gunnar Turesson (1936)
Textförfattare Gabriel Jönsson (dikten "Vid vakten" 1920)


Originaltitel Genom Kielkanalen
Kompositör Åke Ohlmarks
Textförfattare Åke Ohlmarks


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel Han hade seglat för om masten
Kompositör Felix McGlennon (sången "Comrades" 1887)
Bearbetning Carl-Gustaf (svensk textbearbetning)


Originaltitel Hunter's Ride
Kompositör Roger Barsotti


Originaltitel Hvor smiler fager den danske kyst
Kompositör Oluf Ring (1935)
Textförfattare Johannes V. Jensen (1925)
Åke Ohlmarks (svensk specialtext)


Originaltitel I himlar, sjungen den Eviges ära
Kompositör Ludwig van Beethoven ("Die Ehre Gottes aus der Natur", op. 48, nr 4)
Textförfattare Jacob Axel Josephson (trol. svensk text 1867)
Christian Fürstegott Gellert (tysk text 1757)


Originaltitel In the News
Kompositör Peter Yorke


Originaltitel Kronprinsens husarregementes marsch
Kompositör Nils Georg Strömberg


Originaltitel Kung Erik leker på luta
Textförfattare Åke Ohlmarks (specialtext "Kung Erik leker på luta")
Carl Snoilsky (originaltext "Kung Erik" 1870)


Originaltitel Med en enkel tulipan
Kompositör Jules Sylvain (1938)
Textförfattare Sven Paddock (1938)


Originaltitel Mot kveld
Kompositör Agathe Backer Grøndahl (1899)
Textförfattare Andreas Jynge (1896)


Originaltitel Storm och böljor tystna ren
Kompositör Carl Michael Bellman (musikbearbetning)
Textförfattare Carl Michael Bellman


Originaltitel Svarta Rudolf
Kompositör Robert Norrby (1909)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1909)


Originaltitel Wilhelmus van Nassouwe
Textförfattare Philips van Marnix hertig av Sint Aldegonde (trolig textförfattare)


Originaltitel Överste Cavalli
Kompositör Per Berg (1941?)


Ämnesord

Blomsterodlingar
Blomsterutställning
Chaufförer
Direktörer
Domare/blomsterutställningar
Kiel-kanalen
Konsuler
Limhamn
Lotsar
Musikkonservatoriet i Haag
Nederländerna/Alkmaar
Nederländerna/Amsterdam
Nederländerna/Haag
Nederländerna/Haarlem
Nederländerna/Harlingen
Präster
Stölder
Trädgårdsmästare/handelsträdgårdar
Tulpaner
Tulpanodlare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2608


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2628


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DÄR MÖLLORNA GÅ...
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DÄR MÖLLORNA GÅ...
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 111 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 118 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 118 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång + tillägg. (56 s. Hollandsavsnittet) 124 s. Miljölista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 3
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?