Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Du är mitt äventyr
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-03-24

Medverkande

Sickan Carlsson
Lena Bergström-Hall, journalist

Gunnar Björnstrand
Tore Hall, journalist, Lenas man

Bibi Andersson
Christina Blom, konstfackselev

Siv Ericks
Marianne, journalist

Helge Hagerman
Sverker Knutsson, redaktionschef

Sven-Eric Gamble
Olle, pressfotograf

Visa alla medverkande

Handling

Tore Hall träffar Lena Bergström för första gången ombord på en amerikabåt i Göteborgs hamn. Hon söker den amerikanske handelsministern. Han berättar att ministern är upptagen och...

Visa hela handlingen

Press

Du är mitt äventyr gick hem till hälften -- eller, rättare sagt, hos hälften av de inventerade kritikerna. "Perfekt underhållning", utbrast C B-n i DN och hade ytterligare tre kritiker...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Mixning

Medverkande

Sickan Carlsson Lena Bergström-Hall, journalist
Gunnar Björnstrand Tore Hall, journalist, Lenas man
Bibi Andersson Christina Blom, konstfackselev
Siv Ericks Marianne, journalist
Helge Hagerman Sverker Knutsson, redaktionschef
Sven-Eric Gamble Olle, pressfotograf
Sif Ruud hemhjälp 1 - "rekorderlig"
Elisabeth Falk hemhjälp 2 - "ung, söt"
Mona Geijer-Falkner hemhjälp 3 - "sjuklig"
Anette Sandberg hemhjälp 4 - "böna"
Karin Miller mor i barnkupén
Mimi Nelson mor i barnkupén
Marianne Nielsen mor i barnkupén
Gunnar Nielsen tulltjänsteman
Signe Lundberg-Settergren dam som passerar tullen
Ulf Johanson professor på konstutställning
Leif Amble-Næss jurymedlem på konstutställning
Ragnar Arvedson jurymedlem på konstutställning
Hanny Schedin fru Andersson, pensionatsinnehavare
Curt Löwgren bonde
Stig Johanson Erik, dräng
Artur Rolén bysmed
Astrid Bodin talare vid kvinnomöte
Bellan Roos yrkeskvinna på möte
Nina Scenna yrkeskvinna på möte
Tom Dan-Bergman Alfredsson, journalist
Eric von Gegerfelt Hellman, chefredaktör
Doreen Denning journalist
Sten Hedlund journalist
C.S. Ebeneser intervjuoffer från Indien
Per-Olof Ekvall tågkonduktör
Gustaf Hiort af Ornäs blomsterhandlare
Håkan Lundgren Anders Hall, Lenas och Tores baby
Rolf Nyqvist ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1958
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Tore Hall träffar Lena Bergström för första gången ombord på en amerikabåt i Göteborgs hamn. Hon söker den amerikanske handelsministern. Han berättar att ministern är upptagen och otillgänglig.

Tore, som är journalist på Dagens Nytt i Stockholm, anländer till sin arbetsplats och finner att en ny medarbetare, Lena Bergström, har en intervju i tidningen med den amerikanske handelsministern -- den intervju som han själv egentligen borde ha gjort. Och nu ska Tore också dela rum med den nyanställda.

Lena är mycket effektiv och ambitiös i arbetet. Tore känner sig allt mer undanträngd i sitt tidigare egna rum.

Men Tore känner sig också attraherad av Lena, och under ett gemensamt uppdrag någonstans i den snöiga fjällvärlden visar han sina känslor. Hon besvarar dem, och en kort tid senare är de gifta.

Också bröllopsresan går norrut, men den här gången hamnar de i vårvinter och snösmältning. Till pensionatet, där de bor, kommer ett telefonsamtal från Dagens Nytt. Lena tar samtalet och får veta att ett flygande tefat har rapporterats synligt i närheten, och genast drar hon i väg med Tore på nyhetsjakt.

Lena frågar ut bysmeden, när tefatet plötsligt visar sig. Hon lyckas fotografera det och beger sig i ilfart till Stockholm. På tidningen beordras presstopp. Bilden betraktas som en sensation.

Tore kommer efter till Stockholm, och först när han ser Lenas tefatsbild i tidningen, förstår han varför hon rest ifrån honom utan ett ords förklaring.

Lenas bild blir en försäljningssuccé världen över och ger välkomna pengar till hennes och Tores bosättning. Samtidigt fortsätter Lenas journalistiska framgångar. Hon skriver en uppmärksammad artikelserie om kvinnans ställning i hemmet och arbetslivet, och snart inrättar tidningen en ny, socialpolitisk avdelning med Lena som ansvarig.

Lena blir med barn och föder en pojke. En hemhjälp anställs för att föräldrarna ska kunna yrkesarbeta. Men hemhjälpen säger snart upp sig, och hennes efterträdare har egenheter som gör dem olämpliga för jobbet. Efter att ha avskedat den fjärde gör Tore slag i saken. Din lön är större än min, säger han. Jag stannar hemma. Och han vill inte lyssna till Lenas invändningar om vad folk ska säga.

Lena är glad över att Tore låter henne satsa på sin karriär. Hon jobbar intensivt och genomför bland annat en framgångsrik föredragsturné i tidningens regi.

Tore ser allt mindre av Lena. När han dukat till festmiddag för att fira deras bröllopsdag, ringer hon hem och meddelar förhinder. Hon ska hålla föredrag för yrkeskvinnor. Samtidigt börjar hennes chef och kolleger tala om att hon bränner ut sig -- och att hon håller på att tappa stinget.

Det ringer på dörren, och Tore öppnar. Där står en ung flicka, Chris Blom, konstfackselev. Hon talar om ett utannonserat rum. Orden rinner ur henne, och Tore, som verkar överraskad, får knappt en syl i vädret. Han går dock med på att hon får flytta in.

Sverker Knutsson, redaktionschef på tidningen, hälsar till Lena från Tore som han talat med i telefon. Tore, som håller på att skriva en roman, verkade ovanligt glad. Roman? frågar Lena. Sverker, som förstår att han avslöjat en hemlighet, frågar Lena om nya inackorderingen. En hästsvansflicka som gillar karlar med skägg, beskriver Lena. Sverker säger att Tore berättat att han skriver så intensivt att han glömmer att raka sig.

Sverker har lyft ut en artikel av Lena ur tidningen. Han anser den vara för arrogant i tonen. Hon ilsknar till och säger upp sig. Han ber henne lugna sig och skickar sedan ut henne på ett jobb. Hon ska skriva om en stipendieutställning.

Utställningen visar konstverk av nya, okända förmågor. Ett av verken känner Lena igen. Det har Chris gjort, och Tore har suttit modell för det. Lena fäster stipendiejuryns uppmärksamhet på Chris' skapelse, och följden blir att Chris utses till andrapristagare.

Tore sitter och skriver. Chris kommer och tar farväl av honom. Tack vare stipendiet kan hon resa bort.

Lena kommer hem till Tore. Hej, min älsklingsman! säger hon och berättar att hon har sagt upp sig. Sverker gick med på det, bara om du kommer tillbaka, tillägger hon.

Nästa dag ger sig Tore av till tidningen. Lena stannar kvar hemma. Mamma! säger hennes lille pojke för första gången.

Nere på gatan vinkar Tore till fru och barn.

Censur / granskning

Censurnummer 91367
Datum 1958-01-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2650 meter
Kommentar Aktindelning: 550-580-630-450-440 = 2650 m - 97 minuter. Aktlängder: 550, 580, 630, 450, 440.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2650 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Du är mitt äventyr gick hem till hälften -- eller, rättare sagt, hos hälften av de inventerade kritikerna. "Perfekt underhållning", utbrast C B-n i DN och hade ytterligare tre kritiker med sig på ungefär samma våglängd. "Ett löst hopkommet kåseri", skrev Robin Hood i StT och tre kritiker till var också missnöjda. Detta missnöje berodde till viss del på filmens tendens: Kvinnan ska stå vid spisen och föda barn.

DN (C B-n): "Sickan har ju -- tvärs genom alla decennier -- alltid varit så glittrande och rar. Men hennes filmer har ofta varit mycket tvivelaktigare än hon själv, varit tungrodda när de kommit med komedins lätta anspråk, givit en groteskt snedvriden bild av svensk vardag.

Därför är hennes nya film en överraskning, en positiv överraskning. (-)

Det finns åtskilliga muntert varierade episoder i denna lilla äventyrshistoria om den kvinnliga journalisten som -- via en toppgrunka om flygande tefat -- blir sin tidnings främsta reporter och kvinnliga socialchef, och vars äkta make till manlig kollega måste ta avsked för att kök och barn där hemma inte alldeles skall gå över styr. (-)

Underhållning, inte mera, men det är väl inte det sämsta. Perfekt underhållning. Man fäster sig vid en regi mera måttfull än den vid vilken Sickan ofta tidigare varit van, en regi som inte karikerar och som klarar också mycket kinkiga komedisituationer. Hur lätt skulle det t.ex. inte ha varit att förgrova filmen i alla de scener där den äkta mannen tvingas vara huslig och spela på en gång hustru, mor och hembiträde. Men Gunnar Björnstrand är måttfull i rollen, spelar med ett visst utstuderat träaktigt behag. Och Sickan själv är verkligen hela filmen igenom ett litet glädjeämne, varm, vänlig och förtjusande.

I periferin några bra rollstudier: Bibi Anderssons unga flicka med hästsvans, precis lika bra här som under någon annan regissörs färla, Helge Hagermans trivsamme redaktionschef, Sif Ruuds drottninglika barnsköterska, Sven-Eric Gambles tidningsfotograf med mackor och kortspel som specialitet."

Expr (Staffan Tjerneld): "Ett slappt och oengagerat svenskt lustspel. En film som ger känsla av överproduktion och mekanik.

Det är svårt för en utomstående att säga var felet ligger. Uppslaget redovisas som norskt, men kan vara kopierat från vilken amerikansk dussinfilm som helst. Egentligen är det inte så tokigt -- det rör sig om att mannen och kvinnan byter roller -- men det är översatt till film med en brist på leklynne som närmast gör en bekymrad.

Även spelet saknar liv. Borde inte Gunnar Björnstrand se om sitt hus ett slag? Han är en av våra bästa komediaktörer och vi har absolut inte råd att undvara honom. Men här spelar han enkel, ja, stundtals även tarvlig fars. Och det är inte första gången på senare år. Tvärtom har det hänt rätt ofta."

StT (Robin Hood): "Varje komediaktör måste åtminstone en gång i sitt liv knyta förklä om sig, byta blöjor på småbarn, bränna mat i spisen och vara hemslav. Det tycks höra till, för det anses så förfärligt roligt, h a r i varje fall ansetts roligt.

Nu är det Gunnar Björnstrands tur. Han pudrar en babystjärt och hänger upp tvätt i vardagsrummet och lagar sjömansbiff. Och gör det både bra och roligt. Och ändå skrattar man inte ihjäl sig. (-)

Björnstrand är ingen traditionell ungkarlspappa utan journalist i stora bladet Dagens Nytt, gift med den rara Sickan Carlsson, också journalist i Dagens Nytt.

Hon är effektivare än han, har högre lön, och när det blir tillökning i familjen och en av de två måste stanna hemma för att se till ungen, är det ekonomiskt naturligt att h a n slutar på bladet och åtar sig hemmajobbet.

För all del, sånt förekommer, och skall väl i framtiden förekomma mer och mer. Ämnet är alltså ett socialt problem och kan gott tas på allvar. Men det har man inte gjort i Du är mitt äventyr. (-)

Inte så kinkigt med sannolikheten. 'Underhållning'. Men i så fall pratas det alldeles för mycket och allvarligt i filmen, personerna och miljön är alltför verkliga, och framför allt: tempot är på tok för sävligt.

Du är mitt äventyr är alltså varken allvar eller lustspel, det är ett löst hopkommet kåseri enligt receptet 'man tager vad man haver' dvs vad man i hastigt mod hittat på, och radar tanklöst upp ingredienserna efter varann, utan att göra sig någon brådska."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Du är mitt äventyr påbörjades 3.4.1957 och avslutades 5.6.1957.

I förtexterna till Du är mitt äventyr anges att manuskriptet bygger på en idé av Eva Seeberg och Nils R Müller. Idén är i själva verket manuskriptet till den norska filmen Kvinnens plass (1956), producerad av NRM-Film och regisserad av Müller. Möjligen är ordvalet, "idé", en medveten markering av att de två filmerna innehållsligt förhåller sig mycket fritt till varandra.

Inspelning

1957-04-03 1957-06-05
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Göteborgs hamn Göteborg Sverige
Stockholm Sverige
Åre Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1958-04-14 Fontänen Stockholm Sverige 97 min
1958-04-14 Spegeln Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 1973-03-02 TV1 Sverige 93 min
1991-01-18 Kanal 1 Sverige 93 min
1995-08-17 Kanal 1 Sverige 93 min
2000-05-16 SVT1 Sverige 93 min
Urpremiär 1958-03-24 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 97 min
Sverigepremiär 1958-03-24 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 97 min
TV-visning 2014-02-24 SVT1 Sverige
2020-04-29 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Aloha oe
Kompositör Lydia Kamekeha Liliuokalani (1878)
Textförfattare Lydia Kamekeha Liliuokalani (1878)


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Du är mitt äventyr
Kompositör Stig Olin (1957)
Textförfattare Stig Olin (1957)


Originaltitel Åh, så'na vågor
Kompositör Sören Aspelin (1930)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1930)
Sören Aspelin (1930)


Ämnesord

Atlantkryssare/Sverige-USA
Bosättning
Bröllop
Bröllopsresor
Flygande tefat
Fotografer
Föredragsturnéer
Författare
Förlossningar
Föräldrar och barn
Göteborgs hamn
Hemhjälp
Hemmapappor
Hyresrum
Inneboende
Journalister
Jury/stipendium
Konstfackelever
Konstutställningar
Kvinnosakskvinna
Pensionat
Pressfotografer
Redaktionschefer
Samvetskval
Scoop/flygande tefat
Snösmältning
Stipendier
Stockholm
Tidningar
Tidningsredaktioner
Uppsägningar
Äktenskap
Åre

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2685


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Sickan DU ÄR MITT ÄVENTYR
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DU ÄR MITT ÄVENTYR
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Bertil Ranke


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ta hand om mig. Ett filmmanus av Stig Olin efter en idé av Eva Seeberg och Nils Müller.
Omfång 155 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 36 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 36 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 37 s. + 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "trailers".
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?