Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Vi på Väddö
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-10-13

Medverkande

Ann-Marie Gyllenspetz
Ylva Markner, jur. kand.

Bengt Brunskog
Frans Sundberg

Karl-Arne Holmsten
Bengt Wollinder, kulturredaktör

Ittla Frodi
Olivia "Liva" Nilsson

John Elfström
Eliard Johansson

Erik Strandmark
Ströms-Janne/berättaren

Visa alla medverkande

Handling

Ylva Markner har just tagit sin jur kand-examen. Den senaste tiden har hon pluggat hårt, och för att nu unna sig en tids avkoppling har hon hyrt en stuga på Väddö -- vilket blir en negativ...

Visa hela handlingen

Press

Vi på Väddö är en ojämn film med svag story och goda skådespelarinsatser, om man ska tro recensenterna, vars åsikter rörde sig mellan loj uppskattning och svalt ogillande. Ingen tog...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
B-foto
Negativklippning
Musikarrangör

Medverkande

Ann-Marie Gyllenspetz Ylva Markner, jur. kand.
Bengt Brunskog Frans Sundberg
Karl-Arne Holmsten Bengt Wollinder, kulturredaktör
Ittla Frodi Olivia "Liva" Nilsson
John Elfström Eliard Johansson
Erik Strandmark Ströms-Janne/berättaren
Nils Hallberg advokat Connie Nelson, Olivias fästman
Rut Holm Agda Mattsson
Keve Hjelm Daniel Sundberg, Frans bror
Inga Landgré Berit Sundberg, Daniels fru, Agdas systerdotter
Axel Högel Östen Larsson
Einar Axelsson häradshövding Blom, domare
- Ej krediterade:
Ingemar Pallin José Strömberg, charkuterist
Birger Åsander Tyko Lindström, fiskare
Ludde Juberg Efraim Larsson, fiskare
Siegfried Fischer Leonard Larsson, fiskare
Arthur Fischer Pettersson, handelsman
Bellan Roos Petterssons fru
Birger Lensander fiskare
Sten Larsson fiskardräng
Bengt Tuikkanen fiskardräng
Stig Johanson rockvaktmästaren
Vincent Jonasson åklagaren
Karin Högel kvinna tillsammans med Agda på vägen
Ester Andersson kvinna med röd jacka vid kaffebord vid bryggdansen
- Ej identifierad:
Göthe Grefbo fjärdingsman

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew Film 1958
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Ylva Markner har just tagit sin jur kand-examen. Den senaste tiden har hon pluggat hårt, och för att nu unna sig en tids avkoppling har hon hyrt en stuga på Väddö -- vilket blir en negativ överraskning för hennes fästman Bengt Wollinder som är kulturredaktör. Han hade planerat för en gemensam resa på kontinenten.

Ylva flyttar in i den hyrda stugan och hamnar snart i en strid om ett testamente. En av hennes nya grannar, Frans Sundberg, riskerar att få lämna sin gård. Enligt ett nyligen upphittat testamente är gårdens rättmätiga ägare Olivia Nilsson, och hennes intressen bevakas av en advokat, Connie Nelson, som hon också är förlovad med.

En dag har Ylva och Frans stämt möte. Han ska bjuda på en båttur. De ska träffas på en brygga kl 3. Hon står och väntar. Ingen Frans syns till. Då kommer i stället Bengt som har rest ut till henne i bil. Han vill bjuda på middag i Norrtälje, och efter en stunds tvekan tackar hon ja.

När Frans kommer till mötet, får han av ett par fiskare veta att Ylva blivit hämtad av en annan man. På bryggan står nu också Olivia Nilsson. Hon hör beskedet om Ylva och hoppar sedan ned i Frans' båt. Han styr ut till havs med henne. Hon presenterar sig. De har tydligen inte setts förr. Han tar situationen med fattning.

Ylva, som har kommit Frans allt närmare, upptäcker att han i hemlighet målar tavlor. Om gubbarna fick se tavlorna, skulle de skratta ut honom, säger han. Ylva talar om att hon tycker att tavlorna är mycket bra.

Olivia bryter förlovningen med Connie Nelson.

Ylva får en tavla av Frans, och när Bengt kommer till henne på besök, ser han tavlan och blir imponerad. Hon tar med honom till Frans' "ateljé" (en liten bod) för att han ska få se mer. Hon vet var nyckeln finns. Men när de går därifrån, glömmer hon att låsa. Följden blir att Frans' hemlighet spräcks. Han blir utskrattad av gubbarna -- precis som han fruktat. Frans drar sig undan förödmjukelsen. Han åker till Grisslehamn och super.

Dagen närmar sig då testamentet ska tas upp i tinget -- för att fastställas eller förkastas. Ylva får veta att en fiskargubbe, Eliard Johansson, kan vittna om att testamentet är ogiltigt; det togs tillbaka på dödsbädden. Det är bara det att Eliard sedan gammalt hyser agg till släkten Sundberg.

Ylva lyckas dock få med Eliard till tinget, och genom hans vittnesmål utfaller tvisten till Frans' förmån. Men detta vet inte Frans. Inställd på att det värsta ska hända har han givit sig ut med båten.

I en annan båt kommer Olivia till Frans. Hon hoppar ombord till honom. Men han verkar sammanbiten och inåtvänd, och hon får ingenting sagt.

Ylva och Eliard står utanför "ateljén" där Frans har låst in sig. Eliard skriker genom dörren. Han berättar om utgången i tinget. Truligt tvekande kommer Frans ut och tackar Ylva för hjälpen. Hon går ifrån ett ögonblick och hämtar Olivia.

Nu kan jag nog inte göra mer för dig, Frans, säger Ylva.

Frans och Olivia har lämnats ensamma. De kysser varandra. Det är en sak jag måste klara upp, säger Frans.

Ylva håller på att packa i sin stuga. Nu är hon beredd att resa med Bengt ut på kontinenten. Han är hos henne, och han grälar på henne. Frans kommer till stugan och hämtar Bengt till ett samtal mellan fyra ögon.

Ser du inte vilken kvinna du har! säger Frans till Bengt.

Bengt och Ylva möts igen. Bakom ryggen håller de var sin tavla av Frans. Nu är de klara att resa bort tillsammans.

Censur / granskning

Censurnummer 92245
Datum 1958-10-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2740 meter
Kommentar Aktindelning: 480-440-430-525-545-320 = 2740 meter - 100 minuter. Nedklippning av bolaget, godkänt av Biografbyrån 1958-10-25. Aktlängder: 480, 440, 430, 525, 545, 320.


Censurnummer 92245
Datum 1958-10-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2950 meter
Kommentar Aktindelning: 480-440-430-525-545-320 = 2740 meter - 108 minuter. Nedklippning av bolaget godkänt av Biografbyrån 1958-10-17. Aktlängder: 480, 440, 430, 525, 545, 320.


Censurnummer 92245
Datum 1958-10-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3070 meter
Kommentar Aktindelning: 480-440-430-525-545-320 = 2740 meter - 112 minuter. Aktlängder: 480, 440, 430, 525, 545, 320.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3070 meter
Längd i minuter 112 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Vi på Väddö är en ojämn film med svag story och goda skådespelarinsatser, om man ska tro recensenterna, vars åsikter rörde sig mellan loj uppskattning och svalt ogillande. Ingen tog till stora ord.

MT (Sten Guldbrand): "Man kan kanske säga, att manusförfattarna i sin iver att få med så många detaljer som möjligt ibland glömt den kontinuerliga händelseutvecklingen. Men det är ju för all del inte så betydelsefulla problem, som skall lösas. Kontrasten mellan stockholmarna och urinnevånarna är ett gammalt populärt motiv, som ger anledning till många konflikter. Och det blommar av sådana som i en vitsippebacke om våren. Och här blommar också friska repliker, mustiga, färgrika och slagkraftiga, som sätter i gång skrattmusklerna. Och så är det naturskildringarna. Då drar längtan till hällar och hav, och man gläds åt fotokonserveringen för vinterbruk."

StT (Movie): "Vi på Väddö bygger på Per Kellbergs bok med samma namn. En samling skärgårdshistorier, som fick en i stort sett bra kritik. Filmbearbetningen av dem, gjord av författaren och Arthur Spjuth, den senare även regissör, är bitvis bra, bitvis präglas den av en viss stiltje i fråga om händelseförloppet. Det glimmar till ibland av bra tillvaratagna scener och småtrevlig humor, men det bjuds tyvärr alldeles för litet i den vägen.

Handlingen är ojämnt konstruerad.

Replikerna är stundtals i allra enklaste laget. Vad sägs t ex om repliken 'Han är jur, kand.' med motsvaret: 'Jaså, han är djurläkare'. Rena Åsa-Nisse-stilen.

Apropå det så gör John Elfström en rätt betydande insats i Vi på Väddö, särskilt i slutet. Den här gången heter han Eliard, men annars är det Åsa-Nisse direkt. Duktige skådespelaren Elfström har tydligen numera svårt att variera en lantlig typ och regissör Spjuth har inte förmått honom att glömma Åsa-Nisse-stilen.

Annars måste man säga att spelet sköts mycket bra, för att vara i en film av folklustspelsklass. Ann-Marie Gyllenspetz, Karl-Arne Holmsten, Bengt Brunskog och Ittla Frodi gör det bästa möjliga av sina uppgifter, likaså Rut Holm, som kunde notera de flesta skratten på sitt konto."

Expr (Staffan Tjerneld): "Vad är nu detta? Här sitter man och ser den ena filmen efter den andra som verkar direkt hämtad från 30-talet? Är det filmbran!schens svar på de hårdnande tiderna?

Vi på Väddö är en verkligt pietetsfull rekonstruktion av ett lustspel från 'den svenska filmens guldålder'. Det betyder att det pratas oavbrutet i närmare två timmar om testamenten, tingsvittnen, 'gård och grund', kaffekaskar och mostrar utan att man kommer ur fläcken. De agerande talar i någon underlig sorts kurialstil och dialogen har inte mera flykt än de domstolsprotokoll som spelar så stor roll. (-)

Enda tillfälle då publiken får chans till ett skratt är då John Elfström plockar fram Åsa-Nisse -- det sker utan föregående varning -- och då Bengt Brunskog kastar personer i sjön med allvaret hos en dörrvakt hos SARA.

För övrigt har man bara att förströ sig med ett skickligt färgfoto som försöker göra något av röda sjöbodar sedda från alla fyra väderstrecken. Och ett par till."

Kommentar Svensk filmografi

Vi på Väddö är Arthur Spjuths sista film både som regissör och manusförfattare.

Per Kellbergs (1919-1980) novellsamling "Vi på Väddö" utkom 1957. Vi på Väddö kan betraktas som ett försök att skapa en något salongsfähig variant av "Åsa-Nisse".

Förlaga

Originaltitel Vi på Väddö (Novellsamling)
Författare Per Kellberg


Inspelning

1958-06-01 1958-07
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Bylehamn på Väddö Norrtälje Sverige
Grisslehamn på Väddö Norrtälje Sverige
Häverödals tingshus Norrtälje Sverige
Norrtälje Sverige
Östhammar Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1958-10-25 Astoria Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1996-06-01 TV3 Sverige
1996-11-17 TV3 Sverige
1997-03-02 TV3 Sverige
2003-04-29 SVT1 Sverige
2005-09-13 SVT1 Sverige
Urpremiär 1958-10-13 Royal Gävle Sverige 112 min
1958-10-13 China Linköping Sverige 112 min
1958-10-13 Royal Norrtälje Sverige 112 min
TV-visning 2007-07-16 SVT1 Sverige
Dvd-release 2010-05-05 Sverige
Sverigepremiär 1958-10-13 Royal Gävle Sverige 112 min
1958-10-13 China Linköping Sverige 112 min
1958-10-13 Royal Norrtälje Sverige 112 min
TV-visning 2011-08-08 SVT1 Sverige
2013-08-13 SVT1 Sverige
2015-06-29 SVT1 Sverige
2018-09-10 SVT1 Sverige
2018-09-10 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Vi gå över daggstänkta berg
Kompositör Edwin Ericson (ev. efter gånglåt från Hälsingland)
Textförfattare Olof Thunman
Sångare kör


Originaltitel Svarta Rudolf
Kompositör Robert Norrby (1909)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1909)
Sångare Ingemar Pallin
Ann-Marie Gyllenspetz
Bengt Brunskog


Originaltitel Visa
Kompositör Ulf Peder Olrog (1958)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1958)
Sångare Ingemar Pallin (sång på svenska och spanska)


Originaltitel Hej på er strömmingar
Kompositör Ulf Peder Olrog (1958)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1958)
Sångare John Elfström


Originaltitel Walford Pride
Kompositör Thomas Dando


Ämnesord

Advokater
Alkoholförtäring
Domstolar
Fiskare
Fiskhandlare
Förnedring
Försoning
Grisslehamn
Häradshövdingar
Journalister
Jur. kand.
Jurister
Norrtälje
Redaktörer
Roslagen
Sommarnöjen
Testamenten
Tvist/testamente
Väddö/Bylehamn

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2906


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VI PÅ VÄDDÖ
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI PÅ VÄDDÖ
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vi på Väddö. Scenario. Per Kellberg, Arthur Spjuth.
Omfång 264 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi på Väddö.
Omfång 54 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Wir auf der Insel Väddö. Deutsche Dialogliste.
Omfång 77 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?