Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lejon på stan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1959-12-26

Medverkande

Nils Poppe
Charlie

Peter Thelin
Janne

Jan Erik Lindqvist
Waldemar ''Walle'' Blom, Jannes far

Ann-Marie Gyllenspetz
Greta Berg, lärarinna

Herman Ahlsell
Carl-Adam "Adde" Pettersson, signaturen CAP, journalist på Kuriren

Sigge Fürst
Vogel, polismästare

Visa alla medverkande

Handling

Charlie är f d cirkusartist. Hans karriär avslutades med en trapetsolycka, och nu lever han i en liten stad där han betraktas som ett oförargligt original. I staden bor också den...

Visa hela handlingen

Press

Lejon på stan är en välgjord och meningsfull barnfilm, menade fyra av sex inventerade kritiker. Enligt H-d i Ny Dag och Nils Beyer i StT är filmen dock ett misslyckande. Tilläggas...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Synopsis
Manusbearbetning
Inspicient
B-foto
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Nils Poppe Charlie
Peter Thelin Janne
Jan Erik Lindqvist Waldemar ''Walle'' Blom, Jannes far
Ann-Marie Gyllenspetz Greta Berg, lärarinna
Herman Ahlsell Carl-Adam "Adde" Pettersson, signaturen CAP, journalist på Kuriren
Sigge Fürst Vogel, polismästare
Olof Thunberg borgmästaren
Git Gay Astrid Johansson, alias Miss Corinna
Hugo Björne redaktör på Kuriren
Ragnar Arvedson Nisse, alias Fakir Ali Akbar
Malou Blomberg Sylvia
Marianne Lindberg Sylvias mamma
Åke Fridell cirkusdirektören
Dagny Lind borgmästarinnan
Hilding Rolin Morelli
Linnéa Zetterström Tjocka Berta
Gunnar Olsson pantlånare
Jan Gabrielsson tv-reporter
Sven Holmberg polis
Gunnar Nielsen polis
Gösta Prüzelius polis
Carl Eklund överkonstapel
Mona Geijer-Falkner torgmadam
Svea Holst torgmadam
Toivo Pawlo utropare
Ulf Norell löjtnant
Birger Lensander hemvärnschef
Curt Löwgren Roffe
Vincent Jonasson pappa med barn
Sigvard Törnqvist lejonskötare
Lennart Klefbom tamburvaktmästare
John Norrman fiskare
Gunilla Sjöholm snuvig flicka

Bolag

Produktionsbolag AB Fontanafilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1959
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Charlie är f d cirkusartist. Hans karriär avslutades med en trapetsolycka, och nu lever han i en liten stad där han betraktas som ett oförargligt original.

I staden bor också den moderlöse lille pojken Janne med sin far Walle Blom. De har svårt att dra jämnt.

Janne, som har stort intresse för djur och t o m kan tala med dem, är självständig och egensinnig -- det har också hans lärarinna Greta Berg blivit varse.

Gretas fästman är en ung, ambitiös journalist på Kuriren, Carl-Adam "Adde" Pettersson, signaturen CAP. Hans dröm är det stora scoopet.

Det är dags för en av årets stora begivenheter, Augustifesten, och därför kommer en cirkus till staden. Dess huvudattraktion är miss Corinna och hennes lejon Leo.

Charlie och Janne, som är goda vänner, besöker cirkusplatsen tillsammans liksom många andra nyfikna. De stannar vid lejonburen. Janne tittar in i buren och säger till lejonet att han förstår hur det känns. Han går själv i skolan.

En stund senare kommer Janne ensam tillbaka till buren. Han låser upp den, men han rör sedan inte dörren.

På stadens restaurang är det högtidlig bankett med anledning av Augustifesten. Borgmästaren är värd, miss Corinna hedersgäst. Greta och Adde är också närvarande. Plötsligt avbryts festen av polismästaren:

Lejonet har rymt!

Uppståndelsen blir stor i staden. Polisen och hemvärnet samlas. Från högtalarbilar uppmanas människor att hålla sig inomhus.

Adde har begivit sig ut i bil med Greta för att bevittna händelseutvecklingen. Han är uppfylld av tanken på en extraupplaga av tidningen. Plötsligt får de syn på Janne i mörkret. De stannar. Janne säger att han inte är rädd för lejonet. Det är bara reklambåg att lejonet äter människor. Det har det självt berättat.

Det är natt. Lejonet vandrar på stadens gator.

Nästa morgon väcks Charlie i sin ensligt belägna lilla stuga av Janne. Man ska vara snäll mot djuren, säger Janne, och Charlie håller med. Sedan talar Janne om att lejonet ligger under sängen. Det heter Ludde. Charlie blir vettskrämd.

Det har kommit en extraupplaga av Kuriren, och den lilla staden är nu översvämmad av nyfikna tillresande. En belöning har utfästs för den som fångar lejonet -- 5 000 kr.

Charlie och Janne beger sig till cirkusen. Där finns lejonets köttförråd. Det är hungrigt nu. Charlie kommer i samspråk med miss Corinna. Hon gråter, och även Charlie rörs till tårar. Sedan hämtar han köttet i ett obevakat ögonblick.

Charlie och Janne kommer fram till att lejonet bör återfå sin frihet. Inte ens hos dem bör det vara instängt. De måste släppa lös det utanför staden.

I en stor, täckt låda på Charlies handdragna kärra fraktar de lejonet tvärs genom den myllrande staden -- utan att någon upptäcker vad lådan innehåller. Färden går vidare ut på öde landsbygd, där lejonet lämnar lådan.

Janne, som haft en sammanstötning med sin far, tillbringar natten hemma hos Charlie. När de vaknar på morgonen -- kommer lejonet in genom dörren.

Jannes far söker upp Greta i skolan. Han är orolig. Pojken har inte sovit hemma i natt.

Janne låter en jämnårig flicka se lejonet. Hon får titta in genom ett fönster i Charlies stuga.

Flickan kommer med Greta till Kurirens redaktion. Adde är inte där. Han är med om att gillra en lejonfälla vid cirkusen. Greta berättar i stället för Kurirens gamle redaktör vad hon fått veta, och när lyckligtvis även Charlie dyker upp, är redaktörn beredd att skrida till handling -- sedan Charlie läxats upp för sitt tilltag att ha ett lejon hemma.

Charlie, redaktören och Greta kommer till stugan i tidningens stora skåpbil. De möter Janne som säger att Ludde vill hem till buren, där han är född. Det har Ludde själv sagt.

Lejonet får åka med i bilen som utan tidsspillan släpps igenom en polisspärr nära cirkusområdet. Bilen representerar ju pressen. Sedan släpps lejonet ur bilen för att själv gå den sista biten till buren.

Området vimlar av beväpnade män -- och bland dessa finns Jannes far. TV är också på plats, och plötsligt tänds en strålkastare för att ge kameran tillräckligt ljus. Lejonet blir skrämt och rusar i väg. Janne sätter efter.

Janne! ropar Jannes far och höjer sitt gevär.

Var inte rädd, säger Janne till lejonet. En massa andlöst väntande människor ser hur Janne går till buren. Lejonet följer efter -- och går sedan in i den.

Jannes far går ensam på en mörk gata. Janne kommer i kapp honom och ber att han ska sjunga en låt som han ofta sjöng förr. Han börjar sjunga, och Janne stämmer in. Far och son går sjungande gatan fram.

Det var ju tråkigt det där med Ludde, säger sen en speakerröst. Men i stället fann en pojke och hans far varandra till sist. Innehållsreferatet ovan bygger på den senare versionen av filmen, den som Statens Biografbyrå godkände 5.10.1961. Filmens sista akt hade då omredigerats och förkortats med 40 m.

Förändringen återspeglas i de tre sista styckena i referatet. I de två första av dessa stycken är förändringen rent faktisk. I det allra sista stycket (speakerns kommentar) är förändringen endast indirekt och beroende på sammanhanget. Speakern kommenterar något som inte har hänt i den visade filmen.

Också i den första versionen av filmen höjer Jannes far sitt gevär, när han tror att lejonet hotar Jannes liv. Sedan händer detta:

Jannes far skjuter. Lejonet träffas. Det dör. Janne är förtvivlad.

Också Jannes far är förtvivlad över den sorg han åsamkat sin son. På hemvägen försöker han förklara detta för Janne -- att det var fruktan för lejonet och kärlek till Janne som fick honom att skjuta. Och till sist förstår Janne faktiskt sin far och kommer honom till mötes.

Därefter fäller speakern sin kommentar om att det var tråkigt det där med Ludde etc.

Censur / granskning

Censurnummer 95171
Datum 1961-10-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2725 meter
Kommentar En omredigerad och med 40 m förkortad version av akt 5 godkändes av Biografbyrån 5.10.1961. Därutöver krävde Barnfilmjuryn klipp med ytterligare 50 m i akt 1 och 2: dessa klipp finns inte särskilt noterade på censurkortet. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 95171
Datum 1959-12-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2765 meter
Kommentar Speltid: 101 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2765 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Lejon på stan är en välgjord och meningsfull barnfilm, menade fyra av sex inventerade kritiker. Enligt H-d i Ny Dag och Nils Beyer i StT är filmen dock ett misslyckande.

Tilläggas bör att kritikerna såg och bedömde den ursprungliga versionen av filmen, där lejonet fick sätta livet till (se Innehållsreferat).

Expr (Staffan Tjerneld): "Det finns många skäl att tycka om detta lustspel, som är en av Poppes bästa filmer på senare år.

För det första är det vänligt och underhållande.

För det andra utomordentligt välgjort. Gösta Folke har genomfört varje scen med samma omsorg, även dem med barn och vilda djur. Han har lämnat ifrån sig en artistisk bilderbok, där vi ingående lär känna en svensk småstad vid havsstranden. Redan själva bläddrandet i boken är behagligt.

Sist och viktigast: filmen håller sin stil. (-)

Folke måtte också vara en bra personinstruktör. Nils Poppe, Sigge Fürst, Ann-Marie Gyllenspetz och Olof Thunberg agerar alla på samma trivsamma våglängd. En sjuårig pojke spelar kanske den största rollen. Vid det här laget är man ganska trött på minderåriga som klämmer ur sig kvickheter och levnadsvisdom. Men för den här grabben är det svårt att inte kapitulera."

AB (Jurgen Schildt): "Det är en renhjärtad och redbar film, vars blygsamhet förenas med meningsfullhet och vars sentiment aldrig urartar till sentimentalitet. Och i dess sagovärld, med törnar av verklighet, rör sig Poppe som en graciös och melankolisk clownfigur vars förtöjningar denna gång inte nödvändigtvis är chaplinska. Inte på länge har han varit så till sin fördel. Såvitt man förstår har barnpubliken fått ett genuint och idealiskt julprogram. Skulle någon vuxen slå följe är sannerligen ingen skada skedd."

Ny Dag (H-d): "Om man har ett städat lejon, lämpligt som husdjur och för stillsamma gatupromenader, en trulig och filmbegåvad sjuåring, Nils Poppe och andra goda skådespelare samt Öregrund i sommarsol och cirkus på stan bör det finnas alla förutsättningar att göra en rolig och spännande färgfilm för den yngre generationen. Regissören har emellertid gått vilse i överflödet av möjligheter. Visst finns det enstaka poänger, men efter en stor uppladdning ramlar den oförberedda publiken in i ett snopet och sentimentalt slut, med en brutal spritsmugglare som veknar och hela den förberedda anrättningen blir därmed en platt pannkaka. Lejonet Simba spelade bäst men hade fått en mager roll. Den trumpna ponken var bra som miljöskadad Rasmus, medan Poppe fick visa mycket litet av sin talang i rollen som nedramlad trapetskonstnär och snäll småstadsdårfink."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Lejon på stan påbörjades 20.7.1959 och avslutades 26.9.1959.

Om lejonet Simba berättas i programmet:

"Ekvatorialprovinsen i Södra Sudan är ett av Afrikas mest primitiva områden. Där föddes Simba för ett par år sedan. Han är född i frihet av vilda föräldrar men när ungen var omkring tre månader gammal så dödades hans moder av jagande sudaneser.

Sigvard Berggren som under sin långa resa längs Nilen just då befann sej i dessa trakter bestämde sig för att taga hem lejonungen till Sverige och pröva om det inte gick att tämja och uppfostra honom i fullkomlig frihet.

Det var många svårigheter i början men så småningom fick lejonet lära sig följa med ut i skog och mark tillsamman med vännen Bill, en colliehund som anskaffades omedelbart efter hemkomsten för att Simba skulle få en lekkamrat. Lejonet var aldrig kopplat med rep eller kedjor utan fick springa fritt ute med husse tills det var ungefär ett och ett halvt år gammalt. Då byggdes de rastgårdsområden på över tretusen kvm som nu är tummelplats inte bara för Simba utan också för lejonhonan Fatma, sondotter till det berömda Metro Goldwyn Mayerlejonet Leo.

Den enda svårigheten med Simba är hans tyngd och väldiga styrka. Under inspelningarna av filmen Lejon på stan visade han ibland sådana prov på detta att SF-personalen rysande drog sig längre in i sina skyddsburar.

Hela inspelningen kunde dock genomföras utan att Sigvard Berggren använde någon form av piska eller annat tillhygge. Vänskapen och förtroendet mellan man och lejon var den största säkerheten."

Inspelning

1959-07-20 1959-09-26
Filmstaden Råsunda Solna Sverige
Öregrund Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1959-12-26 Fontänen Stockholm Sverige 101 min
1959-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1964-12-24 Sverige 95 min
Urpremiär 1959-12-26 Fontänen Stockholm Sverige 101 min
1959-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel The Old Clockmaker
Kompositör Art Strauss
Ronnie Dale


Originaltitel Au mont Ida
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)


Originaltitel Serenad
Kompositör Hans Åke Gäfvert


Originaltitel Ah! Vous dirai-je, Maman
Textförfattare Betty Ehrenborg-Posse (svensk text 1852)
Bearbetning Wolfgang Amadeus Mozart (1778)


Originaltitel Hjärtats saga
Kompositör Wilhelm Åström (1892)
Textförfattare Sigurd (1892)


Originaltitel Last Train
Kompositör Rune Furén
Carl-Gunnar Kjellén
Textförfattare Rune Furén
Carl-Gunnar Kjellén


Originaltitel Hjalmar och Hulda
Textförfattare Wilhelmina Stålberg (1839)


Originaltitel Den vandringen i världen är svår att tänka på
Textförfattare Albert Engström


Originaltitel Imse vimse spindel


Originaltitel Wenn die Blätter leise rauschen


Originaltitel Flugan stökar i stugan
Kompositör Peter Thelin (1959)
Textförfattare Rune Lindström (1959)


Originaltitel Jag äger hela staden, och stora esplanaden
Kompositör Peter Thelin (1959)
Textförfattare Rune Lindström (1959)


Originaltitel Sitter i köket och nubbar
Kompositör Peter Thelin (1959)
Textförfattare Rune Lindström (1959)


Ämnesord

Barnfilm
Borgmästare
Cirkus
Cirkuslejon
Försoning
Föräldrar och barn
Hemvärn
Journalister
Kamratskap
Lejon
Lärare
Polis
Redaktion/tidning
Restauranger
Samvetskval
Öregrund

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2336


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2336


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LEJON PÅ STAN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Det färgglada lustspelet LEJON PÅ STAN
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lejon på stan. Efter en berättelse av Ivan Lebedeff.
Omfång 183 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?