Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Den knallhårda fighten
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1961-08-11

Handling

Dokumentärfilm om förberedelserna till boxningsmatchen mellan Lennart Risberg och Willie Pastrano på Stockholms Stadion den 6 augusti 1961, samt reportage om själva matchen, som slutade...

Visa hela handlingen

Press

Filmer av denna art anmäldes ofta av sportjournalister. Signaturen Trannel i Dagens Nyheter, som skrev nedanstående recension, hade också skrivit om själva matchen:"Ingen skugga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Produktionsledare
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Redigering
Inspelningsledare
B-ljud
Speaker

Medverkande

Lennart Risberg
Willie Pastrano
John Eriksson ringdomare
Börje Stålberg domare
Bengt Sjöberg domare
Yngve Johansson Lennart Risbergs tränare
Angelo Dundee Willie Pastranos tränare

Bolag

Produktionsbolag Union Film
Distributör i Sverige (35 mm) Union Film 1961

Handling

Dokumentärfilm om förberedelserna till boxningsmatchen mellan Lennart Risberg och Willie Pastrano på Stockholms Stadion den 6 augusti 1961, samt reportage om själva matchen, som slutade oavgjord, efter tolv ronder.

Censur / granskning

Censurnummer 98599
Datum 1962-01-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 480 meter
Kommentar Speltid: 18 minuter. Aktlängder: 480.


Censurnummer 97847
Datum 1961-08-11
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2075 meter
Kommentar Speltid: 76 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2075 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmer av denna art anmäldes ofta av sportjournalister. Signaturen Trannel i Dagens Nyheter, som skrev nedanstående recension, hade också skrivit om själva matchen:

"Ingen skugga faller över kämpen Lennart Risberg, men efter att ha sett filmupptagningen av matchen mot Pastrano kan man bara säga en sak:

Lennart får vara nöjd med sitt oavgjorda resultat.

Pastranos skicklighet i defensivarbetet och hans briljanta vänster framträder ännu klarare och dessutom kommer man underfund med att Risberg inte alls var så dålig i sitt fotarbete. Det är dock bara de två sista ronderna Risberg vinner klart, men inte heller då kan han freda sig mot amerikanens vänster.

Filmupptagningen från matchen är mycket god, men av förberedelserna och dylikt har man lyckats göra ett präktigt pekoral, som knappast kan glädja någon.

Någon långkörare blir inte filmen, men är nyttigt åskådningsmaterial inte minst för dem som vrålade om skandal - för att Risberg inte vann. Och naturligtvis har poängdomarna både nytta och nöje av att i lugn och ro få se om historien utan att behöva ha 10 000 vrålande i nacken."

Kommentar Svensk filmografi

Genom förekomsten av begåvade boxare, men troligen också till stor del tack vare Edwin Ahlqvists insatser som promotor upplevde Sverige under ett antal år en intensiv boxningsfeber. Framför allt gällde det Ingemar Johanssons framträdanden i VM-ringen, men också mindre kända storheter såsom Lennart Risberg. Filmer om de stora matcherna färdigställdes påfallande snabbt, sålunda hade "Den knallhårda fighten" premiär endast fem dagar efter matchen.

Signaturen Jolo i Dagens Nyheter var närvarande vid matchen, och i slutet av sin artikel beskrev han vad som hände när huvudmatchen skulle börja:

"Det blev mera andaktsfullt när huvudmatchen ingick, till och med tyst när den bistre och orakade Risberg gick mellan repen. Hans gårdvar Yngve Johansson - en gång svensk mästare, sedan invalidiserad vid en fabriksolycka, nu trogen i Risbergs alla ringhörnor - och Ingemar Johansson preparerade honom tyst och sammanbitet för envigen.

Några sekunder senare satt Risberg på golvet, med en blick av djupaste förvåning, fälld av en smäll: räkning till fem. Sedan körde Risberg på i alla sina tolv ronder till det oavgjorda resultatet.

Summa: Kom det 19 000 och såg detta kan man sopa in ännu fler om världsmästaren Archie Moore kommer. Sverige är nu en boxningsnation, som den av patriotism halvt kvävde entusiasten just menade - tänk att ett så litet land kan ställa till med sådana här progalor, och gästas av sådana perfekta slagmaskiner och sådana utfyllnadsmän som Yolande.

Det kan man sitta och tycka är rubbat och kräva ansiktsskydd och läkarkontroll av skallskadorna, men här är pengar i farten. Det är bäddat för nästa gala, och både patrioten, ringsidesocietén och damerna kommer att lägga upp sina sjuttifem kronor."

Inspelning

Stockholms Stadion Stockholm Sverige 1961-08-06 1961-08-06
1961-07 1961-08

Visningar

Sverigepremiär 1961-08-11 Rigoletto Stockholm 76 min
Urpremiär 1961-08-11 Rigoletto Stockholm 76 min

Ämnesord

Boxning
Dokumentärfilm
Sport
Stockholms Stadion

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 430


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?