Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Nattvardsgästerna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1963-02-11

Medverkande

Ingrid Thulin
Märta Lundberg, lärarinna

Gunnar Björnstrand
Tomas Ericsson, präst

Gunnel Lindblom
Karin Persson

Max von Sydow
Jonas Persson, fiskare, Karins man

Allan Edwall
Algot Frövik, kyrkvaktmästare

Kolbjörn Knudsen
Knut Aronsson, kyrkvärd

Visa alla medverkande

Om filmen

Kyrkan är tom och Gud tyst i mästerverk där Gunnar Björnstrand förtvivlar och Ingrid Thulin vägrar ge upp. "På ett sätt är det nog den film som står mig närmast”, sa Ingmar...

Visa hela texten

Handling

"Klockan är tolv på dagen en söndag i slutet av november. Det skymmer över slätten och blåsten kommer med rå fukt från myrmarken österut." Med dessa ord inleds manuskriptet till...

Visa hela handlingen

Press

Rubriken för Robin Hoods avvisande recension i StT var "Bergman, vad rör oss prästerna?" Med anledning av vissa frågor som hade ställts om Bergmans filmer under en dansk diskussion fann...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Kyrkan är tom och Gud tyst i mästerverk där Gunnar Björnstrand förtvivlar och Ingrid Thulin vägrar ge upp. "På ett sätt är det nog den film som står mig närmast”, sa Ingmar Bergman.

"Man vill ju att filmerna ska gå. […] Jag uppfattade mig själv som väldigt inställsam. Och så tänkte jag att nu ska jag strunta i allt det där, strunta i att vara inställsam. [Nu] berättar jag den här historien precis rakt upp och ner, precis som jag föreställer mig den. Jag är väldigt fäst vid den. Egentligen, på ett sätt, är det är nog den film som står mig närmast. För att för en gångs skull så har jag gjort en som jag tycker modig film."  – Ingmar Bergman intervjuad av Marie Nyreröd i SVT

Den plågade landsortspastorn Gunnar Björnstrand läser Fader vår med en församling som ryms i en skåpbil. Han heter Tomas och tvivlar på allting, och så är han förkyld också. Ingrid Thulin har eksem och en luggsliten fårskinnspäls och kommer med kaffe han inte vill ha. Max von Sydow är rädd för kineserna och Gunnel Lindblom får släpa honom till Björnstrand. Kyrkvaktmästaren Allan Edwall har teorier om när Kristus egentligen led mest. De är inte många där, i kyrkan. I Frostnäs är de ännu färre. Och var är Gud?

De var inte tänkta att höra ihop, men Såsom i en spegel, Nattvardsgästerna och Tystnaden kallas trilogin om Guds tystnad. Kritikern Leif Zern har tänkt mycket på den.

"Om 'Nattvardsgästerna' är Bergmans bästa film, så beror det på att den står i skuld till de religiösa begrepp han försöker göra sig fri från: synd och nåd, lag och evangelium, tro och tvivel. […] Det finns ingen annan uppståndelse i Bergmans filmer än den som handlar om den mänskliga kärleken."  – "Se Bergman"

Bergman kunde inte sagt det bättre. I "Bilder" skriver han: "Under enkelheten finns […] en komplikation, som inte är helt lätt att komma åt. Den ser ut som en religiös komplikation men går djupare än så. Pastorn håller på att dö känslomässigt. Han existerar bortom kärleken, egentligen bortom alla mänskliga relationer. Hans helvete, för han lever verkligen i helvetet, är att han inser sin situation. […]”

En enda gång tränger en solstråle in i kyrkan där pastorn gråter för att han inte kan hjälpa, och för att Gud inte hjälper honom. Eller ens finns. "Vi filmade bara i mulet väder eller i dimma. Det är den svenska mänskan vid den svenska verklighetens slut och den svenska väderlekens lågpunkt." – berättar han i "Bergman om Bergman".

Fotografen Sven Nykvist och Bergman satt i en kyrka i Dalarna mellan tolv och tre och studerade hur ljuset rörde sig. Nykvist tog stillbilder var tionde minut, att klistra in i sitt manus. Kyrkan i filmen byggdes i ateljé, och för att få ett jämnt novemberljus gjorde han ramar och klädde dem med smörpapper. Riktade man lamporna mot dem blev det reflekterade ljuset skugglöst.

Bergman ville berätta "rakt upp och ner", och i sin bok "Vördnad för ljuset" har Nykvist beskrivit hur omvälvande det var att få lära sig hur mycket reducering betydde. Vad det innebar att ta bort allt vackert, ologiskt ljus. "Från ljussynpunkt är 'Nattvardsgästerna' en av Ingmars märkligaste filmer, men det är få som tänker på det när de ser den. Enkelhet är otacksammare än skönljus. Ingen begriper vilket arbete som ligger bakom.”

Att ta bort. "Då är man ensam då" säger en gravid kvinna när pastorn talar om att hennes man är död. Bara det. Och på den tomma platsen där mannen har dött står pastorn och vet inte vad han ska göra. Det är filmens starkaste scen.

Bergman visste hur det skulle gå. I en bilkö på väg till inspelningen såg han på de andra bilförarna och tänkte ”Du kommer inte att se ‘Nattvardsgästerna’ och ’Du kommer inte att se 'Nattvardsgästerna’ och du kommer inte att se den.”
"Jag visade filmen för min dåvarande hustru [Käbi Laretei] och hon sa: 'Ja, Ingmar, det är ett mästerverk, men det är ett tråkigt mästerverk.' – ”Bergman om Bergman”

"Under inspelningen blev alla lite trötta på det här hostande och grinande paret och började tala om filmen som 'Snorjohan och lipsillen'. De funderade på en uppföljare, 'Snorjohan och lipsillen på nya lessamheter'." – berättar Mårten Blomkvist i Sveriges Radios Klassikern.

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Rekvisita
Kläder
Sömmerska
Maskör
Smink
Chaufför
B-ljud
Ljudläggning
Mixning

Medverkande

Ingrid Thulin Märta Lundberg, lärarinna
Gunnar Björnstrand Tomas Ericsson, präst
Gunnel Lindblom Karin Persson
Max von Sydow Jonas Persson, fiskare, Karins man
Allan Edwall Algot Frövik, kyrkvaktmästare
Kolbjörn Knudsen Knut Aronsson, kyrkvärd
Olof Thunberg Fredrik Blom, organist
Elsa Ebbesen-Thornblad Magdalena Ledfors, änkefru (ej namngiven i filmen)
- Ej krediterade:
Tor Borong Johan Åkerblom, hemmansägare, högmässobesökare (ej namngiven i filmen)
Bertha Sånnell Hanna Appelblad, bagerska, högmässobesökare (ej namngiven i filmen)
Helena Palmgren Doris, bagerskans femåriga dotter (ej namngiven i filmen)
Eddie Axberg Johan Strand, pojken i skolsalen
Lars-Owe Carlberg landsfiskalen
Ingmari Hjort Perssons dotter
Stefan Larsson Perssons ena son
Johan Olafs landsfiskalens medhjälpare
Lars-Olof Andersson Fredrikssons pojke
Christer Öhman Fredrikssons pojke
Karl-Arne Bergman stand-in för Allan Edwall
Sirkka Jehkinen stand-in för Gunnel Lindblom

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Copyright AB Svensk Filmindustri 1962
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1963
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2003
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

"Klockan är tolv på dagen en söndag i slutet av november. Det skymmer över slätten och blåsten kommer med rå fukt från myrmarken österut." Med dessa ord inleds manuskriptet till "Nattvardsgästerna".

Pastor Tomas Ericsson håller högmässa i Mittsunda medeltidskyrka. Bland dem som mottar nattvarden är Märta Lundberg, 33 år, lärarinna vid Mittsunda folkskola, fiskaren och snickaren Jonas Persson från Öcklarö tillsammans med sin hustru Karin, båda 35.

Efter förrättningen går Tomas till sakristian med kyrkvärden Aronsson. Tomas är förkyld.

Han får sedan besök av Jonas och Karin Persson. Karin för ordet. Hon väntar barn. Hon yppar mannens oro. Han har läst i tidningarna om kineserna, att de uppfostras till hat. De kommer att skaffa kärnvapen. Kanske de kommer att förgöra jorden.

Perssons kommer överens med Tomas om att de två männen skall träffas en stund senare för ett enskilt samtal.

Märta Lundberg kommer sedan in till honom, frågar om han läst hennes brev, men det har han inte gjort.

Hon erbjuder sig att hjälpa honom, men han står avvisande.

När hon gått läser han hennes brev. Brevläsningen skildras i en närbild av Märta, avbruten av en bild på det som hon berättar om. Det handlar om hennes eksem, som plågar henne.

När Jonas kommer till Tomas visar det sig att prästen största delen av tiden talar om sitt Gudsförhållande. Han berättar om sitt förflutna: "Sen kom alltsammans på en gång, jag blev tillfälligtvis sjömanspräst i Lissabon. Det var under spanska inbördeskriget och vi satt på första parkett. Jag vägrade se och förstå. Jag vägrade acceptera verkligheten. Jag och min Gud levde i en värld, en särskild ordnad värld där allt stämde. Runt omkring mig våndades det verkliga livet. Men det såg jag inte. Jag vände blicken mot min Gud."

Tomas försöker trösta Jonas.

När Jonas gått upplever han tystnaden, Guds tystnad. Ingen svarar på hans böner.

En stund senare meddelar en gammal kvinna att Jonas Persson skjutit sig.

Tomas åker till platsen för självmordet tillsammans med Märta. Landsfiskalen är där. Liket täcks över och läggs i en skåpbil.

Tomas och Märta åker till skolan där hon bor och arbetar. Märta gör i ordning hostmedicin åt Tomas. Märta erbjuder sig själv till Tomas, som avvisar henne och hennes omsorger.

De åker till Perssons, Tomas meddelar att mannen skjutit sig. Han erbjuder fru Persson sin tröst, men hon avvisar honom.

På återväg från Perssons får Tomas stanna för ett tåg. Medan de väntar talar Tomas om sin rädsla som barn. Han längtade efter sin far och mor. Det var hans föräldrar som önskade att han skulle bli präst.

De åker till Frostnäs för dagens andra högmässa. Algot Frövik är på plats, han vill tala med Tomas. Han har svåra smärtor, han tror att hans lidande är värre än Kristus, eftersom det är långvarigt.

Organisten Fredrik Blom kommer in, tror att det blir mässfall, eftersom ingen ännu kommit. Han uppmanar Märta att resa därifrån, för hennes egen skull. Han berättar om Tomas förra hustru, som mannen uppoffrade sig för.

Före sammanringningen har ingen kommit, men Tomas beslutar sig för högmässa ändå. Det är bara fyra människor i kyrkan, Frövik, Blom, Märta Lundberg och han själv.

Censur / granskning

Censurnummer 99920
Datum 1962-11-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2215 meter
Kommentar Aktindelning: 550-470-545-650 = 2215 meter - 81 minuter. Aktlängder: 550, 470, 545, 650.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2215 meter
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Rubriken för Robin Hoods avvisande recension i StT var "Bergman, vad rör oss prästerna?" Med anledning av vissa frågor som hade ställts om Bergmans filmer under en dansk diskussion fann sig Robin Hood föranlåten att motivera sitt avvisande med bland annat följande: "I och med att en filmskapare blir förkunnare i stället för konstnär, är hans plats ej längre biografen, menade tydligen danskarna.

Biobesökaren - alltså filmkonstvännen - kan med all rätt säga: -Vad angår mig individen Ingmar Bergmans religiösa självbespeglingar hit och dit? En persons mellanhavande med Gud skall ske privat i den egna kammaren, inte mot entré med nöjesskatt på bio.

Jo, om brottningen och grubblet blir en kraft, som sätter den konstnärliga processen i gång och resulterar i konst. Då är självklart bion rätta platsen. T.ex. Buñuels "Viridiana" har ju religionen eller kyrkohatet - till drivkraft, men vilket konstverk!

Bergman själv har ju skapat stor konst av en gammal inkrökt, förtorkad herre, som öppnar sig till nytt mästerligt liv: "Smultronstället" - den film som erövrade en hel värld.

Jag skulle bli mycket förvånad om "Nattvardsgästerna" erövrade ens en halv eller en fjärdedels värld."

De andra recensionerna var överlag högaktningsfulla, men inte helt entusiastiska. Lill i SvD talade om asketismen i filmens bilder: "Hur omutlig han kan vara, hur suveränt asketisk, har aldrig visat sig så uppenbart som i "Nattvardsgästerna". Här åsidosätter han elementära krav på underhållning och yttre dramatik, bildens rörlighet och tempo. Han låser fast kameran i långa dialoger och monologer med dess öga envist riktat mot ansikten. Han tar avstånd från alla estetiska effekter - om man inte dit vill räkna det dystra landskapet i kallgrå novemberstämning, direkt anslutande sig till den beklämmande ödsliga kylan och hopplösheten kring berättelsens människor. Dessa är osköna, fattiga i anden och tillvaron, snuviga, olyckliga, rädda, missnöjda med sig själva.

Varför? Därför att de saknar tron, förvissningen om Guds nåd och hans närvaro. Direkt återspeglas ju detta i centralgestalten, prästen. Själasörjaren som har intet att ge sin hjord därför att han själv förlorat fotfästet, känner sig utstött och förlorad i tystnaden där Guds röst inte längre hörs."

Överlag fanns ett intryck hos kritikerna att Bergman med "Nattvardsgästerna" hade vänt sig bort från sin publik och bort från människorna. Denna fråga uttrycktes på följande sätt i slutet av Mauritz Edströms recension i DN: "Man upplever därför "Nattvardsgästerna" som något mer än en formell antites till "Gycklarnas afton". Bergman ställer sig i Tomas gestalt som en tvivlare i predikstolen. Och i bekännelsen av ihåligheten i sin tro blir Tomas prästen som gycklare - en gycklare i Bergmans mening som satsar sitt liv för konsterna och publiken. Men här saknas menigheten.

De murar Ingmar Bergman har att kämpa sig genom är tydligen oerhörda. Med bilden av Märta som till slut böjer knä och bevisar sin kärlek finner han en räddning igen. Filmen slu- tar i en paradoxal omsvängning - prästen beslutar hålla högmässan fast kyrkan är tom. En tro trots allt eller en fort- satt kamp? Men varför går då inte Bergman till grunden med sitt tvivel; koketterar han med det fast han ändå tror?

Frågorna hopar sig. Och man kan undra om Ingmar Bergmans nästa film, "Tystnaden", skall innebära att han accepterar Guds tystnad, lämnar de ofruktbara och fåfänga frågorna bakom sig och vänder sig mot sina medmänniskor."

Jurgen Schildt i AB hade invändningar mot "Nattvardsgästerna" som film: "Allt detta (handlingen som sådan) kan ha sitt intresse vid fastställandet av Bergmans positioner, hans tillfälliga hållning i frågorna om tro och tvivel.

Däremot har det inget större intresse som filmkonst; om man med filmkonst avser såna bergmanska dygder som suggestion, självmotsägelse, dramatisk lyster. Med sina halvheter och temporära äktheter är "Nattvardsgästerna" en ledsam film. Den rör sig i snigeltempo och den kommer knappast fram. Den diskuterar ett problem, men från preparerade utgångspunkter. Den är enkel, men enkelheten känns sällan bestickande och nästan aldrig suggestiv.

Personligen kan jag inte heller värja mig mot tanken att det varit intressantare att se en annan skådespelare än Gunnar Björnstrand i huvudrollen. Han är en styv komediaktör, men hans inlevelse i religiösa sammanhang har sin begränsning. Han knäpper till och biter av replikerna, kort och kärnfullt och ibland ett tuppfjät från självironin. I "Nattvardsgästerna" säger han amen som en major säger skål på mässen på A 1. När det gäller tragediroller kunde Björnstrand säga som salig Boswell: Jag har nog försökt filosofera många gånger jag också, men mitt goda humör har alltid tagit överhanden."

Det gråa ljuset som vilar över filmens bilder tycks starkt ha påverkat kritikerna. Ödsligheten som skildrades framstod i många fall som konstnärlig ödslighet. Förändringen i attityderna inför Bergmans film kom senare, med en annan kritik.

Kommentar Svensk filmografi

Nattvardsgästerna var den andra filmen i Ingmar Bergmans trilogi. Den första är Såsom i en spegel (1961) och den tredje Tystnaden (1963). Manuskriptet finns publicerat i "En filmtrilogi", Norstedts Förlag, 1963.

Vilgot Sjöman har skrivit om inspelningen i sin bok "L 136. Dagbok med Ingmar Bergman" (1963).

Inspelning

(ateljé) 1962-01-08 1962-01-17
(ateljé) 1961-12-05 1961-12-13
(exteriörer) 1961-11-08 1961-12-01
(ateljé) 1961-10-04 1961-11-01
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Skattunge kyrka Orsa kommun Sverige
Ungsjöbodammen (nära Skattungbyn) Orsa kommun Sverige
Skattungbyn Orsa kommun Sverige
Finnbacka Rättviks kommun Sverige
Norrboda Rättviks kommun Sverige
Rättvik Rättviks kommun Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1963-02-11 Cosmorama Göteborg Sverige 81 min
1963-02-11 Kaparen Göteborg Sverige 81 min
1963-02-11 Fontänen Stockholm Sverige 81 min
1963-02-11 Röda Kvarn Stockholm Sverige 81 min
1963-02-11 Skandia Uppsala Sverige 81 min
TV-visning 1971-05-21 TV1 Sverige 78 min
1974-11-09 TV2 Sverige 78 min
1998-06-21 SVT1 Sverige 78 min
2003-08-10 SVT2 Sverige 78 min
2006-04-10 SVT1 Sverige 78 min
Urpremiär 1963-02-11 Cosmorama Göteborg Sverige 81 min
1963-02-11 Kaparen Göteborg Sverige 81 min
1963-02-11 Fontänen Stockholm Sverige 81 min
1963-02-11 Röda Kvarn Stockholm Sverige 81 min
1963-02-11 Skandia Uppsala Sverige 81 min
Annan visning 1963-02-10 Falun Sverige 81 min (recettföreställning till förmån för Skattunge kyrka)
TV-visning 2007-08-07 SVT1 Sverige 78 min
Dvd-release 2003-11-26 Sverige 78 min
TV-visning 2010-12-06 SVT1 Sverige 78 min
2010-12-06 SVT1 Sverige 78 min
2012-03-05 SVT1 Sverige
FIAF-visning 2018-01-01 British Film Institute London Storbritannien
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-05-17 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-10-01 LAB111 Amsterdam Nederländerna
2018-04-11 Beijing Film Festival Beijing Kina
2018-07-15 Babylon Berlin Tyskland
FIAF-visning 2018-11-02 ENTE MOSTRA INT.LE DEL CINEMA LIBERO - CINEMA LUMIERE Ufficio spedizioni Bologna Italien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-06-28 FJ Cines, CineSesc São Paulo Brasilien
2018-05-12 Edinburgh Filmhouse Edinburgh Storbritannien
FIAF-visning 2018-03-31 Cinema Orion Helsingfors Finland
2018-06-06 Cinema Orion Helsingfors Finland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-29 HKIFF Hong Kong Kina
2018-11-07 Kolkata Film Festival Kolkata Indien
FIAF-visning 2018-09-21 Det Danske Filminstitut Köpenhamn Danmark
2018-05-19 Filmoteca Española Madrid Spanien
2018-04-11 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-09-13 Filmhaus Nürnberg - kommkino Nürnberg Tyskland
2018-02-10 Biograf Studio Uleåborg Finland
2018-09-20 Espaço Itaú de Cinema Rio de Janeiro Brasilien
2018-10-19 MTÜ Must Käsi/Kino Sõprus Tallinn Estland
2018-10-19 MTÜ Must Käsi/ Tartu Elektriteater Tartu Estland
2018-05-29 Verdensteatret, Tromsø Norge
2018-09-13 Films by the sea Vlissingen Nederländerna
TV-visning 2018-11-16 SVT2 Sverige
Cinemateksvisning 2018-09-19 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-11-16 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel O Guds Lamm, som borttager världens synder
Sångare Erik Sædén (dubbar Olof Thunberg)
kör


Originaltitel Herren vare tack och lov!
Sångare Erik Sædén (dubbar Olof Thunberg)
kör


Originaltitel Sist, min Gud, jag dig nu beder
Textförfattare Gustaf Ållon (1694)
Bearbetning Jan Arvid Hellström (1979)
Sångare Erik Sædén (dubbar Olof Thunberg)
kör


Originaltitel Lova Herren Gud, min själ!
Textförfattare Jakob Arrhenius (1694)


Originaltitel Postludium (Morén)
Kompositör John Morén


Utmärkelser

Festivalpris Valladolid 1966 (religiösa filmer; Grand Prix t.m. Shock corridor)
Lissabon 1964 Ingrid Thulin (roll)
Jussi Helsingfors 1964
Silver Laurel Award 1964
Chaplin-priset Stockholm 1963 Ingmar Bergman (även för Tystnaden)
Stockholm 1963 Ingrid Thulin (roller i denna film samt i Tystnaden och Agostino)
Office Catholique Internationale du Cinéma Venedig 1963
Vatikanen 1963 (grand Prix)
Festivalpris Wien 1963 (religiösa filmer; bästa långfilm)
Premie från Statens Filmpremienämnd Stockholm 1963

Ämnesord

Atombomber
Dalarna
Eksem
Kyrkor
Mässfall
Nattvard
November
Präster
Självmord
Skollärarinnor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2206


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2195


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2206


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2207


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2210


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2215


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ingmar Bergmans NATTVARDSGÄSTERNA
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ingmar Bergmans NATTVARDSGÄSTERNA
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Ingmar Bergmans NATTVARDSGÄSTERNA
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Ingmar Bergmans LYS I MORKRET Nattvardsgästerna
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB
Affischdesign [?] Stevenov


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Karin
Teknik tusch
Storlek 27 x 42


Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Märta
Teknik tusch
Storlek 26 x 38


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel The communicants. Winter light. Nattvardsgästerna. Brittisk version
Omfång 22 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nattvardsgästerna en film av Ingmar Bergman.
Omfång 118 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nattvardsgästerna en film av Ingmar Bergman.
Omfång 134 s. + 3 s. + 16 s. miljölista i ett ex.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nattvardsgästerna en film av Ingmar Bergman.
Omfång 134 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Nattvardsgästerna. Winter light. English.
Omfång 24 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista. Svensk Filmindustri presenterar Nattvardsgästerna.
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud


Typ Digitalt ljud


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?