Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Hällebäcks gård
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1961-09-18

Medverkande

Gunnar Sjöberg
Johan, bonde

Sif Ruud
Anna, Johans hustru

Ittla Frodi
Kerstin, äldsta dottern

Hanny Schedin
farmor Stina

Yvonne Nygren
Agneta, yngsta dottern

Göran Boberg
Jan, sonen

Visa alla medverkande

Handling

Johan och Anna sköter Hällebäcks gård med hjälp av barnen Kerstin och Jan. Yngsta flickan Agneta går ännu i skolan. Hittills har man klarat sig med hästar som dragare men nu röstar en...

Visa hela handlingen

Press

Landsortspremiären på filmen den 18 september 1961 kommenterades endast i en av Stockholms huvudtidningar. I en kort recension i Expressen skrev Peter Himmelstrand:"Då man ser...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Gunnar Sjöberg Johan, bonde
Sif Ruud Anna, Johans hustru
Ittla Frodi Kerstin, äldsta dottern
Hanny Schedin farmor Stina
Yvonne Nygren Agneta, yngsta dottern
Göran Boberg Jan, sonen
Sven-Eric Gamble Tage, elektriker
Tage Severin Henry
John Norrman Ol Per, Annas far
Sture Ström Ove, hovslagare
Ralph Brown Arvid, Ol Pers bror
Sonja Westerbergh Karin, lärarinna
Brita Öberg Tea, granngumma
Julia Cæsar Beda, granngumma
Carl-Axel Elfving Bilkalle
Sören Söderberg läkare
Börje Olsson dräng
Walter Norman Kurt, student
Manne Grünberger en gamling
Bengt Blomgren mackföreståndare

Bolag

Produktionsbolag Union Film
Distributör i Sverige (35 mm) Union Film 1961
Distributör i Sverige (DVD) Klubb Super 8 AB 2011

Handling

Johan och Anna sköter Hällebäcks gård med hjälp av barnen Kerstin och Jan. Yngsta flickan Agneta går ännu i skolan. Hittills har man klarat sig med hästar som dragare men nu röstar en majoritet av familjens medlemmar för inköp av en traktor. Ol Per, Annas far, varnar för sådana nymodigheter. Men han är gammal och har lämnat över gården till dottern och mågen. Traktorn levereras av Bilkalle och ger inom kort upphov till bråk mellan syskonen Kerstin och Jan. Jan tycker inte att traktorkörning är ett kvinnogöra och driver bort sin äldre syster från traktorsitsen.

Johan har sänt efter hovslagaren Ove för att sko om hästarna. En av dem - Balder - är tjugo år och jämngammal med Kerstin. Hon tänker på att Balder snart kommer att dö. Ove gillar Kerstin; hon är söt och glad och har god hand med hästar. Han skulle helst se att de blev ett par men Kerstin tycks inte vilja engagera sig. Föräldrarna misstänker att hon haft en olycklig kärlekshistoria. Det kan ha varit med Tage på Myråsen. Han kommer för att reparera elektriska ledningen på Hällebäcks gård och kräver att få vara tillsammans med henne. Då hon avvisar honom och tycks mer intresserad av Ove ordnar Tage i ett anfall av svartsjuka kortslutning i en ledningsdosa i vagnskjulet.

Johan får ekonomiska bekymmer: en inteckning som han tagit på gården sägs upp till betalning. Han räknar med att tvingas sälja Krona, kon som väntar kalv och gått ett par veckor över tiden. Det ryktas att Ol Pers bror Arvid skall komma på besök från Amerika och att det gått bra för honom däröver. Familjen diskuterar vilka förmåner besöket eventuellt kan föra med sig.

I tysthet anländer Arvid och får på vägen förbi skolan reda på vad man väntar sig av honom och vad barnen önskar.

Kerstin uppvaktas av Henry på Nergården. Henrys familj har pengar och själv åker han omkring i sportbil men Kerstin låter sig inte imponeras. Johan måste sälja Krona men Arvid träder emellan och räddar både kon och Johans ekonomi. En kväll börjar det brinna i skjulet. Man lyckas föra ut traktorn och brandkåren klarar ladugården. Kort därefter kalvar Krona. Det blir en tjurkalv, som Kerstin döper till Carolus Rex efter den svenske hjältekonungen Karl XII.

En lördagskväll på dansbanan kommer det till ett uppträde mellan Tage och Kerstin. Han är på väg till Amerika men säger sig inte kunna leva utan henne. Efter att ha tilltvingat sig en kyss försvinner han ut i mörkret. Oroad sänder Kerstin sin far att leta efter honom. Fadern påträffar Tage i färd med att dränka sig. Tage bekänner att han förorsakat branden genom felet i dosan. Johan uppmanar honom att inte uppträda som en kruka utan försöka vara en riktig karl. Dessutom lovar han att inte göra branden till ett försäkringsärende.

På dansbanan har Ove hittat en annan flicka. Det blir Henry som får Kerstins godnattkyss.

Censur / granskning

Censurnummer 98074
Datum 1961-09-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2245 meter
Kommentar Speltid: 82 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2245 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Landsortspremiären på filmen den 18 september 1961 kommenterades endast i en av Stockholms huvudtidningar. I en kort recension i Expressen skrev Peter Himmelstrand:

"Då man ser "Hällebäcks gård" griper en samma beklämning som då man i TV råkar ut för en gengångare från svensk films 30-tal.

Det är ofattbart att Sigge Starks valhänta och torftiga s.k. landsortsbild kunnat få bli film år 1961. Man blir djupt generad å den svenska landsbygdens vägnar. Och filmbranschens.

Hällebäcks gård befolkas av personer som i bästa fall har skummjölk i stället för blod i ådrorna. Människor som är så harmlösa att det är förargelseväckande.

Vad de upplever är idel kära schabloner. Amerikafarbrorn, brand, inteckningen som förfaller, den elake gossen den präktiga flickan inte vill ha osv. En förfaren filmmakare skulle väl fått åtminstone snurr på klichéerna. Här berättas det lika menlöst och utslätat som replikerna är ihåliga.

På Forum i Linköping visades en skandalöst mörk kopia. Det var symboliskt. Mörkare kan det knappast bli på en filmduk."

Till Stockholm synes filmen ha kommit som matinéprogram i mars 1963 på RI-teatrarna men recenserades då ej.

I Norrlandspressen var kommentarerna efter urpremiären 1961 mindre hårda i tonen än i Expressen men recensenterna gav uttryck åt besvikelse över att filmen var så slätstruken och monoton. Tidningen Nya Norrland klagade över att "de yttre effekterna var föga mer påkostade än i en Åsa-Nissefilm" och att tal och bild inte stämde överens.

Signaturen Susanna (Susanna Stubbendahl) i Östgöta Correspondenten tyckte däremot att filmen var "en oförarglig och stundvis småtrevlig skildring av vardagslivet på gården och av de olika människor som bor där" och på det hela taget "en roande trivselfilm, som hela familjen säkert kan få glädje av".

I Sundsvalls Tidning misstänkte signaturen C. A. (Curt Agge) att han förde en ojämn kamp mot publiktycket och undvek inopportuna uttalanden. Signaturen skrev: "Episoder från en förgången bonderomantik - uppblandade med litet sockersött kärleksdravel där uppmjukningen mellan klasserna skulle poängteras genom ett lyckligt förhållande mellan söta Kerstin på Hällebäck och Henry från Nergård, storbondesonen med den stilrena sportbilen. Det skall inte förnekas att Kerstin i form av Ittla Frodi var en söt partner till Henry - Tage Severin. Säkert kommer månget gammalt kvinnohjärta att röras vid den åsynen. Likaså över Gunnar Sjöbergs och Sif Ruuds prestation att följa upp Sigge Starks på kornet träffade miljöskildringar.

Bengt Blomgrens regi var både strålande och säker med väl placerade dramatiska inlägg. Urvalet av radioavsnitten, som det hela bygger på var tämligen gott, trots att slutet inte blev det väntade - men det kommer kanske en fortsättning till glädje och båtnad för alla Sigge Starks beundrarinnor. En behållning hade dock undertecknad i det goda fotot, vilket visade en vacker svensk sommarnatur. Ett gott uppbåd av typer fanns också med - särskilt John Norrmans Morfarsgestaltning. Troligen kommer detta opus att i vissa kretsar bli lika omtyckt och succébetonat som radioserien så det är väl bara att resignera."

Kommentar Svensk filmografi

Radioserien Hällebäcks gård av författarinnan Signe Björnberg (1896-1964) - signaturen Sigge Stark - sändes i Sveriges Radio söndagsförmiddagar under tiden 15.3.1959 till och med 26.6.1960. Serien utkom i bokform 1960. Begreppet Hällebäcks gård kom genom serien så småningom att stå för en naiv och förlegad bygderomantik.

Filmen premiärsattes av producenten i landsorten bl.a. i flera Norrlandsstäder. Till Östersund hade författarinnan själv inbjudits.

Förlaga

Originaltitel Hällebäcks gård (Roman)
Författare Sigge Stark


Originaltitel Hällebäcks gård (Radioprogram)
Författare Sigge Stark


Inspelning

1961 1961
Glömsta herrgård Huddinge Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1963-03-03 Pelikan Stockholm Sverige 82 min
1963-03-03 Rialto Stockholm Sverige 82 min
1963-03-03 Rio Stockholm Sverige 82 min
1963-03-03 Rivoli Stockholm Sverige 82 min
Sverigepremiär 1961-09-18 Metropol Boden Sverige 82 min
Urpremiär 1961-09-18 Metropol Boden Sverige 82 min
Sverigepremiär 1961-09-18 Biografen Dorotea Sverige 82 min
Urpremiär 1961-09-18 Biografen Dorotea Sverige 82 min
Sverigepremiär 1961-09-18 Palladium Härnösand Sverige 82 min
Urpremiär 1961-09-18 Palladium Härnösand Sverige 82 min
Sverigepremiär 1961-09-18 Forum Linköping Sverige 82 min
Urpremiär 1961-09-18 Forum Linköping Sverige 82 min
Sverigepremiär 1961-09-18 Röda Kvarn Sundsvall Sverige 82 min
Urpremiär 1961-09-18 Röda Kvarn Sundsvall Sverige 82 min
Sverigepremiär 1961-09-18 Härjedalsbiografen Sveg Sverige 82 min
Urpremiär 1961-09-18 Härjedalsbiografen Sveg Sverige 82 min
Sverigepremiär 1961-09-18 Folkets Hus Vilhelmina Sverige 82 min
Urpremiär 1961-09-18 Folkets Hus Vilhelmina Sverige 82 min
Sverigepremiär 1961-09-18 Sveabiografen Östersund Sverige 82 min
Urpremiär 1961-09-18 Sveabiografen Östersund Sverige 82 min
Dvd-release 2011-10-19 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Hällebäckslåten
Kompositör Andrew Walter (1960)
Textförfattare Alvar Anil (1960)


Originaltitel Clear Night
Kompositör Len Stevens


Originaltitel Daggdroppar
Kompositör Andrew Walter (1958)


Originaltitel Drill-Olles schottis
Kompositör Andrew Walter (1958)


Originaltitel Fidgety Phil
Kompositör King Palmer


Originaltitel Just Jogging Along
Kompositör Ronald Hanmer


Originaltitel Merrily Along
Kompositör Alan Perry


Originaltitel Old Farm Cart
Kompositör King Palmer


Originaltitel Sauntering Along
Kompositör Felton Rapley


Originaltitel Singing Strings
Kompositör Ludwig Babinski


Originaltitel Something Blue
Kompositör Bengt-Arne Wallin (1959)


Originaltitel Värmlandshambo
Kompositör Andrew Walter (1958)


Ämnesord

Amerikafarbror
Barn och djur
Bygderomantik
Dansbanor
Eldsvådor
Filmad radioserie
Föräldrar och barn
Jordbruk
Könsroller
Självmordsförsök
Småbrukare
Svartsjuka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?