Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel En vacker dag ...
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1963-12-21

Medverkande

Lars Lind
Stellan Engman, tv-meteorolog

Maud Hansson
Cornelia

Inger Hayman
Daisy Engman, Stellans hustru

Ove Tjernberg
Olle, vän i huset

Håkan Jahnberg
doktor Barklund, psykiater

Nils Fritz
professor Corall

Visa alla medverkande

Handling

Stellan Engman är landets impopuläraste person. Han är meteorolog och läser de nedslående väderleksutsikterna i TV. Hemma hos honom är det också oväder. Hans fru Daisy håller på med...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken var rätt delad.Lasse Bergström i Expressen tolkade en medelnormal av kritiska reaktioner, när han, såsom framgår i nedanstående citat, menade att filmen efter en bra...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Kläder
Smink
B-ljud
Mixning

Medverkande

Lars Lind Stellan Engman, tv-meteorolog
Maud Hansson Cornelia
Inger Hayman Daisy Engman, Stellans hustru
Ove Tjernberg Olle, vän i huset
Håkan Jahnberg doktor Barklund, psykiater
Nils Fritz professor Corall
Richard Lindskog kontorschef på Meteorologen
Mathias Henrikson Ulrik Karlsson, amanuens
Curt Ericson bensinstationsföreståndare
Bengt Ottekil sminkör på tv
Anne-Marie Hilton hallåflicka på tv
Heinz Spira intervjuare på tv
Birger Lensander vaktmästare på tv
Bengt Granberg vaktchef vid Högvakten
Vincent Jonasson en reseledare
Sten Ardenstam en kock
Karl Erik Tonemar droskchaufför
Irma Erixson tv-scripta
Per-Axel Arosenius tv-tittare
Tommy Johnson meteorologassistent

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1963

Handling

Stellan Engman är landets impopuläraste person. Han är meteorolog och läser de nedslående väderleksutsikterna i TV. Hemma hos honom är det också oväder. Hans fru Daisy håller på med flyttningen till landet, kånkar och suckar och tycker att det vore dags för henne att vila upp sig på Mallorca igen. Men Stellan har inte råd med den utgiften och de installerar sig i sitt hyrda "sommarnöje med sjöutsikt".

En kväll när Stellan kör ut till landet tar han i regnet upp en lifterska. Flickan heter Cornelia. Nästa morgon är Stell- an tidigt uppe och finner i köket tekastrullen varm och en bit av en skorpa bredvid en tom tekopp. Hopkrupen i källaren hittar han - Cornelia. Hon övertalar Stellan att få bo i hans bil. Och när han kör in till stan har han en söt ung flicka i läckert nattlinne i baksätet. Cornelia pladdrar på och berättar att hon ärvt sin mormors egenskap att kunna spå väder. Hon klagar plötsligt över svåra smärtor. I Skåne, kvider Cornelia! Stackars Ängelholm! På Meteorologen får Stellan kännedom om skyfallen och översvämningarna i Ängelholm.

När regnet en dag blött genom sovrumstaket bestämmer sig Daisy resolut för Mallorca. Stellan vinkar skuldmedvetet av henne när planet lyfter från Arlanda i ösande regn. Plötsligt står Cornelia framför honom. I morgon blir det vackert, säger hon, sol över hela landet. På kvällen läser Stellan en kommentar till väderleksprognosen som kollegan Karlsson utmålar med idel lågtryck. Det blir vackert över hela landet, säger Stellan i stället till tittarna.

Solen kommer tillbaka och kärleken blommar mellan Cornelia och Stellan. Stellan får sparken från Meteorologen för opposition mot vetenskapen, men fil. lic. Stellan Engman anställs i stället på TV som väderlekskåsör. Högtrycket Engman, kallas han numera.

När Daisy kommer tillbaka berättar han allt för henne i taxin från Arlanda, men när hon går fram till bilen på gårdsplanen finns det inga spår av någon hyresgäst, inga gardiner eller blommiga överdrag. Hennes misstanke mognar: Stellan är galen! Hon låter en psykiater testa honom, men Stellan spelar henne ett spratt. Han förnekar allt han sagt. Daisy får en chock och bärs ut till den väntande ambulansen. När Stellan går ut på gårdsplanen sitter Cornelia i ett träd. Hon lyfter upp Stella till sig.

Censur / granskning

Censurnummer 101469
Datum 1963-12-12
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2415 meter
Kommentar Aktindelning: 550-565-540-505-255 = 2415 m - 88 minuter. Aktlängder: 550, 565, 540, 505, 255.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2415 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken var rätt delad.

Lasse Bergström i Expressen tolkade en medelnormal av kritiska reaktioner, när han, såsom framgår i nedanstående citat, menade att filmen efter en bra inledning tappade sitt grepp: "Ett par gånger tidigare har Göran Gentele visat att han bättre än någon annan filmmakare i sin generation behärskar just den här genren, den lätta och uppfinningsrikt poetiska komedin som så gärna vill falla till marken i vårt tungsinta land. Men i En vacker dag tappar även han taget. Lågtrycken som skulle blåsa bort ligger kvar. Sagan verkar frostskadad.

Detta utlöser diverse desperata ryck under filmens gång. Skådespelarna drivs till överspel, sekunda infall slängs in för att öka tempot och filmen förlorar den lilla melodi den haft i början. I allt detta finns egentligen endast en positiv överraskning: Maud Hansson. Det är hon som är lekens soltroll och luftande, och när hon fundersamt ler mot oss kan man ändå förstå vad Gentele haft i tankarna."

Den allmänna attityden inför filmen var positiv, men det kan ha berott på att man hade förväntningar på Göran Gentele som avvikande filmskapare i Sverige. Jurgen Schildt i AB beskrev detta: "I den svenska filmens lilla hage är Göran Gentele sitt medborgarskap till trots ett importfenomen. Hans mönstergossar tycks fortfarande vara Lubitsch, René Clair, i någon mån Sacha Guitry. Han förenar ironi och behag. Någonstans besitter han dessutom ett elakt öga, och vore det inte för hans borgerliga sinne för dekorum är det inte otänkbart att en del av hans satiriska ingivelser skulle stänka blod i stället för konfetti. Han är franskare än svensk, klipskare än dum och - åtminstone när det vill sig - roligare än flertalet stallbröder som bedriver humor i landet Tungusien.

I Fröken April ville det sig väldeliga. I Sängkammartjuven och Tre önskningar stod man inför en Gentele som pluggat Lubitsch i ultrarapid. I En vacker dag vill det sig till hälften."

Genteles internationalism i det konstnärliga greppet framhölls också av Robin Hood i StT: "Manuskriptet är utmärkt. Bra repliker och kvicka originalpåfund, t ex scenerna med psykiatern, den sömndruckna hustruns dröm att hon ser mannen i armarna på en annan kvinna i köket, äppelkastningen på gorillan som uppvaktar hustrun, den krusidulliga inredningen av bilen, vattenbulan i villataket. Gentele arbetar svenskt, men med stänk av fransk ny våg och Truffaut i rytmen, övergångarna och tillbakablickarna."

Att Göran Gentele kunde berätta i bild var nästan alla ense om. Eller såsom Barbro Hähnel i DN beskrev det: "Händelseförloppet överlämnas alls inte åt dialog, utan bilden talar, och man har goda tillfällen att observera regissörens påhittighet när det gäller att undvika longörer och upprepningar. Meteorologens hustru som gärna vill resa till Mallorca tål inte väta, säger hon. Medan regnet smattrar mot sommarnöjets tak riktas kameran mot en fuktrand som är på frammarsch i taket. Den växer till en liten sjö, och så brister fördäm- ningen ovanför hustruns säng. Nästa bild är från Arlanda, där planet lyfter och lämnar fyra svarta rökstrimmor efter sig. Exit huskorset."

Inspelning

1962 1962
Filmstaden Råsunda Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1963-12-21 Astoria Stockholm Sverige 88 min
1963-12-21 Plaza Stockholm Sverige 88 min
Urpremiär 1963-12-21 Astoria Stockholm Sverige 88 min
1963-12-21 Plaza Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1973-10-09 TV2 Sverige 85 min
2011-06-13 SVT1 Sverige
2016-06-28 SVT1 Sverige
2020-06-01 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)


Utmärkelser

Festivalpris Wien 1965 (hedersdiplom)

Ämnesord

Drömmar
Komedi
Mallorca
Meteorologer
Professorer
Psykiater
Regn
Semester
Skilsmässor
Sommarstugor
TV

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Göran Genteles komedi EN VACKER DAG
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sandrews presenterar EN VACKER DAG
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En vacker dag. Filmkomedi av Göran Gentele.
Omfång 162 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Fottexter till En vacker dag.
Omfång 16 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel En vacker dag. Filmkomedi av Göran Gentele. Svensk dialoglista.
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?