Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ett vildmarksrike
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1964-02-28

Handling

En dokumentärfilm, som berättar om ett år i naturen. Man får se orrspel och tjäderspel. Bland de djurarter som presenteras är: berguv, slaguggla, jorduggla och en del andra ugglearter,...

Visa hela handlingen

Press

Mottagandet var svalt välvilligt, med några undantag där lovorden hopades. Lill i SvD var kanske något påverkad av den artikel om filmen, som skrivits av Gunnar Brusewitz (se kommentaren),...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Jan Lindblad
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1964
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

En dokumentärfilm, som berättar om ett år i naturen. Man får se orrspel och tjäderspel. Bland de djurarter som presenteras är: berguv, slaguggla, jorduggla och en del andra ugglearter, sparvhök, duvhök, pilgrimsfalk, bivråk, kungsörn, räv, grävling, dvärgvessla (mycket sällsynt), smålommar, spillkråka samt en del hackspettar.

Censur / granskning

Censurnummer 101617
Datum 1964-01-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2335 meter
Kommentar Speltid: 85 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Kodachromecolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2335 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mottagandet var svalt välvilligt, med några undantag där lovorden hopades. Lill i SvD var kanske något påverkad av den artikel om filmen, som skrivits av Gunnar Brusewitz (se kommentaren), och kom därför med följande omdömen: "Jan Lindblad kommer väl inte att undgå jämförelser med Arne Sucksdorff och heller inte med Disney - han har något av båda men är ändå sig själv. Han är mer vetenskapsman än Sucksdorff, fyller sin film med otroliga detaljer och distinktioner, dokumentärljud och mästerliga närbilder men har givetvis inte den förstnämndes slutna medvetet artistiska form, inte samma lyriska känslighet. Som stämningsskapande färgfilmskonstnär återger han likväl årstidernas skiftande palett med mångtaliga fina effekter.

Lindblad har på egen hand samlat ett naturkalejdoskop lika rikt som Disney åstadkommer med en stab av medarbetare - det är en bedrift. Men han undviker alldeles dramatiska arrangemang och koreografiska utsvävningar till musik. Han behöver ingen musik. Och man kan uppskatta t.ex. uggleungarnas om sydasiatiska dansöser påminnande huvudrullningar som ett komiskt moment också utan rytmiskt ackompanjemang.

Filmen är enligt min enkla mening storartat underhållande och en kinematografisk upplevelse."

Även Lasse Bergström i Expressen nämnde Sucksdorff i sammanhanget: "Tekniskt står Lindblads film naturligtvis inte på - låt oss säga - Sucksdorffnivå. Den är tagen med fjärroptik och uppkopierad från ett 16 mm färgoriginal: visst händer det att kvällshimlarna flimrar och att det löper repor i grönskan.

Men hela tiden förnimmer man Jan Lindblads respekt för ämnet. Han skämtar inte bort djurens lekar och strider som Walt Disney. Han regisserar inte dramatiken som så många andra. Sommaren utbreder sig framför oss och behöver inga lyriska omskrivningar.

Det är kanske inte filmkonst. Men det är liv. Ingenting borde efter detta skilja Jan Lindblad från den stora, oprovinsiella berömmelsen."

Mindre positiv inför själva filmen var Bo Andersson i StT: "Hans förälskelse i djur och natur har väl varit den starkaste drivkraften bakom denna film, liksom hans tidigare och kortare. Och vad som imponerar mest är hans enorma tålamod, hans villighet att natt efter natt - rustad med kameror och ljudaggregat - sitta i en koja och vänta ut aktörerna i detta svårregisserade drama.

Men lyckas han förmedla något av sin egen gripenhet till åskådaren? Svaret måste bli både ja och nej.

En del av filmen - ett orrspel, ett slagsmål mellan rusiga tjädertuppar, en del uppvisningar i naturens omutliga och självklara grymhet, dess "äta eller ätas" - har ju egen snabb, händelseladdad dramatik, som drar med publiken, vare sig den är intresserad av natur eller inte.

Men när Jan Lindblad mest vill visa hur en lom eller en grävling eller ett gökblomster ser ut - då står hans egen fascination isolerad, den möter inte längre samma gensvar."

Kommentar Svensk filmografi

Gunnar Brusewitz publicerade i SvD den 23.2.1964 en förhandsartikel om Jan Lindblads film, och gav följande omdömen: "Jonglören, akrobaten, fågelimitatören, vetenskapsmannen m.m. Jan Lindblad är otvivelaktigt en modern upplaga av guden Heimdal - han som behövde mindre sömn än en fågel, såg lika bra om natten som om dagen och kunde höra gräset växa. Lindblad kan förresten mer än så. Han kan tala med fåglar på fåglars vis och kan därför locka dem till att taga regi lika beskedligt som proffsskådespelare, och han har vid ett tillfälle t.o.m. framgångsrikt kurtiserat en berguvhona! Allt detta har han haft glädje av i den vackra dokumentärfilmen "Ett vildmarksrike" som har premiär i nästa vecka på China i Stockholm.

Det är en film som jag varmt vill rekommendera. Den är kärv och osentimental i sin syn på naturen och dess villkor och den visar, ofta i obarmhärtiga närbilder, den gamla historien om katten på råttan och råttan på repet i en tillvaro utan nåd. Duvhöken spänner sin bärnstensblick i åskådaren medan den sliter dunet av en nötskrika, sparvugglan fångar en mus i blåbärsriset lika tyst som när man blåser ut ett ljus - men hotas själv av slagugglan - och berguvungen arbetar till synes i timtal med att kränga ner en fet råtta i sitt breda trollgap. Aldrig har väl en film skildrat ugglornas liv så närgånget och aldrig har ett ljudband kunnat registrera så många uppskakande skrän i ugglenätternas skogar. Men så har också Jan Lindblad ägnat flera år åt att så till sägandes komma on speaking terms med dessa nattens rovriddare."

Inspelning

Dalarna Sverige
Västmanland Sverige
Hälsingland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1964-02-28 China Stockholm Sverige 85 min
TV-visning 1986-12-21 TV2 Sverige 82 min
1992-02-11 TV2 Sverige 82 min
2001-08-06 SVT1 Sverige 82 min
Urpremiär 1964-02-28 China Stockholm Sverige 85 min

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1964 (bidrag om 184 242,05 kr)

Ämnesord

Dalarna
Dokumentärfilm
Dvärgvesslor
Falkar
Grävlingar
Hälsingland
Hökar
Lommar
Orrspel
Rävar
Spillkråkor
Tjäderspel
Ugglor
Vråkar
Västmanland
Örnar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ETT VILDMARKSRIKE en färgfilm av Jan Lindblad
Tryckeri Kopia


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Jan Lindblads färgfilm ETT VILDMARKSRIKE
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Speakermanus till film 4R-126 Ett vildmarksrike. Manus: Jan Lindblad. 13/4 1964.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Speakermanus. Ett vildmarksrike av Jan Lindblad.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?