Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den levande skogen
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1966-09-30

Handling

En dokumentärfilm om djurlivet i Sverige. Bland annat får man se renkor, som kalvar i rykande snöstorm, parningsglada fåglar som spelar i skogsgläntor, björnar, älgar, kungsörn- ar, ett...

Visa hela handlingen

Press

Stockholms recensenter var alla fulla av beundran för filme- ns utomordentligt fint fotograferade bilder, deras dokument- ära trohet och ofta vidunderliga skönhet. Mauritz Edström skriver i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Kommentarförfattare
Musikarrangör
Speaker

Bolag

Produktionsbolag Stig Wesslén
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1966
Laboratorium Johan Ankerstjerne A/S (Köpenhamn)

Handling

En dokumentärfilm om djurlivet i Sverige. Bland annat får man se renkor, som kalvar i rykande snöstorm, parningsglada fåglar som spelar i skogsgläntor, björnar, älgar, kungsörn- ar, ett långt lämmeltåg genom lappmarken och dansande tran- or.

Den yttre ramen för filmen är en årskrönika.

Själv säger Stig Wesslén att filmen skildrar "kärlek och hunger i djurens rike - om rätten att leva, tvånget att dö".

Censur / granskning

Censurnummer 104813
Datum 1966-09-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2625 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2625 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholms recensenter var alla fulla av beundran för filme- ns utomordentligt fint fotograferade bilder, deras dokument- ära trohet och ofta vidunderliga skönhet. Mauritz Edström skriver i Dagens Nyheter om Stig Wesslén: "Han (-) är en yt- terst skicklig fotograf och iakttagare inom sitt gebit, och man kan omöjligen känna annat än respekt för den hängivelse och kärlek som ligger bakom hans film.

Hans bilder har också ofta en säregen grafisk skönhet mitt i färgrikedomen. Och så länge man håller sig till vad bilderna visar erbjuder filmen många fängslande upplevelser. Wesslén (-) har tålamod att vänta ut djuren för en rad märkliga fil- mscener: en fascinerande bildsvit från fjällämlarnas hemlig- hetsfulla vandring, som slutar i kannibalism och död, en rad bilder av kalvande renkor, en vidunderlig skildring av tran- dansen - för att nu bara nämna några. Det finns gott om ut- sökta fågelbilder, och man fäster sig vid en rad flott foto- graferade parningsscener - här tycks en puritansk skans ha fallit inom naturfilmen."

Även Göran Sellgren i Svenska Dagbladet berömmer filmens es- tetiska kvaliteter: "Vissa avsnitt har en skönhet som är vi- dunderlig. Färgarbetet är klanderfritt, ibland storslaget, t ex de mjuka, milda pastellfärgerna i vissa morgonscener eller de färgsprakande, blommande sommarängarna."

Med en liten underförstådd känga åt andra naturfilmare skri- ver Hans Fridlund i Aftonbladet: "I sin dramatiska genre är detta en sällsamt fascinerande film, där dramatiken lever u- tan en tillstymmelse av konstgjorda tillrättalägganden. Bara det känns uppfriskande!"

Den beledsagande speakertexten i filmen får däremot hård kr- itik. Mauritz Edström skriver i Dagens Nyheter: "Men håller man sig inte bara till bilderna, utan också lyssnar till fi- lmens text blir det svårare. Här är Wesslén fast i naturfil- mens schabloner. (-) Filmen igenom löper bilderna risken att dödas därför att texten till punkt och pricka beskriver vad man själv kan se - i stället för att lägga något till eller enbart tillhandahålla nödvändiga kompletterande upplysning- ar. (-) Man kan bara uppleva Wessléns och Lennart Hellsings text som en svårartad pratsjuka, en black om foten på bilde- rna, som till slut blir ett hinder för åskådarens egen upp- levelse."

Fredrik Roos i Expressen fyller på med ytterligare en synpu- nkt: "Sällan ser man en film som så klart skulle ha vunnit på att delas upp i kortfilmer. Var och en kunde ha varit la- ddad med dramatik. Utgångsmaterialet är mycket gott."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen tog enligt Stig Wessléns egna uppgifter 16 år att fullborda: 1950-1966. Den var Wessléns fjärde dokumentära långfilm efter "Ardnas - nordfjällens konung" (1932/24), "I lapplandsbjörnens rike", fullbordad 1940, och "Sampo Lappelill", färdigställd 1949.

Wesslén stod personligen för finansieringen av inspelningen, dock med ett mindre produktionsstöd från Statens filmpremie- nämnd. Efter filmens premiär erhöll han såväl kvalitetsbidr- ag som förlustutjämningsbidrag från Svenska Filminstitutet.

Filmen distribuerades kommersiellt i Danmark i oktober 1968 under namnet "Den levende skov".

Visningar

Sverigepremiär 1966-09-30 Grand Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1984-03-22 TV1 Sverige 92 min
1989-12-27 TV2 Sverige 92 min
Urpremiär 1966-09-30 Grand Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 2005-12-28 SVT1 Sverige 92 min
2008-07-01 SVT1 Sverige 92 min
2011-07-27 SVT1 Sverige

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1967 (bidrag om 119 226,53 kr)

Ämnesord

Björnar
Dokumentärfilm
Kampen för tillvaron
Lappmarken
Lämmeltåg
Natur/svensk
Parningsbilder
Renar
Trandans

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2563


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2602


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DEN LEVANDE SKOGEN en färgfilm om hunger och kärlek i djurens rike
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DEN LEVANDE SKOGEN


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den levande skogen. En film om hunger och kärlek i det vildas rike.
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 2
Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?