Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Stimulantia
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-03-28

Handling

Upptäcken (I Chaplins kvarter) Regissören Hans Abramson sublimerar sitt behov av sex och narkotika i en upptäcksfärd till barndomen. I London letar han sig fram till det hus - Pownall...

Visa hela handlingen

Press

Svensk Filmindustris satsninq på åtta kortfilmer kring ett gemensamt tema gav enligt kritikerna ingen stimulans alls och filmerna följde inte någon urskiljbar linje. Maurtiz Edström i DN...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Deltitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Redigering
Kläder
Förtexter
Speaker

Medverkande

- Upptäckten
Hans Abramson presentatören
Charles Chaplin
Oona Chaplin
Victoria Chaplin
Josephine Chaplin
Jan Olof Olsson
Lasse Bergström
- Det var en gång två älskande ...:
Jörn Donner presentatören
Harriet Andersson hon
Sven-Bertil Taube han
- Konfrontationer:
Lars Görling presentatören
Alan Blair engelsmannen
Tom Younger amerikanen
- Daniel:
Ingmar Bergman presentatören
Käbi Laretei
Daniel Sebastian Bergman
Alma Laretei
- Birgit Nilsson:
Arne Arnbom presentatören
Birgit Nilsson
Stig Westerberg
Radioorkestern
- Dygdens belöning:
Hans Alfredson presentatör/advokat Jacob Landelius
Tage Danielsson presentatör/en man på gatan
Lena Granhagen Sofi Lundblad, tvätterska
- Smycket:
Ingrid Bergman Mathilde Hartman
Gunnar Björnstrand Paul Hartman, hennes man
Gunnel Broström Jeanette Ribbing
Hans Olivecrona Jeanette son
- Negressen i skåpet:
Vilgot Sjöman Vilgot Sjöman
Inga Landgré fru Margareta Svensk
Lars Ekborg herr Svensk
Glenna Forster-Jones negressen i skåpet

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1967
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Upptäcken (I Chaplins kvarter) Regissören Hans Abramson sublimerar sitt behov av sex och narkotika i en upptäcksfärd till barndomen. I London letar han sig fram till det hus - Pownall Terrace nr 3 - där Chaplin tillbringade sin barndom. Kvarteret är helt förslummat men Music Halltraditionen förs vidare av några sjungande och dansande småflickor. Han - Hon (Det var en gång två älskande/Man och kvinna) Jörn Donner säger sig vilja tjäna pengar och samtidigt göra en annorlunda pornografisk film. "Han" och ""Hon" på ett hotell går till den grad upp i de hygieniska förberedelserna för kärleksstunden att den till sist inte blir av. Konfrontationer Till tävlings- och banbilder från racerbanan i den franska orten Le Mans försöker Lars Görling uttrycka det som han menar inte ryms i språket: behovet att dyrka sportvagnens styrka och skönhet, flykten undan vissa delar av verkligheten till motorernas och fartens trollkrets, den förhöjda livskänslan i dödens närhet när den höga hastigheten absorberar alla sinnen. Daniel (Daniel Sebastian) En svit av ljusa sommarmjuka familjebilder med Ingmar Bergmans och Käbi Lareteis son Daniel Sebastian i centrum, tagna med Bergmans 16mm-kamera från havandeskapets sista månad till Daniels tvåårsdag. Ur en film som aldrig blev inspelad citerar Bergman ett avsnitt där mänsklig närhet och gemenskap ställs i kontrast till föreställningen om en dömande och straffande Gud. Birgit Nilsson Sångerskan Birgit Nilsson repeterar "Isoldes kärleksdöd" ur "Tristan och Isolde" av Richard Wagner (1813-1883). Radioorkestern under ledning av Stig Westerberg ackompanje- rar. Dygdens belöning Tvätterskan Sofi Lundblad, vars dygd med våld kränkts av en adlig kund, vänder sig till advokaten Jacob Landelius för att erhålla lämplig gottgörelse. Sedan Landelius förvissat sig om att Sofis krav endast gäller den ekonomiska ersätt- ningen åtar han sig - inte utan tanke på Sofis behag - målet. Episoden bygger på novellen "La femme vertueuse" av Honoré de Balzac.

Smycket Den vackra Mathilde Hartman har anspråk på livet som hennes make, en underordnad tjänsteman, inte kan tillfredställa. En dag blir paret bjudna på bal och Mathilde lånar för kvällen ett vackert halssmycke av en förmögen väninna. Smycket försvinner under balen. Makarna ersätter det med ett liknande men avbetalningarna kostar dem åratals försakelser. Efter tio år träffar Mathilde väninnan och får reda på att det ursprungliga smycket var en värdelös imitation. Episoden bygqer på novellen "La parure" av Guy de Maupassant. Negressen i skåpet I stockholmsförorten Farsta bor herr och fru Svensk. Då hustrun går till jobbet, jäktad och smågnatig, släpper herr Svensk ut en ung vacker och oklädd negress ur klädskåpet. Hennes undanglidande men inbjudande lekfullhet vållar den FN-skolade svensken ständiga överraskningar. Hustrun återvänder och makarna låser gemensamt in negressen i skåpet varpå herr Svensk stjäl skåpnyckeln ur sin hustrus ficka.

Censur / granskning

Censurnummer 105400
Datum 1967-03-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2885 meter
Kommentar Aktlängder: 530-625-500-620-610 = 2885 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2885 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Svensk Filmindustris satsninq på åtta kortfilmer kring ett gemensamt tema gav enligt kritikerna ingen stimulans alls och filmerna följde inte någon urskiljbar linje. Maurtiz Edström i DN menade att "något lidelsefriare får man söka efter" och Jurgen Schildt i AB sammanfattade: "Som det nu är erbjuds vi varken belysningar eller vittnesbörd utan helt enkelt plock ur gömmorna, mer eller mindre slumpartade. Med de nämnda och kännbara undantagen är "Stimilantia" inte en film som gör skäl för namnet." I AB:s rubrik stod "Svensk huggsexa med blandad kost".

Kritikerna var dock eniga om att ett avsnitt skilde sig från de övriga: Lars Görlings "Konfrontationer". Edström (DN) skrev:

"Jag nämner Lars Görling till sist. Han talar mycket privat, rakt ur sin ensamhet och desperation, men vad han säger har en vidare syftning. Han följer racerbilarna som vrålar runt på Le Mans-banan och rusar själv fram på svenska vägar. Han talar om fartupplevelser som ett rus, inte som sex och inte heller som styrka, men kanske som "en flykt från de delar av verkligheten man inte står ut med". Hans ser dubbelheten i sin stimulantia, monterar in reklambilder som vittnar om kraft och våldsdyrkan i vår omgivning samtidigt som han talar om den inre skönheten hos en Ferrari. Hans bidrag är i all sin brustenhet det enda i denna film - tragiskt nog - som pekar utåt och framåt."

Schildt (AB) skrev att "av de åtta delarna (-) är detta den personligaste, den som förmedlar den största vitalite- ten, det starkaste inre trycket". "En posthum filmessä som trevar sig mot en sorts sanning om människans förhål- lande till bilen", skrev Lasse Bergström i Expr och slutade: "Det är en fläkt ur djupet av ett brännande allvar som svensk film tyvärr förlorat."

Positiva omdömen kom även Jörn Donners "Han - Hon" och Vilgot Sjömans "Negressen i skåpet" till del bl a från Elisabeth Sörenson i SvD. Både Mauritz Edström (DN) och Lasse Bergström tyckte att Sjöman iscensatte Herr Svensks erotiska dagdröm i Farsta så roligt att de bägge "kvicknade till" medan Jurgen Schildt (AB) inte kunde finna att Donner och Sjöman lyckats åstadkomma någon finalpoäng i sina respektive berättelser.

Veteranen i svensk film, Gustaf Molander, bemöttes ganska högaktningsfullt men utan entusiasm. "Han sätter en vårdad och stilenlig punkt för sin filmbana - men förlåt om jag inte finner det särskilt spännande" skrev Mauritz Edström (DN). Jurgen Schildt (AB) var dock imponerad och skrev:

"Raka motsatsen till en axelryckning (Dygdens belöning) är Gustaf Molanders version av Maupassant-novellen "Smycket". Tillgriper man ord som vacker och kompetent är det inte enbart Ingrid Bergman som avses i rollen som den instängda ämbetsmannahustrun, kvinnan vars livsbehov för länqe sedan vuxit ur mannens löneförmåner. Utan framför allt Molanders stilkänsla, hans begåvning för pastischen, hans sätt att böja och dosera berättelsen och så småningom upplösa den i en perfekt utnyttjad slutvinjett. Vilken balans i alla fall, vilket säkert öga hos denne pensionär!"

Kommentar Svensk filmografi

De första tagningarna ägde rum våren 1965 men på grund av antalet medarbetare drog sammanställningen av den färdiga filmen ut på tiden. Den slutliga redigeringen gjordes av Ol- le Nordemar. Gustaf Molander (1888-1973) gjorde i "Stimulan- tia" vid 77 års ålder sin sista insats i svensk spelfilm med den stjärna han hjälpt till internationell karriär 30 år ti- digare: Ingrid Bergman. Berättelsen "Smycket" byggde på nov- ellen "La Parure" av den franske författaren Guy de Maupas- sant (1850-1893). Den publicerades först i tidningen Le Gau- lois 17.2.1884 och ingick därefter i novellsamlingen "Contes du jour et de la nuit" (1885). En annan fransk klassiker ut- nyttjades i "Dygdens belöning". Denna byggde på novellen "La femme vertueuse" av Honoré de Balzac (1789-1850), publicerad i "Scènes de la vie privée" (1830).

Författaren Lars Görling (1931-1966) gjorde själv upptagnin- gar vid racerloppet i Le Mans (sommaren 1965) i nordvästra Frankrike. "Konfrontationer" blev hans sista framträdande i svensk film.

Ett avsnitt kallat "Staden" i regi av Bengt Lagerkvist utgi- ck vid redigeringen.

Förlaga

Originaltitel La femme vertueuse (Novell)
Författare Honoré de Balzac


Originaltitel La parure (Novell)
Författare Guy de Maupassant


Inspelning

1964 1965
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
London Storbritannien (Upptäckten)
Stockholm Sverige (Upptäckten)
Le Mans Frankrike (Konfrontationer)
Stockholmstrakten Sverige (Konfrontationer)
Ornö Sverige (Daniel)
Djursholm Sverige (Daniel)
Stockholms Konserthus Stockholm Sverige (Birgit Nilsson)
Gamla Stan Stockholm Sverige (Dygdens belöning)
Djurgården Stockholm Sverige (Smycket)
Farsta Stockholm Sverige (Negressen i skåpet)

Visningar

Sverigepremiär 1967-03-28 Spegeln Stockholm Sverige 105 min
Urpremiär 1967-03-28 Spegeln Stockholm Sverige 105 min
TV-visning 1991-05-06 Kanal 1 Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel Old Piano No. 1
Kompositör Phillipe Parès


Originaltitel Mrs. Macaroni
Sångare kör (barn)


Originaltitel Sadie
Sångare kör (barn)


Originaltitel The Frog
Sångare kör (barn)


Originaltitel Sunny Side Up
Kompositör Ray Henderson (1929)
Textförfattare B.G. DeSylva (1929)
Lew Brown (1929)
Sångare kör (barn)


Originaltitel Phenopromin Samba
Kompositör Bo Nilsson


Originaltitel Delysid LSD-25
Kompositör Bo Nilsson


Originaltitel La Marseillaise
Kompositör Claude Joseph Rouget de Lisle (1792)
Textförfattare Claude Joseph Rouget de Lisle (fransk text 1792)
Edvard Fredin (svensk text 1889)


Originaltitel Musetta
Kompositör Harold Geller


Originaltitel Ah! Vous dirai-je, Maman
Textförfattare Betty Ehrenborg-Posse (svensk text 1852)
Bearbetning Wolfgang Amadeus Mozart (1778)
Instrumentalist Käbi Laretei (piano)


Originaltitel Fingerövning för piano
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart
Instrumentalist Käbi Laretei (piano)


Originaltitel Mild und leise wie erlächelt. Ur Tristan und Isolde
Kompositör Richard Wagner (1857-59)
Textförfattare Richard Wagner (tysk text 1857-59)
Wilhelm Peterson-Berger (svensk text 1909)
Orkester Radioorkestern
Dirigent Stig Westerberg
Sångare Birgit Nilsson (sjunger på tyska)


Originaltitel Ensam i bräcklig farkost vågar ...
Kompositör Erik Gustaf Geijer (1838)
Textförfattare Erik Gustaf Geijer (1838)


Originaltitel G'schichten aus dem Wienerwald, op. 325
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1868)


Originaltitel Künstlerleben, op. 316
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1867)


Ämnesord

Barn
Barndom
Biltävlingar
Chaplin, Charles
Dagdrömmar
Dokumentärfilm
Episodfilm
Farthunger
Filmad litteratur
Le Mans
Litterära klassiker
London, England
Operasångerskor
Orkesterrepetition
Slum
Social satir
Svarta
Sverige och u-land

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2876


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2877


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 20


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 466


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 735


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 299


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 290


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 334


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2877


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STIMULANTIA
Tryckeri Ewes Offsettryck
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel STIMULANTIA en episodfilm
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Arkivalier

Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Smycket, Matilde
Teknik gouache
Storlek 28,5 x 42


Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Smycket, Matilde
Teknik gouache
Storlek 29,5 x 42


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Stimulantia.
Omfång 35 s. Innehållsförteckning och produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Stimulantia.
Omfång 36 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Stimulantia
Omfång 36 s. Innehållsförteckning med produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Negressen i skåpet. Synopsis till en 14-minuters film av Vilgot Sjöman. Febr.1965
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Stimulantia. En episodfilm av Hans Abramson, Arne Arnbom, Tage Danielsson ...m.fl.
Omfång 31 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dygden belöning. Efter en idé av Honoré de Balzac. 4.2.1965.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stimulantia. En skiss av Jörn Donner.
Omfång 6 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Smycket. Efter Guy de Maupassants novell. Filmmanuskript: Erland Josephson, Gustaf Molander. Version II. 8/6 1964.
Omfång 34 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Smycket. En filmnovell fritt efter Guy de Maupassant.
Omfång 33 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Daniel. 1992-08-17.
Omfång 3 s.
Språk Italienska


Typ Dialoglista
Manustitel Daniel. 92-07-28.
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Daniel. 92-07-28.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Daniel. 92-07-28.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Smycket
Omfång 41


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 7
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?