Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Drrapå - kul grej på väg till Götet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-08-21

Medverkande

Eva Rydberg
Popsy

Sven-Axel "Akke" Carlsson
manager för Lee Kings

Lars "Tjadden" Hällström
manager för Spotnicks

Inga Gill
manager för Ola & Janglers

Tore "Knatten" Andersson
manager för Jerry Williams & Violents

Mats Bahr
manager för Shanes

Visa alla medverkande

Handling

Sex svenska popband med managers samlas på Bromma för att ta flyget till Göteborg men på grund av dimma inställs förbind- elsen. Eftersom banden skall delta i en festival måste de ta sig...

Visa hela handlingen

Press

Sveriges första poplångfilm kallades den i pressen men hade enligt en huvudstadsrecensent "fräschheten hos en fem år ga- mmal sommarrepris på en förortsbio" (DN). Hasse Wallmans fö-...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Eva Rydberg Popsy
Sven-Axel "Akke" Carlsson manager för Lee Kings
Lars "Tjadden" Hällström manager för Spotnicks
Inga Gill manager för Ola & Janglers
Tore "Knatten" Andersson manager för Jerry Williams & Violents
Mats Bahr manager för Shanes
Gustaf Lövås manager för Sten & Stanley
Lee Kings popgruppen Lee Kings
The Spotnicks popgruppen Spotnicks
Ola & the Janglers popgruppen Ola & Janglers
Jerry Williams and the Violents Jerry Williams & Popgruppen Violents
The Shanes popgruppen Shanes
Sten & Stanley popgruppen Sten & Stanly
The Hounds popgruppen Hounds
Gus Dahlström polis
Stig Johanson polis
Ingemar Johansson busschauffören
Artur Rolén en sur busspassagerare
Cornelis Vreeswijk biografmaskinisten
Alwa Jonasson mamma till Mike i Lee Kings
Picko Troberg en bilist
Lars Lennartsson man
Stellan Skantz man
Bosse Parnevik en imitatör
Börje Nyberg en brandsoldat
Mille Schmidt en bilist
Harry Dahlgren en mopedförare
Arne Stivell
Elon Dahl
Sid Henning Jonsson
Leif Illernäs
Rolf Carvenius

Bolag

Produktionsbolag Jippo-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) Pallas Film AB
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Sex svenska popband med managers samlas på Bromma för att ta flyget till Göteborg men på grund av dimma inställs förbind- elsen. Eftersom banden skall delta i en festival måste de ta sig fram på något sätt.

Shanes med manager Mats Bahr lyckas komma ombord på ett tåg och köra av Jerry Williams och Violents under ledning av Knatten Andersson. Lyckligtvis dyker popflickan Popsy upp med goda idéer. Spotnicks anförda av Tjadden Hällström får skjuts en bit på vägen med en buss, vars förare är ingen mindre än förre världsmästaren i tungviktsboxning Ingemar Johansson. Gustaf Lövås med Sten & Stanley föredrar att ori- entera sig fram genom skog och mark vilket ger Sten tillfäl- le att sjunga för en söt flicka på vägen.

En vild jakt på fortskaffningsmedel inleds och kampen mellan banden är knivskarp. Ola & Janglers med Inga Gill i spetsen tar till rullskridskor och tolkar efter bil, vilken dock er- övras av Tjadden och hans Spotnicks. Popsy ordnar tågplats åt Jerry Williams med Violents i barnkupé. Även om maskerin- gen är bristfällig är stämningen hög. En kverulantisk passa- gerare (Artur Rolén) i Ingemar Johanssons buss klagar över musik- aliskt oljud och denna gång är det Akke Carlsson och Lee Kings som får söka nytt färdmedel. Shanes, förföljda av småfans, smiter in på ett varuhus (Domus i Farsta) där de lyckas byta kön genom omklädning varefter de obemärkta kan ta sig ut genom uppvaktningen. Lee Kings inlåter sig på klä- dpoker med några intagande flickor och blir renspelade inpå bara kroppen, varefter de måste klä sig i tunnor. Ett gäng bassar (Hounds) har tagit hand om förklädda Shanes i tron att det vankas en herdestund men under ett tilltänkt gemens- amhetsbad passar Shanes på att överta såväl kronans kläder som gängets jeep.

Ola & Janglers jagas av tjurar och Lee Kings blir rökta i Kronlaxens rökeri vilket allt ger upphov till musik. Mitt under den vilda jakten mot västkusten går filmen sönder och maskinisten Cornelis Vreeswijk tvingas berätta ett stycke av handlingen innan han sätter filmen i projektorn igen. Mike i Lee Kings jagas oavbrutet av sin mor men Akke lyckas få hen- ne att bestiga en häst som i vild galopp för henne bort över fälten. Tjadden och Spotnicks har blivit getingstungna under tältning på grund av ett fult trick från Gustaf Lövås sida.

I sista stund anländer popbanden med diverse fortskaffnings- medel - cyklar, motorcyklar, båt, bil och brandbil - till festivalpalatset (Lorensbergs cirkus). Popsy gör succé och uppvaktas av bandens manliga managers. Hon föredrar dock en bröllopsresa med sin älskade Cornelis.

Censur / granskning

Censurnummer 105779
Datum 1967-08-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2750 meter
Kommentar Den 21.11.1968 förkortades filmen till 2480 m. Aktindelning: 535-545-570-555-545 = 2750 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2750 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sveriges första poplångfilm kallades den i pressen men hade enligt en huvudstadsrecensent "fräschheten hos en fem år ga- mmal sommarrepris på en förortsbio" (DN). Hasse Wallmans fö- rsök att överföra Beatlesregissören Richard Lesters vitala grepp på musik och film till svenska förhållanden mottogs o- nådigt av stockholmskritikerna. Jonas Sima skrev både i Exp- ressen och Chaplin: "Det som skiljer den här sortens popfilm från vanlig svensk buskis är att dumheterna nu går i modern fyrtakt i stället för gammeltjons tretaktare. (-) Cornelis Vreeswijks krumelur är enda ljuspunkten i denna kulturskymn- ing, där s k kändisar skall lysa med sin närvaro. Det är faktiskt synd om duktiga popmusiker som måste larva omkring på Svenskbotten." Recensenten avslutade med utropet: "Nää "Drra på" trissor för sån film!"

Björn Lundholm (DN) tyckte att Wallman missat det nya i pop- filmen: "Filmens brister är många och uppenbara. Den är för lång (en timme och 40 minuter), amatörerna är för många, gr- eppet för daterat. Eva Rydberg som fixarflicka och Cornelis Vreeswijk som biomaskinist lyser upp tillvaron några korta minuter. Filmens humor i övrigt föder en blandning av elaka och generade skratt."

Hans Fridlund i AB ansåg att man med "uppbådande av allra största välvilja" kunde tänka sig att filmen var "en kul gr- ej" för den som tillhörde ålderskategorin 7-17 år. Om filme- ns upphovsman tyckte kritikern följande: "Som regissör står Hasse Wallman, 27. En herre som i diverse jipposammanhang visat sig veta en hel del om popålderns behov. I ämnet regi är det si och så med insikterna, ty filmatiskt är resultatet trögt och överraskande nog bedövande konventionellt. Låt os- s, för det wallmanska bankkontots skull, hoppas att Shanes och Lee Kings närvaro bland Åsa-Nisseklichéerna ska accepte- ras som ett campgrepp."

I SvD fann Ludvig Rasmusson en och annan idé bra men det var synd att utförandet var så valhänt: "Eva Rydberg och Mats Bahr gör hyfsade insatser. En del musik är bra. Ibland kan man inte låta bli att skratta. Mer än så finns inte att sä- ga. I Stockholm kommer filmen knappast att gå - så stor är nog inte pophungern bland huvudstadens tonåringar. Kanske kan de optimistiska producenterna hoppas på landsorten..."

Kommentar Svensk filmografi

Hasse Wallman, i pressen kallad "fixare i nöjesvärlden" och bl a föreståndare för Badholmens sedermera eldhärjade res- taurang i Saltsjöbaden, svarade 1966 för en 20 minuters fil- mfars - "Grejen" - med popbandet Lee Kings som löpande och sammanhållande tråd. Filmen visades som förfilm på Biograf bl a till folklustspelet "För tapperhet i tält" (1965/17).

"Drrapå" inspelades huvudsakligen i Saltsjöbaden med omnejd samt på väg till och i Göteborg under april och början av maj 1967. Enligt Wallman kostade inspelningen inte mer än 240.000 kronor eller mindre än en tredjedel av då gällande kostnader för långfilmsproduktion. I filmen medverkade sam- manlagt sju svenska popband, de flesta med stark dragnings- kraft på tonårspubliken. Samtidigt med filmen utsläpptes en LP med följande melodier: "Drra på" (Instr.) (R. Wallebom - A. Henriksson) Rune Öfermans Orkester. "Eeny Meeny Miny Mo- e" (Claes af Geijerstam) Ola & Janglers. "Teardrops" (Claes af Geijerstam) Ola & Janglers. "It Beats Me" (Frogman - A. Swedén) Jerry Williams. "Just a Little Bit of You" (Dallas Frazier) Jerry Williams. "Sunday on the Beach" (Henrik Sala- nder) The Hounds. "Come on and Sing" (A. Reichel) Eva Rydbe- rg. "Hey There Sunbeams" (Lennart Grahn) The Shanes. "Too Much For Me" (Sundkvist-Rautio-Elfgren-Wåhlberg-Grahn) The Shanes. "I'll Never Get You" (Winberg-Winsnes-Samuelsson) The Spotnicks. "Smile For Me" (L. Broberg) The Lee Kings. "I di- tt leende" (Ubert Prod.) Sten & Stanley. "Varför har ingen talat om" (Ubert Prod.) Sten & Stanley. "Drra på" (vok.)(R. Wallebom-A. Henriksson-B. Bertilsson) Rune Öfwermans Orkes- ter.

Vid förkortningen i slutet av november 1968, vilken företogs för att driva upp tempot i filmen, utgick det avsnitt där Bosse Parnevik utförde imitationer.

Visningar

Stockholmspremiär 1967-08-24 Anglais Stockholm Sverige 100 min
1967-08-24 Falken Stockholm Sverige 100 min
1967-08-24 Söderbio Stockholm Sverige 100 min
Sverigepremiär 1967-08-21 Aveny Göteborg Sverige 100 min
1967-08-21 Fyren Göteborg Sverige 100 min
1967-08-21 Gnistan Göteborg Sverige 100 min
Urpremiär 1967-08-21 Aveny Göteborg Sverige 100 min
1967-08-21 Fyren Göteborg Sverige 100 min
1967-08-21 Gnistan Göteborg Sverige 100 min
TV-visning 1991-07-04 TV4 Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Ämnesord

Debutfilm
Folklustspel
Musikal
Musikalisk fars
Popband
Popmusik
Popsångare
Schlager
Slapstick
Tonårsidoler

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2734


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2436


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DRRAPÅ - KUL GREJ PÅ VÄG TILL GÖTET Hasse Wallmans lustspelsmusical med ... bla, bla, bla...
Tryckeri Tryckeri AB Småland
Affischdesign Lennart Elworth


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dra på. Familjelustspel av Gits Olsson och Hasse Wallman.
Omfång 111 s. Rollförteckning.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 14
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?