Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Skrållan, Ruskprick och Knorrhane
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-12-02

Medverkande

Kajsa Dandenell
Skrållan Malm

Maria Johansson
Tjorven Grankvist

Hans Alfredson
Ruskprick

Tage Danielsson
Knorrhane

Stephen Lindholm
Pelle Melkersson

Visa alla medverkande

Handling

Skrållan och hennes kamrater Tjorven, Stina och Pelle på ön Saltkråkan i skärgården skall vistas en vecka på Harskär hos faster Greta medan Skrållans mor Malin åker till stan för att...

Visa hela handlingen

Press

Svenska Dagbladet var oreserverat positiv medan de övriga huvudtidningarnas recensioner innehöll en del kritiska syn- punkter. Margareta Sjögren (SvD) skrev: "Hemligheten med att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
B-ljud

Medverkande

Kajsa Dandenell Skrållan Malm
Maria Johansson Tjorven Grankvist
Hans Alfredson Ruskprick
Tage Danielsson Knorrhane
Kristina Jämtmark Stina
Stephen Lindholm Pelle Melkersson
Louise Edlind Malin Malm
Bengt Eklund Nisse Grankvist
Eva Stiberg Märta Grankvist
Manne Grünberger Fiskaren Vesterman
Siegfried Fischer Söderman

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Artfilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2004
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Skrållan och hennes kamrater Tjorven, Stina och Pelle på ön Saltkråkan i skärgården skall vistas en vecka på Harskär hos faster Greta medan Skrållans mor Malin åker till stan för att "hämta" Skrållans lillebror. Då barnen anländer till Gr- etas stuga finner de ett meddelande: fastern har förts till lasarettet med brutet ben. De måste återvända till Saltkråk- an och lånar för ändamålet fasterns motorbåt.

I samma farvatten färdas två smugglare i en roddbåt. Den ene är stark, snäll och trögtänkt och tvingas spela passopp åt den andre som är lat, snål och listig men lider av hundskrä- ck. Smugglarna landstiger på den lilla ön Kråkskär med sitt gods av cigaretter och gömmer sej i en sjöbod. Bensinen tar slut för barnen och de tvingas söka nödhamn på Kråkskär. St. Bernhardshunden Båtsman, som följt med Tjorven, överraskar smugglarna. De flyr hals över huvud - den snälle i strumplä- sten - och tar sin tillflykt till ett fyrhus. Men även där blir de uppspårade av Båtsman. Han låter sig väl smaka av den färdkost de i förskräckelsen bjuder honom. Sedan Skråll- an "bindit fast" smugglarnas båt så att den drivit till sjö- ss är både barnen och smugglarna isolerade på ön. Barnen fl- yttar in i den övergivna sjöboden och förbereder sig för ett liv som skeppsbrutna.

En vildkanin infångas och sätts i hage för att finnas till hands i värsta fall. Den döps till Reserv-Oskar. I den dagli- ga rutinen ingår att meta fisk. Smugglarna försöker återta det förlorade paret skor, men i stället mister den andre smugglaren sina. Bägge paren omhändertas av Skrållan och sjösätts i en strandgöl. En dag hälsar hon på smugglarna i fyrhuset. De presenterar varandra som Ruskprick och Knorrha- ne. Knorrhane - den snälle - bjuder Skrållan på smörgås och de blir goda vänner till Ruskpricks förtrytelse. Hon lovar å sin sida att inte avslöja dem.

Barnen påträffar smugglarnas båt och tar hand om deras åters- tående proviant i en matkorg. Hungern driver nu Ruskprick och Knorrhane att ta kontakt med barnen, och maten delas. Smugglarna förklarar att de är fågelskådare men barnen låter inte lura sig. En kväll går barnen till fyrhuset när smuggl- arna är ute, hittar cigaretterna och gömmer undan dem. Smug- glarna försöker få godset tillbaka men Tjorven hotar med po- lis. Ruskprick och Knorrhane lovar att upphöra med smugglin- gen. Den elake Ruskprick förmår dock inte hålla några löfte- n. Han är nära att både slakta Reserv-Oskar och hämta ciga- retterna. Men allt ordnar upp sig. Kaninen släpps fri och av cigaretterna gör man tillsammans ett vackert bål. Den snälle Knorrhane hittar ett par åror och snart är barnen tillbaka på Saltkråkan dit Malin anländer med den nyfödde. Skrållan vill att han skall heta Knorrhane efter hennes gode vän smugglaren.

Censur / granskning

Censurnummer 106188
Datum 1967-11-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2695 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2695 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Svenska Dagbladet var oreserverat positiv medan de övriga huvudtidningarnas recensioner innehöll en del kritiska syn- punkter.

Margareta Sjögren (SvD) skrev: "Hemligheten med att filmen (-) blivit överlägsen sina föregångare i genren - för det är den - ligger naturligtvis i att här för omväxlings skull fö- religger en mer samlad och hophållbar intrig som för berät- telsen framåt. De tidigare små rara genrebilderna ur Saltkr- åkebarnens vardagsliv är visserligen proppade med charm. Men, det måste Astrid Lindgren ha känt, man kan inte i evig- het hålla på och måla situationer droppvis."

Genom införandet av de bägge smugglarna hade historien fått "en dimension av rys och farlighet" och blivit laddad med spänning. Om Hasses å Tages insats skrev recensenten: "Resu- ltatet är praktfullt. Presentation av de tu är visserligen överflödig. Men dessa bägge superamatörers grepp om sina ro- ller är smågenialt i sin självklara barnvänlighet: minsta ö- gonrörelse är tänkt och avsedd att gå hem hos barnen, tempot har med Olle Hellboms varsamma timing blivit avspänt, detal- jerat. Kontrasten mellan den mörkmustigt listige skurken Ha- sse, självklar ledare och slavdrivare, och den rödlätt snäl- ldumme handgångne passoppen Tage är framhävd med förkrossan- de artisteri. Och alltså, världens gosigaste bovar är de."

Margareta Sjögren avslutade sin recension med uttryck för uppskattning av barnskådespelarna och sade sig redan vänta på nästa film.

Under rubriken "En barnversion av 'Bryggan' noterade Mauri- tz Edström (DN) med tillfredställelse att den nya Tjorven-fi- lmen fått en annan karaktär än de tidigare: "Borta är den ko- nventionella komiken kring farbror Melker, allt det där med att falla i vattnet och trassla in sig i hushållsbestyren. I stället kommer Hasse och Tages milt absurda humor in. Deras medverkan bestämmer helt filmens utseende. Jag skulle vilja kalla den en barnvariant av "Att angöra en brygga" (1965/23). (-) Det är lätt att ge Hasse och Tagevarianten av Tjorven-hi- storierna sitt bifall. De för in ett friskt drag i skärgårds- romantiken, som tidigare verkat alltför mycket av vuxnas no- stalgiska drömbild av sommarlov, skärgård och skoj."

Men med själva historien var Edström inte nöjd, han tyckte den var mager och saknade spänning. Filmen höll därutöver ett "på tok för långsamt tempo" och dialogen verkade konstl- ad i barnens mun. Kritikern efterlyste situationer som barn- en kunde reagera på med egna ord, "den improvisationens frä- schör" som Hasse och Tage lekte fram "med så mycket nöje".

Jonas Sima (Expr) anslöt sig till uppfattningen att AB Sve- nska Ords (Hasse å Tage) medverkan gav sting åt det nya Skr- ållanäventyret, men ansåg ändå att filmen var alltför menlö- st snäll och söndagsskoleaktigt moraliserande.

Jurgen Schildt (AB) förklarade att han "tyckt om alla Tjor- ven-filmerna och smält inför någon enstaka av dem" men inför den senaste kände han tveksamhet: "Dessvärre är senaste num- ret det svagaste hittills, eller rättare sagt det enda sva- ga. Inte på grund av en sån teknisk bom som att eftersynkro- niseringen är bristfällig och talet ofta inte klaffar med munrörelserna. Utan därför att det rent allmänt gått en del knäck i idyllen." Schildt fruktade "en livstidsserie av Tjo- rvenfilmer: idyllen som evighetsmaskin" och undrade om "Astrid Lindgren, den kloka och av många med rätta älskade, gått och blivit fabrik".

Kommentar Svensk filmografi

"Skrållan, Ruskprick och Knorrhane" blev 60-talets sista pr- oduktion i Olle Hellboms serie populära barnfilmer från Sto- ckholms skärgård byggda på manuskript av barnboksförfattari- nnan Astrid Lindgren. Serien kom att omfatta sammanlagt fem filmer under åren 1964-1967. Skådespelaren Torsten Lilliecr- ona hade tröttnat på sin roll som "Farbror Melker" och avbö- jt medverkan. "Tjorven" - Maria Johansson - var på väg ur barndomen och hade som pressens kelgris ersatts av "Skrålla- n" (Kajsa Dandenell). Kajsa Dandenell hade ännu inte fyllt fyra år men gjorde här sin tredje film i serien. Filmens Kråkskär var det lilla fiskesamhället Källskär i Gryts skär- gård ett stycke från Valdemarsvik.

Inspelning

Källskär i Gryts skärgård

Visningar

Sverigepremiär 1967-12-02 China Stockholm 98 min
Urpremiär 1967-12-02 China Stockholm 98 min
Dvd-release 2004-10-06 Sverige
2007-11-05 Sverige

Ämnesord

Antitobakspropaganda
Barn
Barn och djur
Barnfilm
Fiskelägen
Hundar
Seriefilm
Sjönöd
Skärgården
Smugglare
Sommarlov

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2500


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Hasse å Tage Tjorven å Båtsman och alla de andra saltkråkorna SKRÅLLAN, RUSKPRICK OCH KNORRHANE
Tryckeri Kopia
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Hasse å Tage Tjorven å Båtsman och alla de andra saltkråkorna SKRÅLLAN, RUSKPRICK OCH KNORRHANE
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Vores brandskaegge venner Hasse og Tage og alle de fraekke unger i den bedste af dem alle SMUGLERNE PÅ KRAGEON
Tryckeri Jensen & Dencker Skandinavisk reproduktion
Affischdesign Bertil Ranke


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Skrållan, Ruskprick och Knorrhane av Astrid Lindgren.
Omfång 101 s. Inspelningsplan, lista över personal och skådespelare (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 16
Bakombild papper 9
Dia 8
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?