Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Under ditt parasoll
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-01-13

Medverkande

Sven-Erik Magnusson
Sven-Erik Magnusson

Britta Pettersson
Louise af Äppelpaj, stiftsjungfru

Sven Svärd
Sven Svärd

Sven-Olof Petersson
Sven-Olof Petersson

Rune Bergman
Rune Bergman

Ingvar Karlsson
Ingvar Karlsson

Visa alla medverkande

Handling

I en värmländsk småstad kring sekelskiftet spelar Sven-Ing- vars underhållningsmusik i stadsparken iförda bästa paradu- niformen. Tack vare musiken lyckas en något korpulent herre i blå...

Visa hela handlingen

Press

Ingen av huvudtidningarnas ordinarie kritiker befattade sig med dessa "bagateller på värmländska" (DN) och spaltutrymmet som ägnades filmen var med undantag för Svenska Dagbladets...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud

Medverkande

Sven-Erik Magnusson Sven-Erik Magnusson
Britta Pettersson Louise af Äppelpaj, stiftsjungfru
Sven Svärd Sven Svärd
Sven-Olof Petersson Sven-Olof Petersson
Rune Bergman Rune Bergman
Ingvar Karlsson Ingvar Karlsson
Carl-Axel Elfving greven af Äppelpaj / sheriffen i Desperado City
Britta Holmberg grevinnan af Äppelpaj
Ragnar Wetter Hårding
Gerhard Mohlin Speting
Per-Arne Knobelauch Per-Arne, manager
Ingvar Hellberg Ingvar Hellberg, kompositör
Lars Lennartsson Jean, betjänt
Georg Adelly maratonlöparen
Bellan Roos hyrestanten
Evert Granholm konferencieren
Curry Melin meteorologen
Gösta Jonsson källarmästaren
Stellan Skantz hovmästaren
Sigvard Carlmark brevbäraren
Kent Finell intervjuare från Radiotjänst
Inga Ålenius Kristina från Vilhelmina

Bolag

Produktionsbolag Sven Ingvars AB
Distributör i Sverige (35 mm) Gloria Film 1968
Distributör i Sverige (DVD) Klubb Super 8 AB 2008

Handling

I en värmländsk småstad kring sekelskiftet spelar Sven-Ing- vars underhållningsmusik i stadsparken iförda bästa paradu- niformen. Tack vare musiken lyckas en något korpulent herre i blå kostym undkomma en argsint hund. För att visa sin er- känsla bjuder han orkestern på stadshotellet. Där får de re- da på att han gjort en uppfinning - en elgitarr - som han önskar att de övertar. I gengäld begär han att få göra orkestern berömd. Överenskommelse träffas om turné och nya melodier inköps av en kompositör i staden (Ingvar Hellberg). Två sku- mma agenter i musikbranschen - Hårding och Speting - är em- ellertid ute efter melodierna och försöker komma åt dem gen- om att erbjuda Hellberg överpris. Aktionen misslyckas men a- genterna ger inte upp.

På färd i sin turnébil får Sven-Ingvars motorstopp. Hjälp anländer oväntat i skepnad av en förtjusande ung flicka som visar sig heta Louise och vara dotter till greven af Äppel- paj. Orkesterns sångare Sven-Erik Magnusson blir genast för- älskad i henne och sedan de alla inbjudits till det grevliga godset och välkomnats av den något frånvarande greven förkl- arar Sven-Erik och Louise varandra sin kärlek i en duett i parken.

Hårding och Speting har följt efter till godset och fortsatt sin jakt på noterna ända in i grevens sängkammare. Efter en travtävling under vilken bovarna vunnit en större summa pen- gar kidnappar de Louise och för henne till Desperado City i den amerikanska staten Arizona. För att befria hennes måste Sven-Ingvars överlämna noterna till titelmelodin på krogen Silver Dollar Saloon i Desperado City. I en liten kanalbåt (Göta Kanal) avreser orkestern till New York.

I dagar och nätter vandrar de över den amerikanska kontinen- ten utan vila, mat och dryck. Deras färd kommenteras på en landskapskarta av TV-meteorologen Curry Melin. Iförda cowbo- ymundering gör musikerna, uthungrade och medellösa, slutlig- en sitt intåg i Desperado City.

Hårdings tuffa pokergäng på Silver Dollar Saloon ger svensk- arna en omgång men under en följande revolverduell på bygat- an besegrar Sven-Ingvars sina motståndare. Hårdings försök att fly med Louise misslyckas och de bägge agenterna buras in av sheriffen. Orkesterns medlemmar avtackas med medaljer av borgmästaren under en fest på Silver Dollar Saloon. De å- tervänder till hemstaden och gör ett bejublat framträdande i stadsparken dit sheriffen anländer med noterna till titelme- lodin som glömts kvar i Desperado City. Bakom ett parasoll förenas Sven-Erik och Louise i en slutkyss.

Censur / granskning

Censurnummer 106498
Datum 1968-02-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2665 meter
Längd efter klipp 2270 meter
Kommentar Aktlängder efter censurklipp: 400-550-500-475-345 = 2270 m.


Censurnummer 106362
Datum 1968-01-10
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2665 meter
Längd efter klipp 2285 meter


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (Ultrascope)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2665 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen av huvudtidningarnas ordinarie kritiker befattade sig med dessa "bagateller på värmländska" (DN) och spaltutrymmet som ägnades filmen var med undantag för Svenska Dagbladets generositet, begränsat. Tonen var dock i två recensioner hovsam. Mats G. Bengtsson (SvD) gav en uttömmande resumé av handlingen varefter han sammanfattade sitt omdöme på följan- de rader: "Ragnar Frisk, Sveriges mest utskällde filmregis- sör, har regisserat filmen på sitt oefterhärmliga sätt. Jag tycker att hans enkla och osofistikerade sätt att arbeta är värdefullt som en motvikt till Harry Scheins s k konstnä- rliga kvalitetsfilm. Tar man bara den här lite fjantiga fil- men för vad den är, är den värd att stifta bekantskap med, både musikaliskt och filmatiskt."

Margareta Klingberg (AB) kände för det idylliska i filmen och ansåg att den både började och fortsatte "lika soligt, svenskt, småblommigt och rödkindat nästan ända till slutet". Britta Pettersson hyllades för att hon kunde "stå i solen och bli besjungen av Sven-Erik Magnusson utan att se generad ut" och Gunilla Pontén fick beröm för kläderna. I motsats till kollegorna efterlyste recensenten mer av folklustspele- ts traditionella ingredienser: "Det ska väl vara en familje- film det här. I så fall förstår jag inte varför man inte ta- git med litet mer pajkastning och litet fler slagsmål mellan de tjocka, löjliga gubbarna, som filmen igenom jagar noterna till "Under ditt parasoll". Det är ju i alla fall sånt som är roligast. Men i brist på storskratt kunde publiken gotta sig åt den rara stämningen och de vackra färgerna och det flödande solskenet som fanns på varje bild."

Lennart Jönsson (DN) noterade ett plus för Britta Pettersso- n, "ljuv, naturlig", men avfärdade i övrigt filmen kort: "Jag ska inte uppehålla mig vid intrigen, den är obetydlig och förvecklingarna är av buskistyp. Det hela är fråga om bagateller på värmländska och lite engelska, tyvärr i svagt tempo."

I Expressens rubrik stod "en tungfotad buskis" vilket Bernt Eklund konstaterade på några rader: "Frisk är svensk mästare i Åsa-Nisse och har handlag för dålig film. Men sköna prylar och kul grejor ligger inte för honom. Ingen onödig flykt öv- er den kameraföringen. Och manuset är inte mer inspirerat. Filmen om Sven-Ingvars jakt på bovarna Hårding och Speting (Helan och Halvan i svensktoppsversion) och Sven-Erik Magnu- ssons kärlek till den ljuva stiftsjungfrun (-) är buskis -- tung och trög."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen var ett försök att exploatera Värmlandsorkestern Sve- n-Ingvars stora folkliga popularitet. Åtta av orkesterns me- lodier hade före premiären varit placerade på den s k svensktoppslistan, fyra av dem hade belönats med guldplattor (100.000 sålda ex) och åtskilliga med silverplattor (50.000 sål- da ex). Genom filmen lanserades ytterligare ett par mycket publikattraktiva melodier, bl a "Önskebrunnen". Svårigheter till följd av bristande planering och dåligt väder drabbade inspelningen och kostnaderna för produktionen steg slutligen till ca 1.300.000 kronor vilket innebar en ökning i förhåll- ande till budgeten med ca 70 procent. Tack vare att Svenska Musike- rförbundet garanterade en checkräkningskredit på 300.000 kr kunde filmen färdigställas.

Tagningar ägde rum bl a i Karlstad, Bengtsfors, Linköping och Söderköping samt i Ljubljana i Jugoslavien och inspelni- ngen pågick från början av september till slutet av november 1967. Kompositören till en del av orkesterns melodier, Ingv- ar Hellberg, spelade själv kompositör i filmen medan två re- staurangägare från Göteborg, Ragnar Wetter och Gerhard "Snö- ret" Mohlin, försökte skapa ett svenskt Helan och Halvanpar.

Premiären i Sven-Ingvars hemstad Karlstad 13 januari 1968 sammanföll med firandet av "årets stad" och åtföljdes av fe- stevenemang. Statens Biografbyrå hade då nekat godkänna fil- men för barn under 11 år på grund av en slagsmålsscen i Vil- da Västernavsnittet. En månad senare avlägsnades dock 395 meter varefter filmen blev helt barntillåten först med en längd av 2.270 meter, utökad den 22 feb. 1968 till 2.285 me- ter. Barnfilmskommittén i Karlstad hade emellertid redan hunnit avge negativa omdömen om filmen vilket sannolikt på- verkade marknadsföringen.

I Sverige blev inte filmmusicalen den framgång Sven-Ingvars räknat med och produktionskostnaderna kunde inte täckas. I Norge gick den betydligt bättre.

Inspelning

MAE Nacka Sverige (ateljé)
Triglav-ateljéerna Jugoslavien (ateljé)
Ljubljana Jugoslavien
Karlstad Sverige
Bengtsfors Sverige
Linköping Sverige
Söderköping Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1968-03-16 Anglais 83 min (2285 m)
1968-03-16 Lorry 83 min (2285 m)
1968-03-16 Söderbio 83 min (2285 m)
Sverigepremiär 1968-01-13 Palladium Karlstad 83 min (2270 m)
1968-01-13 Royal Karlstad 83 min (2270 m)
Urpremiär 1968-01-13 Palladium Karlstad 83 min (2270 m)
1968-01-13 Royal Karlstad 83 min (2270 m)
Festivalvisning 2008-01-27 Draken Göteborg Sverige 97 min (Göteborg Film Festival. Visning med anledning av att filmen restaurerats)
Dvd-release 2008-05-09 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ack, Värmeland du sköna
Textförfattare Anders Fryxell (1814)
Orkester Sven-Ingvars
Sjungs av Sven-Erik Magnusson


Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss d.y. (1867)


Originaltitel Brandvisa
Kompositör Ingvar Hellberg
Textförfattare Ingvar Hellberg


Originaltitel Desperado City
Kompositör Sven-Olof Petersson


Originaltitel Då kom en liten tår
Kompositör Rune Wallebom
Textförfattare Rune Wallebom
Framförs av Sven-Ingvars


Originaltitel Grattis lilla mamma
Kompositör Rune Wallebom


Originaltitel Hils fra mig derhjemme / Hils fra os derhjemme
Kompositör Elith Worsing (1922)
Textförfattare Ludvig Brandstrup (dansk text 1922)
Charles Bengtsson (svensk text 1922)
Sjungs av Ragnar Wetter
Gerhard Mohlin


Originaltitel Introduktion
Kompositör Sven-Olof Petersson


Originaltitel Kristina från Vilhelmina
Kompositör Rune Wallebom
Textförfattare Rune Wallebom
Orkester Sven-Ingvars


Originaltitel Minns du björken
Kompositör Sven-Erik Magnusson
Textförfattare Sven-Erik Magnusson
Gun Pettersson
Sjungs av Sven-Erik Magnusson


Originaltitel Munspelsvals
Kompositör Sven-Olof Petersson


Originaltitel Passar för varann
Kompositör Rune Wallebom
Textförfattare Rune Wallebom
Sjungs av Sven-Erik Magnusson
Britta Pettersson


Originaltitel Prästkragen
Orkester Sven-Ingvars


Originaltitel Rigoletto
Kompositör Giuseppe Verdi (1851)
Textförfattare Francesco Maria Piave (italiensk text 1851)
Ernst Wallmark (svensk text 1861)


Originaltitel Te dans mä' Kalstatösera
Kompositör Erik Uppström (1905)
Textförfattare Rune Lindström (1958)
Orkester Sven-Ingvars


Originaltitel Telefonannonsen
Textförfattare Kerstin Lindén (svensk text 1968)
Arrangör Sven-Ingvars (1968)
Orkester Sven-Ingvars


Originaltitel Under ditt parasoll
Kompositör Ingvar Hellberg
Textförfattare Ingvar Hellberg
Orkester Sven-Ingvars


Originaltitel Vid din sida
Kompositör Ingvar Hellberg
Textförfattare Ingvar Hellberg
Framförs av Sven-Ingvars


Originaltitel Önskebrunnen
Kompositör Rune Wallebom
Textförfattare Rune Wallebom
Orkester Sven-Ingvars


Ämnesord

Censuråtgärder
Familjefilm
Folklustspel
Grevar
Jugoslaviska ateljéer
Kostymfilm
Musikal
Musikalisk fars
Popband
Schlager
Sekelskiftesmiljöer
Slapstick
Veteranbilar
Vilda Västernparodi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2273


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2277


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2663


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Slutmix


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel UNDER DITT PARASOLL
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNDER DITT PARASOLL
Tryckeri Tryckeri AB Småland
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNDER DITT PARASOLL
Tryckeri Tryckeri AB Småland
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 139 s. + 7 s. anteckningar. Roll- och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Auf zum Camp. Ein Film mit den Sven-Ingvars und ihrem Orchester.
Omfång 68 s. (senare delen av filmen) + 27 s. sångtexter + 16 s. lösa anteckningar + fotografier.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Auf zum Camp. Ein Film mit den Sven-Ingvars und ihrem Orchester.
Omfång 68 s. (senare delen av filmen).
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Upp till camp. En film med: Sven-Ingvars. /ork/.
Omfång 134 s. Rollista och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Upp till camp. En film med: Sven-Ingvars. /ork/.
Omfång 134 s. Rollista och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 18
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?