Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Inga
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-04-29

Medverkande

Marie Liljedahl
Inga Frilund

Monica Strömmerstedt
Greta Johansson, Ingas moster

Thomas Ungewitter
Einar Nilsson, chefredaktör

Casten Lassen
Karl Nistad, ung författare

Else-Marie Brandt
Frida Dagheim, Gretas hembiträde

Sissi Kaiser
Sigrid Nilsson, redaktionschef, Einars syster

Visa alla medverkande

Handling

Greta Johansson, några och trettio år och med ett äktenskap bakom sig, underhåller den tio år yngre, blivande författar- en Karl Nistad. I hans umgängeskrets ordnar ungdomarna sex-...

Visa hela handlingen

Press

Jurgen Schildt (AB) gjorde en jämförelse mellan två utländska regissörers gästspel i svenska ateljéer: fransmannen Jacques Doniol-Valcroze ("Övergreppet" 1968/12) och amerikanen Joseph...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspelningsledare
B-foto
Orkester

Medverkande

Marie Liljedahl Inga Frilund
Monica Strömmerstedt Greta Johansson, Ingas moster
Thomas Ungewitter Einar Nilsson, chefredaktör
Casten Lassen Karl Nistad, ung författare
Else-Marie Brandt Frida Dagheim, Gretas hembiträde
Sissi Kaiser Sigrid Nilsson, redaktionschef, Einars syster
Anne-Lise Myhrvold Dagmar
Curt Ericson Hallström, båtförsäljare
Lennart Norbäck Lothar Björkson
Lotta Persson Uta Dahlberg, domare
Anders Beling Birger
Annabel Reis Olga
Ulf Rönnquist Tor
Kitty Kurkinen Helga Lindkvist, författarinna
Rose-Marie Nilsson

Bolag

Produktionsbolag Cannon Productions
Inskafilm Ltd
Omegafilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Minerva Film AB
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Greta Johansson, några och trettio år och med ett äktenskap bakom sig, underhåller den tio år yngre, blivande författar- en Karl Nistad. I hans umgängeskrets ordnar ungdomarna sex- parties och tillhandahåller sprit och narkotika. Det händer att Karl tar sig en av de uppvaktande flickorna för kvällen men i huvudsak håller han sig till Greta som förser honom med kontanter bl a till en sportbil. Gretas kapital håller emellertid på att smälta ihop.

Den förmögne chefredaktören Einar Nilsson är intresserad av Greta och Gretas hembiträde Frida gör sitt bästa för att or- dna ett förhållande åt matmodern. Einar är Fridas barndoms- vän. De har lekt sexuella lekar tillsammans, därför ser hon honom gärna i huset. Än mer angelägen är Einars syster Sig- rid. Sedan Einars fru intagits till förvaring på sinnessjuk- hus ägnar sig Einar åt unga hålligångflickor. De passar inte i den krets av intellektuella för vilka Nilssons håller sal- ong, därför vill Sigrid ändra på broderns vanor. Då hon erb- juder Greta vederlag i pengar går Greta med på att bli Eina- rs väninna trots att Nilssons umgänge och intressen tråkar ut henne.

Greta får besked att hennes frånskilda syster omkommit i en trafikolycka och efterlämnat en 17-årig flicka som skall ko- mma och bo hos Greta. Systerdottern Inga anländer och visar sig vara en blyg oerfaren flicka med starka litterära och musikaliska intressen samt en mycket vacker kropp. Greta vill dra sig ur förhållandet till Einar och ser i Inga en chans till ett gott byte. Sigrid accepterar anbudet och lov- ar Greta 5.000 kronor i månaden så länge Inga är Einars stä- ndiga sällskap. Inga tillbringar en natt i Nilssons sommar- stuga men låter inte Einar komma sig nära. Hon har i stäl- let börjat locka Karl med kroppen. Greta satsar sina slantar i en båt åt sin unge vän.

För att befria Inga från hennes oskuld skickar Greta iväg henne med några ungdomar på cykeltur. Men Inga rymmer från sin partner i det avgörande ögonblicket. Hon anförtror Greta att hon dock känt lusten komma. Då Greta vet att Inga skall gå med Einar på Operan samma dag övertalar hon Inga att gen- ast söka upp "honom" för att tillfredsställa sin lust. Inga missuppfattar ordet "honom", tackar varmt mostern för hennes generositet och styr med lätta steg till Karl som inte gör något större motstånd. Ingen svarar på Karls telefon när Gr- eta ringer och hon börjar ana oråd. Vid båthamnen får hon beskedet att de två unga tagit den inköpta båten och givit sig iväg. Greta finner sig i att spelet är förlorat.

Censur / granskning

Censurnummer 106674
Datum 1968-03-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2200 meter
Längd efter klipp 2075 meter
Kommentar Akt I: det inledande "domstolsavsnittet" utgår helt. Akt V: masturbationssekvensen förkortas starkt, endast några inle- dande scener kvarstår. Samlagssekvensen förkortas, kvar endast inledande scener med kontrahenterna ansikte mot ansikte ("förråande").


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2200 meter
Längd i minuter 80 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Jurgen Schildt (AB) gjorde en jämförelse mellan två utländska regissörers gästspel i svenska ateljéer: fransmannen Jacques Doniol-Valcroze ("Övergreppet" 1968/12) och amerikanen Joseph W. Sarno. Resultatet blev nedslående:

"Landstigningen i Sverige är det enda som förenar personerna i fråga. Fransmannen gjo- rde ett konststycke. Yankeen gjorde ett stycke porr med för- hinder, en rågblond byxkittlare för amerikanskt hemmabruk, en film som i gynnsammaste fall har utsikter att påverka svältfödda pastorer i Hattisburg eller Tuscaloosa. Den har en dialog som hade prytt sin plats på stentavlornas tid, och om Skansens apor fick manusförfattarna som inhysingar håller jag en tia på att dom, aporna vill säga, skulle överklaga hos Hyresnämnden.

Men varför dessa ord? För vid närmare eftertanke: finns den här filmen? Existerar över huvud taget de som gjort den, re- gisserat den, spelat med i den?

Självfallet inte. Allt var blott en dröm. Man vaknar upp 80 minuter efteråt och gnuggar sina gluggar och är befriad. Det kritiska uppdraget har förvisso sina marritter."

Lennart Nilsson skrev i DN: "'Jag en oskuld' demonstrerar ytliga re- aktionära inställningar till de flesta frågor i könsrollsde- batten, konstruerar en rad pseudoproblem. Berättelsen är sö- nderhackad och sönderklippt till obegriplighet, den enda å- terkommande "vilopunkten" är hembiträdet Frida, trivialt in- trigerande i köket. (-) Det är bara att varna för filmen, såvida man inte absolut vill tråka ihjäl sig under sjuttiofem minuter. Den är banal och helt amatörmässig."

Lasse Bergström i Expr: "Möjligen är (-) detta räddhågade prassel i sänghalmen gångbart i de puritanska porrtempel som finns på 42:a gatan i New York. För härdade svenskar känns det varken syndigt eller oskyldigt. Synd är inte en flicka som solbadar på en gräsmatta, och inte ens den veligaste spe- kulation må kallas oskyldig."

Hanserik Hjertén i SvD: "'Jag en oskuld' är en porrfilm. D v s en film som inte vill vara något annat och som är det på ett kolossalt obegåvat sätt. (-) Annars är inte mycket att säga. Utom att handlingen snarast är en brist på handli- ng som bara tjänar som förevändning för att få två nakna personer på ett lakan så ofta och så "osökt" som möjligt. Att replikerna knappast går att urskilja, ljudet är modell kexburk. Att belysningen i bilderna inte är någon belysning, det är ett lyse som är inriktat på måfå någonstans i dunkle- t. Och att spelet är rena likvakan. "Jag en oskuld" - det är porrfilmens Åsa-Nisse det."

Kommentar Svensk filmografi

Amerikanen Joseph W. Sarno existerade i sinnevärlden och gj- orde Sverige till sitt andra hemland. Föreställningen bland kritikerna att de amerikanska porrfilmerna skulle vara osky- ldigare än de svenska torde helt och hållet kunna gottskri- vas den svenska censurens insats. Statens Biografbyrå klipp- te i "Jag, en oskuld" sammanlagt 125 meter avklädnings- masturbations- och samlagsbilder som byrån ansåg förråande efter att ha hört Filmgranskningsrådet. Sedan Marie Liljeda- hl förlorat sin oskuld i filmen exploaterades hon hårt i flera senare svenska och utländska produktioner. Filmen distribuerades i USA under titeln "Inga".

Inspelning

AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Ekholmsnäs gård Lidingö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1968-04-29 Aveny Stockholm 76 min
1968-04-29 Lorry Stockholm 76 min
1968-04-29 Söderbio Stockholm 76 min
Annan visning 1968-11-20 New York USA 81 min
Urpremiär 1968-04-13 Georgien

Ämnesord

Censuråtgärd
Erotisk film
Korruption
Könsroller
Schwedenfilm
Tonåringar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1997


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Filmen som vållat censursvårigheter för sina starka erotiska scener! JAG EN OSKULD
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Filmen som vållat cencursvårigheter för sina starka erotiska scener! JAG EN OSKULD
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 76 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?