Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Flickorna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-09-16

Medverkande

Bibi Andersson
Liz, skådespelerska, "Lysistrate"

Harriet Andersson
Marianne, skådespelerska, "Myrrhine"

Gunnel Lindblom
Gunilla, skådespelerska, "Kalonike"

Gunnar Björnstrand
Hugo, skådespelare

Erland Josephson
Carl, börsmäklare, gift med Liz

Frank Sundström
läkaren, Mariannes älskare

Visa alla medverkande

Om filmen

Passionerat om "Lysistrate"-turné där Harriet Andersson hotar en lantis med stryk i en hotellbar, Gunnel Lindblom kastar ägg på Mussolini och Bibi Andersson dumpar Erland Josephson,...

Visa hela texten

Handling

Ett teatersällskap repeterar Aristofanes pjäs "Lysistrate" i vilken de atenska kvinnorna gör uppror för att tvinga männen att inställa kriget och sluta fred. De tre ledande...

Visa hela handlingen

Press

De manliga kritikerna i de fyra stora huvudstadstidningarna såg positiva inslag i filmen men karaktäriserade den som ett misslyckande i stort. Jurgen Schildt (AB) ville skilja på filmskapare...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Passionerat om "Lysistrate"-turné där Harriet Andersson hotar en lantis med stryk i en hotellbar, Gunnel Lindblom kastar ägg på Mussolini och Bibi Andersson dumpar Erland Josephson, som har älskarinnorna i resväskan.


"Du får pudra dig, du är blank där. Jag ska supa." Två tanter är på fest, och Bellan Roos pekar på sin kompis näsa och sveper en sherry. Det är tryck i Mai Zetterlings Flickorna.


Figurer dyker upp och är borta – avbrutna, överröstade eller skymda av något annat. För här trängs tusen saker om utrymmet. Tre kvinnliga skådespelare turnerar med "Lysistrate", och i en skog står ett vardagsrum, i en biograf kastar man ägg på Stalin, i en bar åker polotröjorna av, på en gata formerar sig Brudbrigaden – och så napalm och serpentiner på det.

Männen styr och världen brinner, och det är 1968. Männen styrde och världen brann 411 f Kr också, när Aristofanes skrev sin pjäs. För att få slut på det tjugoåriga kriget mellan Aten och Sparta får Lysistrate kvinnorna att svära på att de ska neka männen sex.

Men ska man över huvud taget ha några män? Erland Josephson spelar en löjlig sprätt med två älskarinnor, Frank Sundström en ynkrygg som ljuger om att han ska lämna sin fru och Åke Lindström en dumskalle som inte klarar att passa sina egna barn. Liz jobb, förklarar maken, är att vara snygg och ha det städat. Marianne har barnet i kulisserna. När Gunilla kommer hem sitter hennes man och stirrar tomt framför sig medan ungarna virar in lägenheten i hushållspapper.
Teatergruppen drar norrut. "Lysistrate" ska få folk att diskutera, men ingen förstår vad den handlar om. Världsfred och lika villkor är bra, men vad man mest av allt vill ha är en soffgrupp.

Alla Zetterlings filmer handlar om kvinnors villkor, men Flickorna är den uttalat feministiska. Kritikerna angrep den, få såg den och det blev inga pengar till nya filmer. Det skulle dröja nära tjugo år innan Zetterling kunde göra sin fjärde svenska långfilm. Amorosa, med Stina Ekblad som Agnes von Krusentjerna, blev regissörens sista film.

1996 gjorde Christina Olofson dokumentären I rollerna tre. Andersson, Andersson och Lindblom träffas i huset där Zetterling satt och skrev och pratar om Flickorna och om hur allting är och var och borde vara. De är rätt lika sina gamla rollfigurer. Det är rätt mycket som är sig likt.

I rollerna tre slutar i Stockholm, där Gunnel Lindblom repeterar Euripides "Ifigenia i Aulis" på Dramaten. En far ska offra sin dotter för att få vind och kunna segla till Troja och kriga, och flickans mor försöker stoppa honom. Bibi Andersson står på Norrmalmstorg och delar ut flygblad om Sarajevolistan, partiet som ville få EU att stoppa Bosnienkriget.

I Flickorna ser teatergruppens två manliga skådespelare sina kvinnliga kolleger bli intervjuade i tv. "– Hur gick turnén? – Tack bra. Vi har som vanligt åkt runt och talat folk tillrätta och förändrat deras liv. Förklarat att de inte får ut någonting av sina liv för att de är blinda och dumma. Själviska. Hopplösa. Oengagerade. Tråkiga. Fåniga. Omöjliga. Ansvarslösa. Men nu vet de åtminstone om det."
Stig Engström: "Hörde du vad de sa?" Gunnar Björnstrand: "Jag hörde ingenting. Skål!"

DN:s Mauritz Edström kallade filmen "en ganska lovande upptakt till en modern komedi" och tyckte att Zetterling hade "force på sina bilder och ilska i attacken. [… ] Framför allt finns här ett ironiskt distanserat anslag, som kunde lova en utveckling från den svällande barocken i 'Älskande par' och 'Nattlek', en stil som jag tycker svarade mot det äckel över en maskäten och depraverad borgerlighet hon där förde ut. […] Men bara alltför snart brakar filmen i väg rakt in i symboliken, som inte endast fördunklar avsikterna och innebörden utan också gör den andra hälften utdragen och tråkig."

Sun Axelsson i Chaplin: "Filmen har brister, men också plötsliga ögonblick av snille som lägger en bit till den konstnärliga sammansatthet som Mai Zetterling representerar och vill uttrycka."

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Manusbearbetning
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Negativklippning
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning
Affischdesign

Medverkande

Bibi Andersson Liz, skådespelerska, "Lysistrate"
Harriet Andersson Marianne, skådespelerska, "Myrrhine"
Gunnel Lindblom Gunilla, skådespelerska, "Kalonike"
Gunnar Björnstrand Hugo, skådespelare
Erland Josephson Carl, börsmäklare, gift med Liz
Frank Sundström läkaren, Mariannes älskare
Åke Lindström Bengt, gift med Gunilla
Stig Engström Thommy, skådespelare
Margreth Weivers turistchefens hustru
Leif Liljeroth turistchef i Kiruna
Ulf Palme regissör
Ingvar Kjellson Olle
Bertil Norström en kroggäst
Gunnel Sporr Erika
Monique Ernstdotter den unga flickan
Gunilla Dahlman den andra kvinnan
Karin Miller sufflös
Lotta Söderberg en barnflicka
Eva Högberg Sparta
Per Grevér en tv-reporter
Monica Andersson guide i skyddsrum
Margaretha Larsson en servitris
Signe Enwall medlem av damkören
Bellan Roos medlem av damkören
Chris Wahlström medlem av damkören
Brita Öberg medlem av damkören
Elsa Hofgren medlem av damkören
Maud Månsson medlem av flickkören
Annica Rehnström medlem av flickkören
Marita Gidlund medlem av flickkören
Margita Nyström medlem av flickkören
Etienne Lemkow medlem av flickkören
Manne Grünberger medlem av herrkören
Kai Reiners medlem av herrkören
Oskar Rangner medlem av herrkören
Stig Ahlinder medlem av herrkören
Henrik Schildt medlem av herrkören
Wolfram Vetter medlem av herrkören
Bo Holmström journalist på pressmottagningen
Kid Severin journalist på pressmottagningen
Elisabeth Sörenson journalist på pressmottagningen
Anders Isaksson journalist på pressmottagningen
Lars Malgefors journalist på pressmottagningen

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Ett teatersällskap repeterar Aristofanes pjäs "Lysistrate" i vilken de atenska kvinnorna gör uppror för att tvinga männen att inställa kriget och sluta fred. De tre ledande kvinnliga skådespelerskorna, Liz, Marianne och Gunilla, lever alla i förödmjukande förhållanden till sina män.

Liz är gift med en självupptagen börsmäklare som vill att hon skall vara hemma och sköta värdinneplikterna men bedrar henne regelbundet med yngre kvinnor. Marianne lever sedan länge i ett förhållande med en gift äldre läkare och har ett barn med honom. Han vägrar dock att skilja sig trots upprep- ade löften härom. Gunillas man är snäll men dum och tråkig och fem barn är mer än hon orkar med.

Allteftersom de tränger in i sina roller blandar sig deras önskningar och drömmar med den yttre verklighet i vilken tu- rnén med pjäsen ingår. På en industriort i norr försöker Liz ta kontakt med folket på platsen. Hon blir inbjuden till tu- ristbyråns chef och dennes maka men möts av en total brist på intresse och behandlas närmast nedlåtande av värdfolket. Från scenen gör hon ett desperat försök att väcka publiken ur deras likgiltighet och få den att förstå och diskutera pjäsens budskap. Men försöket misslyckas och skådespelaren Hugo avbryter henne med en replik ur pjäsen: Vad nu då! Ett nytt uppror bland kvinnfolken!

Pressen har uppmärksammat henne och sänder ett större uppbåd för att göra personreportage. Liz känner sig avklädd och de- monstrerar med en striptease i spetsen för turnéns skådespeler- skor. Det snöpta revoltförsöket går igen i en dröm där Liz ser sig föras bort som ett lik under männens hånfulla och triumferande tillmälen.

Den manliga chauvinismen illustreras inte bara av en dumdryg kro- ggäst som försöker närma sig de tre uteätande skådespelersk- orna; all världens stora ledare, Hitler, Göring, Stalin, Ei- senhower, Adenauer, Wilson och Mao Tse-tung passerar revy på en jättelik scenduk och möts av ruttna ägg från ett kvinnli- gt auditorium. När männen rusar upp på scenen kommer tårtor- na fram. Men de tre kvinnorna i pjäsen kan inte lita på sitt eget kön. På samma sätt som under antiken visar sig kvinnor- na rädda, initiativlösa, konservativa och snara till inbör- des strider och när den manliga vaktparaden marscherar fram faller de in i ledet.

Vid slutet av turnén hålls en fest. Börsmäklaren förväntar sig att Liz skall återta sin roll i hemmet men hon förklarar högt att hon tänker skilja sig. Överraskad reser mannen sig och lånar en replik ur pjäsen: Detta betyder krig! Med de dansande deltagarna groteskt omformade i skrattspeglar tonar satiren ut.

Censur / granskning

Censurnummer 107181
Datum 1968-09-11
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2745 meter
Kommentar Aktlängder: 540, 580, 670, 415, 540.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2745 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De manliga kritikerna i de fyra stora huvudstadstidningarna såg positiva inslag i filmen men karaktäriserade den som ett misslyckande i stort. Jurgen Schildt (AB) ville skilja på filmskapare och filmregissörer. De förra uttryckte "en själ- vständighet i tanken och övertygelsen", de senare inskränkte sig till "att utöva jobbet". Enligt Schildt var Mai Zetter- ling "snarast en filmregissör". Hon tyckte och kände i huvu- dsak vad andra tyckt och känt före henne. Med undantag för ett par scener var Schildt missnöjd: "Men i övrigt är filmen ett konstnärligt och intellektuellt halvfabrikat. Den före- drar översättningar framför det egna, de demonstrativa och entydiga gesterna framför komplikationen. Det finns också någonting forntyskt och påfrestande i Mai Zetterlings bild- stil, en dragning till patetiken och förstoringarna och de konstgjorda extaserna som motverkar själva syftet. Ett och annat i "Flickorna" är vitsigt och bitande. Annat är bara buller."

Hanserik Hjertén (SvD) var inne på samma linje fast han erk- ände att Mai Zetterling försökte ta ett stort och ambitiöst grepp: "Felet är bara att hon bullrar åstad i ett kinemato- grafiskt uppbåd av klichéer och förkonstling som lämnar en i stort sett oberörd. Det må vara att förkonstling är ett sti- lgrepp i "Flickorna", ett sätt att lekfullt blanda fantasi och verklighet. Men oftast blir det valhänt, oavsiktligt pa- rodiskt eller ytliga bildexperiment."

Mauritz Edström (DN) menade att filmen var "en ganska lovan- de upptakt till en modern komedi" och att Zetterling hade "force på sina bilder och ilska i attacken". Han fortsatte: "Framför allt finns här ett ironiskt distanserat anslag, som kunde lova en utveckling från den svällande barocken i "Älskande par" (1964/19) och "Nattlek" (1966/13), en stil som jag tycker svarade mot det äckel över en maskäten och depraverad borgerlighet hon där förde ut." "Men", tyckte Edström, "bara alltför snart brakar filmen i väg rakt in i symboliken, som inte endast fördunklar avsikterna och innebörden utan också gör den andra hälften utdragen och tråkig." Kritikern ansåg att filmen genom sin grova karikatyr av männen förlorade kontakten med verkligheten och gav kvinnorna en spökvärld att uppträda i, "formad i förföriska bilder visserligen och momentant underhållande men dock likgiltig i längden".

Sun Axelsson i Chaplin försvarade Mai Zetterlings rätt att misslyckas i fråga om de konstnärliga ambitionerna när "hon dock lyckats förmedla sin absoluta förtvivlan över att vi (kvinnor) har så lite att säga till om, över att vi fortfa- rande 1968 måste kämpa för att få komma i närheten av det som kan kallas mänskliga rättigheter". Axelsson slutade sin kommentar: "Filmen har brister, men också plötsliga ögonbli- ck av snille som lägger en bit till den konstnärliga samman- satthet som Mai Zetterling representerar och vill uttrycka."

Kommentar Svensk filmografi

Stora partier av den grekiske komediförfattaren Aristofanes pjäs "Lysistrate" (från 411 f. Kr.) ingick i filmen. I pjäsen inleder kvinnorna en sexstrejk för att tvinga männen att avbryta kriget.

Inspelningen med det kringresande teatersällskapet ägde bl.a. rum i Kiruna, Luleå, Gävle, Hedemora, Västerås, Trosa, Enköping, Karlskrona och Stockholm. Den stora presskonferensen inspelades i Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm (Vecko-Journalen 47/1967) under medverkan av yrkesrepresentanter såsom Kid Severin (VJ), Elisabeth Sörenson (SvD), Anders Isaksson (DN), Lars Malgefors (Vecko-Revyn) och TV-reportern Bo Holmström.

Mai Zetterlings make gjorde under inspelningen intervjuer med de medverkande. Dessa, insprängda i den med bilder ur filmen illustrerade filmberättelsen, publicerades i Panserien (Norstedts/SFI 1968) under titeln "Flickorna". Boken recenserades bl.a. av Madeleine Katz i Expr 3.1.1969 som inte ansåg att den gav några ytterligare aspekter på Mai Zetterlings verk.

Någon egentlig könsrollsdebatt gav filmen ej upphov till. Bo Strömstedt skrev under rubriken "Jag ser" en starkt negativ kommentar (Expr 23.9.1968) på tidningens kultursida till Mai Zetterlings sätt att använda filmen som språkrör. En kortare diskussion om könsroller i anslutning till filmen ägde rum i radioprogrammet "Familjespegeln" 11.10.1968. I en kommentar till programmet efterlyste Annika Holm filmen då den försvunnit från Stockholmsrepertoaren efter tre och en halv vecka.

Filmen ingick i den officiella svenska kulturmanifestation som ägde rum i Sorrento i Italien i september 1968. Enligt Kvällsposten (Malmö) 25.9.1968 demonstrerade Mai Zetterling och David Hughes ett republikanskt sinnelag genom att ej resa sig vid den svenska prinsessan Christinas inträde i salongen. För övrigt visades filmen vid ett par andra festivaler bl.a. i Edinburgh (Skottland) juli 1969, San Francisco september 1968, Viennalen i Wien 1969, samt vid en särskild kvinnofilmsfestival i New York juni 1972.

Inspelning

Stockholm, Lidingö, Saltsjöbaden, Kiruna, Luleå, Gävle, Hedemora, Västerås, Trosa, Enköping, Karlskrona

Visningar

Sverigepremiär 1968-09-16 Grand Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1977-12-10 TV2 Sverige 96 min
1996-12-24 Kanal 5 Sverige 96 min
2000-10-05 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1968-09-16 Grand Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 2005-05-24 SVT1 Sverige 96 min
2007-04-09 SVT1 Sverige 96 min
Dvd-release 2008-03-05 Sverige
TV-visning 2015-11-23 SVT1 Sverige
2017-03-07 SVT1 Sverige
2019-04-21 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2014-05-01 Filmhuset Stockholm Sverige
2016-05-10 Filmhuset Stockholm Sverige
2019-09-11 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-04-21 SVT1 Sverige

Ämnesord

Aristofanes
Debattfilm
Drömsekvenser
Filmad teaterpjäs
Främlingskap
Kvinnorörelsen
Könskamp
Könsroller
Manlig chauvinism
Social satir
Stockholm/Fondbörsen
Teaterpjäs/Lysistrate
Teaterturné

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2725


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2731


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2727


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2727


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2725


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2745


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2745


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sandrews FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA En film av Mai Zetterling med...


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA FLICKORNA
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickorna. En film av Mai Zetterling och David Hughes.
Omfång 137 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Flickorna. Dialoglista.
Omfång 59 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Las chicas.
Omfång 27 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Flickorna. Engelsk dialoglista.
Omfång 42 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Les femmes. 1991-02-25.
Omfång 31 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Les filles. Flickorna.
Omfång 33 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Liste des sous-titres a effectuer en video-titres pour le film Les filles.
Omfång 9 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Längd i minuter 100 min


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?