Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Hus i helvete
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-02-01

Medverkande

Caroline Rauf
Nana, Minoos mamma

Hassan Brijany
Serbandi, Minoos pappa

Meliz Karlge
Gita, Minoos syster

Dennis Önder
Fani, Gitas fästman

Bibbi Azizi
Minoos farmor

Visa alla medverkande

Handling

En gammal kvinna sitter bakom ett skynke, där hon röker och talar för sig själv på persiska. I mycket grova ordalag förebrår hon familjen för att hon lämnats ensam. Den övriga...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
On-lineredigering
Digitala effekter
Musiker
Dekorassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Kostymör
Skräddare
Smink
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Praktikant
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Melinda Kinnaman Minoo
Caroline Rauf Nana, Minoos mamma
Hassan Brijany Serbandi, Minoos pappa
Meliz Karlge Gita, Minoos syster
Dennis Önder Fani, Gitas fästman
Bibbi Azizi Minoos farmor
Omid Mottaghi Sami, Minoos bror
Ola Norell Pontus
Sunil Munshi Bijou, frisör
Björn Söderbäck Leif, symaskinsreparatör
Mahin Rahimzadeh Sussie
Adam Duvheim-Bruce Baboo
Roberto Gonzalez Vovolis
Kemal Görgü Karim, mannen i rullstol
Annelie Hedin Baboos mamma
Michael Flessas videomannen
Deniz Merdol en i gänget vid kiosken
Selda Eugin en i gänget vid kiosken
Anna Thiam en i gänget vid kiosken
Natalie Söderqvist en i gänget vid kiosken
Amir Mottaghi en i gänget vid kiosken
Antonello Motta en i gänget vid kiosken
Martin Sjöberg en i gänget vid kiosken
Ellinor Reutland gymnastiserande dam
Francine Finer kund i frisersalongen
Maria Heiskanen kund i frisersalongen
Thomas Nordin kund i frisersalongen
Yvonne Rock kund i frisersalongen
Edip Akinci medlem i bröllopsorkestern
Rasul Ismael Govand medlem i bröllopsorkestern
Ale Möller medlem i bröllopsorkestern
Ahmet Tekbilek medlem i Bröllopsorkestern

Bolag

Produktionsbolag Migma Film AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Film i Väst AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2000
Europeiska Unionen/Europeiska Regionala Utvecklingsfonden
Rollsättare Westholms Rollsätteri casting agency
Distributör i Sverige (35 mm) Triangelfilm AB 2002
Kulturföreningen Kedjan 2002
Distributör i Sverige (hyrvideo) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Atlantic Film AB 2002
Laboratorium FilmTeknik AB
Utrustning LiteGrip AB
Mixning Movie Track AB (ljudmix)
Övrigt bolag The Chimney Pot AB
SVT Sales (arkivmaterial)
Videobolaget Post Production Solna AB (överföring 24P-Beta)
Tack till Husqvarna Viking (tack till)
ICA (tack till)
Lottas Sparköp (tack till)
Fricks Möbler (tack till)
Myrorna (tack till)
Tigris Livs (tack till)
Salong Shukria (tack till)
Hotell Carlia (tack till)
Fors Rommele Bygdegårdsförening (tack till)
Verdandi (tack till)
Bostadsstiftelsen Uddevallahem (tack till)
Husby Gatukök (tack till)
Videobolaget Post Production Solna AB (tack till)

Handling

En gammal kvinna sitter bakom ett skynke, där hon röker och talar för sig själv på persiska. I mycket grova ordalag förebrår hon familjen för att hon lämnats ensam. Den övriga familjen är ut på Arlanda för att hämta Minoo som kommer hem från USA för att närvara vid sin syster Gitas bröllop. Minoo anländer, lättklädd och med bar mage. Alla utom fadern omfamnar henne och hälsar henne välkommen hem.

Hemma i förorten äter de en välkomstmåltid. Alla pratar i munnen på varandra, omväxlande på persiska och svenska. På faderns fråga vad hon gjort i Amerika svarar Minoo att hon serverat på olika restauranger - oftast. Fadern håller tal och betygar sin kärlek till familjen. Han vill göra allt som står i hans makt för att alla ska bli lyckliga och för att Gita ska få ett värdigt bröllop. Men, säger han, Minoo har skämt ut familjen och enbart moderns vädjanden gör att hon åter är en av dem. Hon uppmanas att byta till passande kläder.

Minoo och farmor har ett kärleksfullt förhållande till varandra och i farmors trygga närhet återupplever Minoo i flashbacks det hon varit med om i USA. Hon har förnedrats vid porrfotograferingar och uppträtt som strippa på olika barer.

Fadern, Serbandi, har en cateringfirma som levererar färdig mat. Farmor tycker att det är opassande att en man lagar mat och hon skäller på sin svärdotter Nana för att hon gör sin make till kvinna. Hustrun arbetar också hemifrån bostaden, men med sömnad. När grälet är som värst ringer symaskinsreparatören och modern drar sig tillbaka för att få tala ifred.

Serbandi vakar över sina döttrar och upptäcker rasande att Gita hånglar med sin blivande make i hissen. När Minoo försöker smita ut tvingar han Sami, lillebror, att följa med som förkläde. Minoo smiter till Samis förtvivlan. Han vet att fadern kommer att bli rasande på honom om han får veta.

Minoo går till sina vänner i en frisersalong, vänner som lever och uppträder långt ifrån de strikta regler som Minoo tvingas leva i efter. Vännerna är glada över att träffa henne igen. Senare träffar hon andra ungdomar som står och hänger vid tunnelbanan. Flickorna blir glada medan pojkarna föraktfullt kallar henne "hora". Slagsmål utbryter, men det upphör när Pontus dyker upp. Minoo försvinner men hennes väska blir kvar. Pontus tar hand om den och följer efter Minoo. Han säger att han inget visste, att han försökt få tag på henne och att han älskade henne. Minoo spottar honom i ansiktet.

Hemma i vardagsrummet sitter Gita, hennes fästman Fani och farmor. Tystnaden är tryckande och farmor röker. I köket grälar Serbandi på Sami för att han lät sig luras av Minoo. När ingen märker det smiter Sami till kompisarna i källaren för att tillsammans med dem titta i porrtidningar, röka och dricka öl.

Minoo kommer hem. Hon anklagas av fadern för att vara skuld till att han tappat ansiktet . Han säger också att han borde skurit halsen av henne redan när hon träffade "den där bögen som tog ifrån dig din ungmö och stack". Kalabaliken är ett faktum. Fadern lugnar ned sig och går ut på balkongen. Minoo följer efter och försöker inleda ett försonande samtal. Fadern är oförstående och Minoo går därifrån. Nana kommer ut till sin man och visar honom ömhet och förståelse inför hans dilemma.

Serbandi vill kontrollera sin dotter Gita som är i sitt blivande hem tillsammans med fästmannan Fani. Fadern upptäcker samtidigt att Minoo gått ut. Han följer efter henne och kommer till slut fram till frisersalongen. Minoos elegante och fjollige kamrat, frisören, går ut och försöker tala med Serbandi. Han är inte mottaglig utan vräker ur sig oförskämdheter och på väg därifrån träffar han sin vän Karim som är rullstolsbunden och benlös. Serbandi erbjuder honom att gifta sig med Minoo och han bjuds in till Gitas bröllop.

Hemma vid middagsbordet uppstår än n gång full kalabalik och farmodern eldar under med det ena invektivet värre än det andra. Nana häller soppa över farmor, som går ut på balkongen och vägrar att gå in, trots att det är mitt i vintern. På kvällen ligger Sami och fadern på sängen och småpratar. Modern kommer in och Serbandi omfamnar sin motvilliga hustru. Alla barn dyker upp under nojs och småprat och fadern försäkrar att han älskar dem alla.

Fadern bakar kakor i köket. Balkongdörren är öppen och plötsligt skriker en granne från balkongen ovanför att de måste få tyst på farmor. Serbandi ber honom hålla käften eftersom det är mitt på dagen och de har ett jobb att sköta. Under grälet dyker symanskinsreparatören Leif upp och vill överlämna en ny symaskin. Serbandi påstår att hustrun inte är hemma, men hon kommer genom dörren. Hon och Leif går tillsammans ned i källaren med den gamla maskinen. De börjar vänslas med varandra, men i källaren finns också Sami och hans kompisar för att smygröka. Vänslandet avbryts och Nana skäller ut sin son.

Minoo går motvilligt med på att träffa Patrik. Han vill veta vad hon gjorde i USA och berättar att hon strippat. Patrik kramar henne och säger att han längtat. När Patrik vill gå längre sätter Minoo stopp.

Serbandi tjuvkikar på en kvinnlig granne som gymnastiserar. Han upptäcker Sami när han försöker springa ikapp Minoo och inser då att Sami inte lyckats följa henne i hälarna som han beordrat. Ett fruktansvärt gräl utbryter där Serbandi kallar sonen hallick och där Minoo utmanar fadern med provokativa uttalanden och sexuella anspelningar. Först när modern hotar sin man med kniv lugnar han ned sig och undrar vad det är för fel på familjen. Han vill inte göra sin dotter illa, säger han.

När familjen vaknar upp på bröllopsdagen är Minoo inlåst i sitt rum. Hela familjen ber fadern att släppa ut Minoo, men han vägrar. Nana pratar med sin dotter genom dörren och säger att det är Gitas bröllopsdag och att bröllppsceremonin måste klaras av utan bråk. Minoo blir ledsen och anklagar sin mor för feghet och för att inte ha hindrat fadern från att kasta ut henne den förra gången. Minoo ber henne att inte överge henne den här gången också.

Gita vill inte gå till sitt eget bröllop om inte Minoo följer med, men hon tvingas ta brudbuketten och ge sig av till bröllopet. Genom fönstret ser en förtvivlad Minoo familjen försvinna.

Bröllopsceremonin äger rum. Stämningen bland de anhöriga är tryckt och svärsonen är arg och ledsen för att hans bröllop blivit förstört. Under tiden slår Minoo sönder sin säng och med hjälp av ett stålrör tar hon sig ut ur lägenheten och går till festen.

Bland gästerna är stämningen hög och när fadern ger sig ut i dansen med något som liknar extas, stiger jublet. Minoo betraktar osedd fadern och hans extatiska dans. På festen ska en inhyrd danserska uppträda, men när hon ska gå in på scenen hindras hon av Minoo som iförd blond peruk intar hennes plats. Hon dansar utmanande samtidigt som hon klär av sig plagg efter plagg. Gästerna tystnar och Serbandi tittar förstenad på. När Minoo tar av sig peruken får fadern ett sammanbrott och han förskjuter henne än en gång och ber henne att åter sticka till Amerika eftersom hon redan är död för honom. Total tystnad råder i lokalen och gästerna körs hem.

I den ödsliga salen står brudparet, modern, farmor, Sami och Minoo. De sätter sig vid bordet för att fira ett riktigt bröllop.

Censur / granskning

Censurnummer 138148
Datum 2002-01-08
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2524 meter
Kommentar Aktlängder: 502-588-547-540-347


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg


Visningar

Sverigepremiär 2002-02-01 Filmstaden Göteborg Sverige 92 min
2002-02-01 Filmstaden Malmö Sverige 92 min
2002-02-01 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 92 min
2002-02-01 Saga 1 Stockholm Sverige 92 min
2002-02-01 Vågen Stockholm Sverige 92 min (samt ytterligare 20 platser)
Festivalvisning 2002-01-26 Göteborg Sverige 92 min
Dvd-release 2002-11-13 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Älskar, älskar inte
Kompositör Hans Rytterström (1962)
Textförfattare Hans Rytterström (1962)
Framförs av Streaplers


Originaltitel The Twist
Kompositör Hank Ballard (1958)
Textförfattare Hank Ballard (1958)
Sångare Ray Garnett


Utmärkelser

Festivalpris Milano 2004 (speciellt omnämnande, Sguardi Altrove - International Film Festival by female directors, Milano, Italien)
Brooklyn 2003 (bästa långfilm, Brooklyn, USA)
GP:s och Göteborg Film Fest. Nordiska Publikpris Göteborg 2002 Susan Taslimi (hedersomnämnande)
Festivalpris Montreal 2002 (hedersomnämnande,Montréal, Kanada)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2524


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En doft av vitlök. [Av] Susan Taslimi.
Omfång 75 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hus i helvete. Inspelningsmanus. [Av] Susan Taslami.
Omfång 88 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hus i helvete. [Av] Susan Taslimi.
Omfång 101 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?