Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Bamse
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-12-20

Medverkande

Grynet Molvig
Barbro Persson, apoteksbiträde

Ulla Jacobsson
Vera Berg

Folke Sundquist
direktör Christer Berg

Björn Thambert
Christer Berg, Veras och Christers son

Gio Petré
det blonda apoteksbiträdet

Pia Rydwall
Greta, Veras syster

Visa alla medverkande

Handling

Den kände affärsmannen Christer Berg omkommer i en bilolycka. Efter begravningen, vid vilken en okänd ung flicka setts bland de sörjande, samlas familjen med sin advokat för att gå igenom...

Visa hela handlingen

Press

Kritikernas omdömen om Grynet Molvig i huvudrollen var enty- digt uppskattande. Det var tack vare henne man höll sig vak- en, tyckte Hanserik Hjertén i SvD och kallade henne "en lit- en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Kläder
Smink
B-ljud
Mixning

Medverkande

Grynet Molvig Barbro Persson, apoteksbiträde
Ulla Jacobsson Vera Berg
Folke Sundquist direktör Christer Berg
Björn Thambert Christer Berg, Veras och Christers son
Gio Petré det blonda apoteksbiträdet
Pia Rydwall Greta, Veras syster
Henning Sjöström advokaten
Poul Hagen portieren på Bellevue Strandhotell
den danske kusken
Gunilla Dahlman det mörka apoteksbiträdet
Dagmar Olsson portvakten på Rådmansgatan 15
Lasse Krantz guldsmeden
Rune Lindström prästen
Birgitta Molin parkeringsvakt
- Ej krediterade:
Carl-Axel Elfving kyrkvaktmästaren
Curt Ericson apotekaren
Olle Leth en polis
Povl Wöldike dansk portier

Bolag

Produktionsbolag A-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) Pallas Film AB
Laboratorium Nordisk Films Teknik A/S

Handling

Den kände affärsmannen Christer Berg omkommer i en bilolycka. Efter begravningen, vid vilken en okänd ung flicka setts bland de sörjande, samlas familjen med sin advokat för att gå igenom Bergs förordnanden och efterlämnade personliga ti- llhörigheter. Från bilen redovisas bl a en nallebjörn som ingen känner igen. Man tror att den eventuellt funnits på olycksplatsen. Bergs unge son Christer tar hand om nallen och upp- täcker att den har en kedja av guld runt halsen med en graverad bricka. Inskriptionen - "Bamse 4.12.65. För att du aldrig skall kunna komma bort från mig" - väcker Christers misstankar. Nästa dag söker han upp den guldsmed som tillverkat kedjan och får reda på att fadern beställt arbetet och att det levererats till en viss Barbro Persson.

Christer söker upp Barbro och tar med henne hem där han presenterar henne som sin fästmö. Barbro vill vara i fred men lockas av likheten mellan fadern, som hon älskat i tre år, och sonen. Christer vill hämnas för det svek han tycker fadern gjort sig skyldig till men flickans mjukhet och charm fångar honom och han blir snart förälskad i henne. För att undkomma Christers uppvaktning tar Barbro ledigt från apoteket där hon arbetar och reser till Danmark. Men Christer kommer efter.

En kort tid av lycklig samvaro följer. I Barbros upplevelser med Christer blandas ständigt minnet av samma situationer då hon var tillsammans med fadern. Christers mor, oroad över sin sons öde, reser ned till det hotell i Danmark där ungdomarna bor. Då hon ser deras tillgivenhet för varandra återvänder hon till Sverige utan att ge sig till känna. Vid hemkomsten får hon reda på att den omkomne maken testamenterat 200.000 kronor till Barbro. Christer berättar nu sanningen om faderns älskarinna för sin mor och anklagar Barbro för att vara ute efter pengar. Men Barbro vägrar att ta emot arvet.

Vera Berg söker upp Barbro och de kommer överens om att det vore bäst att Christer for bort på ett år. Barbro följer med Christer till familjens sommarstuga där hon vistades med fadern olyckskvällen. Ett telefonsamtal från en av Barbros kamrater på apoteket bekräftar att Barbro väntar barn. Barnet är faderns och hennes förbindelse med sonen tycks henne nu utan framtid. Hon försvinner. Christer letar efter henne längs stranden men påträffar bara nallebjörnen flytande i vattenbrynet.

Censur / granskning

Censurnummer 107549
Datum 1968-12-13
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3075 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3075 meter
Längd i minuter 112 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikernas omdömen om Grynet Molvig i huvudrollen var enty- digt uppskattande. Det var tack vare henne man höll sig vak- en, tyckte Hanserik Hjertén i SvD och kallade henne "en lit- en varmhjärtad talang som vore värd andra uppgifter". Mauri- tz Edström (DN) talade om mirakel: "Det finns stänk av vard- agsrealism, men de blir aldrig gamla förrän följetongen tar över igen. Grynet Molvig är undantaget. Hon är inte bara va- cker. Att hon lyckas rädda sig genom det Mattssonska skruvs- tädet och ge så mycket mjukhet och liv åt sin älskarinneroll är ett smärre mirakel."

Om filmen skrevs däremot få vänliga ord. Jurgen Schildt (AB) påtalade ett motiv som förfuskats: "Det k u n d e i lyckl- igaste fall ha blivit en användbar historia. Han, hon och den tredje, mannens sentimentala kluvenhet, älskarinnans sociala press: av detta k u n d e ha blivit en diskussion och illustration av, låt oss säga, Rune Pär Olofssons menin- gar i Handbok i otrohet. Men nej. Arne Mattssons litterära och psykologiska tentakler har ingalunda växt till sig bara därför att han bytt ut mord mot kärlek. Hans film sjunker långsamt men säkert mot det enklare kolportaget."

Lasse Bergström (Expr) tyckte att en av de få äkta replik- rna i filmen var den gamla trappstäderskans (Dagmar Olsson): "Man ska inte blanda sig i gammal skit." F ö utspelades fil- men i "en helt uttunnad veckotidningsvärld". Kritikern förn- ekade inte Mattssons tekniska kunnighet, inte heller att "B- amse" var "en av de 25 bästa av hans 50 filmer". Men Mattss- on saknade psykologisk säkerhet och hade uppenbarligen inte "en aning om hur många människor ser ut och lever utanför filmduken".

Bergströms karaktäristik löd: "Han hoppar mellan genrerna och håller fram passioner, leenden och pekoral med samma st- adiga näve: allt ser likadant ut. Han påverkas, svänger ut i en ny riktning men är samma gamle Mattsson".

Av Bo Widerbergs "ljuva självklarhet" i "Elvira Madigan" (1967/9) åt- erstod hos Mattsson bara tomhet och Alf Sjöbergs tidsplanst- eknik i "Fröken Julie" (1951) repeterades "allför ofta och matema- tiskt". Känslorna dör i hans (Mattsson) grepp, slutade Berg- ström.

Mauritz Edström (DN) kunde inte finna något mer träffande omdöme än att kalla filmen "en sorts bättre kitsch" och mot- iverade det på följande sätt:

"Mattsson berättar sin kärlek- shistoria i thrillerton, med all den yrkesmässiga drivenhet han besitter. Men så har han velat ge den en lyrisk sättnin- g, lånat Mozart och skickat i väg sina kärlekspar - både nuets och det förflutnas - till en sommarlek i Danmark. På- minnelserna om "Elvira Madigan" är uppenbara och upprepade. Resultatet blir en medelåldrig korsning mellan Widerberg och Claude Lelouch.

Men i motsats till Widerberg är Mattsson ingen poet. Genom sin osäkerhet på vitala punkter, sin irriterande benägenhet att inte lämna något osagt mellan bilderna och orden, spolar Mattsson bort det som filmen har av mjukhet och direkthet. Den reduceras till en platt följetongstory med "mänskligt intresse", modell Åhlén & Åkerlund."

I likhet med övriga kritiker tyckte Edström att glidningarna mellan tidsplanen var gjorda "med räknestickan, tekniskt pe- rfekta men mani och manér" och att den unge Björn Thambert förgäves kämpade hårt med sin svåra roll.

Kommentar Svensk filmografi

"Bamse" räknades som Arne Mattssons 50:e film. Pressen note- rade att Ulla Jacobsson och Folke Sundquist åter skulle spe- la mot varandra i en Mattssonfilm 17 år efter deras stora framgång i "Hon dansade en sommar" (1951). Detta förhållande bidrog sannolikt till att "Bamse" i flera fall kunde säljas till utlandet i förväg. De redan klassiska nakenscenerna från den äldre filmen fick il- lustrera återblickande reportage och filmen från 1951 gick på nytt upp på biograferna. I "Bamse" förekom paret dock ej i samma scener och ingen medverkande uppträdde naken. 18-år- ige gymnasisten vid Södra Latin, Björn Thambert, hade debu- terat som ung desertör i Ingmar Bergmans "Skammen" (1968/18) innan han fick uppdraget att spela mot Grynet Molvig. En vi- ss pressuppmärksamhet tilldrog sig stjärnadvokaten Henning Sjöström som utan smink och mot normalt arvode deltog i ins- pelningen. Denna ägde rum båda i Sverige och Danmark hösten 1968.

A-Produktion ägdes av Gunnar Ejderyd och var från början tänkt som ett svenskt United Artists (amerikanskt storbolag med stjärnor som intressenter) men ambitionerna förverkliga- des aldrig.

I början av 1970 distribuerades filmen i USA där en av Matt- ssons senare filmer "Ann och Eve - De erotiska" (1970) just fastnat i tullen. New Yorkkritikerna fann filmen delvis lån- gtråkig men Grynet Molvig övertygande.

Statens Biografbyrå (filmcensuren) ansåg i sin innehålls- redogörelse att slutet innebar älskarinnans självmord. Denna tolkning delades ej av flerta- let kritiker, ej heller av regissören.

Inspelning

MAE Studios Nacka Sverige (ateljé)
Novaris Film Risby, Roskilde Danmark (ateljé)
Östermalm Stockholm Sverige (exteriörer)
Apoteket Älgen Stockholm Sverige (exteriörer)
Rådmansgatan Stockholm Sverige (exteriörer)
Strandvägen Stockholm Sverige (exteriörer)
Kungsträdgården Stockholm Sverige (exteriörer)
Danmark (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1968-12-20 Saga Stockholm Sverige 112 min
TV-visning 1997-11-15 SVT2 Sverige 108 min
2005-10-25 SVT1 Sverige 108 min
Urpremiär 1968-12-20 Saga Stockholm Sverige 112 min
TV-visning 2007-08-14 SVT1 Sverige 108 min
2011-04-18 SVT1 Sverige

Musikstycken

Ämnesord

Föräldrar och barn
Minnen
Otrohet
Tonåringar
Trafikolycka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3075


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3075


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3075


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Slutmix


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BAMSE
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel - DE ELSKEDE I SOMMARNATTEN
Tryckeri Parrot Litho A/S


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BAMSE
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus: Elsa Prawitz. En film av Arne Mattsson.
Omfång 175 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus: Elsa Prawitz. En film av Arne Mattsson.
Omfång 190 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "dialoglista". Manus: Elsa Prawitz. En film av Arne Mattsson.
Omfång 50 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus: Elsa Prawitz. En film av: Arne Mattsson.
Omfång 190 s. + 5 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?