Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Hur Marie träffade Fredrik, åsnan Rebus, kängurun Ploj och ...
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-12-13

Medverkande

Sune Mangs
farbror Urban

Birgitta Andersson
skolfröken

Anita Lindman
Maries mamma

Rolf Bengtsson
amerikanske ambassadören

Visa alla medverkande

Handling

Marie slår kana på hallgolvet trots förbud och råkar krossa en fin vas. I sin olycka ser hon ingen annan utväg än att rymma hemifrån. Övergiven med sin nallebjörn i skogen får hon...

Visa hela handlingen

Press

Någon lyckad debut gjorde inte Vibenius med sin barnfilm. Bristen på kapital tvingade regissören införa märkesvaror i bild vilket noterades som smygreklam av kritikerna. Det an- sågs...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Klippning
Scripta
Inspelningsledare
B-foto

Medverkande

Fredrik Becklén Fredrik
Madeleine Onne Marie
Sune Mangs farbror Urban
Birgitta Andersson skolfröken
Anita Lindman Maries mamma
Rolf Bengtsson amerikanske ambassadören
Astrid Fröberg tant Olga
Gösta Roos Jocke, Maries pappa
Jan Tillborg polisen

Bolag

Produktionsbolag BAV Film AB
CAW-Film
MAREWA
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1969
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Marie slår kana på hallgolvet trots förbud och råkar krossa en fin vas. I sin olycka ser hon ingen annan utväg än att rymma hemifrån. Övergiven med sin nallebjörn i skogen får hon plötsligt syn på en känguru och kort därpå en åsna. Ås- nan heter Rebus och är spänd framför en trilla. På kuskbocken sitter en pojke i Maries ålder. Han heter Fredrik och erbju- der Marie arbete på ett trädgårdsmästeri där han bor. Hon följer med och Fredrik visar henne den märkvärdiga trädgår- den där Farbror Urban bl a odlar slångubbar, en korsning av jordgubbar och slånbär som exploderar om man rör dem innan de mognat. Farbror Urban och Tant Olga bor i en liten stuga med vita knutar och välkomnar Marie. Farbror Urban är vaga- bond och har varit i Amerika. Han är dessutom mycket snäll.

På en skogsväg möter barnen amerikanske ambassadören i en A-Ford från 1930. Han liknar en samtida gangster och har an- ställt sina arbetslösa bröder som livvakter. För säkerhets skull talar han i en röd telefon.

Marie blir bekant med kän- gurun Ploj som älskar vedugnsgräddat knäckebröd. Fredrik tar med Marie till skolan där hon får se den prilliga skolfröken hålla lektioner. Under musiklektionen blåser Fredrik "Marse- ljäsen" på trumpet och marscherar ut med hela klassen.

Bar- nen tar Rebus och trillan till Stockholm där de säljer träd- gårdens grönsaker på Hötorget. På kvällen när de återvänt börjar Farbror Urban grilla äpplen och berätta hur han för- sökte köpa upp alla handbojor i Amerika, så att de inte sku- lle komma till användning, men hade bara råd med ett par, det som Marie hittade i skjulet. Nästa morgon jobbar han med ett bygge och när barnen tittar upp liknar det mest Kaknäs- tornet i Stockholm. En pensionerad f d brevbärare kommer på besök. Farbror Urban hjälper honom i hemlighet att hålla postutbärningen igång fast det rör sig om gamla försändelser.

Maries föräldrar återfinner henne och varnar henne för att vistas hos Farbror Urban som suttit i fängel- se. Skild från Fredrik ser Marie honom som en hjälte i sina drömmar. Hon ger sig av till Fredrik igen och han visar henne hur man kör go-cart. Farbror Urban berättar varför han suttit i fängelse i två dagar: han kunde inte betala bö- terna när han efter en privat demonstration på Sergels torg råkade gå mot rött ljus. Nu vill Marie till varje pris - även med hjälp av handbojor - vara hos Fredrik och efter ett misslyckat födelsedagskalas ger de sig av tillsammans i Fredriks go-cart, jagade av polisen. Men det ordnar sig till det bästa. Farbror Urban visar sig vara en gammal god vän till Maries far. Vänskapen firas hemma hos Marie på kvällen då hon får en splitter ny go-cartbil i födelsedagsgåva av far och mor.

Censur / granskning

Censurnummer 108564
Datum 1969-11-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2505 meter
Kommentar Aktlängder: 505-510-565-560-365= 2505 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2505 meter
Längd i minuter 91 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Någon lyckad debut gjorde inte Vibenius med sin barnfilm. Bristen på kapital tvingade regissören införa märkesvaror i bild vilket noterades som smygreklam av kritikerna. Det an- sågs vidare att han lånat för mycket från Kjell Gredes "Hugo och Josefin" (1967/24).

Rolf Svensson skrev i AB: "Ingen tvivlar på filmmakarens goda uppsåt och ambition, men Vibenius har med den här skapelsen inte tillfört svensk barnfilm något nytt. Inga radikala grepp, inga märkbara spår efter försök till nydaning av ett svårt, men tacksamt ämne. Snarare är det väl så, att Vibenius (måhända omedvetet?) lånat en bit här och en där och gjort en ny story som bara stundtals är bra. (-) Ett stycke beröm ändå: Fredrik Becklén och Madeleine Onne gör ett utomordentligt jobb och det är väl delvis regissörens förtjänst. Filmfotot är också värt en mässa."

Annika Holm i DN underströk finansieringssvårigheternas effekt: "Det är svårt att veta hur filmen skulle ha blivit om den kunnat göras på annat bolag, om Vibenius fått en producent att rådgöra och konferera med. Om han sluppit anpassa handlingen till finansiärernas krav på att vissa varor ska vara med i bild. Kanske hade det blivit en bättre film. I så fall är Vibenius ett offer för den svenska filmpolitiken. (-) Jag tycker alltså att "Hur Marie träffade Fredrik..." är en tämligen dålig film. (-) Det finns några roliga scener - som när vagabonden sliter och bygger och barnen undrar vad han gör. Efter några timmar är det färdigt - Kaknästornet. Eller när polisen avbryter jakten för lunch - tillsammans med de jagade. Om Vibenius gått vidare på den litet prilliga vägen hade hans film kunnat få en profil. Nu stretar den åt alla håll och utför inte något uppslag, det känns litet stumt."

Jonas Sima i Expr och Hans Schiller i SvD nämnde bägge Vibe- nius förebilder. Sima skrev: "Plojigt: Sorgligast med Bo A. Vibenius barnfilm är att han har så få och små idéer och en så stor och lång film att fylla ut. Upptakten stjäl han utan att blinka från "Hugo och Josefin" likaså kavate Fredrik Becklén. Därpå placerar regissören djur och skådespelare i mer eller mindre plojiga situationer. Inte mycket hänger ihop. Det mesta blir bildgimmickar och ibland cyniska töntigheter." Schiller tyckte att det "blivit en Rasmus-film med Hugo-och-- Josefin-komplex, en film där sketcher bundits ihop med en pratig ramhandling, en film där åsnor samsas med gocarts, poliser med bohemer: Vibenius har misslyckats på alla ställ- en där Kjell Grede lyckades. Bilderna står inte så länge att en barnpublik hinner lokalisera sig, den virriga klippningen förbryllar, personinstruktionen är svag (-) och manuset är fyllt av naiva porträtt av samhället. Värst är en scen med tonårsromantik för sjuåringar, där åsnekärran rullar in i solnedgången med de två i varandras armar, till ackompanjemang av Beethovens femte pianokonsert - det är groteskt."

Kommentar Svensk filmografi

Inslagen av märkesreklam i filmen var påtagliga. I en arti- kel i Skånska Dagbladet 15.12.1969, signerad Stig Bladh, re- dogjordes för Bo A. Vibenius bakgrund och bekymmer med sin barnfilm. Efter genomgång av Filmskolan i Stockholm hade Vi- benius bl a varit assistent åt Ingmar Bergman vid inspelnin- garna av "Persona" (1966/18) och "Vargtimmen" (1968/02). Vi- benius sökte först ekonomiskt bidrag från Filminstitutet men ansökan avslogs, enligt tidningens uppgift, emedan Harry Schein tyckte att manuskriptet var för svagt. Vibenius lånade då pengar, dels av släkt och vänner, dels av några kapitals- tarka personer. Kostnaden för produktionen uppgick till 630.000 kronor. Enligt artikeln ansåg Vibenius att den sven- ska barnfilmen eller filmen överhuvudtaget inte förändrats sedan 1910 bortsett från tillkomsten av ljudet. Hans egen ambition sades vara "att förmedla någon form av budskap till den unga publiken, att vidga barnens synsätt och ge dem någ- ot att tänka på".

Inspelning

1969-06-10 1969-08-10
Ekerö Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1969-12-13 Cinema Stockholm 91 min
Urpremiär 1969-12-13 Cinema Stockholm 91 min
Sverigepremiär 1969-12-13 Victoria Stockholm 91 min
Urpremiär 1969-12-13 Victoria Stockholm 91 min

Musikstycken

Originaltitel Konsert, piano, orkester, nr 5, op. 73, Ess-dur
Kompositör Ludwig van Beethoven (1809)


Originaltitel La Marseillaise
Kompositör Claude Joseph Rouget de Lisle (1792)
Textförfattare Claude Joseph Rouget de Lisle (fransk text 1792)
Edvard Fredin (svensk text 1889)


Ämnesord

Barn
Barnfilm
Farsinslag
Föräldrar och barn
Go-cart
Känguru
Långfilmsdebut
Poliser
Politisk satir
Reklam

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2503


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HUR MARIE TRÄFFADE FREDRIK, ÅSNAN REBUS, KÄNGRUN PLOJ OCH ...En film för alla som är eller har varit barn
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HUR MARIE TRÄFFADE FREDRIK ÅSNAN REBUS KÄNGURUN PLOJ OCH...
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hur Marie träffade Fredrik, åsnan Rebus, kängurun Ploj och ... En barn och familjefilm av Bo A. Vibenius.
Omfång 69 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel How Marie met Fredrick, Rebus the donkey, kangeroo Ploy and... Dialogue-list concerning childrens/family picture.
Omfång 17 s. + 1 s. rollista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 9
Färg papper 1
Bakombild papper 1
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?