Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Terry Whitmore, for Example
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1970-04-13

Medverkande

Handling

Terry Whitmore, for exemple är en dokumentärfilm om den amerikanske vietnamdesertören Terry Whitmore. Whitmores erfarenheter summeras i en enda lång intervju.

Press

"Av Seidens behärskat kyliga bilder har Brodie klippt samman en långfilm, med ett montage som slår framställningen i skärvor. Det är elegant och skickligt gjort, men kanske lite för...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Producent
Produktionsledare
Foto
Ljudtekniker

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Ateljé Seiden & Almgren AB
Distributör i Sverige (35 mm) Brodie/Seiden

Handling

Terry Whitmore, for exemple är en dokumentärfilm om den amerikanske vietnamdesertören Terry Whitmore. Whitmores erfarenheter summeras i en enda lång intervju.

Censur / granskning

Censurnummer 109046
Datum 1970-08-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1040 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1040 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Av Seidens behärskat kyliga bilder har Brodie klippt samman en långfilm, med ett montage som slår framställningen i skärvor. Det är elegant och skickligt gjort, men kanske lite för sofistikerat för ämnet. Bilden av Whitmore blir splittrad, men det är möjligt att formen också tillhör porträttet. (-) Jag tycker filmen om Whitmore är bra cinéma vérité, med en fascinerande personlighet i centrum. Jag tvekar bara om syftet med filmen. Vad vill egentligen Seiden-Brodie med sitt 'exempel'? Whitmore själv är inte särskilt representativ, vad jag förstår. Med en grimas håller han distans till sina upplevelser." (Jonas Sima i Expr)

"Whitmore är för mycket skådespelare agerande minnen av ett krig. För litet vittne rekapitulerande fasor han varit med om. Det ger en egendomlig distanseringseffekt åt hela filmen. Vietnam känns ibland nästan som en Terry Whitmore show. (-)

I denna film räcker inte ett porträtt av en exhibitionist riktigt till för att avslöja något annat än att han varit med om ett krig och nu försöker spela upp det så filmiskt uttrycksfullt som möjligt.

Det känns ofullständigt." (Mario Grut i AB)

"Bakom den ibland barnsligt oförställde Whitmore skymtar man cynikern och tvivlaren. Han berättar med saknad och bitterhet om sitt kvarter i Memphis och tror att amerikanerna, de riktiga 'amerikanerna', skall låta honom återvända hem.

Som dokument över Vietnamkriget har väl filmen bara marginalvärde. Man är tacksam för att den saknar brösttoner av FNL-snitt. För oss i Sverige, med några hundra amerikanska desertörer som inte kan ha det så lätt och som ofta får lida för vad ett fåtal av dem ställer till med, kan det vara nyttigt att träffa Terry Whitmore så här, en människa bakom gruppen. Han bor i Skärholmen mitt ibland oss och bär till vardags möbler i ett möbelvaruhus." (Ingmar Lindmarker i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen visades otextad vid visningen på Puck i Stockholm. Orsaken var enligt producenterna brist på pengar.

Inspelning

1969 1969
Ateljé Seiden & Almgren AB Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1970-04-13 Puck Stockholm 94 min (filmen visad otextad)
Urpremiär 1970-04-13 Puck Stockholm 94 min (filmen visad otextad)

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1970 (bidrag om 151 627,62 kr)

Ämnesord

Desertörer
Dokumentärfilm
Vietnam
Vietnamdesertörer

Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?