Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lyckliga skitar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1970-11-09

Medverkande

Bernt Lundquist
Karl-Inge "Charlie" Svensson

Visa alla medverkande

Handling

Charlie är ungkarl och lastbilschaufför. Måndag-fredag kör han grus och sprängsten. Lördag-söndag badar han bastu med sina kompisar, ett gäng musiker, och går krogrond bland...

Visa hela handlingen

Press

Vilgot Sjömans Lyckliga skitar fick ett mycket gott mottagande av nästan samtliga recensenter. Filmen ansågs glad, rolig, charmig och välspelad. Många verkade nästan förvånade över att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Bernt Lundquist Karl-Inge "Charlie" Svensson
Solveig Ternström Pia
Tomas Bolme PV
Inger Liljefors Anita
Christer Boustedt Krille
Lars Werner Lasse
Gösta Wälivaara Gösta
Janne Carlsson Janne
Bertil Norström Hansson, Charlies chef
Olle Andersson kamrer
Janet Pettersson "Taxen"
Jan Nygren Lennart på patentverket
Lilian Johansson "Ärtan", bunny
Lisbeth Zachrisson bunny
Marianne Sydow bunny
Gunilla Iwansson bunny
Mona Seilitz bunny
Pia Kornewall bunny
Sven Wernström deltagare i paneldiskussion
Pierre Schori deltagare i paneldiskussion
Stig Helling deltagare i paneldiskussion
Arne Stivell spydig gäst
Sven Björling taxichaufför
Gun Grip chefens fru
Olle Ljungberg medlem i gatuteater
Claes Carlsson medlem i gatuteater
John Rawley medlem i gatuteater
Tom Zachariasson medlem i gatuteater
Susanne Sundberg medlem i gatuteater
Rebecca Pawlo flicka med flygblad
Ingvar Lagergren jobbarkompis
Ted Åström kille på Kubamötet
Marie-Louise De Geer Bergenstråhle demonstrationsdeltagare
Håkan Alexandersson demonstrationsdeltagare
Carl Johan De Geer demonstrationsdeltagare
Per Kågeson demonstrationsdeltagare

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Copyright Sandrew Film & Teater AB 1970
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Laboratorium FilmTeknik AB
FilmTeknik AB

Handling

Charlie är ungkarl och lastbilschaufför. Måndag-fredag kör han grus och sprängsten. Lördag-söndag badar han bastu med sina kompisar, ett gäng musiker, och går krogrond bland bunnyflickor.

Pia är en ung kvinna som saknar husrum. Dessutom är hon i sjunde månaden. Hon får bo några nätter hos Charlie, ombord på hans gamla skuta i Stockholms hamn.

Efter tre veckor är hon fortfarande kvar. Charlie har tröttnat på sin ungkarlstillvaro, och Pia behöver en pappa till det barn hon ska föda. Och båda har samma önskedröm: att hitta någon att leva ihop med, glatt och otvunget, som ett par lyckliga skitar.

Men Charlie lever inte i ett vakuum. Han lever i ett samhälle där den politiska debatten ständigt ställer krav, även på honom. I ett spontant ögonblick lovar han en radikal vän att medverka i en solidaritetsdemonstration för Kuba. Han lovar inte bara att vara med själv utan även att ta med lastbilen som tillhör den grusfirma han arbetar för. Men ju mer han tänker på saken, desto med oroad blir han. Lånar han firmans lastbil utan lov, kan han antagligen räkna med att få sparken. Och vad säger jobbarkompisarna om en lastbilskille som ställer upp i en demonstration?

Det är dock ett långt stycke väg mellan en svensk jobbare och demonstrerande studenter. Hur lång?

Efter att grundligt ha diskuterat sina problem med musikvännen Krille fattar Charlie sitt beslut. Han skall deltaga. Han ska köra sin lastbil. Sedan får bossen säga vad han vill.

Uppgörelsen mellan Charlie och chefen blir dramatisk. Chefen gillar Charlie. Desto mer besviken blir han att Charlie har använt hans lastbil i ett så olämpligt sammanhang. Han är tvungen att ge Charlie sparken.

När Charlie sedan kommer hem, är båten tom. Pia har åkt till BB. Barnet har kommit tidigare än beräknat. Och han som har lovat lotsa henne igenom det kritiska ögonblicket!

Men vid Pias förlossningssäng finner han sig förbigången av en konkurrent. Hon har rekvirerat hjälp från barnets far, Lennart, tjänsteman i patentverket.

Censur / granskning

Censurnummer 109568
Datum 1970-10-30
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2635 meter
Kommentar Aktlängder: 550, 540, 480, 380, 515, 170.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2635 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Vilgot Sjömans Lyckliga skitar fick ett mycket gott mottagande av nästan samtliga recensenter. Filmen ansågs glad, rolig, charmig och välspelad. Många verkade nästan förvånade över att Sjöman kunnat göra en så lättsam och underhållande film. Endast Mario Grut i AB och Carl-Eric Nordberg i Vi ansåg att Sjöman handskades lite för släpphänt med allvarliga sociala och politiska problem.

"Om ni tvivlar, så mycket större anledning att gå och se själv. Men faktum är att Vilgot Sjöman med sin nya film Lyckliga skitar har gjort en rolig och avspänd komedi. Den verkar lek och improvisation, vilket inte betyder att den skulle sakna avsikt. Framför allt är det en glad och varm film, långt ifrån de ibland tunga ansatserna och övertydliga ärendena i Sjömans tidigare produktion.

Bernt Lundquist spelar fram lastbilschauffören Charlie Svensson (-) med humoristisk intelligens och autenticitet.

(-) Charlie inser att den här vanliga hyggligheten lyckliga skitar emellan -- den solidaritet som han själv visar Pia -- måste få ett politiskt uttryck. Han blir demonstrant. Och med ovanlig lätthet i satiren låter Vilgot Sjöman honom dansa i väg över gatorna och upp till Olof Palmes ämbetsdörr. Där lyser upptaget-skyltens vänta så röd, så röd och växer till ett lekfullt ironiskt solnedgångsrött över filmens hela slut." (Mauritz Edström i DN)

"Även om Sjöman på sina ställen är otydlig och ibland brister i personteckningar upplever jag Lyckliga skitar som en av regissörens bättre filmer, främst kanske för hans känsla för komiska effekter, som gör att filmen blir rolig utan att klichéerna blir missbrukade och drivs för långt så de slår över i löje.

Vilgot Sjömans Lyckliga skitar är en film som säkert kommer att reta många och roa kanske än fler och det är kanske den typ av film vi behöver i dagens stillastående filmsituation." (Hans Schiller i SvD)

"Men som sagt, historien har sin charm, byggd på en tillfällighet, om man så vill, men samtidigt typisk för den romantiker, som döljer sig i Vilgot Sjömans varma och människovänliga hjärta. För att använda hans egen terminologi är han en snäll skit, eller kanske rättare sagt en oskuldsfull själ, som har oskuldens hela glupande intresse för djärv, avancerad nakenhet. För den rene är allt rent.

Det är Bernt Lundquist, som gör lastbilschauffören, och han och Solveig Ternström bildar verkligen ett par, som i sina kontraster klär varandra. (-)

Hur pass allvarligt det skall tas, må lämnas därhän. För egen del tyckte jag om filmen, framför allt för Solveig Ternströms och Bernt Lundquists skull. Den personliga utstrålningen från detta omaka par gav den ett slags poesi, som jag upprikgit sagt inte hade hoppats på." (Nils Beyer i Arbetet)

Gunnar Wiman i Chaplin avslutade sin recension sålunda:

"Lyckliga skitar är intressant, vulgär och rolig. Den riktar sig till en bred publik och det finns allvar bakom skämtet. Den är fast förankrad i vår vardagliga verklighet. Den kan bli utspelet till ett nytt slag av politisk komedi i svensk film."

Kommentar Svensk filmografi

Lyckliga skitar fick ett gott mottagande även utomlands, inte minst vid Berlinfestivalen 1971. Vilgot Sjöman kunde lätt förvånad konstatera att han fått den internationella evangeliska juryns pris.

För Bernt Lundquist (f 1939) blev rollen i Lyckliga skitar en stor framgång. Ursprungligen var han bilmekaniker och lastbilschaufför. Han hade en liten roll i Vilgot Sjömans film Ni ljuger (1969/23) och hade arbetat en del på teatrar som Parkteatern och Pistolteatern. Under resten av 70-talet kom han att göra endast smärre filmroller.

Denna film var den första som inspelades i formatet Super-16. Fotografen Rune Ericson modifierade en Eclair-kamera och förstorade dess bildfönster på bredden så att bildformatet blev vidfilm. 16 mm-filmen förstorades sedan upp till 35 mm. Därvid blev förstoringsgraden mindre och bildkvaliteten högre än om standard 16 mm hade uppförstorats till vidfilm och beskurits upptill och nedtill. Vinsten var att råfilmskostnaden minskade, kameran blev mindre och lätthanterligare och tillät handkameratagningar med självblimpad (tystgående) kamera, något som inte var möjligt med 35 mm kameror förrän i mitten av 1970-talet.

Inspelning

1970-02-02 1970-05
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1970-11-09 Cinema Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1978-02-03 TV1 Sverige
1995-11-18 Femman Sverige
1997-01-18 Kanal 5 Sverige
Urpremiär 1970-11-09 Cinema Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 2013-02-12 SVT1 Sverige
2015-05-18 SVT1 Sverige
2018-08-20 SVT1 Sverige
2018-08-20 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Engelbrektsmarschen
Textförfattare August Blanche
Sångare Janne Carlsson
Gösta Wälivaara
Christer Boustedt
Lasse Werner


Originaltitel Den goda drycken
Kompositör Lasse Werner


Originaltitel Shakin' 'Round the Abbey
Kompositör Fred Kov


Originaltitel Rally
Kompositör Bob Elger


Originaltitel Christers tango
Kompositör Gösta Wälivaara


Originaltitel Train to Moscow
Kompositör Dietrich Pregl
Teddy Vento


Originaltitel Heisser Beat
Kompositör Wolf Hartmaier


Originaltitel Guerrillero/Adelante
Kompositör Enrique González Mántici (1960)
Textförfattare José Vázquez
Sångare kör
Bernt Lundquist


Originaltitel En lycklig skit
Kompositör Gösta Wälivaara
Textförfattare Vilgot Sjöman


Originaltitel Högvilt, storvilt
Kompositör Gösta Wälivaara
Textförfattare Vilgot Sjöman


Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Originaltitel Hårgalåten


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1971 (bidrag om 365 773,97 kr)
International Inter-Church Film Center Berlin 1971
Chaplin-priset Stockholm 1970 Bernt Lundquist (roll)

Ämnesord

BB
Bunnyflickor
Debattfilm
Demonstration
Erotik
Grusfirma
Lastbilar
Lastbilschaufförer
Politik
Samhällsdebatt
Skuta
Stockholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2619


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2629


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2610


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Lyckliga skitar. Grundsituationer till en film. 11 jan, 1970.
Omfång 32 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till Lyckliga skitar av Vilgot Sjöman.
Omfång 56 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Blushing Charlie.
Omfång 45 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Glücklicher Charlie.
Omfång 33 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Lyckliga skitar. Fransk textlista.
Omfång 36 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Textlista till trailern Lyckliga skitar regisserad av Vilgot Sjöman.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista. Lyckliga skitar av Vilgot Sjöman.
Omfång 56 s. + 2 s. banderolltexter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Film Lyckliga skitar - Ruboroso Charlie. Fottexter till trailer spansk version.
Omfång 1 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Lyckliga skitar. Spansk titel: Ruboroso Charlie.
Omfång 24 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Engelska texter (English sub-titles - trailer). Trailern Blushing Charlie.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?