Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sound of Näverlur
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1971-04-19

Medverkande

Sten Ardenstam
Stone Arden, astronaut

Eva Rydberg
Kulla, turistvärdinna

Mayny Mikaelsson
en dalkulla

Rolf Andersson
motorcykelknutten

Rebecca Pawlo
flicka på badstranden

George Thunstedt
den före detta landshövdingen

Visa alla medverkande

Handling

Den amerikanske astronauten Stone Arden kommer på besök till Dalarna. Turistgubbarna gnuggar händerna av förtjusning. En så celeber gäst måste man kunna plocka av en hel del pengar....

Visa hela handlingen

Press

Något av ett bottenrekord tyckte nästan samtliga kritiker. Den ende som hade något positivt att säga var Anders Lindén i SvD: "Min beskrivning är inte ironisk. Sound of Näverlur...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Torbjörn Lindqvist
Distributör i Sverige (35 mm) Silvia Film och Bio Sweden
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

Den amerikanske astronauten Stone Arden kommer på besök till Dalarna. Turistgubbarna gnuggar händerna av förtjusning. En så celeber gäst måste man kunna plocka av en hel del pengar.

Stone tilldelas en helt egen turistvärdinna som skall se till att han inte håller för hårt i plånboken.

Det hela går dock för bra, och redan efter första kvällen är Stone Arden helt pank. Han kan inte ens betala sin hotellräkning. På något sätt måste han fly. Problemet är att hans astronautdräkt är alltför iögonfallande. Stone byter därför till en äkta daladräkt från 1600-talet.

Som en modern Gustav Vasa startar han sin flykt genom Dalarna. Här saknas varken episoden med hölasset eller smällen i baken med brödspaden. Vidare blir det tröskning i lada och fiolspel med Svärdsjö Spelmansgille. Stone tvingas gömma sig i Ornässtugan och fly -- inte med släde -- utan med snöskoter.

Filmens slutreplik lyder:

"Ni har näverlurat mig."

Censur / granskning

Censurnummer 109832
Datum 1971-02-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2040 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2040 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Något av ett bottenrekord tyckte nästan samtliga kritiker. Den ende som hade något positivt att säga var Anders Lindén i SvD:

"Min beskrivning är inte ironisk. Sound of Näverlur är faktiskt s k buskis från början till slut! Sten Ardenstam och Eva Rydberg passar alldeles utmärkt i sina roller, och även om det inte handlar om stor skådespelarkonst måste man erkänna att skrattet ofta ligger nära till hands när man upplever deras töntiga bravader i Dalarna."

"Snacka om näverlurendrejeri!

Men för den som är intresserad av den svenska filmens förfall kvarstår: Detta är utan tvivel ett av de märkligaste bottenrekorden som satts i detta land." (Mario Grut i AB)

"Sound of näverlur är en amatöristisk övning i vilken lågkomiken -- där komik över huvud står att finna -- skräpar som vissna blomster på en majstång i Dalom. Historien om astronauten Sten Ardenstam som lever ljuva livet bland kullorna och sen smiter från en hotellräkning i Gustav Vasas fotspår har ett satiriskt uppsåt som förvandlas till rena poänglösheten.

Lindqvist är själv mas och har hjärtat med i det här. Men det är ju inte alltid det hjälper." (Hanserik Hjertén i DN)

"Energin bakom denna misslyckade lustifikation kunde säkert ha använts vettigare. Nu var det roligaste att se regissören på premiären läsa en dikt av Hans Bing, som med diktboken "Dalarapsodi" på något sätt skall ha inspirerat till Sound of näverlur. Jag vet inte hur allvarligt filmen är tänkt, men det går inte att ta den på allvar. (-) En satir över bygdekulturens exploatering? Kanske en rätt tänkt tanke, fast den blev fel. Sound of näverlur ser ut som Åsa Nisse i lingonskogen. Men Åsa Nisse är, faktiskt, en bättre film. Om man nu skall tala om film i detta sammanhang." (Jonas Sima i Expr)

Kommentar Svensk filmografi

Torbjörn Lindqvist har kallats glad amatör och filmentusiast. Han arbetade vid tiden för inspelningen som TV-fotograf samtidigt som han drev fyra egna biografer. Sound of Näverlur kostade 300 000 kr att spela in. Sten Ardenstam och Eva Rydberg tog inte ut någon lön utan de skulle få betalt när filmen spelat in sina inspelningskostnader.

Lindqvist, som själv är dalmas, ville ge kommer!sialismen inom turistindustrin i Dalarna en spark. Han kallade Sound of Näverlur en lokalfilm för Dalarna. Lindqvists ambition var att den skulle visas på varenda liten ort med biograf i Dalarna.

Torbjörn Lindqvists andra opus under 70-talet blev porrfilmen Veckända i Stockholm (1976/11).

Förlaga

Originaltitel Dalarapsodi. Tidebok (Diktsamling)
Författare Hans Bing


Inspelning

1970-03-07 1970
Tällberg Sverige
Leksand Sverige
Svärdsjö Sverige
Ornäs Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1971-04-19 Tellus Stockholm Sverige 75 min
Urpremiär 1971-04-19 Tellus Stockholm Sverige 75 min
Dvd-release 2008-03-28 Sverige

Ämnesord

Astronaut
Dalarna
Folkdräkt
Ornässtugan
Spelmän
Turism/parodi på
Turistvärdinna

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2040


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2040


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper 9
Dia 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?