Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel No Man's Land
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 2002-03-01

Medverkande

Georges Siatidis
sergeant Marchand

Katrin Cartlidge
Jane Livingstone

Simon Callow
överste Soft

Visa alla medverkande

Handling

En tidig morgon i juni 1993 tappar en grupp bosniska soldater bort sig i dimman mellan den bosniska och den serbiska frontlinjen. När solen stiger upptäcks de av serbiska soldater som...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Brancko Djuric Chiki
Rene Bitorajac Nino
Filip Sovagovic Chera
Georges Siatidis sergeant Marchand
Katrin Cartlidge Jane Livingstone
Simon Callow överste Soft
Serge-Henri Valcke kapten Dubois
Sacha Kremer Michel
Alain Eloy Pierre
Tanja Ribic Martha

Bolag

Produktionsbolag Noé Productions
Fabrica Cinema
Counihan-Villiers
Studio Maj-Casablanca
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 2002
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2002

Handling

En tidig morgon i juni 1993 tappar en grupp bosniska soldater bort sig i dimman mellan den bosniska och den serbiska frontlinjen. När solen stiger upptäcks de av serbiska soldater som anfaller dem.

Ciki, en bosnisk soldat, är den ende som överlever attacken och han lyckas gömma sig i en övergiven skyttegrav mitt i "ingenmansland". Den serbiske befälhavaren fattar dock misstankar och skickar iväg två av de egna soldaterna för att undersöka skyttegraven. Soldaterna hittar inte Ciki, men innan de lämnar platsen gillrar de en fälla. De placerar en av de döda bosniska soldaterna ovanpå en mina som kommer att detonera om någon försöker flytta på kroppen. Då de är klara med detta upptäcker de att ett vapen saknas och förstår att någon ändå måste gömma sig i närheten - då blir de anfallna av Ciki som dödar en av soldaterna och sårar den andre, Nino.

Till Cikis och Ninos förvåning visar det sig att soldaten som placerats på minan inte är död utan bara medvetslös. Då han återfår medvetandet står det klart för dem alla att han inte på något villkor får röra på sig - gör han det kommer de alla tre att sprängas i luften. Fastän Ciki och Nino är varandras fiender tvingas de samarbeta för att hitta en väg ut ur situationen. Trots stora svårigheter lyckas de få kontakt med sina respektive förband, och från såväl serbiskt som bosniskt håll kallas FN in. Den franske sergeanten Marchand beordras av sin överordnade i Sarajevo att bege sig till platsen, men då han kommer fram uppmanas han att inte ingripa. I ren frustration bestämmer sig Marchand för att låta bli att lyda order och se om han kan hjälpa till att lösa situationen. Med assistans från en minröjningspatrull står han i begrepp att undsätta Ciki och Nino då hans överordnade hotar med allvarliga repressalier om han inte lyder order. Då han dragit sig tillbaka stiger spänningen mellan Ciki och Nino, som närapå tar livet av varandra.

Under återfärden träffar Marchand på tv-journalisten Jane Livingstone som råkat avlyssna kommunikationen mellan Marchand och hans överordnade och vet hur situationen ser ut. Nu hotar hon med att avslöja passiviteten inför miljontals TV-tittare världen över. Marchand väljer att återvända till skyttegraven - men nu är syftet att hålla pressen borta från Nino, Ciki och den tredje soldaten, Cera. Och han kommer precis i tid för att hindra Ciki och Nino från att döda varandra.

FN-trupperna och minröjarna står beredda, världspressen cirkulerar blodtörstigt i utkanten i jakt på villebrådet och Ingenmansland börjar mer likna en cirkus än ett slagfält. Vilken strategi som är bäst blir ett svårt val för FN-översten Soft som bara kan se på när pressen blåser upp situationen mer och mer. Soft bestämmer sig för att ingripa för att i möjligaste mån undvika en pinsam katastrof. På plats får han veta att minröjarna inte kan göra något åt den mänskliga bomb som Cera utgör, och överste Soft inser att han måste välja den strategi som i möjligaste mån kan rädda FN:s anseende. När Ciki och Nino ska evakueras ur skyttegraven dödar Ciki Nino och blir i sin tur dödad av en FN-soldat. I förvirringen som uppstår tar överste Soft tillfället i akt för att "låtsas" rädda Cera. Den församlade pressen får veta att aktionen varit framgångsrik och överste Soft och FN framstår som de sanna hjältarna. Pressen drar sig tillbaka, och på både den serbiska och den bosniska sidan beslutar man sig för att försöka inta området när FN försvunnit från platsen.

Mörkret faller över Ingenmansland, och i en skyttegrav finns det endast en levande människa kvar - han som offrats och ensam får invänta sitt oundvikliga och grymma öde.

Censur / granskning

Censurnummer 138197
Datum 2002-01-31
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2666 meter
Kommentar Aktlängder: 419-402-509-446-364-526


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 2002-03-01 Filmstaden Göteborg Sverige 97 min
TV-visning 2005-03-12 SVT2 Sverige 93 min
Sverigepremiär 2002-03-01 Filmstaden Malmö Sverige 97 min
2002-03-01 Riviera Stockholm Sverige 97 min (samt ytterligare 2 platser)
Dvd-release 2002-09-18 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 4
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?