Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Ungkarlshotellet
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1975-01-22

Medverkande

Keve Hjelm
Göte Löv

Gun Jönsson
Gun, hans f.d. hustru

Harald Hamrell
Anders, deras son

Tord Peterson
Tage, Guns nuvarande fästman

Håkan Serner
Blomman

Arne Ragneborn
Ragnar, hotellgäst

Visa alla medverkande

Handling

Göte Löv är sedan några år skild från sin hustru Gun. Sedan skilsmässan har det gått mest utför med honom. Han är svårt alkoholiserad och arbetar från och till i hamnen och bor på...

Visa hela handlingen

Press

Beröm åt skådespelarna och då främst Keve Hjelm, tveksam välvilja inför själva filmen -- så kan mottagandet av Ungkarlshotellet sammanfattas. Filmen ansågs för monoton och alltför...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
Smink
Mixning

Medverkande

Keve Hjelm Göte Löv
Gun Jönsson Gun, hans f.d. hustru
Harald Hamrell Anders, deras son
Tord Peterson Tage, Guns nuvarande fästman
Håkan Serner Blomman
Arne Ragneborn Ragnar, hotellgäst
Bengt Eklund Holm, hotellgäst
Evert Granholm Karlsson, hotellgäst
Chris Wahlström servitris
Gunvor Pontén servitris
Bellan Roos servitris
Gösta Krantz vaktmästare
Ernst Günther man i grönsaksaffär
Sven-Eric Gamble Wallin
Gösta Bredefeldt Sven
Gunnar Schyman Oskar
Carl-Olof Alm kompis på caféet
Sture Ericson kompis på caféet
Pia Garde Guns arbetskamrat
Gunnar Ossiander man på Hötorget
Jan-Olof Rydqvist barnavårdsman
Sture Hovstadius banktjänsteman
Annicka Kronberg expedit
Tage Severin läkare
Berit Persson syster
Lissi Alandh kvinna på torget
Christer Banck torgförsäljare på Hötorget
Kurt Emke man på grönsakslager
Stig Johanson man i Stadsgården
Diana Kjaer Tages älskarinna
Thore Segelström alkoholist
Berndt Lindberg alkoholist
Curt "Minimal" Åström man i tvättrummet på hotellet
Siv Andersson Ej identifierad roll

Bolag

Handling

Göte Löv är sedan några år skild från sin hustru Gun. Sedan skilsmässan har det gått mest utför med honom. Han är svårt alkoholiserad och arbetar från och till i hamnen och bor på ett ungkarlshotell. Han är kring de femtio och på många sätt en drömmare och skrävlare.

En dag vaknar drömmen om ett annat och bättre liv. Han vill lyfta sig ur misären, skaffa sig egen lägenhet och en egen rörelse. På detta sätt ska han också revanschera sig socialt och få ta hand om sonen från sitt spruckna äktenskap.

Tillsammans med bästa vännen Blomman vill Göte öppna ett stånd på Hötorget och sälja frukt och grönsaker. Till detta behövs ett startkapital. Nu visar omgivningen sitt rätta ansikte mot Göte och Blomman. Ingen vare sig vill eller kan hjälpa dem. Ingen tror att det är ett seriöst och pålitligt försök. De försöker ta ett banklån, men utan säkerhet är det lönlöst. Göte dras tillbaka till sin gamla omgivning, parkbänkar och ölcaféer.

När Blomman dör och Göte orsakar att en annan av kumpanerna blir överkörd av en bil, får Göte nog av staden. I ett desperat försök att frigöra sig beger han sig ut på landet.

I filmens slutscen ligger Göte i en rågåker och gråter.

Censur / granskning

Censurnummer 114176
Datum 1975-01-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1080 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 16 mm
Hastighet 25
Längd i meter 1080 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Beröm åt skådespelarna och då främst Keve Hjelm, tveksam välvilja inför själva filmen -- så kan mottagandet av Ungkarlshotellet sammanfattas. Filmen ansågs för monoton och alltför lik ett TV-reportage.

"Låt oss öppna med ett axiom och fastslå att Keve Hjelm är en av de 4 eller 5 verkligt betydande och profilerade aktörerna i det här riket.

Han är det i kraft av sin elektricitet, sina skapande pauser, sin talande tystnad, sin skenbara och spänningsfyllda distraktion. (-)

Det finns stunder, långa sådana, när man sitter och jämför den här filmen med Lasse Forsbergs Misshandlingen, den vassaste och styvast genomförda av det inhemska 60-talets samhällskritiska rapporter. Jämförelser utfaller för dagen inte till Lennart F Johanssons fördel. (-) Lennart Johansson, däremot, gör halt hos verkligheten och dess fotografiska avbilder, d v s den ruttnande, som ungkarlshotellet erbjuder. Han reproducerar istället för att gestalta och verklighet utan gestaltning blir ett TV-reportage.

Han hyser en övertro på det naturalistiska och det dokumentära. Han håller sig till verklighetens yttre sanning, men vänder ryggen åt den inre, som är tiofalt viktigare och antagligen hundrafalt mera avskräckande. Han lämnar -- vilket med alla dess råa förtjänster gör den här filmen till en socialkritisk allmänning -- orsakerna därhän till förmån för verkan." (Jurgen Schildt i AB)

"Denne Göte Löv verkar bitvis så uppe i det blå att han hotar bli ett osannolikt inslag i vardagsbilden. Men Keve Hjelm med sin enorma förmåga att skildra livslögnare, som han demonstrerat sedan Kvarteret Korpen, håller honom trots allt inom trovärdighetens gränser. Göte Löv representerar både en sympatisk kampvilja nere i träsket och en lust till självhävdelse som är typisk för konkurrenssamhället. (-)

Vad Johansson vill säga är -- förmodar jag -- att det här är det enda sättet vi lärt att leva och överleva, ett slags armbågarnas vitalitet. I Ungkarlshotellet speglar han kapitalismens förbannelse i samhällets grumligaste bottensats.

Resultatet är en lite monoton och odramatisk film, men med stor närhet till människorna och den nergångna värld de lever i. Jag tror man kommer att tänka mycket på den efteråt." (Hanserik Hjertén i DN)

"Här är det en medelålders arbetare som börjat dricka och blivit utslängd ur ett äktenskap. Han bor bland tillfällighetsjobbarna på ett s k ungkarlshotell och mellan vinfyllorna och arbetstimmarna nere i hamnen drömmer han om sin minderårige son och om framgångslandet som finns om hörnet. (-) Han är en livslögnare och egocentriker och murarna kring honom, de svenska murarna, växer allt högre för varje steg han tar i sina illusioner. Det är Keve Hjelm som med all sin intelligens och erfarenhet gestaltar denne storstadsträskets vilsegångne poet och han bär upp hela filmen och gör en av de mest gripande människostudier jag på länge sett på bio. (-)

För Lennart F Johansson är det långfilmsdebut. Hans film har sentimentala stråk, men också en i sammanhanget ovanlig tragisk storhet." (Lasse Berg!ström i Expr)

Kommentar Svensk filmografi

Ungkarlshotellet är den enda film som Lennart F Johansson (1922-1980) kom att regissera. Han hade dock tidigare skrivit flera manus som filmatiserats av TV. Även Ungkarlshotellet var i första hand gjord för TV. Grundtemat var alltid det samma: den slumrande vitaliteten hos de missanpassade i samhället.

Lennart F Johansson hade personlig erfarenhet av de miljöer han skildrade. I en intervju av Elisabeth Sörenson (SvD 17.6.1974) sa han bland annat:

-- Jag har sett eländet inifrån. Jag känner lukten. Och aggressiviteten -- den aggressivitet som är ett försvar, dels inför kompisarna på ungkarlshotellet, dels inför omvärlden. Det är ett sätt att överleva.

-- Samhället är hårt i dag, hårt och brutalt mot de här människorna. Vi måste hitta en väg ut ur hårdheten.

-- Det är något jag alltid önskat [regissera!. Jag vill pröva bärigheten i min egen text, arbeta intimt tillsammans med skådespelarna. Det är ju först med regissören och skådespelarna som manuskriptet blir färdigt.

-- Vi [jag, Keve Hjelm och Gun Jönsson! möts i enorma diskussioner. Och det är nödvändigt. Ibland kan jag nog ge mig, men vid andra tillfällen sätter jag emot allt jag kan.

-- Han [Stefan Jarl! är ett oerhört fint stöd och han har också lyckats utverka en rimlig inspelningstid, så vi slipper känna oss pressade."

Ungkarlshotellet visades i TV1 3 februari 1975.

Inspelningen påbörjades 10 maj 1974 och avslutades 20 augusti samma år.

Inspelning

Glasbruket Stockholm ("Glasbruket" är ett ungkarlshotell på Katarinaberget) 1974-05-10 1974-08-20

Visningar

Sverigepremiär 1975-01-22 Folkets Bio Stockholm Sverige 98 min
Urpremiär 1975-01-22 Folkets Bio Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 1975-02-03 TV1 Sverige 95 min

Musikstycken

Originaltitel Där näckrosen blommar
Kompositör Sven du Rietz (1928)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1928)


Originaltitel Fjällbruden
Kompositör Arthur Hedström (1912)
Textförfattare Fritz Gustaf
Oleg Quist


Originaltitel Vals ombord
Kompositör Evert Taube (1921, publicerad 1922)
Textförfattare Evert Taube (1921, publicerad 1922)


Originaltitel Älvsborgsvisan
Textförfattare August Wilhelm Thorsson (1883)


Ämnesord

Alkoholism
Land motsatt stad
Skilsmässor
Social misär
Torghandel
Ungkarlshotell
Ölcafé

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 1080


Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 1080


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel UNGKARLSHOTELLET


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?