Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Den vita väggen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1975-03-24

Medverkande

Harriet Andersson
Monika Larsson

Lena Nyman
Berit

Sven Wollter
Kjell Larsson, Monikas f.d. man

Tomas Pontén
Arne Blomgren

Rolf Larsson
Göran Engström, "Rolf"

Palle Granditsky
Bengtsson, direktör

Visa alla medverkande

Om filmen

Harriet Andersson, arbetslös förortsmor dumpad av Sven Wollter, tar hem män hon aldrig ser igen. "Skärholmens Antonioni" kallade en kritiker Stig Björkman. Den...

Visa hela texten

Handling

Filmen skildrar en dag i en frånskild hemmafrus liv. Hon heter Monika och vaknar tidigt. Bredvid henne i sängen ligger en tillfällig älskare som föregående kväll lovade henne kärlek. Nu...

Visa hela handlingen

Press

Den vita väggen visades på bio tillsammans med Fem dagar i Falköping (1975/9) i ett program med titeln Två kvinnor. Två kvinnor hade urpremiär i Malmö i februari 1975. SDS' Jan...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Harriet Andersson, arbetslös förortsmor dumpad av Sven Wollter, tar hem män hon aldrig ser igen. "Skärholmens Antonioni" kallade en kritiker Stig Björkman.

Den vita väggen är tom innan Monika (Harriet Andersson) sätter sig upp. På nattduksbordet ligger en slips och i sängen ligger en främmande man. Hon går ut i köket, står och ser på fasaden på andra sidan gångvägen och tar upp ett familjefoto ur mannens plånbok. Sedan lägger hon sig i soffan med en päls över sig. Hennes son är åtta och har velourtröja, och innan han går till skolan gör han O'boy åt sig och mamma. När mannen i sängen vaknat måste han gå "nästan på en gång". "Nästan på en gång" fnyser Monika med korslagda armar. Hon har inga illusioner längre. Hennes man har lämnat henne, hon är arbetslös, hon bor i en betongförort, pengarna är slut och männen hon tar hem hör aldrig av sig mer. "Gud hör bön" står det på en banderoll på torget mellan höghusen.

Monika åker tunnelbana från en station långt bort och går in i en telefonkiosk. I ett garage viskar hennes före detta man Kjell (Sven Wollter) till killen med luren att han inte är där, och skrattar högt när han kommit undan. Han har rutiga byxor och kort brun fårskinnsjacka, och betalar inte underhållet.  När Monika ringer gymet och Kjell äntligen kommer till telefonen, tittar han på en nakenbild på väggen och säger att hon väl får gå till socialen om hon envisas med att bo kvar i en trea.

På ett fik börjar hon gråta. Vi bordet intill sitter Giorgos (Teodor Kallifatides), som är lika rotlös som hon. Innan de skiljs åt har vi fått höra hennes livs historia och för första gången sett henne se en man rakt i ögonen.

Monikas kompis Berit, spelad av Lena Nyman, är det fart på. De dricker vodka innan de ska ut, och hon bläddrar i en skvallertidning. "Liz nya kille ser ut som en upp och nervänd hönsröv" säger hon. Och sånt hår som Liv Ullmann skulle hon vilja ha. Sen lägger hon gurkskivor på Monikas ansikte och säger att det skulle varit plattare så att de inte gled av. När hon dricker öppnar hon munnen och trutar med läpparna långt innan glaset hunnit fram.

På dansrestaurangen säger Berit till en man som bjuder upp henne att om han går på en gång så sparar han en drink och hon slipper dansa. Monika tar hem en snygging som stött på henne vid flippermaskinen. Scenen där hon sliter sig loss och han välter sonens akvarium är filmens bästa. "De dör ju för fan!" skriker Monika, och de försöker fånga fiskarna med händerna. "Akta så du inte skär dig nu också!" Repliken är fantastisk. När mannen försökt ge henne pengar till ett nytt akvarium och hon kört iväg honom, simmar fiskarna de fick upp i en glasburk.

Filmens sista bild är Monikas ansikte mot en tom vit vägg. I 37 evighetslånga sekunder ser hon rakt in i kameran, innan hon tonar bort.

"Skärholmens Antonioni" skrev Expressens Lasse Bergström om Stig Björkman. Han var ironisk, men det är välfunnet. I urbana öknar letar människor som inte ens har kontakt med sig själva efter något som är borta. De försvinner, och kvar blir tomma bilder fulla av innebörd.

Nina Widerberg (2018)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Harriet Andersson Monika Larsson
Lena Nyman Berit
Sven Wollter Kjell Larsson, Monikas f.d. man
Tomas Pontén Arne Blomgren
Rolf Larsson Göran Engström, "Rolf"
Palle Granditsky Bengtsson, direktör
Theodor Kallifatides Giorgos, mannen på fiket
Martin Jonsson Patrik Larsson, Monikas och Kjells son
Olle Björling bilförsäljaren
Leif Ahrle historieberättaren på dansstället
Josefin Hodén Mona, den lilla flickan
Gösta Bredefeldt Monas pappa
Tina Hedström Monas mamma
Carl Carlswärd bilmekaniker
Johan Holmér historieberättarens kompis
Björn Krestesen historieberättarens kompis
Per Norling historieberättarens kompis
Tage Severin tangokavaljer
Susanne Bergström den döva kvinnan på fiket
Per-Olof Kanbjer den döve mannen på fiket
Per Salldal man på träningsinstitutet
Conny Elmquist man på träningsinstitutet
Annette Kullenberg receptionisten hos direktör Bengtsson
Åke Wästersjö den berusade gamle mannen i trappuppgången
Agneta Carlzon expediten på PUB:s klädavdelning
Harald Stjerne bilmekaniker
Sten Lundblad Monikas danskavaljer

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1975
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2020
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Filmen skildrar en dag i en frånskild hemmafrus liv. Hon heter Monika och vaknar tidigt. Bredvid henne i sängen ligger en tillfällig älskare som föregående kväll lovade henne kärlek. Nu har han bråttom att komma iväg -- till hem, hustru och arbete.

Hennes 8-årige son Patrik har själv fixat sin frukost och givit sig iväg till skolan.

Monika söker sin f d man per telefon men får inte tag på honom.

Hon bor i en typisk sovstad. Miljön är steril och människorna anonyma.

Monika tar ut lite pengar på sin sparbanksbok. Hon har inte mycket kvar. Hon åker in till stan och söker ett jobb men får det inte. Hon söker upp sin son vid hans skola, men han har inte tid med henne. Han ska följa med hem till en kamrat och sova över.

Monika söker åter sin f d man per telefon och får äntligen tag på honom på ett gym, men samtalet går snett. Hon söker då upp honom, men tränaren lämnar henne bara ett kuvert med ett par 100-lappar. Kjelle har gått sin väg.

På ett konditori får hon kontakt med en ung grek och öppnar sitt hjärta för honom. Han är en bra lyssnare. Hon får tala ut. Det är mest det hon behöver.

Hon går och handlar lite kläder och söker sedan upp sin bästa väninna, Berit. De provar kläder, pratar killar, tar en drink och går på dansrestaurang.

Monika blir uppraggad och tar killen med sig hem, men när han blir närgången, skjuter hon honom desperat ifrån sig -- och Patriks akvarium går i bitar. Killen hjälper henne. Sedan går han efter att lovat höra av sig. Monika sitter på sängen "skulpterad vid den vita väggen. Långsamt sjunker hon in i denna vithet och försvinner in i den vita väggen" (manuskriptets slutord).

Censur / granskning

Censurnummer 114421
Datum 1975-03-21
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2040 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2040 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den vita väggen visades på bio tillsammans med Fem dagar i Falköping (1975/9) i ett program med titeln Två kvinnor.

Två kvinnor hade urpremiär i Malmö i februari 1975. SDS' Jan Aghed hade emellertid sett Den vita väggen vid en förhandsvisning i Stockholm redan i oktober 1974 och tipsade redan då (25.10.1974) om att filmen "kommer att hälsas som regissören Stig Björkmans konstnärliga genombrott och Harriet Andersson i huvudrollen kommer att få en massa beröm för sitt porträtt av en frånskild hemmafru."

Övriga malmökritiker hade dock en annan uppfattning:

"Stig Björkmans regi är som väntat perfekt i detaljer. Men han är i mina ögon väl kylig och tycks sakna bett," menade Rolf G Kittel i SkD, och Sven E Olsson i Arbetet var än mer kritisk:

"Det känns att det inte finns något levande, inifrånkommande förhållande till det skildrade, varken i förlopp, personer och ännu mindre miljöer. Det är skrivbordsprodukter alltsammans -- bilder, gester, ord. Perfekt och klyftigt, men på en gång också själlöst och mekaniskt."

Maria Ortman, SDS, skrev:

"Björkman visar ett tillstånd men ställer knappast några frågor rörande detta tillstånd och pekar heller inte på några möjliga förändringar av det."

Då var stockholmskritikerna långt mer positiva:

"På det hela taget är det en konsekvent och i ordets bättre mening konstlös film han gjort, en berättelse som lever framför allt på Harriet Anderssons oro och som med hennes hjälp utvecklar sig till en nyanserad och gedigen kvinnostudie mitt i Sverige. (-) Hans film är en lägesbeskrivning. Den är inte märklig, men den är sann, och det räcker." (Jurgen Schildt, AB)

"Det är ett jättefint initiativ Bengt Forslund och Filminstitutet tagit genom att spela in två kortare filmer som tillsammans bildar ett normalt tvåtimmarsprogram och som dessutom passar utmärkt ihop" inledde Hanserik Hjertén sin recension i DN. Han fortsatte:

"[Det! har blivit ett par absolut sevärda historier om två kvinnor som är väldigt olika men ändå någonstans bär på samma fråga: Vad händer egentligen med mitt liv?" Harriet Andersson bjuder på "filmskådespelerikonst av den lilla men oförglömliga sorten, bara den värd entrén. (-) Ni skall ge de här filmerna om svenska kvinnors ensamhet en chans! Ni kommer inte att ångra er!"

"Den vita väggen har blivit en rak vardagsrealistisk film, kanske mer en generalrepetition inför något större än ett fullödigt konstverk. De fåtaliga metaforerna är lite trevande, osäkra på sin funktion, men för Harriet Andersson och för sitt allvar är det en film att se." (Hans Schiller SvD)

Den ende verkligt kritiske i stockholmspressen var Lasse Bergström i Expr som var entusiastisk inför Marianne Ahrnes debut (4 getingar) men skeptisk gentemot Stig Björkman (2 getingar):

"Harriet Andersson stretar tappert både med sorgen och tristessen och det som finns av liv i filmen är hennes ansikte, naket som ett rop. Men Stig Björkman, som kan mer om film än de flesta i landet, har ingen trollstav i handen när han själv får chansen. Den vita väggen är rätt tänkt, men den dör på vägen mot förverkligandet. Skärholmens Antonioni får inte liv i bilderna."

Monika Tunbäck-Hanson (GP) fann att filmen var ett mycket aktuellt och levande inlägg i samhällsdebatten i dag. (-) Det låter erbarmligt trist, men det är filmen sannerligen inte och mindre så vid en andra titt. Stig Björkman är visserligen ute i ett allvarligt ärende: det att försöka skildra för oss hur en kvinna, utanför de privilegierades skara, kan ha det i Sverige en alldeles vanlig dag. Men detta gör han med den värme och den lekfullhet, som han anser att det finns för lite av i vårt land."

Kommentar Svensk filmografi

Man kan i fallet Den vita väggen tala om de snabba beslutens film. När Filminstitutets produktionschef Bengt Forslund lördag 15 december 1973 återkom från platssökning i Tunisien för En kille och en tjej (1975/17), väntade honom ett tidigare aviserat manus av Stig Björkman, ett kort men bra manus om en dag i en frånskild kvinnas liv, 36 scener på 45 sidor, inklusive dialog. Onsdag 19 december aviserade Björkman att han skulle åka till Paris över jul och nyår, Forslund själv skulle samma dag åka till Canada.

Manuskriptet tycktes för kort för en långfilm. Färdigklippt låg samtidigt Marianne Ahrnes novellfilm Fem dagar i Falköping, en svårplacerad, 45 min film.

Forslund gjorde en chansning. 18 december inlämnades till H2-fonden en ansökan om produktionsgaranti för projektet Två kvinnor: "Projektet är ett försök att bryta slentrianen beträffande vanlig tvåtimmarslängd, men då vi är rädda för att publiken är lika konservativ som biografägarna har vi valt att presentera de bägge filmerna inom den vanliga biograffilmens visningsram, d v s ett projekt på ca 1 timme 40 minuter med två unga nutidskvinnors situation som sammanhållande tema."

Chansningen gick hem. 13 januari 1974 beviljades Två kvinnor produktionsgaranti. 29 januari skrevs manus- och regikontrakt med Björkman och 18 februari drog inspelningen i gång och höll på 23 inspelningsdagar t o m 17 mars. 13 000 m film gick åt, och totalt kom bägge filmerna att kosta endast 860 000 kr.

Ett problem återstod dock att lösa, distributionen. Efter ett visst övertalande skrevs ett distributionskontrakt med Sandrews 1 november, men stockholmspremiären kom att dröja till slutet av mars 1975. Och möjligen var skepticismen riktig. Trots ett övervägande positivt mottagande fick inte filmen mer än totalt 2 800 åskådare i Stockholm, Göteborg och Malmö samt på några enstaka andra ställen (däribland Falköping).

Den vita väggen blev emellertid internationellt en av Filminstitutets största framgångar. Färdigklippt hade filmen godkänd långfilmslängd, 74 min, men passade också bra i TV. Dessutom var kvinnoskildringar på modet, och ett skådespelerskepris till Harriet Andersson vid filmfestivalen i Moskva sommaren 1975 gjorde inte filmen mindre attraktiv.

Totalt såldes filmen till 14 länder (Bulgarien, Danmark, England, Finland, Jugoslavien, Norge, Polen, Schweiz, Sovjet, Tjeckoslovakien, Västtyskland, Ungern, USA och Östtyskland), och även om intäkterna var blygsamma, 410 000 kr, så räckte de, produktionsgarantin och kvalitetsstödet till för att projektet Två kvinnor skulle bli ett av Filminstitutets mest framgångsrika.

Förtexterna till Den vita väggen avslutas med dedikationen "Till Sun", d v s författaren Sun Axelsson.

Inspelning

Stockholm Sverige 1974-02-18 1974-03-17

Visningar

Sverigepremiär 1975-03-24 Grand 1 Stockholm Sverige 74 min (tillsammans med Fem dagar i Falköping i långfilmsprogrammet Två kvinnor)
Urpremiär 1975-03-24 Grand 1 Stockholm Sverige 74 min (tillsammans med Fem dagar i Falköping i långfilmsprogrammet Två kvinnor)
Annan visning 1976 Warszawa Polen
Cinemateksvisning 2020-02-04 Filmhuset Stockholm Sverige
Festivalvisning 2020-01-26 Bio Roy Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2020

Musikstycken

Originaltitel Lady with the Braid
Kompositör Dory Previn
Textförfattare Sun Axelsson (svensk text)
Dory Previn (engelsk text)


Originaltitel White Rage
Kompositör Adrian Baker
Roy Morgan


Originaltitel Ya Ba Ba
Kompositör Johnny Scott


Originaltitel Young and Happy
Kompositör Sam Fonteyn


Utmärkelser

Festivalpris St. Thomas 1976 Harriet Andersson (bästa kvinnliga huvudroll)
Moskva 1975 Harriet Andersson (bästa kvinnliga huvudroll, t.m. Fatima Bouamari)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1975 (bidrag om 195 529 kr; till samlingsfilmen Två kvinnor)

Ämnesord

Akvarium
DK Drama
DK Relationer, Samliv
Dansrestaurang
Grek
Konditorier
Sovstad
Stockholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2027


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2032


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2040


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2040


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2040


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel DEN VITA VÄGGEN en film av Stig Björkman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel BEZ WYJSCIA
Affischdesign A. Klimowski


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Stig Björkmans DEN VITA VÄGGEN Marianne Ahrnes Fem dagar i Falköping


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 49 s. Inledning, sångtext och förslag till rollista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 48 s. Inledning och sångtext (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 74 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?