Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Mitt på jorden - mitt under solen
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1976-02-15

Handling

Filmen är en dokumentärskildring av en 5-årig flicka, Graciela. Hon bor i Ecuador i nordvästra Sydamerika. Hennes familj är "campesinos", fattigbönder, och lever i en bergsby, Pueblo...

Visa hela handlingen

Press

En spännande, annorlunda och lärorik dokumentär skildring av barn, tyckte de få kritiker som recenserade filmen. Åsa Moberg i AB var missnöjd med den tekniska kvaliteten. "Det är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Ulf Hultberg Film AB
Sveriges Radio AB. TV2 (Barnredaktionen)
Produktionsstöd Sida (Swedish International Development Authority)
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB
Laboratorium Sveriges Radio AB. Filmlaboratoriet

Handling

Filmen är en dokumentärskildring av en 5-årig flicka, Graciela. Hon bor i Ecuador i nordvästra Sydamerika. Hennes familj är "campesinos", fattigbönder, och lever i en bergsby, Pueblo Viejo, utanför staden Ambato i Anderna. Barnen får tidigt börja hjälpa till hemma och ta stort ansvar. I. En dag väntar Graciela och hennes båda bröder länge på mamma och pappa med maten. Så får de se åsnan komma -- ensam -- och den är inte lastad med gräs åt djuren som den brukar vara. Något har hänt deras föräldrar. II. I dag skall Graciela börja skolan. Många har svårt att passa tiden, för ingen har klocka. Graciela längtar efter att få visa det hon lärt sig för mamma, men mamma är långt hemifrån. III. I dag är det marknadsdag. Graciela rider på häst till marknaden med storebror.

Människorna går över bergen i många timmar för att komma till marknaden. Här är alla människor indianer.

Censur / granskning

Censurnummer 115403
Datum 1976-02-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 915 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 915 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En spännande, annorlunda och lärorik dokumentär skildring av barn, tyckte de få kritiker som recenserade filmen. Åsa Moberg i AB var missnöjd med den tekniska kvaliteten.

"Det är ett lyckligt berättargrepp av Birgitta Ek och Ulf Hultberg att låta Graciela från början verka så välbekant och alltså lätt att identifiera sig med.

Desto större blir chocken när vi i deras dokumentära familjefilm steg för steg tvingas upptäcka vilken eländig värld familjen egentligen lever i.

Det är en värld där kampen för tillvaron kan föra tanken till livet i fattig-Sverige för mycket länge sen. Inne i stugdunklet brinner den öppna elden under grytan med den eviga potatissoppan. Väggarna är 'tapetserade' med tidningar som ska hålla nattkylan borta. I dricksvattnet frodas parasitmaskarna. Och läkaren finns långt borta på många mils avstånd. Vem har förresten råd att anlita honom?

Men trots allt är det en märkligt ljus och varm berättelse. Den är genomlyst av den ömsinta saklighet och trotsiga livsglädje som Vis läsare känner igen från Birgitta Eks sydamerikanska reportage." (Carl-Eric Nordberg i Vi)

"Detta är en annorlunda barnfilm (från 5), stillsam, vacker, nära naturen. Det torftigt vardagliga i berättelsen bär hela tiden en medkännande vrede över de orättvisor som växer så att fattig blir fattigare och rik blir rikare." (Jonas Sima i Expr)

"Barnen får ta mycket ansvar, de skalar potatis med jättelika knivar, de kokar soppa över öppen eld, de tvättar sig i några deciliter vatten.

Allt detta är spännande att se, men det hade onekligen varit ännu intressantare om filmgruppen också haft en bättre fotograf. På slutet går filmbilderna över i suddiga stillbilder som draperas i massor med musik. Det hade känts skönt, om det omsorgsfulla förarbetet bakom den här filmen motsvarats av ett lika noggrant inspelningsjobb." (Åsa Moberg i AB)

Kommentar Svensk filmografi

Mona Sjöström och Ulf Hultberg berättade om inspelningen av filmen i Röster i Radio (8/76):

"I sex veckor under årsskiftet 74-75 bodde de tre i Gracielas familj. Filmerna fick en dramatisk handling utan att de planerat det, eftersom Gracielas mamma blev svårt sjuk i amöbadysenteri redan andra dagen svenskarna var där och fördes till sjukhus. Hennes sjukdom och återkomst går som en röd tråd genom de tre programmen.

Filmarbetet var besvärligt eftersom byn saknade elektricitet och man var tvungen att åka till en grannby för att ladda aggregaten. Dessutom stals delar av utrustningen och filmerna (-)

-- Det gällde att aldrig ge upp, 'det kan åtminstone bli bra radioprogram' tänkte vi', säger Mona Sjöström.

-- Det svåra att göra sådana här program är att verkligen kunna förmedla en känsla, få folk att tänka med hjärtat och känna en identifikation, inte bara registrera i ett kallt, intellektuellt reportage.

Efterarbetet har också varit besvärligt, eftersom Birgitta Eks tragiska sjukdom hela tiden var en 'kapplöpning med försynen, ödet och tiden', som hon själv sade då Mona Sjöström och Ulf Hultberg såg henne sista gången. Det är Birgitta Ek som talar i kvinnofilmerna, i Graciela-programmen berättar Lena Granhagen."

Mitt på jorden -- mitt under solen visades i TV2 den 13.2.1976, alltså två dagar före biopremiären.

Ytterligare en film, Kvinna mitt på jorden (1976/21), blev resultatet av samma filmexpedition som Mitt på jorden -- mitt under solen.

Förlaga

Originaltitel Graciela, den lilla bondflickan (Barnbok)
Författare Birgitta Ek
Ulf Hultberg
Mona Sjöström
Tecknare Margareta Nordqvist (illustrationer)


Inspelning

1974 1975
Pueblo Viejo Ambato Ecuador

Visningar

Sverigepremiär 1976-02-15 Folkets Bio Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1976-02-18 TV2 Sverige 30 min (del 1)
1976-02-19 TV2 Sverige 30 min (del 2)
1976-02-20 TV2 Sverige 30 min (del 3)
1976-10-12 TV2 Sverige 30 min (seriestart)
1982-04-07 TV2 Sverige 30 min (seriestart)
1989-05-25 TV2 Sverige 30 min (seriestart)
Urpremiär 1976-02-15 Folkets Bio Stockholm Sverige 83 min

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1976 (bidrag om 110 214 kr)

Ämnesord

Dokumentärfilm
Ecuador
Indianer
Latinamerika
Marknad
Tredje världen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?