Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Djungeläventyret Campa, Campa
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1976-06-28

Medverkande

Gunnar Hellström
fader John

Hugo Álvarez
kapten

Amadeo Barboza
campahövding Amadeo

Delfina Paredes
syster Francisca

Myriam Reategui
syster Marta

Lucha
Lucha, den äldre campaflickan som rövas bort

Visa alla medverkande

Handling

Otari, en campaindiansk by, ligger vid en flod i den peruanska djungeln. I vattnet leker nakna, glada barn. Plötsligt ropar en kvinna: Spring! De kommer. På floden ses en båt hastigt...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna godtog genomgående det hedervärda uppsåtet bakom Djungeläventyret Campa, Campa men många fann resultatet naivt och nyansfattigt: Vi (Carl-Eric Nordberg): "En glad...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Kameraoperatör
B-ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Gunnar Hellström fader John
Hugo Álvarez kapten
Amadeo Barboza campahövding Amadeo
Delfina Paredes syster Francisca
Myriam Reategui syster Marta
Lucha Lucha, den äldre campaflickan som rövas bort
Lidia Lidia, den yngre campaflickan som rövas bort
Chaboca campaflicka på flotten
Tiassa campaflicka på flotten
Mataco campapojke på flotten
Juari campapojke på flotten
Aventi campapojke på flotten
Lucho campapojke på flotten
Rodolfo Rodríguez Rodolfo, soldat
Zósimo Rodríguez Zósimo, soldat
Raúl Raymundez Raúl, soldat

Bolag

Produktionsbolag Allboksförlaget AB
Sveriges Radio AB. TV2
Distributör i Sverige (35 mm) Pallas Film AB
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Otari, en campaindiansk by, ligger vid en flod i den peruanska djungeln. I vattnet leker nakna, glada barn. Plötsligt ropar en kvinna: Spring! De kommer.

På floden ses en båt hastigt närma sig.

Barnan är försvunna, när båten når land. Ur båten stiger missionären fader John och en grupp militärer anförda av en kapten. De vandrar till byn.

I byn lyckas kaptenen göra sig förstådd på spanska. De har kommit till Otari för att hämta ett par flickor som ska få en kristen uppfostran på fader Johns missionsstation. Senare kan flickorna återvända och föra sin lärdom vidare. Då kommer hela byn att känna tacksamhet. Kaptenen talar om gåvor att lämna i utbyte -- ett gevär per flicka.

Ingen bybo vill befatta sig med förslaget, eftersom hövdingen Amadeo inte är hemma. Kaptenen bestämmer då att flickorna ska hämtas utan byteshandel. Tveka aldrig inför en indian, säger han till fader John.

I djungeln nås Amadeo av bud om vad som håller på att hända i byn. Han skyndar tillbaka i spetsen för sina följeslagare. När de kommer till byn, ser de att två flickor håller på att rövas bort. De spänner sina bågar med vassa pilar, och Amadeo ropar: Släpp flickorna!

Kaptenen riktar sitt gevär mot Amadeos rygg, och inför detta hot vågar indianerna inte skjuta. Inkräktarna ger sig av i båten med Amadeo och två små flickor.

Båten lägger till vid ett militärläger nära floden. Amadeo förs i land för att med sitt tumavtryck underteckna ett papper som godkänner att flickorna tas om hand på missionsstationen.

Fader John och flickorna åker vidare i båt.

Amadeo vägrar att godkänna transaktionen. Avklädd binds han vid ett träd, där solen steker honom.

Också missionsstationen ligger vid floden. Här överlämnar fader John flickorna till syster Francisca och syster Martha som får ansvar för deras uppfostran.

Under hela dagen vägrar Amadeo att ge vika för kraven. När det har mörknat, släpps han fri och jagas bort från lägret.

På missionsstationen får flickorna sova i hönshuset.

Amadeo har återvänt till sin by. Efter ett dygns vila har han tänkt ut en plan. Flickorna ska befrias, och det är barn som ska genomföra det. Ingen misstänker barn.

Flickorna undervisas på missionsstationen -- utan större framgång. Samtidigt byggs en flotte i indianbyn.

Flotten skjuts ut i floden med en grupp barn ombord. Det är mörkt, när den passerar militärlägret.

På missionsstationen låses flickorna än en gång in i hönshuset.

Vid stranden tar sig barnen i land. Flotten får sedan följa med strömmen. Barnen samlar ettriga insekter i korgar. Framme på missionsstationen skakar de korgarna. De kastar in dem i både fader Johns hus och missionssystrarnas. De reglar dörrarna.

Under det kaos som uppstår kan barnen befria flickorna ur hönshuet och fly.

På morgonen kommer fader John till militärlägret, där kaptenen visar upp ett kontrakt signerat med ett tumavtryck. Kaptenen är beredd att påstå att det är Amadeos avtryck. Jag spelar inte med i ert bedrägeri, säger fader John. Vill ni ha flickorna eller inte? säger kaptenen.

Barnen springer längs floden. Ett par soldater letar i närheten och är nära att upptäcka dem. Men barnen klarar hela vägen hem till byn, där de möts av upprymd glädje.

Fader John och kaptenen med sina soldater kommer till byn i båt. När de stiger i land, avväpnas de av indianerna. Soldaterna jagas ut i båten. Fader John och kaptenen blir kvar på stranden. Mordiska rop fyller luften, men Amadeo bestämmer till sist att fångarna ska dödas, endast om de kommer tillbaka.

Fader John och kaptenen tvingas ut på en liten badflotte, där de knappt får plats. De måste lägga sig ned och paddla med armarna.

Byborna jublar. Barnen börjar leka i vattnet.

Censur / granskning

Censurnummer 116574
Datum 1977-02-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2475 meter
Kommentar Aktindelning: 500-395-325-405-345-505 = 2475 m.


Censurnummer 115815
Datum 1976-06-23
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2565 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2565 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna godtog genomgående det hedervärda uppsåtet bakom Djungeläventyret Campa, Campa men många fann resultatet naivt och nyansfattigt:

Vi (Carl-Eric Nordberg): "En glad överraskning är Torgny Anderbergs nya film. (-)

Risken är givetvis stor att vi i biosalongens mörker ska ta känslosamt parti för naturbarn med stjärnögon -- som vi sen ute i verklighetens dagsljus snabbt glömmer bort! Men Anderberg berättar -- flärdfritt och ändå uttrycksfullt -- om människor vilkas känslor vi lätt känner igen från våra egna liv.

Det betyder också att djungelmiljön känns välgörande lite 'exotisk'.

För nog kommer barn av olika åldrar ihåg hur det är eller var: att flyta på flottar, smyga i skärgårdsvassen undan vuxnas ilska, bada i sjön under oändliga sommardagar.

Det är en ypperlig liten familjefilm: med lättfattlig tendens utan pekpinnar och lagom spännande utan onödigt våld."

Expr (Bernt Eklund): "Torgny Anderberg har sedan många år nära till Sydamerika. Han kom dit en gång för att filma djur och natur. Han fick nya vänner på köpet.

En del vänner var indianer och hade det inte alls bra.

Torgny Anderberg gjorde Campa, Campa och det var alltså ett hedervärt projekt. Tyvärr blev filmen inte så bra som den borde. (-)

Ett levande barnansikte eller en dramtisk forsfärd driver ibland upp filmens puls. Men annars är det en jämn, trist lunk.

Någon brandfackla för indianernas sak har det inte blivit. Torgny Anderberg skulle behöva en fränare manusförfattare än sig själv."

SvD (Elisabeth Sörenson): "Filmen är inspelad i Peru, närmare bestämt i och kring en indianby i Amazondjungeln. Om Anderberg nöjt sig med rollen som filmare och överlåtit manusarbetet till någon som på ett professionellt sätt (lika professionellt som Anderberg filmar) tagit upp problemen hade det kanske kunnat bli något -- även om jag tycker att man är litet sent ute.

Anderberg berättar en totalt nyanslös, naiv historia om en missionär (spelad av Gunnar Hellström) som inte har en aning om de praktiska sidorna av sitt arbete.

Med förfärande brutalitet brakar han rätt in i en indianby och rövar, med bistånd av i trakterna stationerad militär, bort ett par flickor i 10-årsåldern. (-)

Man gnuggar sig i ögonen och undrar om detta verkligen är en film gjord på 1970-talet. Det är bara det tekniska utförandet som talar för att så skulle vara fallet. Det måste finnas något bättre sätt att bistå indianerna."

Kommentar Svensk filmografi

Inför en TV-visning av Djungeläventyret Campa, Cam!pa berättade Torgny Anderberg i en artikel av Torsten Jungstedt (Röster i radio/TV nr 22 1978) att inspelningen varit strapatsrik och pågått i fem månader.

Anderberg fortsatte:

"Berättelsen är sann till stora delar, framför allt detta med bortförandet av barn till missionsstationer. Man gick helt enkelt in i byarna och tog med sig barn, som sedan sällan återvände till sina hem utan slukades som billig arbetskraft i Peru. Från byn Otari där det hela utspelas bortfördes två småflickor, men en av dem återvände helt mirakulöst. Hon är nu gift med en campaindian och har två små barn.

Amadeo, hövdingen i byn, behandlades i verkligheten så som skildras i filmen. När vi skulle spela in scenen med bortförandet blev stämningen mycket otäck. Alla upplevde det som verkligt. Barnen och kvinnorna blev hysteriska och för dem som spelade soldater blev det ett slag ganska farligt. Vi fick helt enkelt avbryta filmandet."

Vid den elfte internationella barnfilmfestivalen i Teheran 1977 fick Djungeläventyret Campa, Campa första pris, den gyllene fågeln, i spelfilmsklassen "for its basic intentions in broaching an important, human issue rather than for the execution of the subject".

Inspelning

Peru 1975-05-01 1975-09-01
Otari

Visningar

Stockholmspremiär 1976-09-18 Sergel Stockholm Sverige 94 min
Sverigepremiär 1976-06-28 Stadsteatern Falkenberg Sverige 94 min
Urpremiär 1976-06-28 Stadsteatern Falkenberg Sverige 94 min
TV-visning 1995-02-28 TV2 Sverige 90 min
2008-11-24 SVT1 Sverige 90 min
1978-06-01 TV2 Sverige
2016-05-30 SVT1 Sverige

Utmärkelser

Gyllene Statyn Teheran 1976
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1976 (bidrag om 87 471 kr)

Ämnesord

Barnarov
Indianby
Indianer
Indianhövdingar
Kapten
Militär
Militärläger
Missionsstation
Missionärer
Peru
Soldat
Tortyr
Urkundsförfalskning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2469


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Torgny Anderbergs spännande familjefilm i färg DJUNGELÄVENTYRET CAMPA, CAMPA med Gunnar Hellström Hugo Alvarez och indianhövdingen Amadeo
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Torgny Anderbergs spännande familjefilm i färg DJUNGELÄVENTYRET CAMPA, CAMPA med Gunnar Hellström Hugo Alvarez och indianhövdingen Amadeo
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel "synopsis".
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Campa! Campa!
Omfång 40 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Campa! Campa! Originalmanuskript [av] Torgny Anderberg - baserad på en berättelse av Campahövdingen Amadeo.
Omfång 135 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 15
Färg papper 1
Bakombild papper 1
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?