Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Mannen på taket
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1976-10-01

Medverkande

Carl-Gustaf Lindstedt
Martin Beck, kriminalkommissarie

Sven Wollter
Lennart Kollberg, kriminalpolis

Eva Remaeus
fru Kollberg

Thomas Hellberg
Gunvald Larsson, kriminalpolis

Håkan Serner
Einar Rönn, kriminalpolis

Birgitta Valberg
fru Nyman, offrets änka

Visa alla medverkande

Om filmen

När Bo Widerberg filmatiserar "Den vedervärdige mannen från Säffle" förvandlas Stockholm till en gigantisk filmscen med stuntmän, masscener och nervig...

Visa hela texten

Handling

En patient mördas med en bajonett på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Det visar sig snart att offret var poliskommissarie. Kriminalarna Beck och Rönn får hand om...

Visa hela handlingen

Press

Det var en ovanligt enstämmigt positiv kritikerkår som tog emot Mannen på taket, och Jurgen Schildts slutord i AB kan sammanfatta inställningen: "Jag menar nog, allt inräknat, att 1...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

När Bo Widerberg filmatiserar "Den vedervärdige mannen från Säffle" förvandlas Stockholm till en gigantisk filmscen med stuntmän, masscener och nervig action. Ett tidsdokument från svenskt sjuttiotal, som fortfarande känns fräscht och modernt.

Idag, när alla böckerna i Maj Sjöwall och Per Wahlöös samhällskritiska ”Roman om ett brott”-serie (1965-1975) har filmatiserats, romanens huvudperson har inspirerat ett trettiotal filmer i serien Beck (1997-2015) och turister kommer till Sverige från hela världen för att besöka platser som de sett i kriminalfilmer eller läst om i svenska deckare är det nästan svårt att föreställa sig att det fanns en tid när polisthrillern med actioninslag inte existerade som en trovärdig genre i svensk filmproduktion, eller när det framstod som nyskapande för en svensk filmskapare att kombinera spänningselement med sympatisk vardagsrealism.

Men oavsett hur sliten rollfiguren Martin Beck har blivit på senare år överlever fräschören i Bo Widerbergs version av "Den vedervärdige mannen från Säffle", den tredje och – i mångas ögon – fortfarande den allra bästa Sjöwall/Wahlöö-filmatiseringen. När poliserna i Mannen på taket sörplar beskt automatkaffe och chockeras av vämjeliga blodindränkta brottsscener är det inga schabloner vi ser, utan rollfigurer med hjärta, hjärna och en glimt i ögat. Till en stor del handlar alltså filmens framgång om skådespeleri. Att låta den folkkäre komikern Carl-Gustaf Lindstedt spela Beck var ett oväntat men genialiskt drag från Widerbergs sida. Sven Wollter och Thomas Hellberg är båda sevärda; Wollter, som samma år skulle göra succé i teveserien Raskens, spelar Becks bäste vän Lennart Kollberg, och Hellberg den nonchalante champagnesocialisten Gunvald Larsson. Och den lakoniske, ständigt gäspande birollsfiguren Einar Rönn blir en komisk huvudattraktion i Håkan Serners skepnad.

Just förmågan att locka fram intressanta insatser från sina skådespelare är ett kännetecken för Widerberg, arbetarsonen från Malmö som med inspiration från franska Nya Vågen efterfrågade en samhällsförankrad vision i svensk sextiotalsfilm, och sedan själv försökte förverkliga detta ideal i filmer som Kvarteret Korpen (1963), Elvira Madigan (1967) och Ådalen 31 (1969). Men i Mannen på taket är det inte bara personregin som imponerar utan filmskaparens skildring av staden där allting utspelar sig. Stockholm är en absolut vital del av Mannen på taket; när filmen var ny fick berättelsen genom miljöskildringarna en omedelbar nutidsförankring, en geografisk och rumslig realism. Och ju mer staden moderniseras, förändras och ömsar skinn, desto mer fascinerande blir filmen som tidsdokument: gatorna, lägenheternas inredning, hustaken, bilarna, kontorsinteriörerna, kläderna ...

Att föreställa sig inspelningen av de mest spektakulära scenerna som gjordes med stuntmän, skådespelare och tusentals Stockholmare på långfredagen den 16 april 1976, då Widerberg filmade från en helikopter samtidigt som produktionsledaren Stefan Jarl (dokumentärfilmaren bakom Modstrilogin) for runt i en bil och försökte styra de olika statistgrupperna är nästan lika spännande som att se filmen.

Widerberg kontrasterar skickligt det vardagliga – polisen som vill hinna till Systembolaget innan de stänger, tanten som blir förnärmad när Beck inte hinner dricka kaffe – mot det extraordinära, och bygger upp spänning genom att alternera ljud och tystnad. Klippningen, som Widerberg gjorde tillsammans med Sylvia Ingemarsson, och den specialskrivna musiken av Björn J:son Lindh, bidrar också till att ge actionscenerna en nervig rytm.

 Ingrid Stigsdotter (2015)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i distribution hos någon annan än Filminstitutet. För bokning av filmen, kontakta aktuell distributör direkt. Se längre ned på sidan under rubriken ”Bolag”.

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Carl-Gustaf Lindstedt Martin Beck, kriminalkommissarie
Sven Wollter Lennart Kollberg, kriminalpolis
Eva Remaeus fru Kollberg
Thomas Hellberg Gunvald Larsson, kriminalpolis
Håkan Serner Einar Rönn, kriminalpolis
Birgitta Valberg fru Nyman, offrets änka
Harald Hamrell Stefan Nyman, hennes son
Ingvar Hirdwall Åke Eriksson, mannen på taket
Gus Dahlström hans far
Bellan Roos hans mor
Torgny Anderberg polisintendent Malm
Folke Hjort Melander, kriminalpolis
Carl-Axel Heiknert Palmon Harald Hult, förste polisassistent
Gunnel Wadner Martin Becks fru
Johan Thorén Axelsson, polis
Johnny Karlsson Axelssons kollega
Lennart Nordlund polisaspiranten på Sabbatsberg
Arne Widén "Geten", knarkaren som förhörs av Rönn
Jan-Erik Gustafsson skärholmaren 1
Olof Tibell Skärholmaren 2
Sofia Widtfeldt flicka i fönster, bakifrån
Lisa Dahlberg flicka i fönster, framifrån
Sven Lindblom Norman Hansson
Gillis Lindström man på toalett på Odenplan
Jan Alm Bolin
Jerry Wiklund polis som faller på balkong
Dan Lindhe polis som skjuts i park
Frank Hollingworth polis i polisbuss som kraschar
Herbert Ekman polis i mörka glasögon på Odenplan
Hadar Johansson Stig Nyman, poliskommissarien som mördas
Nina Widerberg Martin Becks dotter
Nils-Gunnar Grimskog helikopterpilot
Göran Hultin helikopterpilot
Jan Sandquist TV-reporter
Bo Holmström TV-reporter
Karl-Erik Lexne man som ser på TV
Jesper Antell liten kille på trehjuling vid Eastmaninstitutet
Jens Torstensson kille som plockar upp killen med trehjulingen
Bo Götegård ambulansförare
Tom Eriksson ambulansförare
Ruben Carlstedt nyhetsuppläsare i radio
Nils Magnus "Massi" Svensson journalist vid presskonferensen
Nils-Ingvar Lundin journalist vid presskonferensen
Johan Widerberg Johan, Kollbergs lille son
Bernt Nilsson journalist på Odenplan
Michaela Jolin flickan som skriker i bussen
Bo Widerberg en man i röd tröja på Odenplan
Karin Bergstrand kaffetant
Jan-Erik Styrvoldt bandman
Ulf Andersson stuntreserv för Carl Gustaf Lindstedt
Gert Rosberg en man
Torbjörn Tännsjö demonstrant
Krister Lindell läkare

Bolag

Produktionsbolag Bo Widerberg Film AB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1976
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Studio S Entertainment 2019
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2004
SF Home Entertainment 2012
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

En patient mördas med en bajonett på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Det visar sig snart att offret var poliskommissarie.

Kriminalarna Beck och Rönn får hand om fallet. Efter en del förhör med offrets arbetskamrater kommer de fram till att han var en vedervärdig man men att kårandan inom polisen räddat honom från prickningar för övergrepp.

Mördaren visar sig så småningom vara en f d polis, Åke Eriksson. Ungefär samtidigt som polisen besöker Erikssons föräldrar, förskansar sig Eriksson på ett tak på Dalagatan och börjar pricka ner poliser. Försök att komma åt honom per helikopter misslyckas, och Beck blir skjuten i bröstet. Till slut lyckas några poliser – tillsammans med en privatperson – skjuta ned Eriksson.

Censur / granskning

Censurnummer 116137
Datum 1976-09-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3025 meter
Kommentar Aktlängder: 540-490-455-540-500-500 = 3025 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3025 meter
Längd i minuter 110 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det var en ovanligt enstämmigt positiv kritikerkår som tog emot Mannen på taket, och Jurgen Schildts slutord i AB kan sammanfatta inställningen:
"Jag menar nog, allt inräknat, att 1 oktober 1976 blev ett meningsfullt märkesdatum i svensk filmhistoria. Det var dagen då Bo Widerberg bytte terräng, och dagen då den första svenska kriminalfilmen tog tvivlarna på sängen. (-)
Förträffligheten i Widerbergs filmatisering sönderfaller i två hälfter. Den ena gäller thrillerns bakgrund och mänskliga landskap. Den andra gäller thrillern själv, med vad därtill hör av eruptioner och ond bråd död. (-)

När såg vi en svensk deckarfilm med denna stegring, denna rytm, denna täthet ända ut i birollerna? Och, det skall tilläggas, denna mönstergilla kontroll över masscenerna? Svaret är aldrig. (-)

Mannen på taket är en märkvärdigt spännande historia. Ändå är spänningen ingenting för fariséerna att gotta sig i. När mördaren i finalscenen ligger död framför oss med sina maskingevär är det inte en social revansch vi bevittnar utan ett kausalsammanhang och ett mänskligt konstaterande. Han var som du. Åtminstone från starten."
Lika entusiastisk var kvällstidningskollegan Jonas Sima i Expr:
"Efter den krypande kusliga inledningen iscensätter Bo Widerberg det styvaste stycke nuverklighet han nånsin gjort: polisens gnetiga jobb med fyllon, knarkare, föraktfulla demonstranter och en kärlekslös fritid med modellbyggen och skilda sängkammare. Ett besök på Klara polisstation ger ett hjärtskärande inkik i hopplösheten på svenska botten.
Widerberg berättar om den svenska modellen, som bl a betyder att snacka först och skjuta sist. Hans fundersamma, charmiga idyllmetod utesluter inte -- se upp! -- ilsken ironi.
I Mannen på taket serveras våldet med kaffe och småkakor. Det är, vilket nog publikrusningen skall bekräfta, ohyggligt svensk och fruktansvärt underhållande.
Fast framför allt är det Widerberg i världsklass."
"Och mellan den blodiga upptakten och det våldsamma slutet berättar Widerberg lugnt och flärdfritt och fångar den mänskliga tonen i polisjobbet genom Carl-Gustaf Lindstedts och Håkan Serners trötta parhästar, medan Sven Wollter och Thomas Hellberg gör ett par omaka mordspanare. Det är bra spelat på alla händer. Sen kan ju älskarna av Sjöwall & Wahlöös deckarkonst sitta och grunna på om det var så de tänkt sig kommissarie Martin Beck och kompani. Vad Bo Widerberg beträffar har hans filmbana varit lite irrande och osäker ett tag, och det spännande i hans filmkonst har mest legat i frågan om han skall få den färdigklippt till premiären.
Att han nu gjort en film som Mannen på taket bör dock inte överraska någon som erinrar sig att han i Ådalen -31, Joe Hill och Båstadsreportaget visade ett gott öga till samhällsvåldet.
Det finns med andra ord en hel del konsekvens bakom den här krutröken i Vasastan." (Hanserik Hjertén i DN)
Elisabeth Sörenson i SvD tyckte att det kanske blev "mer underhållning än samhällskritik". Hon saknade lite av "den ohyggligt gråa vardagen som också rymmer motsättningar och spänningar kollegor emellan" men "inte ett ögonblick vill jag påstå att Widerberg missat detta. Jag tycker bara att proportionerna är något förryckta, att han offrat en del på underhållningens altare. Det djupaste väsentliga finns där ju: Kollbergs bitterhet mot den kåranda som gör att 'människor i allmänhet är rättslösa gentemot polisen'." Hon fann sammanfattningsvis "en, trots reservationerna mycket hållbar film. Det skall tilläggas att den också klarar av att vara rolig emellanåt."
"Bravo, Widerberg" löd rubriken i GP, där Monika Tunbäck-Hanson efter att ha berömt skådespelarna och Widerbergs manus -- "Dialogen bidrar både till atmosfär och personkaraktäristik" -- avslutade med orden: "Här finns en fin och poängrik realism i de små detaljerna såväl som i de avslutande starkt dramatiska masscenerna. Nog var det bra länge sen vi såg en svensk thriller med sådana kvaliteter!"
Jan Aghed i SDS var mindre svag för actionscenerna, "nej, det förblivande intrycket gör istället dialogerna, sammanträffandena, de små och ibland marginella episoderna i filmens första hälft. Där finns också en rad fina miniatyrporträtt."
För den enda helt negativa kritiken stod Björn Fremer i KvP som, till skillnad från alla andra, tyckte att Widerberg misslyckats som actionsregissör:
"Det har blivit en pratig och omständligt berättad historia utan den hetta och puls som man hittar i amerikanska action-filmer. (-) Aktörerna talar sakta och eftertänksamt. Filmen står stilla i nästan en och en halv timme mellan den fina upptakten med mordet på Sabbatsberg och den avslutande massakern på Dalaplan."
Carl-Eric Nordberg i Vi, tyckte -- som Aghed -- att actionscenerna blev lite för "våldseleganta" och att den verkliga behållningen låg i "spelet i morddramats kulisser som fascinerar långt mer än själva gåtan". Det är de scenerna "som mer än något annat röjer mästaren".
Samhällsdebattören Hans Hederberg, som recenserade filmen i Chaplin, uppehöll sig mest kring de samhällskritiska aspekterna i Sjöwall-Wahlöös romaner och Bo Widerbergs film, "bra och skicklig, baserad på i stort sett sympatiska värderingar. (-)
Mannen på taket kommer som ett slags kulmen på flera år av debatt kring polisvåld och polisövergrepp. Vad som hänt inom polisen är inte mycket, men det har hänt en del. Det är inte längre poliser som leder utredningarna om de anmälningar som drabbar kolleger. Det är en speciell åklagare som har ansvaret. Och det är inte längre extraordinärt att t ex JO kommer med kritik mot felande poliser. När jag skriver detta har jag en Dagens Nyheter-rubrik framför mig: 'Berusad avled i (polis)cell. JO kritisk.'
Men det är ett stort och svårt problem, kanske också ett växande problem: Hur ska man förhindra att polisen blir en stat i staten?
Det är en av förtjänsterna hos Mannen på taket att den i alla fall tangerar den frågan."

Kommentar Svensk filmografi

Bo Widerberg fick under 70-talets första hälft allt mera rykte om sig att vara en stökig regissör, begåvad men jobbig och med uppenbara svårigheter att hålla tidsplaner och budget. SF var inte berett att ta fortsatt ansvar.

1975 vände han sig därför till Filminstitutets produktionschef Bengt Forslund, som inte var ointresserad, i synnerhet som det rörde sig om ett spännande projekt, en filmatisering av Maj Sjöwalls och Per Wahlöös roman "Den vedervärdige mannen från Säffle" (utgiven 1971).

Forslund var emellertid just då helt uppbokad av andra produktioner och föreslog att Widerberg i stället skulle vända sig till Per Berglund. Problemet var bara att Widerberg ville komma igång snabbt, trots att manus inte var färdigt och filmrätten inte var klar.

För Berglund var det emellertid en stimulerande utmaning. Ett i princip färdigt manus låg klart 15 november 1975 och 17 november signerade produktionsledaren Stefan Jarl en budgetkalkyl på 3,4 miljoner kr inklusive administration. 60 inspelningsdagar planerades. Inspelningen skulle avslutas 19 mars 1976, och premiären sattes till 27 augusti.

Tre veckor senare, 11 december, drog inspelningen igång, men förberedelseperioden hade varit så kort att det inplanerade helguppehållet försköts ända till 26 januari. Allt gick väl till att börja med, men konfliktfritt blev det inte. Diverse personal fick bytas ut, och först 30 april kunde inspelningen blåsas av -- och då fattades ändå rätt många bilder, vilka fick kompletteras under 11 dagar i juni och augusti. Totalt blev det därmed 76 inspelningsdagar -- men ett budgetöverdrag på endast 500 000 kr. Totalkostnaden blev 3,9 miljoner kr.

Den mest dramatiska inspelningsdagen med helikopterstörtningen på Odenplan och över 3 000 statister förlöte dock utan komplikationer -- bortsett från vissa kyrkliga protester mot att inspelningen förlagts till långfredagen för att polisen skulle kunna göra nödvändiga avspärrningar.

Av naturliga skäl försköts även efterarbetet, men bara fem veckor -- och med finansiärernas goda minne. De visste nämligen nu att det skulle bli en mycket bra film.

Det tyckte även kritiken, och dess uppfattning delades av publiken. 750 000 biobesökare i Sverige blev slutsummeringen, Filminstitutets näst största publikframgång ännu när detta skrives (hösten 1987).

Än fler såg givetvis filmen, när den redan 30 december 1978 fick visas i svensk TV (TV2) med repris 29 januari 1984 (TV2).

Även internationellt blev Mannen på taket ovanligt framgångsrik, såld till 40 länder. Forslund och Berglund lät för första gången dubba en av Filminstitutets filmer till engelska vid en dubbningsstudio i Paris, vilket naturligtvis underlättade försäljningen. Endast Fanny och Alexander har för Filminstitutets del sålts bättre.

Förlaga

Inspelning

Stockholm Sverige 1975-12-11 1976-08-22

Visningar

Sverigepremiär 1976-10-01 Spegeln Stockholm Sverige 110 min
TV-visning 1978-12-30 TV2 Sverige 106 min
1984-01-29 TV2 Sverige 106 min
1990-09-29 TV2 Sverige 106 min
1997-05-17 SVT1 Sverige 106 min
1999-11-12 SVT1 Sverige 106 min
2001-12-29 SVT1 Sverige 106 min
Urpremiär 1976-10-01 Spegeln Stockholm Sverige 110 min
Dvd-release 2004-08-25 Sverige
2012-12-12 Sverige (ingår i boxen "Bo Widerberg - En Filmografi")
TV-visning 2014-06-06 SVT2 Sverige
2016-01-04 SVT1 Sverige
2017-04-14 SVT2 Sverige
Cinemateksvisning 2017-01-29 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-03-07 TV4 Film Sverige
2018-03-11 TV4 Film Sverige
2018-03-16 TV4 Film Sverige
2018-03-25 TV4 Film Sverige
2018-04-04 TV4 Film Sverige
2018-04-08 TV4 Film Sverige
2018-04-12 TV4 Film Sverige
2018-04-19 TV4 Film Sverige
2018-04-23 TV4 Film Sverige
2018-04-27 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel LTO-tango
Kompositör Björn Afzelius


Originaltitel Fjällbruden
Kompositör Arthur Hedström (1912)
Textförfattare Fritz Gustaf
Oleg Quist


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1977 Högsta kvalitetspoäng (Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag poäng 3,02)
Stockholm 1977 Bästa skådespelare Håkan Serner (för roller i denna film och i Bang!)
Silver Påfågel New Delhi 1977 Carl-Gustaf Lindstedt (roll)
Chaplin-priset Stockholm 1976 Håkan Serner (roller i denna film och i Hallo Baby)
Festivalpris Neapel 1976 (stora priset)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Mannen på taket (1976)
Bo Widerberg (1977) Citat ingår från Mannen på taket (1976)
Mannen på taket [trailer] (1976) Trailer till Mannen på taket (1976)

Ämnesord

Bajonetter
DK Action
DK Brott och straff
DK Litterära förlagor
Helikoptrar
Kriminalen
Kriminalpolis
Kåranda
Mord
Mördare
Patient
Polis
Polisvåld
Sabbatsberg
Sjukhus
Stockholm
Säffle
Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3014


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3014


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3021


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3016


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3020


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3016


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 78


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 3016


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 3016


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Bo Widerbergs MANNEN PÅ TAKET
Affischdesign Olle Frankzen


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Bo Widerbergs MANNEN PÅ TAKET


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel THE MAN ON THE ROOF
Tryckeri Kwong yi printing press Ltd.
Affischdesign Gary Lam


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MAN ON THE ROOF A film by Bo Widerberg, based on a Martin Beck thriller Rated R


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Bo Widerbergs MANNEN PÅ TAKET
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel Un Flic Sur Le Toit


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Mannen på taket / sammandrag.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mannen på taket. Filmmanuskript av Bo Widerberg. Baserat på Sjöwall-Wahlöös roman: "Den vedervärdige mannen från Säffle".
Omfång 128 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mannen på taket. Filmmanuskript av Bo Widerberg efter "Den vedervärdige mannen från Säffle" av Sjöwall/Wahlöö.
Omfång 98 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 65 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Mannen på taket.
Omfång 65 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannen på taket.
Omfång 65 s. + 1 s. dialoglista trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannen på taket / engelsk textlista. The man on the roof.
Omfång 83 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The man on the roof.
Omfång 52 s. + 1 s. trailer.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Längd i minuter 108 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?