Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Drömmen om Amerika : Filmen om Hjert och Tector
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1976-11-19

Handling

Det är på 1870-talet. Gustaf Adolf Eriksson Hjert och Conrad Pettersson Lundkvist Tector är fångar på Långholmen, där de lär känna varandra. Båda har en lång brottslig bana bakom...

Visa hela handlingen

Press

En tunn historia, var en sammanfattande beskrivning av Drömmen om Amerika i ett flertal recensioner. SvD (Hans Schiller): "Drömmen om Amerika börjar på Långholmen och slutar på...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Hans Klinga Hjert
Janne Carlsson Tector
Mona Seilitz Anna
Eddie Axberg Karl-Erik
Olle Björling Per-Johan
Gösta Bredefeldt länsman
Stig Ossian Ericson fängelsedirektör
Ewa Fröling Inger
Nils Gustafsson fängelsepräst
Marian Gräns Lisa
Rune Hallberg fängelsepräst
Peter Lindgren Per-Olov
Ulla-Britt Norrman Sigrid
Marienette Dahlin flicka på logdans på Gotland
Gus Dahlström döv man som blir rånad
Kurt Emke fångvaktare
Elin Klinga Karin, flicka som skrämmer fågel
Margaretha Krook fru Alm
Olof Lindfors skarprättare på Stenkumla, Gotland
Åke Ljungkvist Herman Upmark
Sten Lundström polis
Gunnar Ossiander skräddare
Yngve Pettersson journalist
Arne Ragneborn Hillström
Jan-Olof Rydqvist pantlånare
Kåre Santesson länsman
Gunnar Strååt polis
Thore Segelström poliskonstapel
Meta Velander fru Hillström
Carina Ahrle ej identifierad roll
Malin Edwall ej identifierad roll
Allan Forsberg ej identifierad roll
Evert Granholm ej identifierad roll
Lennart Jansson ej identifierad roll
Robert Sjöblom ej identifierad roll
Erik Antonsson ej identifierad roll
Björn Canvert ej identifierad roll
Claes Esphagen ej identifierad roll
Gunnar Vestin ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Cinema Art Productions AB SF har övertagit Cinema Arts rättigh
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Public Motion Picture AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Det är på 1870-talet. Gustaf Adolf Eriksson Hjert och Conrad Pettersson Lundkvist Tector är fångar på Långholmen, där de lär känna varandra. Båda har en lång brottslig bana bakom sig.

Hjert friges först. Inför frigivningen lovar han Tector att skriva till dennes bror i Amerika. Skriv att jag kommer, säger Tector. Att vi kommer, invänder Hjert. Nej, skriv inte det, säger Tector. Men det är det jag menar.

De har bestämt att efter Tectors frigivning genomföra ett stort rån som finansierar Amerika-resan.

Tector friges 16 juli 1874. Innan han släpps, håller fängelsedirektören ett förmaningstal. Tector har inte längre några medborgerliga rättigheter. Men nu kan han gå som en fri man.

Tector har vandrat ett stycke från fängelset, när han plockas upp av Hjert i en hästdroska. Hjert är elegant klädd och välförsedd med pengar. De åker till stan och går på badhus. Tector ekiperas och rakas. Och de går på en bättre krog.

På natten besöker de ett glädjehus, där Tector återser Anna. Hon tar emot med öppna armar.

Hjerts och Tectors stora, vinstigvande rån ska riktas mot postdiligensen till Eskilstuna. Nattetid passerar den genom en skog, och där ska de slå till, närmare bestämt vid en grind. Diligensen måste stanna före passage.

Första försöket misslyckas. Handfallna ser de diligensen stanna vid grinden och sedan åka vidare. Nästa natt har de bättre handlingsberedskap. När vagnen stannar, skjuter de två skott -- innan de upptäcker att det inte är diligensen de har överfallit.

De flyr genom skogen. 90 riksdaler! säger Hjert. Tänk om de där djävlarna går och dör också.

Medan länsman förhör överingenjör Upmark, som skadats vid överfallet, våldgästas en bonde av Hjert och Tector som är utsvultna.

Bonden anmäler det inträffade till länsman som samlar ett uppbåd män för att jaga förövarna. Två landsstrykare infångas. Men det är fel personer, upplyser bonden vid den följande konfrontationen.

Hjert och Tector gör inbrott på en herrgård en sen kväll. Där pågår en större fest. De stjäl också häst och vagn, när det är dags att försvinna.

Hjert vet var de ska övernatta, ett ställe som är absolut polissäkert. De kommer till ett ensligt beläget torp befolkat av några vildvuxna män. Där får de veta vad som står i tidningen. Både Upmark och hans kusk är döda, och det har utfästs en belöning på 1 000 riksdaler till den som sätter fast banemännen

Det fanns 50 000 i postvagnen den där kvällen, säger en av männen.

Framåt morgon kommer polisen till torpet. Hjert och Tector vaknar i en lada och lyckas fly in i skogen, men bytet från inbrottet tvingas de lämna kvar. Nu letar de inte efter ett par luffare, säger Hjert. Nu letar de efter Hjert och Tector.

Under den vidare flykten berättar de för varandra om sina tidigare liv. De kommer på att de kanske kan åka till Gotland. Där har Tector levt en del av sina dagar. Där kanske folk inte vet att han är efterlyst. Men där finns förstås många som känner till honom.

De tar ångbåt till Gotland och genomför sedan en stöldturné. Snart känner de dock att marken börjar bränna under fötterna, och de lastar en båt för att segla med bytet till Stockholm.

På väg mot Stockholm ser de en tullbåt närma sig. I skräck över att bli gripna lämpar de bytet över bord. Men tullbåten bara passerar, när det sista kollit har hamnat i vattnet.

I Stockholm säljer de lite silver till en motvillig pantlånare. Ni är efterlysta, säger denne och ger dem 300.

Det räcker till biljetten, säger Tector. Det är för lite, säger Hjert. Det får räcka, säger Tector.

Pantlånaren har kallat på polis. Hjert och Tector flyr över hustaken. De söker sig till glädjehuset, men där finns inte Anna kvar. Tector snyftar av saknad.

Hjert och Tector är på Stockholm Södra. Hjert köper biljetter, två enkla till Göteborg i tredje klass. Under väntetiden anländer polisen. Både Hjert och Tector gör desperata flyktförsök, men de är snart infångade.

Hjert och Tector döms att mista livet var för sig. Båda ska halshuggas.

Tector avrättas i Stenkumla Backe på Gotland. Bödeln är fumlig. Det behövs flera yxhugg, innan Tector är död.

Hjert avrättas i Lidamon i Södermanland. Han dör efter ett välriktat bödelshugg.

Det ljuder en sång om USA.

Censur / granskning

Censurnummer 116316
Datum 1976-11-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2685 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2685 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En tunn historia, var en sammanfattande beskrivning av Drömmen om Amerika i ett flertal recensioner.

SvD (Hans Schiller): "Drömmen om Amerika börjar på Långholmen och slutar på avrättningsplatserna och visar däremellan upp Hjert och Tector på den stöldturné genom landet som skulle ge dem möjlighet att förverkliga sin dröm om Amerika. Problemen för Abrahamsen är också koncentrerade till denna stöldturné. Medan han i början och slutet av sin film skapar spänning och intresse genom ett skickligt handlag och eftertänsamt bildval lyckas han i den del av filmen som skall motivera och ge bakgrunder inte lika väl. Hans Klinga och Janne Carlsson i huvudrollerna gör vad som kan förväntas av dem och det är knappast deras fel att Drömmen om Amerika blir burleskare än vad som förmodligen varit Abrahamsens mening, mer en rövarhistoria än en social undersökning.

Vad som saknas är, som alltför ofta i svensk film, ett manus som fungerar hela vägen, som i stället för att upprepa sig lägger till och utvecklar synen på filmens människor och deras öden. (-) Christer Abrahamsen är debutant och som debutfilm är Drömmen om Amerika inte ett misslyckande utan mer en film som pekar framåt. Bildberättande kan Christer Abrahamsen, det som saknas är ett genomarbetat manus och får han det i framtiden kan nog Drömmen om Amerika ses som en löftesrik debut."

Expr (Lasse Bergström): "En sommar för hundra år sedan strövade två yngre män, Hjert och Tector, omkring i mellersta Sverige och på Gotland och försökte stjäla ihop pengar till en ny tillvaro. (-)

Om denna sommar med dess grymma slut har nu den debuterande filmregissören Christer Abrahamsen gjort en film med två ambitioner.

Den vill -- föreställer jag mig -- skildra hur lätt fattiga och desperata människor har att komma på sned i ett snett samhälle och hur obevekligt och ogeneröst detta samhälle uppträder när det försöker korrigera brott och andra avvikelser.

Den vill dessutom, och det är alldeles uppenbart, vandra på de gamla, halvt nostalgiska tidsvägarna och vara en romantisk rövarhistoria, en sannsaga om ett par svenska Butch Cassidy och Sundance Kid, mördare av misstag, hjärtegoda, men klantiga och förföljda inte bara av samhället, utan också av ödet.

Christer Abrahamsen har amerikanska filmerfarenheter och hans film saknar inte kompetens: några bilder från de två kumpanernas irrfärder har en mustig tidsdoft och äventyren bärs av en galghumor som trots allt känns adekvat och passande.

Men i stort ser jag ingen riktig mening med den här svenska filmen. Hans Klinga och inte minst Janne Carlsson gör duktiga insatser i centrum men Abrahamsen låter dem endast operera på ytliga nivåer, som ett par snälla missdådare i ett skillingtryck, inte äkta utan eftergjort."

Arbetet (Sven E Olsson): "Debuterande regissören Christer Abrahamsen har sagt sig se många bottnar i Hjerts och Tectors öden: sociala, mänskliga, kriminalpolitiska. De finns där säkert, men de borde ha överförts till filmen om dem också.

Sällan har jag sett en så samhällslös film som denna, och de få, primitiva bakgrundsteckningarna snarare förstärker än förringar den kritiken. I stället är filmen romantiserande, ty det är så man måste uppfatta de många avskärmande bilder på nära eller halvnära håll eller de scener där de två kompanjonerna bara har varann eller svensk skogsidyll inom räckhåll.

Romantiserande således genom vackra bilder i nära inställningar på två synnerligen uttryckslösa ansikten. Romantiserande genom de många jakter vars händelser typiskt nog får ersätta en handling på djupet av gestalterna och samhället. Romantiserande genom den illustrerande musik som ackompanjerar vissa avsnitt -- inte minst just tjuvgodsflykter -- och vars muntra tongenre ytterligare förstärker intrycket av Skansen-version av någon amerikansk skälmhistoria."

Kommentar Svensk filmografi

Drömmen om Amerika blev Christer Abrahamsens regidebut.

Filmen är en berättelse om verkliga personer. Tector föddes 1838 och Hjert 1844. Båda avrättades 18.5.1876.

Inspelning

Stockholmsområdet. Gotland. Malmköping. Skåne. Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1976-11-19 Sergel Stockholm Sverige 98 min
1976-11-19 Röda Kvarn Eskiltuna Sverige 98 min
1976-11-19 Cosmorama Göteborg Sverige 98 min
1976-11-19 Scania Malmö Sverige 98 min
1976-11-19 Röda Kvarn Visby Sverige 98 min
TV-visning 1986-12-19 TV2 Sverige 94 min
2003-10-13 SVT1 Sverige 94 min
Urpremiär 1976-11-19 Sergel Stockholm Sverige 98 min
1976-11-19 Röda Kvarn Eskiltuna Sverige 98 min
1976-11-19 Cosmorama Göteborg Sverige 98 min
1976-11-19 Scania Malmö Sverige 98 min
1976-11-19 Röda Kvarn Visby Sverige 98 min

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1977

Ämnesord

Avrättning/halshuggning
Danmark
Debutfilm
Direktör/fängelse
Dråp
Frigivning/från fängelse
Fängelse
Fängelsedirektör
Fängelsestraff
Gotland
Halshuggning
Herrgårdar
Hälare
Inbrott
Ingenjörer
Kriminalitet
Länsman
Malmköping
Mord
Pantlånare
Polis
Polisingripande
Prostitution
Rån
Rånmord
Skåne
Stockholm
Stölder
Torpare
Tullen
Överingenjör

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2676


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2667


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DRÖMMEN OM AMERIKA.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Janne Carlsson i DRÖMMEN OM AMERIKA
Tryckeri American printing


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel "tredje versionen". Hjert & Tector, förbrytarna. Filmmanuskript baserat på autentiskt rättsfall från 1874-1876 skrivet av Nils Halding, Christer Abrahamsen, Tom Lazarus.
Omfång 106 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hjert och Tector. Filmmanuskript baserat på autentiskt rättsfall skrivet av Niels Halding, Christer Abrahamsen, Tom Lasarus. Andra versionen.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "dialogue list". The American Dream.
Omfång 30 s. Rollista (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel "dialoglista".
Omfång 20 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "English subtitle list". The American Dream.
Omfång 10 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel "dialogue list." The Dream of America - a film about Hjert and Tector.
Omfång 30 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?