Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Skogsbrand
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1977-02-27

Handling

Skogsbrand är en dokumentärfilm om skogsarbetarnas strejk och kamp för månadslön våren 1975. Vi får följa strejkens bakgrund, mobiliseringen och själva strejkförloppet.

Press

Skogsbrand fick ett gott bemötande. Filmen betecknades som en lugn och saklig framställning utan flåsigt patos. "Det är spänstigt och koncist sammanställt. Det ligger i sakens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Filmkollektivet Jagare och Co
Distributör i Sverige (35 mm) FiB/Kulturfront

Handling

Skogsbrand är en dokumentärfilm om skogsarbetarnas strejk och kamp för månadslön våren 1975. Vi får följa strejkens bakgrund, mobiliseringen och själva strejkförloppet.

Censur / granskning

Censurnummer 116696
Datum 1977-02-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2150 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2150 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Skogsbrand fick ett gott bemötande. Filmen betecknades som en lugn och saklig framställning utan flåsigt patos.

"Det är spänstigt och koncist sammanställt. Det ligger i sakens natur att språk lämpar sig bättre än film för beskrivning av politiska strider. Ord bär idéer. Bilder visar verklighetens framsida. Men denna framsida, stridens ansikte, avbildar Bengtsson/Jagare desto tydligare.

Deras film borde ses av många. Den lär mycket om kampens villkor i en tid där mycket kamp hotar." (Mario Grut i AB)

"Tyvärr är tempot i filmen inte vad man kunde önska sig. Det blir lite för många och långa intervjuer och för mycket stillbilder. Men det minskar inte filmens värde. Som dokument över en av landets största strejker sedan 1945 fungerar Skogsbrand alldeles utmärkt." (Peter Andersén i GP)

"Det verklighetsdrama de skildrar i kärva bilder rymmer föga av yttre sensationer. Det är huttrande opionsmöten under kalla polarhimlar. (-) Det är dagslånga sammanträden, insvepta i tätnande cigarettrök och trötthetsdimmor. (-)

Mot den bakgrunden ter sig Skogsbrand välgörande skrovlig och äkta: en rak och rättfram berättelse om väsentligheter!" (Carl-Eric Nordberg i Vi)

"Filmen är gjord utan flåsigt patos. Den berättar lugnt om vad som skedde vecka för vecka. Det är ändå synd att inte arbetsgivarna fått lite mer utrymme för sina synpunkter. (-)

Filmen är väl uppbyggd i skeendets egen rytm. Endast vid ett par tillfällen faller filmarna för greppet att lägga in kampsånger. De är säkert hämtade ur verkligheten -- det är bara det att den sortens diktning blir så generande enkel i komplicerade sammanhang -- och som här ställs mot de norrbottniska skogsarbetarnas eget vackra och rika språk." (Elisabeth Sörenson i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Skogsbrand gjordes i samarbete med skogsarbetarnas centrala strejkkommitté.

Filmarna själva berättade i en osignerad intervju i Röster i radio/TV (45/79) om inspelningen:

"-- Det var vårvintern 1975. Städerskestrejken hade just dragit fram över landet. I Gällivare strejkade sömmers!korna på Breson och i skogen hotade skogsarbetarna med strejk.

-- Vi var från början fem f d elever vid Dramatiska Institutet i Stockholm som ville göra en film om arbetare för arbetare i Sverige. Vi ville visa vår solidariet med de arbetare som tog kamp för sina arbetsvillkor och vi ville göra det med filmens hjälp.

-- Vi fick kontakt med många skogsarbetare i Strömsund och följde deras diskussioner i arbetslaget fram till beslutet att gå i strejk på ett stormöte.

-- Vid strejkkommitténs första sammanträde någon dag senare fick vi förtroendet att vara med vid alla möten. Man ansåg att en film om strejken var viktig och att den skulle göras i samarbete med strejkkommittén.

-- Filmen visades senare i grovredigerat skick för strejkkommittén som kom med nya synpunkter och samtidigt gav oss förtroendet att göra filmen färdig. Utan det nära samarbete vi haft med skogsarbetarna hade det varit omöjligt att spegla en verklighet som trots allt inte var vår egen."

Inspelning

Bl_a Strömsund.

Visningar

Stockholmspremiär 1977-03-11 Folkets Bio Stockholm Sverige 78 min
Sverigepremiär 1977-02-27 Centrum Arjeplog Sverige 78 min
Urpremiär 1977-02-27 Centrum Arjeplog Sverige 78 min
TV-visning 1979-03-28 TV2 Sverige 75 min

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1977

Ämnesord

Dokumentärfilm
Klasskamp
Skogsarbetare
Strejker

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2150


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2150


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?