Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Grabben i graven bredvid
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-08-02

Medverkande

Elisabet Carlsson
Desirée Wallin

Michael Nyqvist
Benny Söderström

Annika Olsson
Märta

Anna Azcaráte
Lilian, bibliotekschef

Rolf Degerlund
Bengt-Göran

Visa alla medverkande

Handling

Desirée Wallin besöker sin döde man Örjans grav, går till sin sjuka mamma på sjukhemmet och läser sagor för barnen på biblioteket där hon arbetar. Hon längtar efter någon att leva...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Projektledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Coproducent
Exekutiv producent
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Platsletare
Produktionsekonom
Pressinformation
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Elektriker
Passare
Passarassistent
Ljussättare
Negativklippning
Laboratoriekoordinator
Optisk printer
Scanner
Orkester
Sångare
Musiker
Musiktekniker
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Attributör
Kläder
Kostymör
Sömmerska
Maskör
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Grafisk design
Försäkring
Övrig medarbetare

Medverkande

Elisabet Carlsson Desirée Wallin
Michael Nyqvist Benny Söderström
Annika Olsson Märta
Anna Azcaráte Lilian, bibliotekschef
Rolf Degerlund Bengt-Göran
Anita Heikkilä Violet
Axelle Axell Desirées mamma
Lasse Petterson Desirées pappa
Sara Amia Maj-Britt Söderström, Bennys mamma
Lotta Östlin Stenshäll Anita
Mikael Odhag Torkel
Margareta Gudmundson fru Lundmark, bibliotekarie
Patrik Lundström hästsvansen, bartender
Hakim Jakobsson flyttgubbe
Staffan Hammar Örjan
Lars Lindström Erik
Paula Brandt Elsa
Lars Jönsson en storvuxen man
Caroline Wester Anitas väninna
Lars Schilken storvuxen man
Martin Ollinen stuntförare
Per Rönnlund stuntförare
Björn Eriksson stuntförare
Peter Lundin stuntförare

Bolag

Produktionsbolag Filmlance International AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Sandrew Metronome International AB
Filmpool Nord AB
Yellow Cottage A/S
Investment AB Spiltan
Sonet Film AB
Produktionsstöd MEDIA Programme of the European Community
Norsk Filmfond
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2002
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2002
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2008
Laboratorium FilmTeknik AB
Musikstudio VMP Visuell Musikk Produksjon A/S
Ljudläggning Persson-Mothander Film AB
Mixning Europa Post Production AB
Förtext StyleWar AB (för- och eftertexter)
Försäkring Factor Insurance Group AB
Pressinformation Cinema Sweden AB
Övrigt bolag Heli-Team AS (helikopter)
Frithiof Film to Video AB (film till video)

Handling

Desirée Wallin besöker sin döde man Örjans grav, går till sin sjuka mamma på sjukhemmet och läser sagor för barnen på biblioteket där hon arbetar. Hon längtar efter någon att leva med. Hennes man, fågelskådaren, dog ung i en cykelolycka. Hon vill förändra livet och söker en tjänst i Stockholm för att komma bort från småstaden.
Benny, som är bonde, tar hand om korna i ladugården, handlar storpack piroger att värma i micron och längtar efter någon att leva tillsammans med. Han talar med sin döda mamma om sin längtan.
Desirée besöker kyrkogården ganska ofta. Benny är där för att sköta om sina föräldrars grav. De ser varandra och ler i samförstånd åt en liten flicka som pratar med sin döde farfar. Desirée glömmer kvar sin mössa på en bänk. Benny kastar sig in i bilen för att hinna ikapp Desirées buss för att ge tillbaka mössan. När han ser att hon går in i biblioteket vågar han inte riktigt gå fram till henne för att återlämna den. Han åker hem.
Desirée pratar med sin väninna Märta över ett glas vin. Märta påstår att Desirée aldrig varit kär i Örjan, att hon sagt att deras äktenskap var som "ett par fotriktiga skor". Desirée protesterar. De skojar om mannen på kyrkogården och Desirée blir generad.
Benny är ute och dansar. Han försöker förmå sin danspartner att följa med honom hem. Han misslyckas och får gå hem ensam. Han sitter hemma i trappan och tittar på Desirées kvarglömda mössa.
Benny är åter på kyrkogården. Han har mössan med sig och när Desirée inte är där åker han vidare till biblioteket. Desirée har just lunch och de går ut för att äta en korv. När Desirée säger att hon alltid velat kunna spela ett instrument rusar Bennys till en musikaffär och köper ett munspel till henne. Plötsligt tittar han på klockan och rusar iväg. Han måste hem för att mjölka korna.
Desirée pratar med Märta om Benny men hon förnekar ihärdigt att han skulle vara hennes typ och Benny pratar om Desirée med sina grannar Bengt-Göran och Violet. Till slut tar Benny mod till sig och ringer till biblioteket och presenterar sig som grabben i graven bredvid. De stämmer träff på kyrkogården. Desirée bjuder hem honom och de hamnar i säng med varandra. Benny tar med henne hem till bondgården. Hon känner sig främmande i miljön och går tveksamt in i köket som inte har förändrats sedan hans föräldrar bodde där.
Desirée stannar över natten och Benny går upp tidigt för att ta hand om korna. Därefter väcker han Desirée och visar henne ivrigt gården och ägorna. När Desirée ska duscha finns det bara kallvatten.
Varmvatten får man först efter uppvärmning. Benny tar fram köttfärs och ber Desirée att göra köttbullar till kvällsmat, men hon vet inte hur man gör. Benny blir förvirrad och Desirée vill hem till sig.
Benny och hans grannar pratar om Desirée och de förundras över att hon inte kan laga köttbullar, och Desirée pratar med Märta om fluglortarna i fönstren ute på Bennys gård. Märta säger att Benny verkar vara jättefin och att alla bondhem inte kan se ut som Carl Larssons. Hon anklagar Desirée för att vara en kultursnobb och råder henne att fortsätta träffa Benny "bara för att ha lite kul". Desirée åker ut till bondgården och Benny överraskas av att Desirée står i hans kök och steker köttbullar. Han blir glad och de kramas.
En arbetskamrat bjuder Desirée på middag och uppmanar henne samtidigt att ta med sig Benny Söderström, som ringt till biblioteket vid ett flertal tillfällen. Desirée blir generad och hävdar att han är en gammal kompis som jobbar på skattemyndigheten och dessutom är homosexuell. Just när hon sagt det ringer telefonen och hon får reda på att hon fått jobbet som hon sökt i Stockholm.
Benny vill att Desirée ska sluta jobba, flytta till gården och att de ska skaffa barn. Desirée blir arg och säger att hon vill fortsätta arbeta även om hon fått barn
Hemma hos Benny dyker Bengt-Göran och Violet oväntat upp. Det har köttbullar med sig och under middagssamtalet framgår tydligt att landtbygdsborna inte har mycket till övers för stadsborna. En annan sida av Benny visar sig. Desirée kallar honom ilsket för fossil och reser sig från bordet. När Bengt-Göran och Violet gått försvarar Benny dem. Desirée och Benny försonas och sätter sig för att tittar på gamla bilder. Bennys slutbetyg från 9:an kommer fram och Desirée ser att Benny hade 5:a i alla ämnen. Hon blir upprörd över att hans föräldrar inte låtit honom studera vidare. Nu är det Bennys tur att bli arg. Han frågar vad hon vet om vad hans föräldrar lät honom göra eller inte? Skulle han sälja gården? Han går ut i ladugården och Desirée kommer efter. De försonas.
På väg till middagen hos arbetskamraten talar Desirée för Benny om vad han får göra och inte göra och vad han ska säga och inte.
Festdeltagarna småpratar ytligt och Benny får frågan om vad han gör.
- Hjärnkirurg, säger han, och tystnaden breder ut sig. Han ändrar sig snabbt och säger som det är, att han är bonde.
Maten består av sushi, med japansk dukning och pinnar som bestick. Benny har svårt att hantera dem och Desirée tittar oroligt på hans tafatta försök att få i sig maten. Sällskapet dricker rikligt med vin och blir berusade. Arbetskamraterna försöker luska ut hur väl de känner varandra och plötsligt säger någon i sällskapet att Desirée ska flytta till Stockholm. Benny blir ledsen och Desirée försöker förklara.
Benny sitter på kyrkogården och väntar på Desirée. Han är fortfarande förkrossad. Hon vill att de ska fortsätta att träffas och inte planera så mycket. Men Benny vill planera. – Skäms du för mig! frågar han. När hon inte svarar går han sin väg.
Desire packar för att flytta till Stockholm. Märta är där och när de pratar säger hon att Desirée inte tycker att Benny är till räckligt intellektuell. – Vilket är viktigast, frågar hon, hjärta eller hjärna? – En kombination, säger Desirée. Våra livsstilar krockar!
Hemma på gården går Benny och är ledsen. Han pratar med sin döda mamma och säger att allt blev annorlunda när Desirée kom in i bilden. – Jag skulle göra vad som helst för att få se henne le! Han känner sig dålig och går till vårdcentralen. Sköterskan tar en mängd prover och säger samtidigt att de träffats förut, på dansgolvet.
Samtidigt har Desirée en postum uppgörelse med Örjan. Hon inser att deras äktenskap var misslyckat och tråkigt. Benny får svar på proverna från vårdcentralen. Det är inget fysiskt fel på honom.
Desirée går ut på en bar tillsammans med Märta som berättar att hon träffat en man. Han är handikappad och sitter i rullstol. De har kul ihop säger hon och Desirée konstaterar att hon är mer fördomsfull än sin väninna.
Desirée sitter i badkaret och spelar munspel. Hon tänker på Benny.
Senare, när hon avtackas av sina arbetskamrater fäller någon en föraktfull kommentar om Benny och hon blir arg. Hon åker ut till Benny och när hon kommer fram till gården märker hon att allt är förändrat. Nytt kök och nya möbler. Sköterskan från vårdcentralen har flyttat in. Desirée springer därifrån.
Benny meckar med en båtmotor i köket. Hans sambo vill att han ska komma upp och lägga sig. Han säger att han måste ut till korna i ladugården och där sitter han länge.
Desirée packar flyttbussen och Benny säger till sin sambo att han måste sticka till graven. Han skyndar sig hem till Desirée men när han kommer fram är lägenheten tom. Desirée stiger ur flyttbussen vid kyrkogården för att lägga en blomma på Örjans grav. Benny kör i rasande fart till kyrkogården och springer till graven, men han kommer försent. Han kastar sig in i bilen och i en gatukorsning får de syn på varandra. Benny kör efter flyttbussen och prejar den mitt på en bro. Benny går ur sin bil och Desirée går ur flyttbussen och de omfamnar varandra.

 

Censur / granskning

Censurnummer 138579
Datum 2002-06-26
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2562 meter
Kommentar Aktlängder: 486-550-459-546-521


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Hastighet 24


Förlaga

Originaltitel Grabben i graven bredvid (Roman)
Författare Katarina Mazetti


Visningar

Sverigepremiär 2002-08-02 BioPalatset Göteborg Sverige 93 min
2002-08-02 Draken Göteborg Sverige 93 min
2002-08-02 Royal Göteborg Sverige 93 min
2002-08-02 BioPalatset Malmö Sverige 93 min
2002-08-02 AMC Stockholm Sverige 93 min
2002-08-02 Astoria Stockholm Sverige 93 min
2002-08-02 Biopalatset 1 Stockholm Sverige 93 min
2002-08-02 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 93 min
2002-08-02 Royal 1 Stockholm Sverige 93 min
2002-08-02 Victoria Stockholm Sverige 93 min (samt ytterligare 43 platser)
TV-visning 2005-11-19 TV4 Sverige 90 min
2006-09-09 TV4 Sverige 90 min
2008-02-09 TV4 Sverige 90 min
2008-12-24 SVT1 Sverige 90 min
Dvd-release 2008-07-28 Sverige
TV-visning 2011-03-04 SVT1 Sverige
2011-12-28 TV4 Sverige
2012-04-22 TV4 Sverige
2012-12-31 TV4 Sverige
2017-06-03 TV4 Sverige
2018-02-11 TV4 Sverige
2018-12-26 TV4 Sverige
2018-02-11 TV4 Sverige
2018-04-07 TV4 Film Sverige
2018-04-09 TV4 Film Sverige
2018-08-12 TV4 Film Sverige
2018-08-13 TV4 Film Sverige
2018-12-26 TV4 Sverige
2019-05-08 TV4 Film Sverige
2019-05-09 TV4 Film Sverige
2019-06-22 TV4 Sverige
2019-08-18 TV4 Film Sverige
2019-09-03 TV4 Film Sverige
2019-09-05 TV4 Film Sverige
2019-09-18 TV4 Film Sverige
2019-09-20 TV4 Film Sverige
2019-10-07 TV4 Film Sverige
2019-10-09 TV4 Film Sverige
2019-10-21 TV4 Film Sverige
2019-10-22 TV4 Film Sverige
2019-11-01 TV12 Sverige
2019-11-11 TV4 Film Sverige
2019-11-13 TV4 Film Sverige
2019-11-27 TV4 Film Sverige
2019-11-28 TV4 Film Sverige
2019-12-23 TV4 Sverige
2019-02-23 TV4 Film Sverige
2019-02-24 TV4 Film Sverige
2019-03-26 TV4 Film Sverige
2019-03-27 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Helt galen i dig
Kompositör Tomas Ledin
Textförfattare Tomas Ledin
Sångare Tomas Ledin


Originaltitel Hog Farm
Kompositör Pugh Rogefeldt (1974)
Textförfattare Pugh Rogefeldt (1974)
Orkester Rainrock
Sångare Pugh Rogefeldt


Originaltitel Lust igen
Kompositör Dante Holmberg (1999)
Textförfattare Dante Holmberg (1999)
Framförs av Joyride


Originaltitel I Dream of You
Kompositör Trond Bjerknæs
Ture Janson
Lenny Kittelsen
Textförfattare Lenny Kittelsen
Sångare Henriette Bruusgaard


Originaltitel När alla har gått hem
Kompositör Peter Grundström
Textförfattare Camilla Andersson
Framförs av Thor Görans


Originaltitel Rekviem, op. 48. In paradisum
Kompositör Gabriel Fauré
Sångare Luleå Kammarkör


Originaltitel Greensleeves
Sångare Inger Blomberg


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2003 Bästa skådespelare Michael Nyqvist
Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa film
Stockholm 2003 Bästa regi Kjell Sundvall
Stockholm 2003 Bästa skådespelerska Elisabet Carlsson
Stockholm 2003 Bästa manuskript Sara Heldt

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2563


Typ Separat visningsljud


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Grabben i graven bredvid. Filmmanuskript av Sara Heldt. Efter en roman av Katarina Mazetti. Version 7. 010510.
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Grabben i graven bredvid.
Omfång 50 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Grabben i graven bredvid. Av Sara Heldt. Efter en bok av Katarina Mazetti. 2000-03-21. Version fyra.
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Grabben i graven bredvid. Ett filmmanuskript av Sara Heldt efter en roman av Katarina Mazetti. Insspelningsversion 1. 2001-08-22.
Omfång 104 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Grabben i graven bredvid.
Omfång 49 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?