Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Det faller ett träd
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1978-02-20

Handling

En grön djungelstig leder fram till en liten by utanför staden Shagamo i Nigeria. Här bor Kadidja. Hon är nio år och hör till yorubafolket. Här lever en bykultur med naturlig...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna tog emot Det faller ett träd med stark välvilja. GP (Monika Tunbäck-Hanson): "I dokumentärfilmen Det faller ett träd skildrar Ulf Hultberg och Mona Sjöström livet i en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Manusbearbetning
Stillbildsfoto
Ljussättare
Negativklippning
Mixning
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Ulf Hultberg Film AB
Sveriges Radio AB. TV2
Distributör i Sverige (16 mm) Föreningen FilmCentrum 1978
Folkets Bio AB 1978
Laboratorium Sveriges Radio AB. Filmlaboratoriet

Handling

En grön djungelstig leder fram till en liten by utanför staden Shagamo i Nigeria. Här bor Kadidja. Hon är nio år och hör till yorubafolket.

Här lever en bykultur med naturlig gemenskap mellan människorna. Barnen står nära de vuxna och deltar i arbetet.

En solig morgon blir det uppståndelse i byn. En gul bil har letat sig fram genom djungeln. Kadidja anar oråd.

Bilen förebådar vita män som gör mätningar. Sedan följer män som röjer med motorsågar. Och det kommer stora grävmaskiner som får djungeln att dåna.

Kadidjas pappa dör i sorg över den skövlade djungeln. Just när ett träd har fallit intill honom, drar han sitt sista andetag.

Det är ett utländskt företag som avverkar djungeln för att anlägga den stora Benin-motorvägen. På den ska det fraktas olja för utskeppning från kusten.

Byborna har aldrig blivit tillfrågade. Deras tidigare tillförsikt förbyts i oro för framtiden.

Förundrade och skrämda av mötet med civilisationen står de tryckta mot husväggarna och ser oljebilarna braka förbi på den snabbt färdigbyggda vägen.

Filmen avslutas med en fråga:

Vem ska bestämma om utvecklingen i Nigeria -- Kadidja och hennes vänner eller kapitalistiska storbolag? (Bearbetning av pressmaterial och recensioner)

Censur / granskning

Censurnummer 118865
Datum 1978-02-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 962 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 962 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna tog emot Det faller ett träd med stark välvilja.

GP (Monika Tunbäck-Hanson): "I dokumentärfilmen Det faller ett träd skildrar Ulf Hultberg och Mona Sjöström livet i en by i Nigeria. I denna afri!kanska by lever alla tätt tillsammans. Barnen finns med i den vuxna gemenskapen från födseln. Arbete, glädje och sorg delas lika. Här finns en självklar solidaritet. Åtminstone är det sådana positiva drag, som filmarna betonar. (-)

Det faller ett träd är rakt, nära och enkelt berättad. Det märks att filmarna arbetat under besvärliga förhållanden. Bilderna är torftiga ibland, men själva berättelsen fungerar ändå hyggligt. Det faller ett träd ger ett bra underlag för diskussion i t ex skolorna om u-länder, utveckling, kulturimperalism, biståndsarbete, andras kulturer och livsstil."

DN (Anders Mellbourn): "Det orörda ursprungliga livet i Afrikas byar hotas -- är på litet längre sikt sannolikt dödsdömt -- överallt oavsett om det är utländska bolag eller en folkligt representativ regering som bestämmer. I den här filmen blir vägmaskinerna främmande skräniga odjur som bryter sig fram genom naturen. En film gjord i en ung revolutionär afrikansk stat skulle troligen skildra vägbyggen som en pionjärinsats med leende unga män, de nya nationsbyggarna, vid traktorernas rattar.

Det är förbjudet att filma i Nigeria. Med tanke på det har Ulf Hultberg och Mona Sjöström gjort ett imponerande arbete med bilder inte bara från den avskilda byn utan också vägar och tätorter i närheten. Kanske de besvärliga omständigheterna också förklarar att skärpa och ljuskvalitet inte alltid är de bästa. Det starka afrikanska ljuset med dess kontrastproblem lyckas fotot inte riktigt bemästra. Och de många !zoomningarna ger upphov till suddigheter som inte alltid förefaller vara konstnärligt motiverade."

SvD (Hans Schiller): "Det faller ett träd har en litet vänligt inställsam kommentar, och av den att döma riktar sig filmen främst till barn. Det är möjligt att en barnpublik, lämpigen via televisionen, kommer att uppleva Sjöström-Hultbergs film som lagom i hastighet och informationsutbyte.

Annars är den allvarligaste kritiken mot filmen att den är långsam i tempot, med bl a sin omsorgsfulla skildring om hur byns kvinnor tillverkar yamsgröt. Informationsutbytet för en vuxen publik är också i tunnaste laget, och man får inte mer än en antydan om de utländska och inhemska krafter som verkar i Afrikas folkrikaste land."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Det faller ett träd pågick under januari och februari 1977.

Inspelning

Nigeria 1977-01 1977-02

Visningar

Sverigepremiär 1978-02-20 Folkets Bio Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1979-02-11 TV2 Sverige 30 min (del 1)
1979-02-18 TV2 Sverige 30 min (del 2)
1979-02-25 TV2 Sverige 30 min (del 3)
Urpremiär 1978-02-20 Folkets Bio Stockholm Sverige 88 min

Ämnesord

Barnfilm
Bygge/motorväg
Djungel
Dokumentärfilm
Dödsfall
Kulturkrock
Miljöförstöring
Motorvägsbygge
Nigeria
Oljetransport
Transport/olja
Yorubafolket

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel DET FALLER ETT TRÄD


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?