Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Tältet : Vem tillhör världen?
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1978-09-08

Om filmen

Tältet är en dokumentation av en politisk musikteaterproduktion, av bland andra Nationalteatern, som under fem månader sommaren 1977 turnerade runt Sverige inför en stor...

Visa hela texten

Handling

1 maj 1977 var det premiär för "Vi äro tusenden", en musikteaterproduktion som skildrar den svenska arbetarklassens historia från 1879 till 1970-talet. Produktionen blev mer känd...

Visa hela handlingen

Press

Tältet -- Vem tillhör världen? mottogs berömmande av stockholmskritiken. I Göteborgs- och Malmö-pressen var invändningarna betydligt mer frekventa: Expr (Bernt Eklund):...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Tältet är en dokumentation av en politisk musikteaterproduktion, av bland andra Nationalteatern, som under fem månader sommaren 1977 turnerade runt Sverige inför en stor publik.

Svensk dokumentärfilm fick sitt stora genombrott på 70-talet. Det fanns tre orsaker till detta: Televisionens utbredning, 1969 utökat till två kanaler, ny lättrörlig teknik, med bärbara kameror och ljudutrustning, och en stark politisk medvetenhet som hade sin grogrund i 68-rörelsen. Det fanns också tre teman som dominerade; arbetar-och klasskampen – flera strejker dokumenterades, de sociala frågorna med Stefan Jarl som frontfigur, samt befrielsekamperna i tredje världen.

Det var viktiga och betydelsefulla filmer i ögonblicket, de påverkade många unga genom att skapa en större medvetenhet om såväl det svenska samhället som världen utanför. Många titlar och namn vore därför värda att räknas upp, men när den radikala vänstervågen lagt sig och lagomlandet Sverige är tillbaka visar det sig att ganska få har stannat kvar i det minnet. 

En av dessa är Tältet, en dokumentation av tältprojektet ”Vi är tusenden”, en musikteaterproduktion som skildrade den svenska arbetarklassens historia under de senaste 100 åren och som var lika kritisk mot socialdemokratin och fackföreningarna som mot kapitalismen. Bakom projektet stod de kollektiva teatergrupperna Narren, Nationalteatern, Nynningen, Oktober och Tidningsteatern, som med sång och musik framförde sitt budskap med stöd av enskilda skådespelare, scenografer, musiker och andra som ställde sig till förfogande. Alla väl medvetna om att ett budskap också måste ha en publik. Och publik fick de. Över 100 000 såg de 96 föreställningarna på 31 olika platser sommaren och förhösten 1977.

Man beslöt tidigt att turnén skulle dokumenteras och jobbet anförtroddes Göran du Rées (f 1947) som hade gått på Christer Strömholms fotoskola och Christina Olofson (f 1948) som var utbildad filmklippare på SVT. De hade tillsammans gjort en kort musikfilm om arbetarnas Blå Blus-teater på 30-talet, Käck rebell, 1976, och medverkat i den kollektiva musikfilmen Vi har vår egen sång samma år. 

Olofson och du Rées ville dock inte bara skildra själva turnén utan också knyta an till den politiska verkligheten i Sverige i slutet av 70-talet med dess fabriksnedläggningar och arbetslöshet. Teatergrupperna hade hellre sätt en renodlad dokumentär om turnén men i ett längre perspektiv är man tacksam för dessa inslag. Starka intervjuer om ett urholkat människovärde interfolieras med satiriskt journalfilmsmaterial. Det gör att filmen idag inte bara blir ett kulturhistoriskt tidsdokument utan också anknyter till en dagsaktuell verklighet.

Mottagandet 1978 pendlade mellan det mycket positiva och det mycket negativa, ofta beroende på var tidningen stod politiskt. Olofson och du Rées fortsatte att samarbeta några år, Målaren kom 1982 och Jacob Smitaren 1983, men sedan gick skilda vägar. Olofson fortsatte att regissera men blev också filmpolitiskt aktiv, bland annat inom Teaterförbundet och Filminstitutet. du Rées var även han filmpolitiskt engagerad inom Teaterförbundet men lämnade på 90-talet det aktiva filmarbetet. Han kom istället att vid Göteborgs Universitet ägna sig åt olika forskningsprojekt rörande film och rörlig bild med dokumentär anknytning. Idag tituleras han professor.

Konstnärligt sett är Tältet fortfarande deras mest engagerande film. Idag blomstrar den svenska dokumentärfilmen igen och Filmcentrum och Folkets Bio är bestående organisationer sedan 70-talet, men filmerna ser till stor del annorlunda ut. Idag handlar de ofta om individer och relationer. Klassamhället har lagt sig till ro.

Bengt Forslund (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i distribution hos någon annan än Filminstitutet. För bokning av filmen, kontakta aktuell distributör direkt. Se längre ned på sidan under rubriken ”Bolag”.

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bernt Andersson
Janne Berge
Kaj Bergman
Bengt Blomgren
Marie Björkman
Christer Boustedt
Paula Brandt
Johannes Brost
Sören Brunes
Ulla Carlsson
Ulf Dageby
Christer Dahl
Lena Dufvenius
Sylvia von Eckardstein
Per Eggers
Stig Ekelöf
Gunilla Ericsson
Aja Eriksson
Christina Firman
Ann-Margret Fyregård
Lars Garpenfeldt
Maria Grahn
Björn Granath
Bertil Goldberg
Figge Holmberg
Henric Holmberg
Björn Holmgren
Rolf Holmgren
Boel Höjeberg
Eina Ippolito
Francesco Ippolito
Lars Jacobsson
Ewalena Jönsson
Inger Karlsson
Per Lamberg
Jussi Larnö
Marianne Lindberg
Mats Lund
Sonja Lund
Per Melin
Hans Mosesson
Ale Möller
Thorsten Näslund
Barbro Oborg
Pale Olofsson
Jimmy Olsson
Ninne Olsson
Berit Persson
Anki Rahlskog
Eva Remaeus
Med Reventberg
Juhani Rivinoja
Yvonne Schaloske
Michael Segerström
Thomas Segerström
Peter Sikström
Anki Sjögren
Anna Skagerfors
Nikke Ström
Peter Wahlqvist
Håkan Wahlqvist
Håkan Wennberg
Sam Westerberg
Olle Westholm
Hans Wiktorsson
Ewa Wilhelmsson
Sven Wollter
Tarzan Wågström
Stefan Wårdsäter
Stefan Zetterberg medverkande - Tältprojektet
- Övriga medverkande:
Göte Andersson intervjuad
Kerstin Bäck intervjuad
Edvin Gustavsson intervjuad
Roland Göbel intervjuad
Erik Johansson intervjuad
Stellan Mattsson intervjuad
Jan Olof Westerlund intervjuad
Jokers Band
Ulf Laurin PLM-direktör
Anders Wall
P-O Edin (LO-ekonom)
Milton Friedman (ekonom)
Carl XVI Gustaf kung av Sverige
Silvia drottning av Sverige
Olof Palme (politiker)
Gunnar Nilsson (politiker)
Curt Nicolin (SAF)
Gunnar Sträng (politiker)
Sven Andersson (politiker)
Lennart Geijer (politiker)
Svante Lundkvist (politiker)
Marcus Wallenberg

Bolag

Produktionsbolag Hagafilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB 1978
Distributör i Sverige (16 mm) Föreningen FilmCentrum 1979
Distributör i Sverige (DCP) Folkets Bio AB 2017
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia
Specialeffekter, foto Animagica Film & Video AB (animationer)
Mixning Studio Ladan AB

Handling

1 maj 1977 var det premiär för "Vi äro tusenden", en musikteaterproduktion som skildrar den svenska arbetarklassens historia från 1879 till 1970-talet.

Produktionen blev mer känd som "Tältprojektet". Under en fem månaders tältturné spelades 96 föreställningar på 31 platser för 100 000 åskådare. Bakom projektet stod de välkända musik- och teatergrupperna Narren, Nationalteatern, Nynningen, Oktober och Tidningsteatern samt en rad enskilda skådespelare, scenografer, snickare, tekniker och textilkonstnärer.

Föreställningen och turnén dokumenterades på film under ledning av Christina Olofson och Göran du Rées i Tältet -- Vem tillhör världen? som också är en skildring av 1970-talets svenska verklighet så som den uppfattas och tolkas av några representanter för det arbetande folket, och detta nationella perspektiv får till sist kontrastera mot en samling utblickar på oroshärdar i omvärlden.

Inslag ur föreställningen vävs samman med repor!tage från krisdrabbade orter, där människor vittnar om försvinnande arbetsmöjligheter och urholkat människovärde.

I Kramfors spränger SCA sulfitfabriken i luften. I Surte berättar glasbruksarbetarna om flerårig kamp för jobben. I Borlänge förskräcker planerna för Domnarvets Jernverk. I Göteborg demonstrerar varvsarbetare mot avvecklingen av sina arbetsplatser.

I ett öde, bohuslänskt stenbrott berättar en man om sin far som var med om att bilda det första facket bland stenarbetarna. Mannen talar om att han har lämnat socialdemokraterna. Han är inte bitter utan förbannad. Socialdemokraterna har undanhållit oss den kunskap som behövts för att gå till storms mot kapitalismen, säger han.

Tältet -- Vem tillhör världen? innehåller också avsnitt ur filmerna Bojkott, Santiago -- våldtagen stad, Dom som sår skall skörda och I Eritrea är friheten inte långt borta samt Saigon i gryningen som kommer från Sveriges Radios arkiv.

Censur / granskning

Censurnummer 119375
Datum 1979-01-17
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 915 meter
Kommentar Aktindelning: 430-485 = 915 m.


Censurnummer 119375
Datum 1978-09-07
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2285 meter
Kommentar Aktindelning: 555-520-520-580-110 = 2285 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2285 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Tältet -- Vem tillhör världen? mottogs berömmande av stockholmskritiken. I Göteborgs- och Malmö-pressen var invändningarna betydligt mer frekventa:

Expr (Bernt Eklund): "Tältprojektet 'Vi äro tusenden' -- vänsterns väldiga tältcirkus om det moderna Sveriges historia -- har blivit film. Inte en film om tältprojektet. Men en film som har sin avstamp i tältet, i texten och tonen, i stämningen av 'vi kan, vi vill, vi ska'.

Filmens huvudpersoner har sin grund på helt annat håll. De kommer från Surte, från Domnarvet, från Kramfors och Göteborg.

De ser sina jobb försvinna, sina liv läggas ner.

Sammanställningen är utomordentligt verkningsfull. (-)

Vem tillhör världen? är en agitationsfilm -- en film med ett klart uttalat politiskt syfte. Budskapet är enkelt: 'Ned med kapitalismen'.

Men de tjusiga kapitalägarna (främst företrädda av Anders Wall och Ulf Laurin) kommer ändå lindrigt undan. Det är socialdemokratin man främst vill åt -- arbetarpartiet som under 44 år var kapitalismens administratör. (-)

Många kommer att se Vem tillhör världen? som en djupt orättvis betraktelse. Och det är den naturligtvis. (-)

Ändå är det en bra film. (-)

Den presenterar några vanliga jobbare. Vad de säger är både sakligt och klokt. Bilderna från deras vardag är fina. De skapar tillsammans med sångarna och musiken, tillsammans med clownmaskerna och slagorden, tillsammans med dokumentärbilderna från längesen och långt borta -- en kraftfull helhet."

SvD (Sven Malm): "Egentligen, förefaller det mig, handlar filmen mindre om själva tältföreställningen än om livet utanför, även om mycket av det bästa av musiken finns med. Med den politiska pamflettens rätt använder filmarna ibland grova associationer. Man slår hårt mot socialdemokratin, som inte på 44 år förverkligat sina löften, och mot fackets agerande vid nedläggningsdrabbade industrier.

Rösterna från Surte glasbruk, de bortrensade gräsrötterna, hör till det mest engagerade i filmen. Där finns en undertryckt vrede som bränner.

Liksom Tältprojektet var ett beundransvärt allverk så är också Vem tillhör världen? ett filmverk som är värt en stor publik, både kritisk och uppskattande. Den kommer säkert att diskuteras, liksom Tältet, men kvar står att detta är en frustande vital och välgjord dokumentations- och indignationsfilm (och musikteaterfilm) om Sverige på det sluttande 70-talet."

SDS (Jan Aghed): "Filmen skulle ha vunnit på att uteslutande hämta sitt innehåll från tältet. Visserligen var tältföreställningen också slagordsmässig, byggd på lättköpta poänger, ofta irriterande ytlig, intellektuellt och polemiskt sett.

Men med sin mångfald av motiv och teman, sin historiska spännvidd och sin viktiga ambition att återerövra arbetarklassens historia från dem som stulit och förvanskat den, skapade tältet samtidigt ett vitalt och stimulerande underlag för tankar och diskussion.

När Olofson och du Rées blandar in verkligheten utanför tältet, förvisso en utvald och ofta visuellt manipulerad verklighet, uppnår de egentligen ingenting. Ingenting utöver en stereotyp och trivial vänsterfilm, vars behållning, om man nu får kalla resultatet så, är en rumphuggen och -- för den som inte sett den tidigare -- desorienterande tältföreställning.

Vänsterfilmen brukar anklagas för att sätta innehåll och budskap långt framför estetik och form. Olofson och du Rées har gått motsatt väg. Deras film har en tekniskt driven och proffsig utformning, men innehållet är otillräckligt.

Det gäller inte minst intervjumaterialet. Filmarna har letat upp ett litet fåtal arbetare med samma åsikter som de själva om socialdemokratins samhällsförvaltning, LO och näringslivet, och dessa arbetare återkommer sedan ständigt under filmens gång."

Kommentar Svensk filmografi

Tillkomsten av filmen Tältet -- Vem tillhör världen? har följande bakgrund, berättar ett informationsblad:

"I Sverige finns Europas största samlade fria musik- och teaterrörelse, som politiskt och konstnärligt står utanför den etablerade borgerliga kulturen. Hela denna rörelse, som vuxit fram under de senaste tio åren, har med obetydliga undantag nonchalerats av både kommunala och statliga instanser. De ekonomiska subventioner som musik- och teatergrupperna erhållit är bara smulor från den rike mannens bord. Rörelsen har fått slå sig fram med hjälp av egna krafter; från aktiva och publiken. Det är ur denna rörelse, som Tältprojektet föddes."

I maj 1977 var det premiär på Tältprojektets musikteaterföreställning "Vi äro tusenden", och fem månader senare hade den setts av 100 000 människor på 31 platser.

"Hela projektet omsatte 4 milj. kr. och genomfördes utan några statliga anslag. Den ekonomiska grunden för projektet var publikens stöd: Lånefond och biljettintäkter.

På varje spelplats gjordes ett gediget förarbete av sammanlagt ett fyrtiotal stödkommittéer och ett par tusen aktivister. Förutom att förbereda föreställningen -- biljettförsäljning, affischering, annonsering, gatuteater, flygbladsutdelning och annan PR-verk!samhet -- studerade man den lokala ortens historia, samlade dokument, intervjuade människor och gjorde utställningar. Många av kommittéerna har sedan dess fortsatt sitt arbete och omorganiserats till kulturföreningar och studiecirklar.

Tältprojektet följdes av en intensiv massmediabevakning. Med debatt!inlägg, recensioner och nyhetsreportage följde man projektet i såväl dagspress som radio och TV. Stort intresse visades också från utländska massmedia och kulturorganisationer. Tältprojektet är i dag en produktionsförening, som filmen är en del av."

Förlaga

Inspelning

Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1978-09-08 Sergel Stockholm Sverige 83 min
Urpremiär 1978-09-08 Sergel Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1979-12-20 TV2 Sverige 80 min
2016-01-03 SVT2 Sverige
2017-11-07 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Treffenbergskadriljen
Kompositör Ulf Dageby


Originaltitel Vi väva
Kompositör Ulf Dageby
Textförfattare Kata Dalström


Originaltitel Sorgeblues
Kompositör Christer Boustedt


Originaltitel Rättegångsinmarsch
Kompositör Bernt Andersson
Ulf Dageby


Originaltitel Ödesmusik
Kompositör Bernt Andersson
Ulf Dageby


Originaltitel Sundsvallsmarsch
Kompositör Bernt Andersson
Bertil Goldberg


Originaltitel Revolutionsoperan
Kompositör Bertil Goldberg
Textförfattare Ninne Olsson


Originaltitel Aldrig mera krig
Kompositör Ulf Dageby
Textförfattare Peter Wahlqvist


Originaltitel Vi äro tusenden
Kompositör Ulf Dageby (1977)
Textförfattare Peter Wahlqvist (1977)


Originaltitel Glädje till varje pris
Kompositör Bertil Goldberg
Textförfattare Bertil Goldberg
Håkan Wennberg


Originaltitel Segerhymnen
Kompositör Bernt Andersson
Bertil Goldberg
Textförfattare Bernt Andersson
Bertil Goldberg


Originaltitel Åk-sången
Kompositör Bertil Goldberg
Karlshams Blåblus


Originaltitel Jag vill vara fri
Kompositör Jokers Band
Textförfattare Jokers Band


Originaltitel Domedagen
Kompositör Teatergruppen Steget
Textförfattare Teatergruppen Steget


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1979 (bidrag om 236 113 kr)

Ämnesord

Arbetare
Arbetarklass
Arbetslöshet
Arbetsmarknad
Arbetsmarknadskris
Bohuslän
Borlänge
Demonstration
Dokumentärfilm
Fri musikgrupp
Fri teatergrupp
Fria grupper
Glasbruk
Göteborg
Historia
Industri
Järnverk
Kapitalism
Klasskamp
Kramfors
Musikgrupp
Musikteater
Socialdemokrati
Socialism
Stockholm
Strukturomvandling
Sulfitfabrik
Surte
Teatergrupp
Teatrar
Turnéer
Turnéteater

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2283


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2232


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2232


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2285


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2285


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Vem tillhör världen? Filmen från TÄLTET
Affischdesign L. Nilson


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Vem tillhör världen? Filmen från tältprojektet! av Christina Olofson & Göran du Rèes


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel English textlist. The tent - who owns this world? A film by: Christina Olofson & Göran du Rées. Lyrics and music: The tent project "We are legion!".
Omfång 43 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk textlista. Text & musik: Tältprojektet/Vi äro tusenden ur den svenska arbetarklassens historia. En film av Christina Olofson & Göran du Rées.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Tältet. Synopsis och inspelningsplan.
Omfång 27 s. Lista över deltagande musikgrupper, skådespelare mfl (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 9
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 82 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?