Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Alla älskar Alice
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-10-04

Handling

Familjen äter frukost och tystnaden är tryckande. Den 12-åriga dottern Alice frågar om föräldrarna är arga på varandra, vilket båda förnekar. Pappa Johan går till jobbet och Alice...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Coproducent
Filmkonsulent
Ljussättare
Kläder
Maskör
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Sonet Film AB
Samproduktionsbolag Film i Väst AB
Sveriges Television AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Nordisk Film- & TV Fond
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2010
Laboratorium FilmTeknik AB
Ljudläggning Ljudlabbet AB
Mixning Europa Post Production AB

Handling

Familjen äter frukost och tystnaden är tryckande. Den 12-åriga dottern Alice frågar om föräldrarna är arga på varandra, vilket båda förnekar. Pappa Johan går till jobbet och Alice springer efter honom. Hon ger honom en teckning som föreställer hela familjen; pappa, mamma, Alice och hennes bror Pontus och runt dem finns stora, röda hjärtan. – Som du kan ha på jobbet, säger Alice. Hon frågar honom om de ska träna inför fotbollsmatchen mellan grannarna som äger rum dagen därpå. Pappan ser frågande ut och Alice undrar om han glömt den. Han nekar och de kommer överens om att träffas på lunchen för att köpa nya fotbollsskor.

I skolan smygtittar tjejerna på killarna när de duschar. De fnittrar och stojar, men Alice är inte riktigt glad. På lunchen går Alice till sin pappas jobb. När hon kommer fram ser hon sin pappa nojsa med och krama deras granne Anna, som är fotograf. De får syn på henne och undrar vad hon gör där. – Vi skulle ju köpa fotbollsskor, säger Alice. Pappan har glömt deras överenskommelse och de bestämmer att han ska hämta henne hemma på kvällen istället.

När Alice kommer hem efter skolan hör hon sin mamma Lotta prata upprört med sin norska väninna Tina, som är på besök. Hon berättar att hon försökt få Johan att prata, så att hon ska förstå vad det är som gör honom så frånvarande. Hon vill diskutera varför äktenskapet inte längre fungerar. Hon säger till sin väninna att han bara är tyst och att det är som han bara knäpper av henne och att hon blir tokig på det beteendet. Alice hör också att hon tror att det är något mellan Johan och grannen Anna. Tina undrar om hon frågat, men Lotta säger att hon inte vågar. Sedan säger hon att de kanske ska skaffa ett barn till. Johan har alltid önskat det, men hon har sagt nej. Alice blir glad och rusar in till dem. När mamman går ut för att sätta på kaffe säger Tina att hon såg att Alice stod och lyssnade. Hon bjuder Alice och hela familjen till Norge där hon föder upp islandshästar. Hon säger också att Alices föräldrar är bra människor och att det säkert kommer att ordna upp sig.

På kvällen står Alice utanför grinden och väntar på pappa. Han kommer inte och Alice får gå och

lägga sig utan att ha fått nya fotbollsskor och utan att ha träffat honom. Hon kan inte somna och när hon hör när han kommer hem sent. Alice smyger nedför trappan och ser att mamman dukat för en festmåltid. Johan är oförstående och undrar varför. Alice ser hur mamman försöker förföra pappan, men det fungerar inte.

Nästa dag är det dags för fotbollsmatchen. Johan och Alice är med liksom Anna. Under matchen kan Johan och Anna inte låta bli att röra vid varandra och för Lotta, som är åskådare, blir det uppenbart att hennes man har ett förhållande med Anna. När de efter matchen ska köpa korv hör Alice hur Anna säger till Johan att han inte längre kan ha både och utan att han måste välja mellan henne och Lotta. När Johan kommer med korv till sin hustru är hon arg och sårad, och går hem.

Hemma slänger mamman de smutsiga fotbollskläderna i tvättmaskinen. När Alice kommer med pappans sockor säger mamman argt att de inte får rum. Alice går in till sin pappa som badar och hon hjälper honom att tvätta håret. Hon frågar honom om han och mamma älskar varandra. Han svarar undvikande och säger att de älskar sina barn.

Medan mamma nattar Pontus går Alice in i köket där pappa är. Hon frågar om hon får ta fram en tårta så att de kan ha en myskväll. Pappan svarar ja, men när mamma kommer ned från trappen tar hon undan tårtan. Hon är arg. Alice drar sig undan och hon hör hur en stor uppgörelse mellan föräldrarna äger rum.

Johan går till Anna, vars hus ligger starx intill. Lotta följer efter liksom Alice. Genom fönstret ser de hur Johan och Anna kysser varandra. Lotta kastar en stor blomkruka genom fönstret och går därifrån. Anna och Johan skriker efter henne att hon inte är riktigt klok. Alice ser alltsammans och smyger hem. Mamman ligger på sängen och gråter.

Nästa dag stannar Alice hemma från skolan. Familjen är samlad och det är meningen att pappan ska berätta något. Han berättar undvikande att mamma och han har grälat och att han ska flytta till en annan kvinna som han mår bättre av att vara tillsammans med.

Alice och hennes bästis Hanna slåss på skolgården, för tredje gången samma vecka. Deras lärare försöker ta reda på varför. Hanna säger att Alices pappa har flyttat hemifrån, något som Alice förnekar. När skoldagen är slut undrar läraren om det finns något som Alice vill prata om. Alice vill inte prata utan cyklar till huset där Anna bor. Anna och hennes son Patrik håller på att flytta. Anna försöker prata med Alice, men hon cyklar därifrån utan att svara.

Hemma väntar hennes kamrater i trädgården. De följer oinbjudna med in och börjar trakassera henne. Insinuant frågar de varför pappans kläder inte finns i huset och varför hans arbetsbord är tomt. Alice rusar därifrån och cyklar ut i skogen där hon ställer sig och skriker rakt ut. Anna och Patrik kommer förbi och Alice rusar djupare in i skogen med Anna springande efter sig. Anna hinner ikapp och vill prata. Hon säger att hennes pappa inte valt mellan henne själv och Alice utan att han älskar Alice lika mycket som förut. Alice är avvisande och säger att hennes pappa är full med skit.

Alices mamma dyker upp i skogen. Hon letar efter Alice, som inte vill visa att hon pratar med Anna. När Alice och mamma kommer hem bjuder mamman in de två mobbande kamraterna, utan att fråga Alice, som blir arg. Hon säger att de varit urtaskiga mot henne. – Men du har ju inte sagt som det är, säger mamma. Telefonen ringer och det är pappa. Han vill träffa Alice om så bara någon minut. När hon går ut på altanen kan hon se sin pappa hjälpa Anna att flytta. De träffas som hastigast i trädgården och hon ber honom flytta ihop med mamma igen.

Pappans nya hem ligger på en skärgårdsö och Alice och hennes bror ska tillbringa helgen där. På morgonen när Alice vaknar står Anna i köket. Alice blir upprörd och rusar ut. Anna inser att Johan inte berättat för barnen att hon skulle komma tillsammans med sin son Patrik. Alice sätter sig i ett träd och ringer till mamma som inte är hemma. På telefonsvararen talar hon in ett förtvivlat meddelande om att Anna är där och att hon vill åka hem.

Alice vägrar gå med på en upptäcktsfärd runt ön, men hon smyger efter det övriga sällskapet. Pappa och Anna kramar och kysser varandra. Partik tycker att det blir för pinsamt och går därifrån. Anna springer efter och då kommer Alice fram från sitt gömställe och ansluter till pappa och Pontus. De har det trevlig tillsammans, men Alice frågar om hon får åka hem. Pappan svarar att hon får det men att han vill att hon ska stanna. Alice får hans telefon och där lyssnar hon av ett meddelande från mamman, som har tagit del av Alices tidgare anrop. Mamman är rasande över att Anna är där, trots att Johan lovat att barnen skulle vara ensamma med honom. Trots att hon hört mammans utbrott går hon in till de övriga och säger att hon ska stanna.

Anna gör pannkakor och vill visa sig på styva linan genom att kasta upp dem i luften och vända dem. Hon misslyckas och Alice ler i mjugg. Partik ligger på Johan och Annas säng och Alice försöker köra bort honom. De börjar gräla och Anna och Johan dras in i grälet. Patrik och Alice går ut och de kan efter en stund enas om att de båda två vill att det ska vara som förut, när deras föräldrar inte var tillsammans.

De sitter vid bordet och äter pannkakor. Anna tycker inte att de visar tillräcklig uppskattning, tar deras tallrikar och skrapar ned maten i soppåsen. Hon öppnar ett antal chipspåsar och häller ut dem över bordet. Sedan går hon in i rummet och spelar elgitarr. Johan går efter, stänger av förstärkaren och de börjar gräla. Anna rusar ut och barnen ler triumferande mot varandra.

Anna sitter vid strandkanten och Johan lånar en av Pontus radiostyrda bilar, skriver en lapp som han fäster vid bilen som han styr mot Anna. Hon läser lappen och går tillbaka till huset. Johan och Anna kysser varandra och Patrik och Alice, som bevittnat scenen, är besvikna.

Det är sent och barnen har gått och lagt sig i skenet från en sprakande brasa. De vuxna säger god natt och Anna berättar för Alice att hon tidigare varit gravid med en liten flicka som dog vid födseln. Hon hade tänkt att den flickan skulle heta Alice. Alice frågar om flicka hade samma pappa som Patrik. Då säger Anna att Patriks pappa inte vill kännas vid honom.

Stearinljusen är tända. Anna och Johan dricker vin och vänslas. Utanför öser regnet ned. Plötsligt

knackar det på dörren och utanför står mormor och morfar. De är där för att hämta Alice och Pontus.

De har med sig telefonen så att Johan kan få höra Alices rop på hjälp. Johan vill prata med Lotta som finns vid taxibåten nere vid bryggan. Alice pratar med sin pappa och säger att det är hennes fel och att han inte ska vara ledsen. Pappa säger att det inte alls är hennes fel och barnen går ned till båten för att åka hem.

Alice är på väg till Norge med sin mamma och Pontus för att hälsa på Tina och islandshästarna.

Mamma funderar på att flytta till Norge och öppna något eget tillsammans med Tina. Alice ringer sin pappa och hon berättar om mammans planer. Johan blir arg. Lotta kommer och avslutar samtalet. Alice säger till sin mamma att hon inte vill flytta utan att hon vill bo nära sin pappa så att hon kan träffa honom. Lotta säger att han svikit dem och att det kan vara bra med en paus. Tina kommer och ber att få prata i enskildhet med Lotta. Alice smyger efter och hon hör Tina försöka tala mamman tillrätta, att Lotta straffar barnen och inte Johan. De grälar och Lotta säger åt Tina att inte lägga sig i hur hon handlar mot barnen eftersom hon inte kan få några själv. Hon borde hålla sig till sina hästar.

De åker hem igen, till huset, till skolan och till de gamla kamraterna. I klassen går en pojke som heter Anton. Han och Alice byter blickar och Alice får hans halskedja. Alice blir glad. När hon kommer ut från skolan står Anna och Johan där. Patrik är försvunnen sedan dagen innan efter ett gräl med Anna.

Hela klassen hjälper till med att leta och man tillkallar polis med spårhundar. Alice ser att Anna säger ”förlåt Patrik” för sig själv. Hon går fram till Anna och säger att hon tror att Patrik kommer tillbaka.

Anton eskorterar Alice hem till dörren. När de kommer fram stannar en taxi. Tina stiger ur med en stor blomsterbukett i famnen. Hon vill mäkla fred med sin väninna. Kvällen blir trevlig och Anton och Alice smyger undan och kysser varandra. Anton frågar om hon varit ihop med Patrik och Alice svarar att hon inte varit det. – Han är ju min halvbror!

Just när Alice ska ringa för att höra hur det går med sökandet efter Patrik knackar det på fönstret.

Utanför står Patrik. Han säger att han rymt efter ett gräl med sin mamma då hon berättade att hon och Johan skulle gifta sig. Patrik hade sagt att han inte ville bo med dem. – Men fattar du inte, du kommer aldrig att få träffa din pappa, hade Anna sagt. Patrik berättar också att han ringt till sin mamma och sagt att Lotta hade stängt in honom i en sopcontainer. Det ångrar han nu och ber Alice om hjälp att be Lotta förlåta honom.

Just då kommer Anna och Johan i en bil. Patrik blir rädd och försvinner ut i skogen igen. Alice rusar ned till de vuxna där ett enormt gräl pågår. Till slut lyssnar alla på vad Alice har att säga och de skyndar ut i skogen för att återuppta sökandet efter Patrik.

På morgonen vill inte Alice gå till skolan. Mamman tvingar henne och när de öppnar bildörren sitter Patrik där. Han smiter iväg men Alice och hennes mamma jagar efter. Lotta är arg och skriker efter honom. Han kastar sig i en kanot och efter några årtag i vassen hör Lotta och Alice ett plask. Patrik har fallit i det kalla vattnet. Alice springer efter hjälp och Lotta kastar sig i vattnet.

När Johan och Anna kommer till stranden har Lotta räddat Patrik och Anna tackar henne.

 

Censur / granskning

Censurnummer 138585
Datum 2002-06-28
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 3246 meter
Kommentar Aktlängder: 547-557-552-534-514-542


Censurnummer 138559
Datum 2002-06-27
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 34 meter
Kommentar Trailer.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Akter 6 rullar


Visningar

Sverigepremiär 2002-10-04 Filmstaden 1+11 Göteborg Sverige 118 min
2002-10-04 Filmstaden 1 Malmö Sverige 118 min
2002-10-04 Filmstaden Söder 2 Stockholm Sverige 118 min
2002-10-04 Saga 1 Stockholm Sverige 118 min (samt ytterligare 32 platser)
TV-visning 2004-12-17 SVT1 Sverige 113 min
2006-09-29 SVT1 Sverige 113 min
Festivalvisning 2002-09-17 Idun Umeå Sverige 118 min (Umeå Filmfestival)
TV-visning 2008-01-29 SVT1 Sverige 113 min
2008-05-17 SVT2 Sverige 113 min
Dvd-release 2010-09-17 Sverige

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa film
Stockholm 2003 Bästa skådespelare Mikael Persbrandt
Stockholm 2003 Bästa foto Lars Crépin
Stockholm 2003 Bästa kvinnliga biroll Marie Göranzon
Festivalpris Sotji 2003 Lena Endre (bästa kvinnliga skådespelare)
Sotji 2003 Natalie Björk (speciellt omnämnande)
Hollywood 2002 (bästa europeiska film, vid Hollywood Film Festival)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3232


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Alla älskar Alice. Ett långfilmsmanuskript av Richard Hobert. Version 2001-03-20.
Omfång 126 s. + 2 s.inledning samt rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Alla älskar Alice. Ett långfilmsmanuskript av Richard Hobert. Version juni 2001.
Omfång 124 s. + 2 s. inledning samt rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Alla älskar Alice. Ett långfilmsmanuskript av Richard Hobert.
Omfång 131 s. + 2 s. inledning samt rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Alla älskar Alice. Ett långfilmsmanuskript av Richard Hobert.
Omfång 123 s. + 2 s. inledning samt rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 85 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 118 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?