Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Upprättelsen
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1979-09-04

Handling

Upprättelsen är en dokumentärfilm om narkomanvårdskollektivet i Hassela. Hälsingland. Vi får följa de 11 ungdomar, som under tvekan, rädsla eller starkt motstånd anländer till...

Visa hela handlingen

Press

Upprättelsen recenserades i samband med premiären i Örebro av Nerikes Allehanda och Örebro-Kuriren. Båda tidningarnas recensenter fann filmen angelägen men hade också invändningar....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag SAFTRA Film HB
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB 1979
Distributör i Sverige (16 mm) Föreningen FilmCentrum 1979
Föreningsfilmo AB 1979
Laboratorium Sveriges Television AB

Handling

Upprättelsen är en dokumentärfilm om narkomanvårdskollektivet i Hassela. Hälsingland. Vi får följa de 11 ungdomar, som under tvekan, rädsla eller starkt motstånd anländer till kollektivet i september 1977, fram till avflyttningen till Forsa folkhögskola ett år senare. Det är ett år fyllt av arbete, studier, fjällresor, konfrontationer och uppgörelser, lördagsdanser och julfirande.

Censur / granskning

Censurnummer 120478
Datum 1979-08-22
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 900 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 900 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Upprättelsen recenserades i samband med premiären i Örebro av Nerikes Allehanda och Örebro-Kuriren. Båda tidningarnas recensenter fann filmen angelägen men hade också invändningar.

"I knarkarvärlden 'heroinsvängen' och de andra svängarna rör mans sig med en chargong, som ibland blir obegriplig för de oinvigda. Men även ledarna här talar vädligt mycket chargong. Det är troligt att känslorna och tankarna är äkta, men nog får de en fasligt klichéartad utformning.

Så svärs det väldigt mycket, inte bara bland ungdomarna alltså. Det kan synas vara en småaktig anmärkning -- i synnerhet om man själv svär ibland -- men förekomsten av svordomar var så ymnig att man inte kunde negligera den. Redan språkbruket gör nog att Hasselakollektiven knappast kan påräkna intresse från frikyrkligt håll. Men det kanske man inte hade räknat med ändå.

Filmen torde främst ha intresse för dem som på olika sätt har att göra med narkomaner och narkomanvård. Ett värde som dokument har den givetvis. Men riktigt övertygad om de metoder filmen predikar och praktiserar blev i varje fall inte jag." (Carl Hammarén i Nerikes Allehanda)

"Uppenbarligen lyckas man i Hassela bättre än på många andra ställen med en annan vårdideologi, men därmed kan ändå inte det sista ordet vara sagt. Hasselapedagogiken är uppbyggd kring ett sunt och normalt arbetsliv. Den vilar på en socialistisk ideologi och försöker bygga upp medlemmarna i kollektivet genom att ge dem en egen historia, arbetsklassens historia, och därigenom en egen identitet. Somligt i behandlingen tycks mig vara väl auktoritärt och patriarkaliskt, men en sådan invändning blir betydelselös inför det psoitiva resultatet som man når. Mycket allt för mycket ytcks också vara centrera kring ledarna för kollektivet. De gör en enastående insats, men hur många är i stånd eller villiga att göra något liknande.

Filmen är en engagerande inlaga i diskussionen om hur narkomanvården borde utformas. Landstignet har köpt filmen Ett anständigt liv för visning på skolor och ungdomsgårdar. Det vore en klok åtgärd att komplettera detta vällovliga initiativ med inköp av filmen om Hasselakollektivet." (Michael Vächter i Örebro Kuriren)

Kommentar Svensk filmografi

Upprättelsen hade urpremiär i svensk TV (TV2) 14.1.1979.

Inspelning

Franshammars Gård Hälsingland Sverige 1977-09 1978-08

Visningar

Sverigepremiär 1979-09-04 Folkets Bio Örebro Sverige 82 min
TV-visning 1979-01-14 TV2 Sverige 79 min
Urpremiär 1979-09-04 Folkets Bio Örebro Sverige 82 min

Ämnesord

Dokumentärfilm
Hassela
Hälsingland
Missbruk
Narkomanvård
Rehabilitering

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?