Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Al di là del bene e del male
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1978-04-17

Medverkande

Dominique Sanda
Lou Andreas-Salomé

Erland Josephson
Friedrich Nietzsche

Robert Powell
Paul Rée

Virna Lisi
Elisabeth Nietzsche

Visa alla medverkande

Handling

Rom 1882. Paul Rée, ung, intellektuell, tysk jude lär känna Lou Andreas-Salomé, som kommer från en judisk familj i Sankt Petersburg och vars mystiska charm fascinerar honom. Han friar till...

Visa hela handlingen

Press

"Tydlig är filmen bara i det svala leende som Sanda förlänar Lou, och i den komiska halvdemoni med vilken Josephson slappar omkring som Nietzsche i filosofiska kalsonger, om än komiken där...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Dominique Sanda Lou Andreas-Salomé
Erland Josephson Friedrich Nietzsche
Robert Powell Paul Rée
Virna Lisi Elisabeth Nietzsche
Philippe Leroy
Elisa Cegani
Umberto Orsini
Michel Degen

Bolag

Handling

Rom 1882. Paul Rée, ung, intellektuell, tysk jude lär känna Lou Andreas-Salomé, som kommer från en judisk familj i Sankt Petersburg och vars mystiska charm fascinerar honom. Han friar till henne, men Lou börjar gapskratta. Det som intresserar henne är att leva ut, göra nya erfarenheter, utan hänsyn till den traditionella moralen. Hon drömmer att hon bor i en stor lägenhet med två män, alla tre skrattar, diskuterar, studerar tillsammans. Det är denna erfarenhet som frestar henne. Friedrich Nietzsche, vän till Paul, sällar sig till dem. De ska tillsammans försöka göra denna erfarenhet, som passar Nietzsches idéer perfekt.

Censur / granskning

Censurnummer 118983
Datum 1978-03-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3455 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Tydlig är filmen bara i det svala leende som Sanda förlänar Lou, och i den komiska halvdemoni med vilken Josephson slappar omkring som Nietzsche i filosofiska kalsonger, om än komiken där är oavsiktilig.

Ändå finns något fascinerande och försonande i den tunga ansatsen bakom dunklen, något nattligt upproriskt, en strimma befrielse längst bort i den överhettade filmpoesin.

Men se den inte för historiens skull, ty i den ligger Lou Salomé fortfarande begravd, och Nietzsche är kvar bland bergen." Mario Grut i Aftonbladet

"Vad Cavani vill med filmen vet jag inte riktigt. Kanske är huvudpersonen egentligen den starka frigjorda kvinnan i Salomés gestalt, spelad av Dominique Sanda, som behärskar männen och som i slutscenen tänder en symbolisk cigarr med en ny älskare vid sidan.

Kanske ett roat sätt att vända på Nietzsches övermänniska!

Som tysk tidsskildring har den i alla fall begränsat intresse. Här skymtar bara antisemitismen och arbetarfientligheten bakom Cavanis lite besatta intresse för de sexuella neuroserna.

Det är de som tänder hennes fantasi. Ibland på ett komiskt överdrivet sätt, ibland med en viss hypnotisk hetta, som i den fantastiska högbalett som utspelas i Nietzsches sjuka hjärna eller i den brutala scen där Paul frivilligt träder in i sin sexuella förnedring.

Annars är Cavani ingen särskilt upphetsande berättare. Vore det inte för erotiken kunde man ibland tro att hennes film med sin tablåstil och engelska dialog var en kostymförljetong i TV.

Ännu en konstifik historia av den sällsamma italienskan, med andra ord." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Starka krafter släpps loss i ett orgiastiskt drama som rimligen har få likheter med verkligheten, och som inte heller förmår att skapa sin egen verklighet.

Lou uttrycker sin tro på tidernas förändring, "vi är på väg mot vårt århundrade". Tydligen är de inte riktigt framme än.

BORTOM GOTT OCH ONT handlar om våld i sofistikerade former." Bernt Eklund i Expressen

"BORTOM GOTT OCH ONT av den italienska regissören Liliana Cavani är ett gungfly. Förgäves söker man en punkt utifrån vilken man skulle kunna göra en analys. Men Cavani har uppenbarligen aldrig själv bestämt sig för någon mittpunkt.

---

Cavani manar fram alla dunklar drifter, alla tecken på dekadens i den epok som föregick nazismen. Hon vill visa oss hur grogrunden såg ut. Men det fatala är att detta känns som en välvillig tolkning. Hennes distans får aldrig den nödvändiga klarheten: filmen blir dekadent i stället för att skildra dekadensen.

Det litet jolmiga understryks av ett klärobskyr-omflutet skvalpande mellan då och nu. Cavanis bilder är välgjorda och vackra som tavlor av gamla mästare som kunde hantverket - men mellan de erotiska scenerna som ändå har ett slags liv blir hennes film just stillastående som tavlor." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1978-04-17 Rialto Stockholm Sverige 127 min
TV-visning 1996-03-24 TV3 Sverige
1996-04-30 TV3 Sverige
Cinemateksvisning 2019-01-13 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3455


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?