Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Mongolpiparen : En berättelse om kärlek, magi och fåglar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 2004-03-19

Medverkande

Måns Nathanaelson
Ingvar, Anders vän

Sofia Bach
Britta, Sofias vän

Per Graffman
Kurt, Lottas fästman

Visa alla medverkande

Handling

Anders och hans kompis Ingvar är fågelskådare. En mongolpipare har setts på Gotland och Ingvar tycker att Anders ska åka dit för möjligheten att kunna bli medlem i den exklusiva...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Runner
Rollsättare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiker
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kostymör
Maskör
Klädassistent
Klippassistent
Mixning
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Linus Wahlgren Anders
Vanna Rosenberg Sofia
Anna Lena Strindlund Lotta
Måns Nathanaelson Ingvar, Anders vän
Sofia Bach Britta, Sofias vän
Per Graffman Kurt, Lottas fästman
Stephan Karlsén Ulf, Lottas pappa
Pia Green Inga, Lottas mamma
Thomas Jankert ornitolog
Re Mr. Courbinier, voodoomästare
Frida Gollnik häxa
Magdalena Gustavsson häxa
Sabinije von Graffke häxa
Eva Welinder häxa

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Kustateljén Gotland AB
Mepo Film AB (i samarbete med)
Filmfond Gotland
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2003
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB
Tack till Kustateljén Gotland AB (och dess personal för studiobyggen)
Fårösunds Marina & Hotell
Stockholms Biluthyrning AB
Destination Gotland AB
Skyways
CineStar Rental AB
Kodak AB

Handling

Anders och hans kompis Ingvar är fågelskådare. En mongolpipare har setts på Gotland och Ingvar tycker att Anders ska åka dit för möjligheten att kunna bli medlem i den exklusiva 300-klubben, d v s bli en av dem som sett 300 arter. Anders flickvän Sofia är inte förtjust i att han flackar omkring i landet med kort varsel, för att titta på fåglar.
Sofia blir arg när Anders säger att han vill åka, men ber honom hämta Mr Courbinier, voodoomästaren, som åker jorden runt och nu ska komma till Sofia och hennes vänner. Anders glömmer löftet och går från jobbet för att träffa Lotta, den kvinna han är förälskad i sedan en tid tillbaka. Hon är ihop med Kurt som är konsertpianist. Lotta undrar om Anders pratat med Sofia, men han säger att han inte har det och Lotta har inte heller berättat för Kurt. Lotta ber honom åka med till Gotland, där hon har ett litet hus, för att se om de verkligen passar för varandra. Anders ber Ingvar att inte säga något om resan till Sofia. Ingvar påminner honom om Mr Courbinier och lovar att hämta honom i Anders ställe.
De åker till Gotland. Lotta har sagt till Kurt att hon ska åka dit för att plugga. Anders frågar om hon visste att det finns en sällsynt fågel på Gotland just nu, Charadrius Mongolus - mongolpiparen.
Ingvar kör Mr Courbinier till Sofia. Sofia undrar var Anders är och Ingvar säger vagt att han fått förhinder. Plötsligt ger Ingvar Sofia en kram och säger att hon är snygg och så undrar han om han får vara med på en seans. Sofia säger skrattande att då måste man vara riktig schaman eller häxa. Han säger att de kanske kan ha en egen seans i stället.
Det visar sig att Lottas hus är en stor Gotlandsgård. I ena rummet står Kurts flygel. Anders hämta väskorna och passar då på att ringa till Sofias telefonsvarare och säga att han är på Gotland för att titta på mongolpiparen.
Sofia lyssnar av telefonsvararen och blir upprörd över att Anders åkt iväg och noterar att Anders inte tagit med sig kikaren och hon säger till sin kamrat Britta att han kanske inte alls tittar på fåglar utan är där med någon annan.
Mr Courbinier håller en seans och visar upp en docka och säger att man måste behandla den med respekt för att en människas ande kan ha sin boning där. Om man skadar dockan kan man skada den människa den representerar. Han håller upp ett rött äpple och säger att en tugga av det till och med kan döda. Sofia lyssnar andaktsfullt. Britta går in i trans och möter en ande. Hon säger att det är Anders och att hans ande är på havet, i vindarna på en ö. Sofia viskar att det är på Gotland och frågar om Anders älskar henne. Svaret är att han älskar en kvinna som han ser. Sofia undrar om det är henne han älskar, men då försvinner anden. Britt går ur trans och Sofia säger att hon visste att Anders har en annan.
Kurt övar på sin flygel. Han kommer inte i stämning och ringer till Lotta. Han undrar om resan gick bra. Lotta är avmätt och lägger på luren. Anders frågar vilken lögn hon sagt för att kunna åka. Hon berättar, och Anders berättar om mongolpiparen. På kvällen går han in i flygelrummet och klinkar på den. Lotta säger att han inte får för att flygeln är värdefull.
De är ute och åker med en gammal jeep. Anders säger att han aldrig mått så bra, men Lotta är mer betänksam och säger att de kanske kunde vänta ett tag med att berätta. Han undrar varför och hon säger att Kurt är känslig och att han snart har en konsert. Anders går därifrån, men Lotta kör efter honom. Han säger att det inte kommer att gå, att hon är för bunden till Kurt och att han själv är för feg. Lotta invänder och säger att hon säker på att hon är kär på riktigt.
Sofia öppnar Mr Courbiniers väska och tar ut äpplet och dockan. Hon höjer armen för att sticka dockan i hjärtat, men Britta, som kommit in i rummet, hindrar henne.
Anders tittar ut genom fönstret i Kurts kikare ser plötsligt mongolpiparen. Han rusar ut på en nysådd åker och vrålar rakt ut i luften och hoppar och skuttar. En gotländsk bonde står på vägen vid sin traktor och ropar honom till sig. I samma ögonblick sitter Sofia hemma i huset med dockan och hon sticker en nål genom dockans fot. Ute på ängen skriker Anders till och börjar hoppa på ett ben. Han haltar fram till bonden som skäller på honom och ber honom försvinna från hans nysådda grödor. Anders går hem och säger att han träffat en galen gubbe på traktor. Lotta säger att gubben heter Ulf och är hennes pappa. Sofia sticker en gång till i dockans fot och Anders faller ned till marken av smärtan i foten. Lotta ber honom sluta peta i tårna och han säger att han har ont.
Anders och Lotta grälar och anklagar varandra för att ljuga inför sina respektive partners. Hon packar hans ryggsäck, slänger den genom dörren och låser. Anders säger att han har Kurts kikare och hon öppnar för att ta den. Kikaren ramlar i marken och går sönder. Kurt ringer och hon berättar att någon lånat hans kikare och att den gått sönder. Anders sliter luren ur hennes händer och säger att han lånat kikaren. Kurt frågar vem det är och Lotta säger att det är en ornitolog. Hon går ut och telefonen ringer igen. Anders tar upp luren och säger att han har haft sönder Kurts kikare, men att han också har legat med hans tjej.
De kör upp på Lottas föräldrar för att hälsa på. Anders går fram till Ulf och säger att han har en snygg traktor. Ulf undrar hur en sådan som han kan veta det. Anders berättar att han körde en likadan traktor i ett grustag en hel sommar.
Lotta står i köket när Ingvar överraskande kommer genom dörren. Han frågar om Anders sett mongolpiparen och gratulerar honom till 300-klubben. Då kommer Sofia genom dörren och undrar om hon kommit rätt. Ingvar säger att hon följde med. Anders börjar mumla och stamma, men Lotta säger att Anders och hon är ihop. Sofia undrar om det är sant klipper rasande till Anders. Ingvar säger att hon inte ska ta det så hårt, att det finns andra, men hon är helt upptagen av hämnd. Hon håller upp Mr Courbiniers äpple och säger att Anders ska få det.
Kurt anländer och ber Anders att försvinna. Han säger att Anders inte har en aning om vad kärlek är, att i hans kretsar säger man förmodligen på sin höjd att man gillar någon och att Lotta kräver en helt annan intellektuell nivå än vad han kan prestera. Anders säger att han älskar Lotta och Kurt griper tag i hans krage och knuffar ut honom på gården. Lotta sitter förstenad och slår undan Kurts hand när han försöker hålla om henne. Han vill att de lämnar allt detta bakom sig och börjar om. Han gråter. Lotta tittar tyst på.
Anders är arg på Ingvar för att han tog med sig Sofia. De träffas på gårdsplanen och Anders säger att han älskar Lotta men att det inte kommer att fungera mellan dem och att han får gå tillbaka till Sofia. Ingvar blir förskräckt och uppmuntrar honom att inte göra det utan att i stället använda huvudet. Då går Anders till Ulfs garage och sätter sig i traktorn som har en påmonterad grävskopa och kör rakt in i verandan och flygeln. Lotta gömmer sig, men när hon ser att det är Anders rusar hon i hans famn. Anders säger åt Kurt att ta sin flygel och dra.
Sofia erbjuder Anders äpplet och tillägger att hon också har en annan. Anders undrar vem det är och hon svarar att det är Ingvar.
Ute på vägen kör Kurt traktorn med flygeln i grävskopan. Han ställer ned den på Ulfs gårdsplan. Han ska inte ta den med sig, utan att Ulf kan ta den till tippen.  Han säger att han aldrig älskat Lotta och att han inte insett det förrän nu. Han springer ut över åkern.
Anders och Lotta åker ifrån huset. De är lyckliga. I en annan bil berättar Sofia att äpplet hon givigt Lotta var förgiftat. Hon tänkte att om inte hon kunde få Anders, så skulle inte Lotta ha honom heller. Ingvar ringer till Anders och säger att de inte ska äta av äpplet. Det är förgiftat. Lotta ska just ta en tugga och Anders tar det ur hennes hand och slänger ut det på vägen. Lotta säger att man inte kan bli lyckligare och Anders invänder att det kan man visst – man kan bli medlem i 400-klubben

 

 

Censur / granskning

Censurnummer 140216
Datum 2004-02-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2503 meter
Kommentar Aktlängder: 546-549-586-587-235


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Inspelning

Stockholm Sverige 2003-04-22 2003-06-13
Kustateljén Fårösund Gotland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 2004-03-19 Filmstaden Göteborg Sverige 91 min
2004-03-19 Filmstaden Malmö Sverige 91 min
2004-03-19 Filmstaden Heron City Stockholm Sverige 91 min
2004-03-19 Filmstaden Kista Stockholm Sverige 91 min
2004-03-19 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 91 min (samt ytterligare 2 platser)

Ämnesord

Fågelskådning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2500


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2503


Typ Duplikatpositiv för OP
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2503


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mongolpiparen. Inspelningsmanus.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mongolpiparen. Dialogmanus.
Omfång 55 s. + 3 s. för- och eftertext.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mongolpiparen. Alternativt slut. Av Hans Iveberg. 2001 sept.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mongolpiparen fd Fyren av Hans Iveberg. 20001218.
Omfång 89 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mongolpiparen. En spelfilm. 20020406.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mongolpiparen. En spelfilm. X. 20030203. H.Iveberg 2003.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mongolpiparen. En spelfilm. XIII. 20030306. H. Iveberg 2003.
Omfång 98 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper 14
Bakombild papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?